Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το «γεράκι» της ΕΚΤ λέει «όχι» σε περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων - Το έμμεσο μήνυμα σε Στουρνάρα

Το «γεράκι» της ΕΚΤ λέει «όχι» σε περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων - Το έμμεσο μήνυμα σε Στουρνάρα
Η Isabel Schnabel «βλέπει» τα επιτόκια να επιστρέψουν στο 2% το αργότερο έως το 2025
Σχετικά Άρθρα
«Όχι» σε περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων λέει το «γεράκι» της ΕΚΤ, Isabel Schnabel, κάνοντας λόγο για αξιοσημείωτη πτώση του πληθωρισμού. Μάλιστα, η ίδια απηύθυνε και ένα... έμμεσο μήνυμα προς τον διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, επισημαίνοντας ότι δεν θα πρέπει να σταλεί το μήνυμα στις αγορές ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε σταθερά επίπεδα έως τα μέσα του 2024.
Τα σχόλια σηματοδοτούν μια ήπια στροφή για τη Schnabel, η οποία θεωρείται η πιο ισχυρή φωνή στο συντηρητικό στρατόπεδο των πολιτικών που οδήγησε στην απότομη αύξηση των επιτοκίων στην ιστορία της ΕΚΤ τα τελευταία 1-1/2 χρόνια.
Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης κατρακύλησε στο 2,4% τον περασμένο μήνα από πάνω από 10% ένα χρόνο νωρίτερα, έπειτα από μια σειρά ρεκόρ αυξήσεων των επιτοκίων. Το γεγονός αυτό έθεσε τον στόχο της ΕΚΤ για πληθωρισμό 2% σε απόσταση αναπνοής και δημιούργησε αμφιβολίες σχετικά με τις προειδοποιήσεις των υπευθύνων χάραξης πολιτικής ότι άλλα δύο χρόνια επίμονης αύξησης των τιμών μπορεί να είναι μπροστά μας.

Η «ήπια» στροφή της Schnabel

H Schnabel, η οποία είχε επιμείνει μόλις πριν από ένα μήνα ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων πρέπει να παραμείνουν μια επιλογή επειδή το «τελευταίο μίλι» της μάχης για τον πληθωρισμό μπορεί να είναι το πιο δύσκολο, δήλωσε ότι άλλαξε στάση έπειτα από τρεις -στη σειρά- απροσδόκητα ευνοϊκές μετρήσεις του πληθωρισμού.
«Όταν αλλάζουν τα δεδομένα, αλλάζω γνώμη. Εσείς τι κάνετε, κύριε;» δήλωσε η Schnabel σε συνέντευξή της, επαναλαμβάνοντας μια ατάκα που συχνά αποδίδεται στον John Maynard Keynes. «Ο πιο πρόσφατος αριθμός πληθωρισμού έχει καταστήσει μια περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων μάλλον απίθανη».
Η Schnabel προειδοποίησε επίσης κατά της καθοδήγησης των αγορών σχετικά με τις κινήσεις των επιτοκίων πολύ μακριά στο μέλλον, δεδομένων των ταχέως μεταβαλλόμενων στοιχείων του πληθωρισμού που εκπλήσσουν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στην πορεία προς τα κάτω, όπως έκαναν και στην πορεία προς τα πάνω.

Το μήνυμα της Schnabel σε Στουρνάρα

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, ο επικεφαλής της γαλλικής κεντρικής τράπεζας, Francois Villeroy de Galhau, και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, έχουν όλοι καθοδηγήσει για σταθερά επιτόκια για τα επόμενα «λίγα» ή «αρκετά» τρίμηνα, ακόμη και αν οι αγορές βλέπουν μείωση των επιτοκίων στις αρχές της άνοιξης.
«Έχουμε εκπλαγεί πολλές φορές και προς τις δύο κατευθύνσεις», δήλωσε η Schnabel. «Θα πρέπει λοιπόν να είμαστε προσεκτικοί στο να κάνουμε δηλώσεις για κάτι που θα συμβεί σε έξι μήνες».
Η Schnabel είναι η πρώτη από τα «γεράκια» της ΕΚΤ, που σηματοδοτεί αλλαγή άποψης. Τα σχόλιά της έρχονται αφού ο επικεφαλής της Bundesbank, Joachim Nagel, δήλωσε ότι τα στοιχεία του Νοεμβρίου δεν του άλλαξαν γνώμη και ότι η αύξηση των επιτοκίων εξακολουθεί να είναι πιθανή.

Οι μειώσεις επιτοκίων

Οι αγορές αναμένουν περισσότερες από πέντε μειώσεις του επιτοκίου καταθέσεων 4% της ΕΚΤ, με την πρώτη να θεωρείται ότι θα έρθει ήδη τον Μάρτιο.
Από την πλευρά της, η Schnabel εμφανίστηκε πιο μετριοπαθής σε αυτά τα στοιχήματα από ό,τι ορισμένοι συνάδελφοί της. «Οι κεντρικές τράπεζες είναι πιο προσεκτικές και θα έλεγα ότι πρέπει να είναι πιο προσεκτικές», δήλωσε. «Έπειτα από περισσότερα από δύο χρόνια πληθωρισμού άνω του στόχου, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί» συμπλήρωσε.
Η συνολική αύξηση των τιμών αναμενόταν πάντοτε να μειωθεί γρήγορα μέχρι το φθινόπωρο, αλλά η ταχεία μείωση του υποκείμενου πληθωρισμού, ο οποίος αφαιρεί τις ασταθείς τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, στηρίζει τη συγκρατημένη αισιοδοξία.
«Αυτό είναι αρκετά αξιοσημείωτο», δήλωσε η Schnabel. «Τα πρόσφατα στοιχεία του πληθωρισμού μου έδωσαν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στο 2% το αργότερο έως το 2025».

Η μάχη για τον πληθωρισμό δεν έχει τελειώσει

Ωστόσο, η μάχη για τον πληθωρισμό δεν έχει ακόμη κερδηθεί, είπε, καθώς απαιτείται μεγαλύτερη πρόοδος όσον αφορά τον υποκείμενο πληθωρισμό και την βραδύτερη αύξηση των μισθών. Η ΕΚΤ αναμένει επίσης στοιχεία για να διαπιστώσει αν τα περιθώρια κέρδους των εταιρειών συνεχίζουν να συρρικνώνονται.
Μια ανάκαμψη της αύξησης των τιμών εξακολουθεί να έρχεται, προειδοποίησε η Schnabel, καθώς λήγουν ορισμένες επιδοτήσεις του προϋπολογισμού και οι υψηλές τιμές της ενέργειας εξαλείφονται από τα στοιχεία του προηγούμενου έτους, οπότε η ραγδαία πτώση μπορεί να έχει τελειώσει προς το παρόν.
«Δεν πρέπει να κηρύξουμε πρόωρα τη νίκη επί του πληθωρισμού» δήλωσε και συμπλήρωσε «είμαστε σε καλό δρόμο, αλλά πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση».
Η Schnabel δήλωσε ότι η αδύναμη ανάπτυξη ως αποτέλεσμα των αυξήσεων των επιτοκίων της ΕΚΤ βοηθά στη μάχη για τον πληθωρισμό, αλλά ότι μια βαθιά ή παρατεταμένη ύφεση είναι απίθανη, με τα πρόσφατα στοιχεία ερευνών να υποστηρίζουν τις προσδοκίες για ανάκαμψη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης