Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υπέρ των ορυκτών καυσίμων ο πρόεδρος της COP28 για το κλίμα: «Θέλετε να επιστρέψουμε στις σπηλιές;»

Υπέρ των ορυκτών καυσίμων ο πρόεδρος της COP28 για το κλίμα: «Θέλετε να επιστρέψουμε στις σπηλιές;»
Πολλοί πιστεύουν ότι η επιτυχία της διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα εξαρτάται από μια συλλογική συμφωνία για το τέλος της εποχής των ορυκτών καυσίμων
Σχετικά Άρθρα
Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσαν οι δηλώσεις του προέδρου της COP28, Sultan Al-Jaber, ότι δεν υπάρχει «καμία επιστήμη» πίσω από τις εκκλήσεις για σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων - ένα αίτημα που πολλοί πιστεύουν ότι θα καθορίσει τελικά την επιτυχία της διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα.
Σε δηλώσεις που μετέδωσε ο Guardian, ο πρόεδρος της COP28 και επικεφαλής των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για το κλίμα Al-Jaber πρότεινε ότι η σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων δεν θα επέτρεπε τη βιώσιμη ανάπτυξη «εκτός αν θέλετε να γυρίσετε τον κόσμο πίσω στις σπηλιές».
Τα σχόλια, τα οποία έγιναν από τον Al-Jaber κατά τη διάρκεια μιας ζωντανής διαδικτυακής εκδήλωσης στις 21 Νοεμβρίου, έχουν περιγραφεί από επιστήμονες και υποστηρικτές ως «φάρσα», «πέρα από εκπληκτικά» και στα όρια της άρνησης του κλίματος.
Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο κλιματολόγος Michael Mann του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια κατηγόρησε τον Al-Jaber ότι «γελοιοποιεί πλήρως» τις συνομιλίες της COP28 και κάλεσε τον επικεφαλής του ΟΗΕ Antonio Guterres να παρέμβει.
Ο Al-Jaber θεωρήθηκε αμφιλεγόμενη επιλογή για να ηγηθεί των συζητήσεων της COP28 στο Ντουμπάι, δεδομένου ότι εργάζεται επίσης ως επικεφαλής της κρατικής εταιρείας Abu Dhabi National Oil Company.
Εκπρόσωπος της COP28 δήλωσε στο CNBC ότι η ιστορία σχετικά με τα σχόλια του Al-Jaber ήταν «άλλη μια προσπάθεια να υπονομευθεί η ατζέντα της Προεδρίας, η οποία ήταν σαφής και διαφανής και υποστηρίχθηκε από απτά επιτεύγματα του Προέδρου της COP και της ομάδας του». Οι ίδιοι είπαν ότι ο Al-Jaber ήταν «αμετακίνητος» λέγοντας ότι η συγκράτηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη στον 1,5°C προϋποθέτει δράση σε διάφορους τομείς. «Ο πρόεδρος της COP είναι ξεκάθαρος ότι η σταδιακή μείωση και κατάργηση των ορυκτών καυσίμων είναι αναπόφευκτη και ότι πρέπει να διατηρήσουμε τον 1,5°C σε απόσταση αναπνοής. Δεν είμαστε σίγουροι τι υποτίθεται ότι αποκαλύπτει αυτή η ιστορία. Τίποτα σε αυτό δεν είναι νέο ή έκτακτη είδηση».
Το όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου είναι ευρέως αναγνωρισμένο ως κρίσιμο, επειδή τα λεγόμενα σημεία καμπής γίνονται πιο πιθανά πέρα από αυτό το επίπεδο. Τα σημεία καμπής είναι κατώτατα όρια στα οποία μικρές αλλαγές μπορούν να οδηγήσουν σε δραματικές αλλαγές σε ολόκληρο το σύστημα υποστήριξης της ζωής στη Γη.

Πολύ βασική φυσική

Η κατακραυγή για τα σχόλια του Al-Jaber έρχεται καθώς η COP28 προετοιμάζεται για μια μάχη σχετικά με το μέλλον των κανόνων για τα ορυκτά.
Για σχεδόν τρεις δεκαετίες, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής που εκπροσωπούν σχεδόν 200 χώρες στην ετήσια διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα έχουν προσπαθήσει να αντιμετωπίσουν την κύρια αιτία της κλιματικής κρίσης: την καύση άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου.
«Αν αποτύχουμε με τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων, τότε δεν πρόκειται να επιτύχουμε στον μετριασμό του κλίματος», δήλωσε ο Petteri Taalas, γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού του ΟΗΕ, στο CNBC στο Ντουμπάι.
Κληθείς να απαντήσει στα σχόλια του Al-Jaber, ο Taalas δήλωσε ότι υπάρχει «πολύ σαφής επιστήμη» πίσω από τις εκκλήσεις για σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων. «Αυτός ο αντίκτυπος του διοξειδίου του άνθρακα στην αύξηση της θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας, είναι πολύ βασική φυσική... Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι' αυτό».
Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για το κλίμα, John Kerry, κλήθηκε επίσης να προβληματιστεί σχετικά με τα σχόλια του Al-Jaber. Σε συνέντευξή του στο CNBC την Κυριακή, ο Kerry απάντησε: «Δεν είναι αυτό το επιχείρημα».
«Οι χώρες της G7 ψήφισαν ότι θα πρέπει να υπάρξει σταδιακή κατάργηση των ανεξέλεγκτων εκπομπών ορυκτών καυσίμων και αυτό για το οποίο υπάρχει επιστημονική άποψη είναι να διατηρήσουμε τον 1,5 βαθμό ως το Βόρειο Άστρο μας», δήλωσε ο Kerry και συνέχισε «κάθε απόφαση που λαμβάνουμε θα πρέπει να προσανατολίζεται στο να λέμε, "αυτό προωθεί τον 1,5 βαθμό ή θα είναι πιο καταστροφικό και θα μας οδηγήσει σε λάθος κατεύθυνση;"»
Ξεχωριστά, ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Al Gore, φέρεται να δήλωσε την Κυριακή ότι η θέση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ως οικοδεσπότη της COP28 αποτελεί κατάχρηση της δημόσιας εμπιστοσύνης. «Καταχρώνται την εμπιστοσύνη του κοινού με το να ορίσουν τον διευθύνοντα σύμβουλο μιας από τις μεγαλύτερες και λιγότερο υπεύθυνες πετρελαϊκές εταιρείες στον κόσμο ως επικεφαλής της COP», δήλωσε ο Gore, σύμφωνα με το Reuters.
Κατά τον διορισμό του Al-Jaber ως προέδρου της COP28 νωρίτερα φέτος, το γραφείο του δήλωσε ότι θα διαδραματίσει «κρίσιμο ρόλο» στην οικοδόμηση συναίνεσης «και στην προώθηση φιλόδοξων αποτελεσμάτων για το κλίμα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης