Τελευταία Νέα
Διεθνή

Eurasia Group: Διεθνώς απομονωμένος ο Biden, λάθος η στάση του στον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Hamas

Eurasia Group: Διεθνώς απομονωμένος ο Biden, λάθος η στάση του στον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Hamas
Δύσκολος για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ θα είναι ο πόλεμος του Ισραήλ κατά της Hamas
Η σταθερή υποστήριξη της κυβέρνησης Biden στο Ισραήλ και στον πόλεμό του εναντίον της Hamas στη Γάζα του κόστισε τεράστιο πολιτικό κεφάλαιο διεθνώς, σύμφωνα με τον Ian Bremmer, διευθύνοντα σύμβουλο και ιδρυτή του Ομίλου Eurasia.
Η δηλωμένη άνευ όρων υποστήριξη του Ισραήλ από την Ουάσιγκτον —πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά— υπήρξε μακροχρόνιος πυλώνας της εξωτερικής της πολιτικής στη Μέση Ανατολή.
Όταν το Ισραήλ υπέστη μια βάναυση τρομοκρατική επίθεση στις 7 Οκτωβρίου από την παλαιστινιακή μαχητική ομάδα Hamas που σκότωσε περίπου 1.200 ανθρώπους και πήρε περισσότερους από 240 ομήρους, ο Biden μετέβη στη χώρα σε ένδειξη αλληλεγγύης, υποσχόμενος δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική υποστήριξη.
Οι ΗΠΑ παρέχουν ήδη στο Ισραήλ περίπου 3,1 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε στρατιωτική βοήθεια, καθιστώντας το τον μεγαλύτερο αποδέκτη αμερικανικής ξένης βοήθειας στον κόσμο.
Αλλά τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, η τεράστια και δυσανάλογη κλίμακα των θανάτων Παλαιστινίων στη Γάζα που προκλήθηκαν από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές και χερσαίες επιχειρήσεις προκάλεσε οργή σε πολλά μέρη του κόσμου τόσο για το Ισραήλ όσο και για το Biden, ιδιαίτερα στον Παγκόσμιο Νότο.
Οι διαδηλώσεις σε μεγάλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης και των ΗΠΑ, για υποστήριξη των Παλαιστινίων και απαιτώντας κατάπαυση του πυρός έχουν γίνει πρωτοσέλιδα παγκοσμίως.
Κατά τη διάρκεια πολλαπλών ψηφοφοριών στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών που ζητούσαν κατάπαυση του πυρός, το Ισραήλ και οι ΗΠΑ ήταν συχνά οι μόνες χώρες ή από μια πολύ μικρή μειοψηφία που ψήφισαν «κατά».

Απομόνωση Biden

«Ο Biden είναι πιθανώς τόσο απομονωμένος στην παγκόσμια σκηνή, δεδομένου του πόσο κοντά είναι με το Ισραήλ, τον στενότερο σύμμαχο των Ηνωμένων Πολιτειών σε αυτό το ζήτημα, όπως ήταν οι Ρώσοι όταν εισέβαλαν για πρώτη φορά στην Ουκρανία, κάτι που είναι σοκαριστικό να πει κανείς», είπε ο Bremmer.
«Αλλά δείχνει πόσο δύσκολο θα είναι αυτός ο πόλεμος που συνεχίζεται για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ».
Σε διεθνές επίπεδο, πολλοί ηγέτες και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν καταδικάσει τις ΗΠΑ για τη συνεχή υποστήριξή τους στο Ισραήλ.
Ο Biden και άλλα μέλη της κυβέρνησής του, συμπεριλαμβανομένης της Αντιπροέδρου Kamala Harris και του Υπουργού Εξωτερικών, Antony Blinken, έχουν πει ότι «πάρα πάρα πολλοί» Παλαιστίνιοι έχουν πεθάνει και ότι ο τρόπος που το Ισραήλ αμύνεται «έχει σημασία».
Βοήθησαν να πραγματοποιήσουν ανταλλαγές ομήρων με φυλακισμένους κατά τη διάρκεια μιας εύθραυστης εβδομαδιαίας εκεχειρίας και ζήτησαν να δοθεί περισσότερη βοήθεια στη Γάζα.
Αλλά οι αξιωματούχοι της διοίκησης διατηρούν τη θέση ότι το Ισραήλ «έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του», την οποία οι επικριτές θεωρούν ότι συνεχίζει να δίνει λευκή κάρτα στο Ισραήλ στις στρατιωτικές του επιχειρήσεις.
Ένας πρώην υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, ο Nabil Fahmy, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι οι ΗΠΑ «χάνουν τεράστιο βαθμό αξιοπιστίας στον αραβικό κόσμο».
Οι ΗΠΑ πρέπει να εξετάσουν σοβαρά τον ρόλο τους.
Αν θέλει να υποστηρίξει μια σταθερή παγκόσμια τάξη πραγμάτων που βασίζεται στο κράτος δικαίου, πρέπει να απαιτήσει από όλους να σέβονται το διεθνές δίκαιο, είτε φίλοι είτε εχθροί», είπε ο Fahmy, ο οποίος διετέλεσε υπουργός μεταξύ 2013 και 2014, σε συνέντευξή του στο CNBC.

Δυσαρέσκεια και στις ΗΠΑ

Η κατάσταση είναι επίσης ένα πρόβλημα για τον Biden στο εσωτερικό, είπε ο Bremmer.
«Στο εσωτερικό, στις Ηνωμένες Πολιτείες, αυτή είναι μια κατάσταση χωρίς νίκη για τον Biden, επειδή έχει την πλειοψηφία των Δημοκρατικών που ευθυγραμμίζονται όλο και περισσότερο με την παλαιστινιακή θέση, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι λένε ότι είναι πολύ ήπιος με το Ισραήλ.
Και έτσι, εννοώ, θέλει πραγματικά να τελειώσει αυτός ο πόλεμος.
Το θέλει πραγματικά να μην είναι πρωτοσέλιδο. Και φυσικά, αυτό ακριβώς δεν συμβαίνει αυτή τη στιγμή».
«Στην πραγματικότητα, ο πόλεμος στο έδαφος στη Γάζα επεκτείνεται τώρα», πρόσθεσε ο Bremmer.
«Ο αντίκτυπος στους Παλαιστίνιους πολίτες αυξάνεται και ο πόλεμος στην περιοχή, ιδιαίτερα οι Houthis στην Υεμένη, αντιπρόσωποι του Ιράν, εμπλέκονται στις πιο σημαντικές επιθέσεις τους σε εμπορικές πλωτές οδούς και σε στρατιωτικά πλοία των ΗΠΑ τις τελευταίες 24 ώρες.
Επομένως, αυτό είναι πραγματικά ένα πρόβλημα από την οπτική γωνία των ΗΠΑ και αυτό δεν πρόκειται να βελτιωθεί σύντομα».
Το βόρειο μισό της Γάζας έχει αποδεκατιστεί, με τις ισραηλινές δυνάμεις να προχωρούν τώρα στην χερσαία επίθεσή τους στο νότιο μισό του θύλακα, αφού 1,1 εκατομμύριο κάτοικοι του βορρά εκτοπίστηκαν νότια κατόπιν εντολής του ισραηλινού στρατού.
Οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα λένε ότι δεν έχουν «που να πάνε» για να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι το σύστημα υγείας της Γάζας έχει καταρρεύσει και οι ασθένειες εξαπλώνονται στον πληθυσμό.
Το Ισραήλ λέει ότι δεν στοχεύει σκόπιμα αμάχους και ότι δίνει προειδοποιήσεις πριν επιτεθεί σε ορισμένες περιοχές.
Οι στόχοι της είναι να εξαλείψει τη Hamas και τις στρατιωτικές της δυνατότητες και να εξασφαλίσει την επιστροφή όλων των ομήρων που αιχμαλωτίστηκαν από την ομάδα κατά την επίθεσή της τον Οκτώβριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης