Τελευταία Νέα
Διεθνή

Deal του Bill Gates με τα Εμιράτα για την ανάπτυξη προηγμένων αντιδραστήρων

Deal του Bill Gates με τα Εμιράτα για την ανάπτυξη προηγμένων αντιδραστήρων
Οι προηγμένοι αντιδραστήρες έχουν επινοηθεί ώστε να είναι μικρότεροι
Η εταιρεία προηγμένων πυρηνικών αντιδραστήρων TerraPower LLC του Bill Gates και η κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας ENEC των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ανακοίνωσαν σήμερα πως συμφώνησαν να μελετήσουν τις δυνατότητες να αναπτυχθούν προηγμένοι αντιδραστήρες στα ΗΑΕ και στο εξωτερικό.
Το σχετικό μνημόνιο κατανόησης συνήφθη στο πλαίσιο της προώθησης από τα ΗΑΕ της επέκτασης της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας και μιας δέσμευσης από περισσότερες από 20 χώρες στη διάσκεψη COP28 για το κλίμα, που διεξάγεται στο Ντουμπάι, να τριπλασιάσουν αυτή τη δεκαετία την ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας με στόχο την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Eίσοδος στην αγορά προηγμένων πυρηνικών τεχνολογιών

«Για τα ΗΑΕ, επιδιώκουμε ένα μέλλον με καθαρά ηλεκτρόνια και μόρια που θα γίνει πραγματικότητα από προηγμένους αντιδραστήρες», δήλωσε ο Mohammed Al Hamadi, διευθύνων σύμβουλος της ENEC, στη διάρκεια της τελετής της υπογραφής του μνημονίου.
«Η είσοδος στην αγορά προηγμένων πυρηνικών τεχνολογιών έχει κρίσιμη σημασία για να ανταποκριθούμε στον παγκόσμιο στόχο της απαλλαγής από τον άνθρακα», τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της TerraPower Chris Levesque.
Τα ΗΑΕ έχουν αυτή τη στιγμή ένα παραδοσιακό πυρηνικό σταθμό κοντά στο Αμπού Ντάμπι, ο οποίος άρχισε να παράγει ηλεκτρικό το 2020.
Στο μεταξύ, η TerraPower έχει υπό κατασκευή ένα σταθμό επίδειξης του προηγμένου αντιδραστήρα της, του Natrium, στην αμερικανική πολιτεία του Γουαϊόμινγκ, για τον οποίο ελπίζει να περιληφθεί στο δίκτυο ηλεκτροδότησης το 2030.
Οι προηγμένοι αντιδραστήρες έχουν επινοηθεί ώστε να είναι μικρότεροι, πιο εύκολο να κατασκευαστούν και πιο δυναμικοί από τους παραδοσιακούς, ενώ θεωρούνται από μερικούς ζωτικής σημασίας για να συμπληρώσουν πηγές ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή, οι οποίες επεκτείνονται ταχέως.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης