Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Bahçeli βάζει τους δικούς του όρους για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ: Αναγνώριση της Παλαιστίνης, δίκη Netanyahu στη Χάγη

Ο Bahçeli βάζει τους δικούς του όρους για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ: Αναγνώριση της Παλαιστίνης, δίκη Netanyahu στη Χάγη
Ο αρχηγός του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, θα έδινε έγκριση για την ένταξη της Σουηδίας στον ΝΑΤΟ, μόνο εάν ο οργανισμός αναγνώριζε την Παλαιστίνη
Ο ηγέτης του ακραίου εθνικιστικού κόμματος MHP Devlet Bahçeli συσχετίζει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ -που «περνάει» μέσα από την έγκριση της Τουρκίας- με τις εξελίξεις στο Παλαιστινιακό.
Ειδικότερα, όπως τόνισε στον τουρκικό Τύπο ο αρχηγός του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, θα έδινε έγκριση για την ένταξη της Σουηδίας στον Οργανισμό, μόνο εάν το ΝΑΤΟ αναγνώριζε το Παλαιστινιακό Κράτος, εξωθούσε το Ισραήλ σε καταβολή πολεμικών αποζημιώσεων και αποδεχόταν την παραπομπή Netanyahu στο Διεθνές Ποινικό ΔΙκαστήριο.
Όπως μάλιστα εξήγησε ο Bahçeli «φυσικά, είμαστε διστακτικοί απέναντι στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Η προσβολή του βιβλίου μας (του Κορανίου) και η καταπίεση των μουσουλμάνων είναι το ίδιο για εμάς. Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε σε όσους περιμένουν την ένταξη της Σουηδίας τις ευθύνες τους όσον αφορά τη σύγκρουση στην Παλαιστίνη».
«Αν επιτευχθεί μια διαρκής ειρήνη μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης, αν αναγνωριστεί ένα ανεξάρτητο και εδαφικά ενιαίο παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ εντός των συνόρων του 1967, αν το Ισραήλ συμφωνήσει να καταβάλει αποζημίωση, αν ανοίξει ο δρόμος για να δικαστεί ο Νετανιάχου στη Χάγη, τότε θα πούμε ‘ναι’ στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ» τόνισε σχετικά.
Υπενθυμίζεται ότι το πρωτόκολλο για την ένταξη της Σουηδίας, καίτοι έχει υπογραφεί από τον Tayyip Erdogan, ακόμα δεν έχει πάρει έγκριση από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση - για την ακρίβεια ακόμα δεν έχει συζητηθεί ούτε στη σχετική επιτροπή.
Το χρονοδιάγραμμα για την έγκριση παραμένει ακόμα ασαφές και η Τουρκία φαίνεται ότι «παίζει καθυστερήσεις», θέτοντας συνεχώς νέους όρους και προϋποθέσεις.
Σε κάθε περίπτωση, για την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ δεν αρκούν οι ψήφοι του κυβερνητικού AKP, για το λόγο αυτό κρίνεται απαραίτητη η στήριξη από κόμματα της αντιπολίτευσης, μεταξύ των οποίων και το MHP του Bahçeli.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης