Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πανικός στο ΝΑΤΟ με το διάταγμα 915 του Putin ενώ ο Zelensky χτίζει μάταια ένα…χάρτινο τείχος - Ρωσία: Θα το διαλύσουμε

Πανικός στο ΝΑΤΟ με το διάταγμα 915 του Putin ενώ ο Zelensky χτίζει μάταια ένα…χάρτινο τείχος - Ρωσία: Θα το διαλύσουμε
Ζωηρή ανησυχία επικρατεί σε ΗΠΑ και ΝΑΤΟ για την επερχόμενη νίκη της Ρωσίας στην Ουκρανία, που ανατρέπει όλα τα γεωπολιτικά δεδομένα
Σχετικά Άρθρα
Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις τα τελευταία 24ωρα στο ουκρανικό ζήτημα ενώ στο Κίεβο υπάρχει μία ατμόσφαιρα επικείμενου ολέθρου, λόγω της συντριπτικής ήττα στο μέτωπο των επιχειρήσεων, της μείωσης της δυτικής υποστήριξης και της σύγκρουσης Zelensky – Zaluzhny για την εξουσία.
Την ίδια ώρα ζωηρή ανησυχία επικρατεί σε ΗΠΑ και ΝΑΤΟ για την επερχόμενη νίκη της Ρωσίας στην Ουκρανία, που ανατρέπει όλα τα γεωπολιτικά δεδομένα.
Στην Ουκρανία, η ουκρανική ηγεσία αποφάσισε την κατασκευή αμυντικών οχυρώσεων εν όψει μίας ρωσικής επίθεσης τον χειμώνα.
Κανείς στρατιωτικός αναλυτής, ωστόσο δεν πιστεύει σοβαρά ότι το τείχος των οχυρώσεων – εάν ποτέ ολοκληρωθεί – θα επιζήσει των ρωσικών επιθέσεων.
Συν τοις άλλοις, το λεγόμενο τείχος Zelensky αποκαλύπτει άλλη μία υπόθεση κραυγαλέας διαφθοράς της ουκρανικής ηγεσίας, που δεν ορρωδεί προ ουδενός μπροστά στη διασπάθιση δημόσιου χρήματος, έστω και εάν προέρχεται από τους δυτικούς πάτρονες.

Το διάταγμα 915 που τρόμαξε το ΝΑΤΟ

Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin προκάλεσε εκ νέου έντονη ανησυχία στη συλλογική Δύση υπογράφοντας ένα διάταγμα για την αύξηση της δύναμης του ρωσικού στρατού.
Την 1η Δεκεμβρίου 2023, ο Putin υπέγραψε το διάταγμα με αριθμό 915 για να αυξήσει τη δύναμη του ρωσικού στρατού σε 1.320.000 άτομα.
Οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις θα έχουν έτσι 170.000 περισσότερους στρατιώτες από σήμερα.
Το διάταγμα δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της ρωσικής προεδρίας.
Η είδηση δεν προκάλεσε θόρυβο στη Ρωσία, αφού με αυτό τον τρόπο δεν απαιτείται ούτε επιστράτευση, ούτε αύξηση της διάρκειας της στρατιωτικής θητείας.
Ωστόσο, η απόφαση του Putin προκάλεσε πραγματικό σάλο στη Δύση.
Σύμφωνα με τον ιστότοπο Baijiahao, ο Ρώσος ηγέτης ζήτησε από την κυβέρνηση να διαθέσει τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους για το σκοπό αυτό.
Προφανώς πρόκειται για επαρκή κονδύλια του προϋπολογισμού, πράγμα που σημαίνει ότι η Ρωσία μπορεί να αντέξει οικονομικά να αυξήσει τη δύναμη του στρατού της.
Και έτσι το ερμηνεύει η Δύση και ανησυχεί.
Ο αριθμός των στρατιωτών είναι δευτερεύον στοιχείο εδώ.
Η Μόσχα έχει τους απαιτούμενους οικονομικούς πόρους για να διατηρήσει και να ενισχύσει τις Ένοπλες Δυνάμεις της και αυτό είναι που έχει μεγαλύτερη σημασία εδώ.
Αυτός είναι ένας άλλος παράγοντας που αποδεικνύει τη βιωσιμότητα της ρωσικής οικονομίας.
Οι δυτικές κυρώσεις δεν λειτουργούν και το Κρεμλίνο αισθάνεται άνετα στην αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ και την ΕΕ.
Εξάλλου για επανάσταση στην παγκόσμια οικονομία τα επόμενα χρόνια που θα βάλει τέλος στο μονοπώλιο των μεγάλων τραπεζών της Δύσης έκανε λόγο ο Vladimir Putin μιλώντας στο επενδυτικό φόρουμ «Russia Calling!».
«Γνωρίζετε ότι τώρα ολόκληρο το παγκόσμιο σύστημα οικονομικών σχέσεων διέρχεται ένα στάδιο θεμελιωδών και, όπως μόλις είπα, μη αναστρέψιμων αλλαγών.
Οφείλονται στο γεγονός ότι το προηγούμενο μοντέλο παγκοσμιοποίησης αντικαθίσταται από ένα πολυπολικό μοντέλο» ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος, υποστηρίζοντας πως η Ρωσία αντιπροσωπεύει ένα πραγματικά δημοκρατικό μοντέλο ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας.
«Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα νέο μοντέλο, ένα πραγματικά δημοκρατικό μοντέλο όπου θα επικρατεί δίκαιος ανταγωνισμός μεταξύ όλων των συμμετεχόντων στην οικονομική δραστηριότητα» τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος, αναφέροντας πως μια τέτοια αλλαγή στο τοπίο της παγκόσμιας οικονομίας και η ανάδειξη νέων ηγετών είναι μια αντικειμενική και εν πολλοίς φυσική διαδικασία

russian_army.JPG
Οι αμυντικές οχυρώσεις στην Ουκρανία επισημοποιούν την ήττα

Την ίδια ώρα στην Ουκρανία άρχισαν οι προετοιμασίες για το λεγόμενο αμυντικό τείχος εν όψει μίας ρωσικής επιθετικής εκστρατείας τον προσεχή χειμώνα.
Στις αρχές Δεκεμβρίου, ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky παραδέχθηκε επισήμως ότι η ουκρανική αντεπίθεση έχει αποτύχει και πως ο ουκρανικός στρατός πέρασε σε άμυνα.
Πριν από μερικούς μήνες, ο Zelensky ήταν εκείνος που είχε αποκαλύψει σχέδια του ουκρανικού στρατού για την θερινή αντεπίθεση, η οποία κατέληξε σε λουτρό αίματος με 125.000 νεκρούς και τώρα το Κίεβο είναι εκείνο που
συνεχίζει τον πόλεμο προπαγάνδας στην προσπάθεια να αμβλύνει τον πόνο της ήττας και παρουσιάζει τα νέα σχέδια των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.
Είναι γνωστό ότι οι Ουκρανοί σχεδιάζουν να δημιουργήσουν αμυντικές γραμμές σε όλη τη μισή χώρα.
Την απόφαση να ξεκινήσει η κατασκευή οχυρώσεων φέρεται να προώθησε ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Ουκρανίας Valery Zaluzhny.

Σύμφωνα με τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, αυτός ήταν ένας από τους λόγους για τη συνεχιζόμενη κρίση στις σχέσεις μεταξύ του Zelensky και του Zaluzhny, καθώς ο Ουκρανός πρόεδρος δεν ήθελε να παραδεχτεί την ήττα της «επίθεσής» του και, στην πραγματικότητα, να εγκαταλείψει τις ελπίδες του για την ανάκτηση των χαμένων περιοχών.
Το καθεστώς του Κιέβου έχει πιθανώς μια σωστή εκτίμηση της δύναμής του και δύσκολα πιστεύει ότι θα μπορέσει να πάρει τον έλεγχο της Κριμαίας ή του Donbass αλλά η έναρξη της κατασκευής μεγάλων αμυντικών γραμμών το αναγκάζει να παραδεχτεί επίσημα την ήττα.
Ο Zelensky είχε δηλώσει αρχικά ότι οι οχυρώσεις θα προστατεύσουν μια τεράστια περιοχή στις κατευθύνσεις Avdiivka, Maryinka, Kupyansk, Liman, καθώς και παραμεθόριες περιοχές κοντά στη Ρωσία και τη Λευκορωσία.
«Είχα μια συνάντηση στην οποία συζητήσαμε την κατασκευή οχυρώσεων στις κύριες αμυντικές γραμμές.
Αυτές είναι οι κατευθύνσεις Avdiivka, Maryinka, Kupyansk-Liman, καθώς και οι περιοχές που συνορεύουν με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.
Η σωστή διάταξη των αμυντικών γραμμών θα πρέπει να γίνει θέμα προτεραιότητας, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών της πρώτης γραμμής», δήλωνε πριν από μερικές μέρες ο Zelesky.
Οι προκαταρκτικές αναφορές ανέφεραν ότι θα πρέπει να υπάρχουν τρεις γραμμές άμυνας σε όλο το Donbass και τα βόρεια σύνορα της Ουκρανίας.

teixos_b.jpg
Χάρτινο το...ουκρανικό τείχος

Ωστόσο, περαιτέρω αναφορές αποκάλυψαν τα… πολύ πιο μετριοπαθή σχέδια των αρχών του Κιέβου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ουκρανικής κυβέρνησης, έχουν διατεθεί μόλις 800.000 δολάρια για την κατασκευή του λεγόμενου τείχους που μάλλον θα αποδειχθεί... χάρτινο.
Οι αρχές του Κιέβου ισχυρίζονται επίσης ότι τελικά οι οχυρώσεις θα κατασκευαστούν στη νότια περιοχή Zaporizhia,
όπου οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας κινούνται προς «στρατηγική αμυντική επιχείρηση».
Αυτά τα κεφάλαια θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή αμυντικών δομών νότια της Zaporizhia, στην περιοχή Orekhov ανατολικά μέχρι τα σύνορα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk.
Τα σχέδια αυτά απέχουν πόρρω από εκείνα που είχε ανακοινώσει ο Zelensky πριν από λίγες ημέρες.
Η σύγκριση είναι αμείλικτη.
Η Ρωσία ξόδεψε περίπου 400 εκατομμύρια δολάρια για τις αμυντικές της δομές στην περιοχή Zaporizhia τις οποίες δεν έφτασε ποτέ ο ουκρανικός στρατός κατά τη διάρκεια της αποτυχημένης αντεπίθεσής του.
Με τη σειρά του, το Κίεβο ξοδεύει περίπου 450 φορές λιγότερα χρήματα για τις οχυρώσεις του.
Η ουκρανική προπαγάνδα ξεπέρασε τον εαυτό της ενώ οι Ουκρανοί στρατιωτικοί δεν εκτίμησαν ιδιαίτερα την απόφαση των διοικητών τους να ξεκινήσουν την κατασκευή οχυρώσεων στο παγωμένο έδαφος τον Δεκέμβριο.

syrmata.jpg
Τείχος από …σύρματα – Το παράδειγμα της διαφθοράς

Το αμυντικό έργο έχει ήδη αποκτήσει την ανεπίσημη ονομασία «οχυρό Zelensky» και συγκρίνεται σε μεγάλο βαθμό με το φιλόδοξο σχέδιο ενός άλλου τείχους με στόχο την προστασία της Ουκρανίας και ολόκληρης της Ευρώπης από την υποτιθέμενη ρωσική επιθετικότητα.
Το 2014, ο τότε πρωθυπουργός της Ουκρανίας Arseniy Yatsenyuk ανακοίνωσε το σχέδιό του για την κατασκευή οχυρώσεων κατά μήκος των ρωσικών συνόρων.
Το Κίεβο πλήρωσε τουλάχιστον 22 εκατομμύρια δολάρια για το «τείχος του Yatsenyuk», το οποίο τελικά κατέληξε σε μερικές... εκατοντάδες χιλιόμετρα εύθραυστου σύρματος.
Με τη σειρά του, ο Yatsenyuk δεν απάντησε πού διατέθηκαν τα τόσα εκατομμύρια δολάρια για το έργο του.
Το «επιχειρηματικό σχέδιο» του ενέπνευσε πολλούς Ουκρανούς «πατριώτες», οι οποίοι πρότειναν νέα τείχη πολλών εκατομμυρίων δολαρίων για να υπερασπιστούν την Ευρώπη από τη Ρωσία.
Κανένα από αυτά δεν βοήθησε να σταματήσουν τα ρωσικά στρατεύματα.
Είναι σίγουρο ότι και το λεγόμενο τείχος του Zelensκy δεν θα τα σταματήσει, εάν ποτέ χτιστεί.

syrmata_b.jpg
Οι Ρώσοι αναλυτές θέτουν ερωτήματα για το λεγόμενο έστω και αναιμικό τείχος που ζητούν απαντήσεις.
Έχει η Ουκρανία ανθρώπινο δυναμικό και υλικό για τέτοιες εργασίες;
Αυτό φέρνει ένα άλλο έργο στη μνήμη - το τείχος Yatsenyuk που βυθίστηκε στη λήθη και τα χρήματα απλά λεηλατήθηκαν σε ένα όργιο διαφθοράς.
Θα φυλάξει κανείς το τείχος όταν τελειώσουν οι οχυρώσεις;
Και πότε θα τελειώσουν, όταν αρχίζουν Δεκέμβριο;

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, θα επιτρέψουν οι Ρωσικές Αεροδιαστημικές Δυνάμεις να υλοποιηθεί το εύθραυστο αυτό αμυντικό έργο;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης