Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανταρσία JPMorgan, Morgan Stanley, Goldman Sachs κατά των ΗΠΑ – Απειλούν με διακοπή εργασιών εάν περάσουν τις νέες ρυθμίσεις

Ανταρσία JPMorgan, Morgan Stanley, Goldman Sachs κατά των ΗΠΑ – Απειλούν με διακοπή εργασιών εάν περάσουν τις νέες ρυθμίσεις
Οι CEOs των 8 μεγάλων αμερικανικών τραπεζών θα καταθέσουν ενώπιον της Τραπεζικής Επιτροπής της Γερουσίας σήμερα, 6 Δεκεμβρίου 2023
Κατά των Αμερικανών νομοθετών στρέφονται τις τελευταίες ώρες οι επικεφαλής των JPMorgan, Morgan Stanley, Goldman Sachs και άλλων μεγάλων τραπεζών, προειδοποιώντας τους ότι οι αυξήσεις κεφαλαίου και άλλοι νέοι κανονισμοί που εξετάζουν οι ρυθμιστικές αρχές των τραπεζών των ΗΠΑ θα βλάψουν τις πιστωτικές αγορές και την ευρύτερη οικονομία.
Οι αμοιβές και τα δικαιώματα των εργαζομένων, τα στεγαστικά δάνεια, η χρηματοπιστωτική σταθερότητα και η οικονομία είναι επίσης πιθανό να τεθούν στο τραπέζι, όταν οι διευθύνοντες σύμβουλοι των οκτώ μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας εμφανιστούν ενώπιον της Τραπεζικής Επιτροπής της Γερουσίας σήμερα, 6 Δεκεμβρίου 2023, σχολίασαν στελέχη και αναλυτές.
Ο κλάδος διεξάγει μια σκληρή εκστρατεία για να «σκοτώσει» την πρόταση "Basel Endgame", η οποία αναθεωρεί τον τρόπο με τον οποίο οι τράπεζες πρέπει να υπολογίζουν το κεφάλαιό τους που απορροφά τις ζημιές, και καθώς οι ρυθμιστικές αρχές αναπτύσσουν κανονισμούς δανείων και ανώτατων προμηθειών, μεταξύ άλλων κανόνων.

Η μεγάλη εκστρατεία

Οι CEOs των μεγάλων τραπεζών έχουν την ευκαιρία να προσπαθήσουν να πείσουν βασικούς μετριοπαθείς Δημοκρατικούς γερουσιαστές ότι η διακυβέρνηση της Βασιλείας, της οποίας ηγείται η Federal Reserve, θα μπορούσε να καταπνίξει τον δανεισμό, βλάπτοντας τις μικρές επιχειρήσεις και τους καταναλωτές.
«Εάν εγκριθεί όπως έχει συνταχθεί, αυτή η πρόταση θα αλλάξει ριζικά την οικονομία των ΗΠΑ με τρόπους που η Federal Reserve δεν έχει μελετήσει ή δεν έχει σκεφτεί», θα πει ο Jamie Dimon, Διευθύνων Σύμβουλος της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας JPMorgan, στην προετοιμασμένη κατάθεσή του που δημοσιεύθηκε από την Επιτροπή.
«Πολλές τράπεζες απλώς θα σταματήσουν να προσφέρουν ορισμένα προϊόντα και υπηρεσίες και όσες το κάνουν θα πρέπει να χρεώνουν περισσότερα για αυτά».
Άλλοι νέοι κανονισμοί για τους καταναλωτές δείχνουν επίσης μια «ανησυχητική» έλλειψη αυστηρής οικονομικής ανάλυσης, θα πει επίσης ο Dimon.
Οι CEO που θα καταθέσουν στην επιτροπή είναι οι: Brian Moynihan της Bank of America, Charles Scharf της Wells Fargo, David Solomon της Goldman Sachs, James Gorman της Morgan Stanley, Ronald O'Hanley της State Street και Robin Vince της BNY Mellon.

Τι υποστηρίζουν οι αρχές

Οι ρυθμιστικές αρχές λένε ότι νέοι κανόνες, συμπεριλαμβανομένων των αυξήσεων κεφαλαίου, είναι απαραίτητοι για την προστασία του τραπεζικού συστήματος από απρόβλεπτους κραδασμούς, ειδικά μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και δύο άλλων τραπεζών νωρίτερα αυτό το έτος.
Ενώ οι διευθύνοντες σύμβουλοι αναμένεται να έχουν την υποστήριξη των Ρεπουμπλικανών που γενικά αντιτίθενται σε αυστηρούς κανονισμούς, θα πρέπει να πείσουν τους σκεπτικιστές Δημοκρατικούς νομοθέτες ότι ο τραπεζικός τομέας είναι υγιής.
«Το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ παραμένει ισχυρό και το ζηλεύει ο κόσμος», θα πει ο Gorman της Morgan Stanley.
«Οι γενικές αυξήσεις κεφαλαίου για τις μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ – οι οποίες ήδη υποβάλλονται σε αυστηρές προσομοιώσεις ακραίων καταστάσεων κάθε χρόνο και καλούνται να διατηρήσουν πρόσθετα συγκεκριμένα κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας – είναι εντελώς περιττές».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης