Τελευταία Νέα
Διεθνή

Dimon (JP Morgan): Το «φάρμακο» της Fed για την οικονομία σκοτώνει τον ασθενή – Το τύπωμα χρήματος και η «φούσκα» των εταιρικών κερδών

Dimon  (JP Morgan):  Το «φάρμακο» της Fed για την οικονομία σκοτώνει τον ασθενή – Το τύπωμα χρήματος και η «φούσκα» των εταιρικών κερδών
Ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase, Jamie Dimon εξηγεί την αποτυχία της πολιτικής της Fed στην πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης και τους νέους κινδύνους για οικονομικό Αρμαγεδδώνα
Ο επικεφαλής της μεγαλύτερης τράπεζας της Αμερικής πιστεύει ότι η μάχη για την καταπολέμηση του πληθωρισμού δεν έχει τελειώσει καθώς και ότι ο πολέμος… διεξήχθη με λάθος όπλα...
«Οι κυβερνήσεις έχουν τα μεγαλύτερα ελλείμματα και το μεγαλύτερο χρέος ιστορικά», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase, Jamie Dimon την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου σε συνέδριο των New York Times.
Στη συνέχεια, ανέφερε διάφορους λόγους για τους οποίους τα δημοσιονομικά  ελλείμματα ενδέχεται να συνεχίσουν να αυξάνονται στο μέλλον, επισημαίνοντας τις επενδύσεις που απαιτούνται για την επέκταση της «πράσινης» οικονομίας και την ανάγκη της Ευρώπης να αντιμετωπίσει τις ενεργειακές της ανάγκες η κάλυψη των οποίων κοστίζει ολοένα και περισσότερο στην οικονομία της.
Ο Dimon είπε επίσης ότι η αναδιάρθρωση των παγκόσμιων εμπορικών σχέσεων και η εκ νέου στρατιωτικοποίηση των κρατών σε όλο τον κόσμο εξαιτίας των γεωπολιτικών κινδύνων θα επιτείνει της πληθωριστικές πιέσεις.
«Υπάρχουν πολλά πράγματα στο σημερινό περιβάλλον που είναι επικίνδυνα και πληθωριστικά», είπε.
Να είμαστε προετοιμασμένοι»
Ο Dimon προειδοποίησε ότι «τα επιτόκια μπορεί να αυξηθούν —τόσο το βραχυπρόθεσμο όσο και το 10ετές επιτόκιο - και να προετοιμαστούμε ότι θα διαμορφώσουν υφεσιακό περιβάλλον».
Η κατανάλωση και η παραγωγή
Όταν ρωτήθηκε για τις απόψεις του σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση της οικονομίας, προειδοποίησε ότι η φαινομενική ανάπτυξη δεν είναι βιώσιμη, ειδικά αν εξατάσουμε το ρόλο που διαδραματίζει η ισχυρή καταναλωτική δαπάνη.
«Ναι, τα εταιρικά κέρδη αυξάνονται επειδή οι άνθρωποι ξοδεύουν πολλά χρήματα.
Πού όμως βρίσκουν τα λεφτά;
Τους το έδωσε η κυβέρνηση», είπε, υπονοώντας ότι η δαπάνες είναι χρηματοδοτούμενες από μια νομισματική «φούσκα»
«Λοιπόν, φυσικά τα κέρδη είναι αυξημένα.
Όταν σταματήσουν να ξοδεύουν χρήματα, τα εταιρικά κέρδη θα μειωθούν».
Fed Officials Shift Tone But Remain Wary of Markets' Rate Cut Bets -  Bloomberg
Για την ποσοτική χαλάρωση…

«Οι ΗΠΑ είχαν ενισχύσει απευθείας στο σύστημά μας με το… φάρμακο που ονομάζεται δημοσιονομική τόνωση, η μεγαλύτερη που είχαμε ποτέ σε καιρό ειρήνης, και την ποσοτική χαλάρωση, η μεγαλύτερη νομισματική τόνωση», επισήμανε.
«Είναι ναρκωτικά που διαπερνούν το σύστημα και δημιουργούν αυτό το είδος ζάλης».
Και πρόσθεσε: «Είμαι πολύ προσεκτικός όσον αφορά την οικονομία.
Και νομίζω ότι το QE, [ποσοτική σύσφιξη] και όλες οι γεωπολιτικές εξελίξεις, μπορούν να προκαλέσουν ρήγματα στη παγκόσμια οικονομία».
Portfolio Changes - Bond Investors Are Overdoing It...
Γιατί οι αγορές περιμένουν μείωση των επιτοκίων

Το γεγονός ότι τα μέλη της FOMC (Επιτροπής Ανοικτης Αγοράς), σε πρόσφατα δημόσια σχόλια, αναγνώρισαν ότι η νομισματική πολιτική φαίνεται να λειτουργεί (τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό ήταν χαμηλότερα από το αναμενόμενο) ερμηνεύτηκε από τις αγορές ότι σημαίνει ότι τα επιτόκια έχουν φτάσει στην κορυφή του ανοδικού κύκλου και ότι η επόμενη κίνηση πολιτικής θα είναι η μείωσή τους.
Τα στοιχήματα της Wall Street για αυτό έχουν μετακινηθεί πρόσφατα από τη μείωση των επιτοκίων στις συνεδριάσεις της 12ης Ιουνίου 2024 σε αυτές της 1ης Μαΐου.
Στις συνεδριάσεις της Fed τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να διαχειριστεί τις προσδοκίες της αγοράς έτσι ώστε οι χρηματοοικονομικές συνθήκες να παραμείνουν περιοριστικές, η Fed τόνισε το γνωστό mandra: Υψηλότερα επιτόκια για μεγαλύτερο διάστημα.
Και αυτό προκάλεσε την εκτίναξη της απόδοσης του ομολόγου από 4,2% σε 5,0% μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.
Έκτοτε, καθώς ο πληθωρισμός φαίνεται να μειώνεταικαι τα δημόσια σχόλια της FOMC αναγνώρισαν ότι οι πρόσθετες αυξήσεις επιτοκίων είναι απίθανες, οι αποδόσεις επέστρεψαν στο επίπεδο του 4,2% όπου ήταν πριν από τη συνάντηση του Σεπτεμβρίου
Fed on standby to raise interest rates further, says Powell
Ο Powell προειδοποίησε ότι είναι πρόωρο να συζητηθούν οι περικοπές των επιτοκίων παρά τη νέα αισιοδοξία της αγοράς.
Ωστόσο, παρά τα εισερχόμενα δεδομένα, αυτό η FOMC εξακολουθεί να πιστεύει - ή πιστεύει ότι πρέπει να ενεργεί όπως πιστεύει - ότι ο πληθωρισμός δεν έχει ακόμη κερδίσει και θέλει να διατηρήσει τα επιτόκια σε εξαιρετικά περιοριστικά επίπεδα.
Αλλά οι χρηματοπιστωτικές αγορές… δεν συνεργάζονται τόσο επειδή τα στοιχεία για τον πληθωρισμό είναι πολύ κάτω από τις προσδοκίες όσο και επειδή εντοπίζουν από ομιλίες μελών της FOMC ότι η Fed έχει τελειώσει την πορεία σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής....
Ιστορικά, η πρώτη μείωση επιτοκίου έρχεται 10 μήνες μετά την τελευταία αύξηση των επιτοκίων που ήταν στις 26 Ιουλίου.
Αυτό το τοποθετεί την αναστροφή της καμπύλης στη συνάντηση του Μαΐου 2024.

Όπως όμως ο Dimon επισημαίνει, η αποπληθωριστική δυναμική είναι αναιμική και τίθεται σε σαφή κίνδυνο τις γεωπολιτικές εξελίξεις αλλά και της αναδιάταξη των διεθνών εμπορικών σχέσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης