Τελευταία Νέα
Διεθνή

H Ιταλία τορπιλίζει το Σύμφωνο Σταθερότητας - «Δεν θα δεχθούμε κανόνες που δεν μπορούμε να τηρήσουμε»

H Ιταλία τορπιλίζει το Σύμφωνο Σταθερότητας - «Δεν θα δεχθούμε κανόνες που δεν μπορούμε να τηρήσουμε»
Η Ιταλία δεν θα δεχτεί νέους δημοσιονομικούς κανόνες...
Να τορπιλίσει τις διαπραγματεύσεις για το υπό κατάρτιση νέο Σύμφωνο Σταθερότητας είναι η Ιταλία, καθώς σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας Giancarlo Giorgetti δεν πρόκειται να δεχθεί δημοσιονομικούς κανόνες που δεν θα μπορεί να εκπληρώσει.
Υπενθυμίζεται πως οι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ, που έχουν ανασταλεί από το 2020 λόγω της πανδημίας του COVID-19, πρόκειται να επανέλθουν το επόμενο έτος με τροποποιήσεις που βρίσκονται επί του παρόντος υπό διαπραγμάτευση από τις κυβερνήσεις.
Η υπερχρεωμένη Ιταλία επιδιώκει να γίνουν όσο το δυνατόν πιο επιεικείς.
«Δεν νομίζω ότι θα ήταν σοβαρό να δεχθούμε κανόνες που είναι αδύνατο να διατηρηθούν», είπε ο Giorgetti ενόψει της συνάντησης του Ecofin και του Eurogroup.
Οι κανόνες της ΕΕ περιορίζουν τα δημοσιονομικά ελλείμματα στο 3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) και το χρέος στο 60% και θα επιβάλλονται κυρώσεις σε όσους δεν πειθαρχούν. Πάντως αρκετές ευρωπαϊκές χώρες υπερβαίνουν κατά πολύ αυτά τα όρια.
Η Ιταλία τον Σεπτέμβριο αύξησε τον στόχο για το έλλειμμα του επόμενου έτους στο 4,3% του ΑΕΠ από 3,7% προηγουμένως και δεν υπάρχει πρόβλεψη για ποσοστό κάτω από το ανώτατο όριο του 3% της ΕΕ μέχρι το 2026, χωρίς ουσιαστικά καμία μείωση του χρέους την ίδια περίοδο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την τροποποίηση των κανόνων, εισάγοντας μια πορεία δημοσιονομικής προσαρμογής που επικεντρώνεται στη μείωση των καθαρών πρωτογενών δαπανών - εξαιρουμένων των διακριτικών δημοσιονομικών εσόδων, του κόστους τόκων και των κυκλικών δαπανών για τη στήριξη της ανεργίας για τέσσερα έως επτά χρόνια.
Η Γερμανία ζήτησε επίσης από τις υπερχρεωμένες χώρες, όπως η Ιταλία, να μειώνουν το χρέος κάθε χρόνο κατά τουλάχιστον 1% του ΑΕΠ.
«Οι υπερβολικά αυστηρές πολιτικές δημοσιονομικής προσαρμογής βλάπτουν την ανάπτυξη και επιδεινώνουν τις τάσεις του χρέους μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα», δήλωσε ο Giorgetti.
Η Ιταλία, ωστόσο, φαίνεται ότι έχει ήδη κερδίσει κάποιες παραχωρήσεις, καθώς ο υπουργός είπε ότι η αύξηση των αμυντικών δαπανών θα θεωρηθεί «ελαφρυντικός παράγοντας» που δικαιολογεί μια απόκλιση από τη συμφωνημένη πορεία μείωσης των δαπανών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης