Διεθνή

Η Ουκρανία καταδικάστηκε σε θάνατο, ο στρατός φοβάται απώλεια νέων πόλεων, η Δύση έσπασε – ΝΥΤ: Εφιάλτης, το ΝΑΤΟ θα διαλυθεί

Η Ουκρανία καταδικάστηκε σε θάνατο, ο στρατός φοβάται απώλεια νέων πόλεων, η Δύση έσπασε – ΝΥΤ: Εφιάλτης, το ΝΑΤΟ θα διαλυθεί
New York Times: Ο εφιάλτης μπορεί να επιβεβαιωθεί, το ΝΑΤΟ κινδυνεύει με διάλυση, εάν ο Trump κερδίσει τις εκλογές - O Putin είχε δίκιο έσπασε η Ευρώπη, έσπασαν οι αμερικάνοι, έσπασε το ΝΑΤΟ, η Ρωσία κέρδισε, η Ουκρανία καταδικάστηκε σε θάνατο και το ΝΑΤΟ… κινδυνεύει με κατάρρευση…
(upd 26) Η κατάσταση στην Ουκρανία είναι δραματικά απελπιστική…
Η κινητοποίηση ώστε να βρουν νέους στρατιώτες έχει αποτύχει…
Ο στρατός ανησυχεί ότι ελλείψει οπλικών συστημάτων θα χάσει κρίσιμες στρατηγικά πόλεις από τους ρώσους…
Στην Ουκρανία αλλά και στην Δύση ήδη αρχίζουν να μιλάνε για διάδοχη κατάσταση στην ηγεσία της χώρας… και οι New York Times προειδοποιούν αντί να καταρρεύσει η Ρωσία, κινδυνεύει με εφιάλτη κατάρρευσης το ΝΑΤΟ…
Πάντως πολλοί αμερικανοί αρχίζουν να αμφισβητούν την ικανότητα του Zelensky τονίζοντας ότι τελικά δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας του…
Ο Ρώσος ηγέτης Vladimir Putin κατηγόρησε τη Δύση ότι συνεργάζεται με οποιονδήποτε, προκειμένου να προκαλέσει ζημιά στη Ρωσία και τονίζει ότι η ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία έγινε μόνο για την προστασία του ρωσικού πληθυσμού στη χώρα. 

Η Hill υποστηρίζει ότι σχεδόν δύο χρόνια μετά την έναρξη της σύγκρουσης, η Ουκρανία αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις, ενώ η στρατηγική του Putin να περιμένει μέχρι να σπάσουν οι δυτικοί σύμμαχοι φαίνεται να λειτουργεί»….
Τελικά αυτό συνέβη… ο Putin είχε δίκιο έσπασε η Ευρώπη, έσπασαν οι αμερικάνοι, έσπασε το ΝΑΤΟ, η Ρωσία κέρδισε, η Ουκρανία καταδικάστηκε σε θάνατο και το ΝΑΤΟ… κινδυνεύει με κατάρρευση…

Μετά την Ουκρανία, ο Biden έχει μόλις 1 δισ. δολάρια για να αναπληρώσει το οπλοστάσιο των ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ έχουν μόλις ένα δισεκατομμύριο δολάρια για να αναπληρώσουν τα δικά τους αποθέματα όπλων, που εξαντλήθηκαν από τις τακτικές παραδόσεις στην Ουκρανία, δήλωσε η επικεφαλής του Γραφείου Διαχείρισης και Προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου, Shalanda Young, σε συνέντευξή της στο CBS.
«Έχουμε περίπου ένα δισεκατομμύριο δολάρια για να αναπληρώσουμε τα αποθέματά μας.
Όλα εξαρτώνται από μια πολιτική απόφαση.
Είμαστε διατεθειμένοι να διακινδυνεύσουμε τις αμυντικές μας δυνατότητες σε μια εποχή που ο κόσμος γίνεται όλο και πιο περίπλοκος;
Ή θα αναλάβει δράση το Κογκρέσο, για να διασφαλίσει τη δική μας ασφάλεια και να υποστηρίξει συμμάχους όπως η Ουκρανία;» διερωτήθηκε.

Guardian: Συμμαχία Orban με τους ρεπουμπλικάνους στις ΗΠΑ για τον τερματισμό της βοήθειας στην Ουκρανία

Οι σύμμαχοι του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Viktor Orban θα πραγματοποιήσουν συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών με τους Ρεπουμπλικάνους στην Ουάσιγκτον για να πιέσουν για τον τερματισμό της στρατιωτικής υποστήριξης των ΗΠΑ προς την Ουκρανία, σύμφωνα με τον Guardian σε δημοσίευμά του την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023.
Μέλη του Ουγγρικού Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων και στελέχη της ουγγρικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον θα πραγματοποιήσουν τη Δευτέρα 11/12 μια εκδήλωση που θα φιλοξενήσει το συντηρητικό Heritage Foundation.
Η πρώτη μέρα περιλαμβάνει ομιλίες σε πάνελ για τον πόλεμο της Ουκρανίας καθώς και θέματα όπως οι Διατλαντικοί Πολιτιστικοί Πόλεμοι.
Αναμένεται να παρουσιαστούν καλεσμένοι μεταξύ των οποίων ο Magor Ernyei, ο διεθνής διευθυντής του Κέντρου για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα, του ινστιτούτου που διοργάνωσε το CPAC (Conservative Political Action Conference) στην Ουγγαρία.
Σύμφωνα με ρεπουμπλικανική πηγή, ορισμένοι από τους παρευρισκόμενους, συμπεριλαμβανομένων των Ρεπουμπλικανών μελών του Κογκρέσου, έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν σε συνομιλίες κεκλεισμένων των θυρών την επόμενη μέρα.

O Biden καλεί εσπευσμένα τον Zelensky στον Λευκό Οίκο

Ο Biden προσκάλεσε τον Ουκρανό ομόλογό Zelensky σε μια συνάντηση την ερχόμενη Τρίτη 12 Δεκεμβρίου στον Λευκό Οίκο για να συζητήσουν τη συνεχιζόμενη ρωσική επιχείρηση στην Ουκρανία
και τη «ζωτική σημασία» της συνεχιζόμενης υποστήριξης των ΗΠΑ στις αμυντικές προσπάθειες της Ουκρανίας.
Σε ανακοίνωσή του, ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι οι δυο ηγέτες θα συζητήσουν τις «επείγουσες ανάγκες» της Ουκρανίας που αντιμετωπίζει η Ουκρανία.
Το γραφείο του Zelensky τόνισε ότι ο Ουκρανός πρόεδρος θα φτάσει Δευτέρα 11/12 στην Ουάσινγκτον και ότι θα συναντήσει τον Biden κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης εργασίας που θα περιλαμβάνει «μια σειρά συναντήσεων και συζητήσεων».

New York Times: Ο εφιάλτης μπορεί να επιβεβαιωθεί, το ΝΑΤΟ κινδυνεύει με διάλυση, εάν ο Trump κερδίσει τις εκλογές

Στην Ευρώπη φοβούνται την κατάρρευση του ΝΑΤΟ εάν ο Trump έρθει στην εξουσία στις Ηνωμένες Πολιτείες, γράφουν οι New York Times.
«Υπάρχουν μεγάλοι φόβοι στην Ευρώπη ότι μια δεύτερη προεδρία Trump θα οδηγήσει στην πραγματική αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από τη συμμαχία», αναφέρουν New York Times, σύμφωνα με τον πρώην διοικητή του ΝΑΤΟ Τζέιμς Σταυρίδη.
Οι προθέσεις αποκαλύπτονται από το προεκλογικό πρόγραμμα του πρώην επικεφαλής του Λευκού Οίκου.
«Πρέπει να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία θεμελιώδους επαναξιολόγησης του σκοπού και της αποστολής του ΝΑΤΟ, την οποία ξεκινήσαμε υπό τη διακυβέρνησή μου», έχει τονίσει ο Trump.
Οι New York Times υποστηρίζουν ότι υπάρχει μεγάλη ανησυχία στους ευρωπαίους συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών.
«Αυτό έχει δημιουργήσει τεράστια αβεβαιότητα και ανησυχία μεταξύ των Ευρωπαίων συμμάχων και των Αμερικανών υποστηρικτών του παραδοσιακού ρόλου της χώρας στην εξωτερική πολιτική».
Οι New York Times πρόσθεσαν ότι οι ευρωπαίοι πρεσβευτές και οι εκπρόσωποι των δεξαμενών σκέψης κάνουν «μετάνοιες» στους συμμάχους του Trump για να μάθουν για τις προθέσεις του.

New York Times: Η υποστήριξη της Ουκρανίας κρέμεται από μια κλωστή, όλα είναι στον αέρα

Η στρατιωτική υποστήριξη για την Ουκρανία «κρέμεται από μια κλωστή» λόγω των ενεργειών του προέδρου των ΗΠΑ Biden, γράφουν οι New York Times.
«Ο Πρόεδρος Biden τον περασμένο μήνα έστειλε ένα αίτημα στο Κογκρέσο για βοήθεια στην Ουκρανία και το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου ενός αιτήματος για πρόσθετα χρήματα για την ασφάλεια στα σύνορα με το Μεξικό, το οποίο υποτίθεται ότι ήταν η λύση για να κερδίσει την υποστήριξη των Ρεπουμπλικανών».
Ωστόσο, αυτό το βήμα έφερε αδιέξοδο.
«Με το να φέρει αυτό το θέμα στο τραπέζι, επέτρεψε στους Ρεπουμπλικάνους να απαιτήσουν σαρωτικές αλλαγές στην πολιτική σχετικά με την κατάσταση στα σύνορα.
Ως αποτέλεσμα, οι δημοκρατικοί διχάστηκαν σε αυτό το θέμα»
Σύμφωνα με τους New York Times, ο Biden θα πρέπει τώρα να αποφασίσει ποιες παραχωρήσεις μπορούν να γίνουν για να ξεμπλοκάρει τη βοήθεια προς την Ουκρανία και το Ισραήλ.
«Θα πρέπει να αποφασίσει πόσο μακριά θα πάει για να ενδώσει στις απαιτήσεις των Ρεπουμπλικάνων», η υποστήριξη για την Ουκρανία κρέμεται από μια κλωστή.

Financial Times: H Ουκρανία θα χάσει την οικονομική και στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ και την ΕΕ

Οι φόβοι του Προέδρου Zelensky για το τέλος της υποστήριξης από τους δυτικούς συμμάχους μπορεί να γίνουν πραγματικότητα, γράφουν οι Financial Times.
«Αυτό που ανησυχεί περισσότερο το Κίεβο είναι ότι η υποστήριξη προς την Ουκρανία, η οποία κάποτε ήταν θέμα ευρείας συναίνεσης, έχει γίνει πολιτικό διαπραγματευτικό χαρτί και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού», γράφουν οι Financial Times
Σημειώνεται ότι σε μια εποχή που η Ουκρανία χρειάζεται απεγνωσμένα μακροπρόθεσμη οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη, η αποφασιστικότητα των δύο σημαντικότερων χορηγών της τίθεται υπό αμφισβήτηση.
Οι Financial Times εξηγούν ότι η Γερουσία των ΗΠΑ απέρριψε την τελευταία προσπάθεια του Λευκού Οίκου να ψηφίσει νόμο για την οικονομική στήριξη της Ουκρανίας ύψους 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Το θέμα της διάθεσης 50 δισεκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη στήριξη του προϋπολογισμού της Ουκρανίας τα επόμενα τέσσερα χρόνια επίσης είναι στον αέρα.
«Η Ουκρανία δεν είναι πλέον κάτι το ιδιαίτερο.
Δεν θεωρείται πλέον θέμα εθνικής ασφάλειας πρωταρχικής σημασίας για την ΕΕ, το ΝΑΤΟ ή τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Jacob Kirkegaard, ερευνητής στο German Marshall Fund στις Βρυξέλλες.
Τα ξένα μέσα ενημέρωσης γράφουν όλο και περισσότερο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ΕΕ έχουν αρχίσει να κουράζονται από την ουκρανική κρίση και η υποστήριξη προς τον Zelensky εξασθενεί.

Davis (Συνταγματάρχης ΗΠΑ): Ανόητος και επικίνδυνος ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας

Ο ισχυρισμός του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd Austin στις 2 Δεκεμβρίου ότι η Ρωσία αποτελεί άμεση απειλή για την Ευρώπη είναι παράλογος, σύμφωνα με τον απόστρατο αντισυνταγματάρχη Daniel L. Davis του Quincy Institute for Responsible Statecraft.
«Ο Austin ισχυρίζεται ότι όλη η Δυτική Ευρώπη και το ΝΑΤΟ θα απειληθούν άμεσα – αυτός ήταν ο όρος που χρησιμοποίησε – εάν ο Vladimir Putin κερδίσει και αυτό είναι απλώς ανοησία.
Αυτό είναι απλώς παράλογο», είπε ο Davis στο podcast του Stephen Gardner.
«Γιατί να το κάνει; Όλα όσα έχει κάνει ο Putin, όλα όσα έχει πει τα τελευταία 15 χρόνια είναι ότι θέλει να προστατεύσει τα σύνορά του.
Ιστορικά ανησυχούν για τις δυτικές εισβολές, επειδή η ίδια η Ρωσία έχει δεχτεί πολλές σε όλη την ιστορία της από τη Δύση».
Σύμφωνα με τον Davis, είναι γελοίο να πιστεύει κανείς ότι η Ρωσία θέλει να επιτεθεί στη Δύση ή να ξαναδημιουργήσει την ΕΣΣΔ, τονίζοντας ότι ο Austin είναι είτε «ανειλικρινής ή δεν ξέρει τι μιλάει».

Putin: Για αυτό τον λόγο αποφάσισα την επέμβαση στην Ουκρανία

Άκρως αποκαλυπτικός ήταν ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Rossiya-1, μετά την τελετή απονομής των μεταλλίων Χρυσού Αστέρα στους Ήρωες της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Ο Ρώσος ηγέτης αποκαλύπτει ότι η ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία δεν θα είχε γίνει ποτέ, εάν ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky είχε αποδεχθεί ένα δίκαιο αίτημα που είχε διατυπώσει η Μόσχα.
Ο Putin εξηγεί ότι η Ρωσία είχε ζητήσει λίγο πριν από τη στρατιωτική επιχείρηση στις 24 Φεβρουαρίου 2022 από το ουκρανικό καθεστώς να σεβαστεί τα δικαιώματα του ρωσικού πληθυσμού, που ζει στην Ουκρανία.
Οι αρχές του Κιέβου «ξεπέρασαν κάθε όριο», όταν ανακήρυξαν τους Ρώσους ως ξένο σώμα στην Ουκρανία, τόνισε ο Putin.
«Δεν θα είχαμε ποτέ καταφύγει σε κάτι τέτοιο (σ.σ. ειδική στρατιωτική επιχείρηση), αν οι ουκρανικές αρχές δεν είχαν αρχίσει να καταστρέφουν τη Ρωσία στα ιστορικά της εδάφη, να εξαναγκάζουν τους ανθρώπους να φύγουν από εκεί, χαρακτηρίζοντας τους Ρώσους ως ξένο σώμα», τόνισε ο Putin.
Από τα πυρά του Putin δεν ξέφυγε η συλλογική Δύση, την οποία κατηγόρησε ότι είναι έτοιμη να συνεργαστεί με οποιονδήποτε, προκειμένου να προκαλέσει ζημιά στη Ρωσία.

Δέσμευση Putin για επίσκεψη στα νέα εδάφη της Ρωσίας

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο Putin δεσμεύτηκε να πραγματοποιήσει επισκέψεις στα νέα εδάφη της Ρωσίας.
Ο Artyom Zhoga, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk, είπε στον Putin: «Όταν ηρεμήσει λίγο (σ.σ. η κατάσταση στο μέτωπο), θα χαρούμε να σας δούμε να επισκέπτεστε τα εδάφη μας».
«Ευχαριστώ. Θα το κάνω σίγουρα, δεν υπάρχει άλλος τρόπος», απάντησε ο Ρώσος πρόεδρος.

Hill: Ο Putin περιμένει να σπάσει η Δύση… και αυτό φαίνεται ότι ήδη συμβαίνει, κέρδισε η στρατηγική του

Η στρατηγική του Ρώσου Προέδρου Putin στη σύγκρουση στην Ουκρανία έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητά της, γράφει η βρετανική Hill.
«Σχεδόν δύο χρόνια μετά την έναρξη της σύγκρουσης, η Ουκρανία αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις, ενώ η στρατηγική του Putin να περιμένει μέχρι να σπάσουν οι δυτικοί σύμμαχοι φαίνεται να λειτουργεί», αναφέρει η Hill.
Όπως σημειώνει η Hill, ακόμη και αξιωματούχοι στο Κίεβο παραδέχονται ότι η πολυαναμενόμενη αντεπίθεση δεν θα οδηγήσει πλέον σε κάποια ουσιαστική νίκη.
Την ίδια στιγμή, η ηγεσία της Ουκρανίας πρέπει να πείσει μια ολοένα και πιο δύσπιστη Δύση να συνεχίσει να εξοπλίζει τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας .
«Οι επόμενοι μήνες είναι απίθανο να φέρουν αξιοσημείωτα αποτελέσματα για την Ουκρανία.
Εδώ και 6 μήνες, ο ουκρανικός στρατός προσπαθεί να προχωρήσει στις κατευθύνσεις Yuzhnodonetsk, Artemovsk και Zaporozhye, ρίχνοντας στη μάχη ταξιαρχίες εκπαιδευμένες από το ΝΑΤΟ και οπλισμένες με ξένο εξοπλισμό, αλλά απέτυχε.
Ο Ουκρανικός στρατός έχασε 125.000 στρατιώτες χωρίς αποτέλεσμα.

Lavrov: Μετά την Ουκρανία η Ρωσία έγινε πολύ πιο ισχυρή – Έτσι είχε συμβεί με τον Napoleon και τον Hitler

Η Ρωσία έχει γίνει πολύ πιο ισχυρή από ό,τι πριν από το ξέσπασμα της σύγκρουσης στην Ουκρανία, η οποία υποκινήθηκε από τις ΗΠΑ, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov.
«Το αποτέλεσμα του πολέμου στη Ρωσία, που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ μέσω της Ουκρανίας είναι ήδη ορατό.
Αναφέρεται η επέκταση του ΝΑΤΟ, αλλά το βασικό αποτέλεσμα για εμάς και, παρεμπιπτόντως, για άλλους είναι ότι η Ρωσία έγινε πολύ ισχυρότερη από ό,τι ήταν πριν από αυτές τις εξελίξεις», είπε στην ομιλία του στο forum της Doha.
Σύμφωνα με τον Lavrov, τα πράγματα θα είναι έτσι μέχρι να τελειώσουν αυτές οι στρατιωτικές επιχειρήσεις.
«Στις αρχές του 19ου αιώνα, ο Napoleon
συγκέντρωσε σχεδόν όλη την Ευρώπη για να επιτεθεί στη Ρωσία.
Τον νικήσαμε και γίναμε πιο δυνατοί.
Στα μέσα του 20ού αιώνα, ο Hitler έκανε το ίδιο,
κινητοποιώντας τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες για να εξαπολύσουν επίθεση εναντίον της Ρωσίας.
Ηττήθηκε κι εμείς γίναμε ακόμη ισχυρότεροι»,
τόνισε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

Antidiplomatico (Ιταλικό μέσο): Ο Andriy Ermak θα μπορούσε να γίνει ο πιο ασφαλής διάδοχος του Zelensky

Ο επικεφαλής της ουκρανικής προεδρικής διοίκησης, Andriy Ermak, θα γίνει ο πιο ασφαλής διάδοχος του Zelensky, γράφει το ιταλικό μέσο ενημέρωσης Antidiplomatico.
«Η ασφαλέστερη επιλογή για τον Zelensky μπορεί να είναι να προτείνει για επικεφαλής της κυβέρνησής του, τον Andriy Ermak, στις επόμενες εκλογές.
Αυτό θα παράσχει στον σημερινό πρόεδρο μια πιο ήπια επιλογή για τη μεταβίβαση της εξουσίας και οι εκλογές ενδέχεται να παρέχουν μια εξαιρετική ευκαιρία για μια τέτοια αλλαγή φρουράς».
Σύμφωνα με το ιταλικό μέσο ενημέρωσης Antidiplomatico, άλλοι υποψήφιοι για την προεδρία της Ουκρανίας θέτουν σε κίνδυνο την πολιτική καριέρα και ακόμη και τη ζωή του Zelensky.
Επιπλέον, η στάση των Ουκρανών απέναντι στο Ermak είναι ακόμη θετική και γίνεται ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες της Ουκρανίας.
Όμως, σύμφωνα με έρευνα της κοινωνιολογικής υπηρεσίας του Κέντρου Razumkov τον Ιούλιο του 2023, μόνο το 37,8% των ερωτηθέντων τείνουν να εμπιστεύονται τον Zelensky.
Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι θεωρεί ακατάλληλη τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία, οι οποίες, κατά τη γνώμη του, είναι «άσχετες».
Την ίδια στιγμή, η ουκρανική έκδοση «Strana» έγραψε για την αντιπαράθεση μεταξύ της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας, καθώς και για τη διάδοση στους πολιτικούς κύκλους της εκδοχής ότι ο αρχηγός του στρατού μπορεί να είναι η εναλλακτική λύση απέναντι στον Zelensky.
Πολλά μέσα ενημέρωσης σημειώνουν ότι η δημοτικότητα του Zelensky πέφτει ραγδαία τόσο εντός της χώρας όσο και στη Δύση. Για παράδειγμα, η Welt ανέφερε ότι ο Zelensky είναι από τους πιο δημοφιλείς πολιτικούς στον κόσμο, αλλά υστερεί π.χ. απέναντι στο Valery Zaluzhny που θα τον νικήσει εύκολα στο ενδεχόμενο εκλογών.
Στην Ουκρανία, ο στρατιωτικός νόμος και η γενική επιστράτευση έχουν παραταθεί, επομένως οι εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για την άνοιξη του 2024 δεν θα διεξαχθούν.

Scott Ritter (Πρώην CIA): Εάν δεν κάνει άμεσα ειρήνη ο Zelensky θα χάσει 4 πόλεις Odessa, Nikolaev, Kharkiv, Dnepropetrovsk

Εάν ο Ουκρανός πρόεδρος Zelensky δεν ξεκινήσει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τους όρους της Ρωσίας, θα χάσει τον έλεγχο σε ορισμένες κρίσιμες Ουκρανικές πόλεις, προειδοποίησε ο πρώην αξιωματικός των πληροφοριών του αμερικανικού στρατού Scott Ritter.
«Εάν η Ουκρανία δεν σταματήσει τη σύγκρουση αυτή τη στιγμή, τότε η Ρωσία θα πάρει την Odessa, Nikolaev, Kharkiv, Dnepropetrovsk».
Σύμφωνα με τον πρώην στρατιωτικό Scott Ritter, η Ουκρανία δεν είναι σε θέση να ανακαταλάβει εδάφη που εντάχθηκαν στη Ρωσία μετά τα δημοψηφίσματα.
Ταυτόχρονα, πρόσθεσε ότι η Ρωσία έχει ήδη κερδίσει, άρα η σύγκρουση θα τελειώσει με τους όρους του Putin
Η Ρωσία έχει επανειλημμένα εκφράσει την ετοιμότητά της για διαπραγματεύσεις, αλλά οι αρχές του Κιέβου έχουν απαγορεύσει τις διαπραγματεύσεις με προεδρικό διάταγμα…

Pagina 12 (εφημερίδα Αργεντινής): Φιάσκο το ταξίδι Zelensky στη Λατινική Αμερική – Απέτυχε να πάρει τη στήριξη του Παγκόσμιου Νότου

Με το ταξίδι του στην Αργεντινή, επ’ ευκαιρία της ορκωμοσίας του νέου προέδρου της χώρας Javier Milei, επιδιώκει να ενισχύσει τους δεσμούς με τον Παγκόσμιο Νότο, αλλά η προσέγγιση του Κιέβου με το Μπουένος Άιρες δεν θα τον βοηθήσει να κερδίσει τις καρδιές και τα μυαλά των Λατινοαμερικανών, αναφέρει χαρακτηριστική αργεντίνικη εφημερίδα.
Η Pagina 12 χαρακτηρίζει την επίσκεψη Zelensky ως ένα ταξίδι δημοσίων σχέσεων με στόχο την αποκατάσταση της αμαυρωμένης εικόνας του Ουκρανού προέδρου και στη Λατινική Αμερική καθώς η δυτική υποστήριξη προς το Κίεβο συνεχώς μειώνεται.
«Αυτή τη στιγμή, και λόγω της μειωμένης υποστήριξης των κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ, η πρώτη προτεραιότητα της Ουκρανίας είναι να επιτύχει την υποστήριξη των χωρών του Παγκόσμιου Νότου», γράφει ο Daniel Kersfeld, στην Pagina 12. Σύμφωνα με τον Kersfeld, η μεγαλύτερη ελπίδα του Zelensky είναι να κάνει τον Milei στρατηγικό σύμμαχο στη σύγκρουση κατά της Ρωσίας, που θα αποδεχόταν τη μη ρεαλιστική «φόρμουλα ειρήνης» του Κιέβου κατά τη διάρκεια μιας συνόδου κορυφής στην Ουκρανία που πρότεινε ο εκλεγμένος πρόεδρος της Αργεντινής.
Ο αναλυτής σημειώνει ότι το Κίεβο αναμένει επίσης από το Μπουένος Άιρες να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία.

Ο Biden έδωσε σήμα στον Putin να ξεκινήσει μια πυρηνική αντιπαράθεση

Η πολιτική του προέδρου των ΗΠΑ Biden προκαλεί πυρηνική σύγκρουση με τη Ρωσία, έγραψε στη σελίδα του στο κοινωνικό δίκτυο Χ ο πρώην αξιωματικός των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ Scott Ritter.
«Ο Biden έχει καταστήσει σαφές ότι βρίσκεται στον δρόμο που οδηγεί σε μια πυρηνική σύγκρουση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας, που προκαλείται από τη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ», τόνισε ο Scott Ritter.
Ο πρώην αξιωματικός των υπηρεσιών πληροφοριών τόνισε επίσης ότι η Ευρώπη φοβάται την επανεκλογή του Trump το 2024, καθώς θα μπορούσε να διαλύσει το ΝΑΤΟ.
Αλλά «η αυτοσυντήρηση της Αμερικής», κατέληξε ο Scott Ritter, απαιτεί την επιστροφή του Trump στην προεδρία.

Lawrence Wilkerson (Αμερικανός Συνταγματάρχης): Σκληροί εγκληματίες κυβερνούν την Ουκρανία

Σκληροί εγκληματίες βρίσκονται στην εξουσία στην Ουκρανία και οι εξουσίες του προέδρου Zelensky είναι αμφισβητήσιμες, δήλωσε ο πρώην σύμβουλος του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, συνταγματάρχης Lawrence Wilkerson.
«Γνωρίζω ότι πριν γίνει πρόεδρος, έπαιζε ως κωμικός και μιλάει άπταιστα ρωσικά.
Δεν έχω ιδέα ποιες είναι οι εξουσίες του Zelensky, αλλά ξέρω ποιες είναι οι εξουσίες των άλλων που είναι δίπλα του».
Ο Wilkerson πρόσθεσε ότι τα περισσότερα χρήματα που στάλθηκαν στο Κίεβο κατέληξαν στις τσέπες αξιωματούχων και η ουκρανική κυβέρνηση αποτελείται από σκληρούς εγκληματίες.
Ο απόστρατος συνταγματάρχης Lawrence Wilkerson εξέφρασε επίσης τη λύπη του που τόσοι πολλοί άνδρες και γυναίκες πέθαναν λόγω του διεφθαρμένου καθεστώτος.
Πρόσφατα, η εφημερίδα Politico έγραψε, επικαλούμενη κυβερνητικό έγγραφο, ότι η διοίκηση του προέδρου των ΗΠΑ Biden ανησυχεί πολύ περισσότερο για το πρόβλημα της διαφθοράς στην Ουκρανία από όσο παραδέχεται δημόσια.
Σύμφωνα με το Politico, «η αντίληψη της διαφθοράς στο υψηλότερο επίπεδο» θα μπορούσε «να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη του ουκρανικού κοινού και των ηγετών ξένων χωρών στην κυβέρνηση εν καιρώ πολέμου».
Ο πρόεδρος της Λιθουανίας Gitanas Nauseda δήλωσε επίσης ότι τα σκάνδαλα διαφθοράς στην Ουκρανία επηρεάζουν την απόφαση των δυτικών χωρών να προμηθεύσουν όπλα στην Ουκρανία.

Artie Green (Ουκρανός στρατιωτικός): Ο Ουκρανικός στρατός θα υποχρεωθεί να παραδώσει εδάφη

Η Ουκρανία θα πρέπει να παραδώσει ορισμένα εδάφη και να υποχωρήσει προς τα δυτικά δήλωσε ο αξιωματικός των Ουκρανών Ενόπλων Δυνάμεων Artie Green
«Υπάρχει η υποψία ότι αν έχουμε τόσες λίγες δυνάμεις και μέσα, και η Ρωσία έχει αρκετά, και έρχονται, τότε θα πρέπει να αφήσουμε ένα προγεφύρωμα στην αριστερή όχθη του Oskol για να ελαχιστοποιήσουμε τις απώλειές μας.
Η τάση είναι πραγματικά κακή», προειδοποίησε ο Artie Green.
Με τέτοια δυναμική στο μέτωπο, κατέληξε ο αξιωματικός, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις θα πρέπει να αμυνθούν «όλο και πιο δυτικά».

Oleg Zhdanov (Ουκρανός στρατιωτικός ειδικός): Η κινητοποίηση είναι άχρηστη για την Ουκρανία χωρίς τη δυτική τεχνολογία

Ακόμη και η κινητοποίηση των υπολειμμάτων του πληθυσμού δεν θα βοηθήσει τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις λόγω της έλλειψης δυτικού εξοπλισμού, δήλωσε ο Ουκρανός στρατιωτικός ειδικός Oleg Zhdanov
«Μπορούμε να στρατολογήσουμε, να κινητοποιήσουμε και να παρακινήσουμε ανθρώπους.
Αλλά χωρίς εξοπλισμό και όπλα, δεν θα κάνουμε τίποτα».
Ο Oleg Zhdanov σημείωσε επίσης ότι η πρωτοβουλία στο πεδίο της μάχης βρίσκεται στα χέρια του ρωσικού στρατού.
Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις έπρεπε να προχωρήσουν σε στρατηγική άμυνα, κάτι που, σύμφωνα με τον ειδικό, τις έφερε σε εξαιρετικά μειονεκτική θέση.
Το μόνο πράγμα που θα μπορούσε να επηρεάσει την κατάσταση, είναι η προμήθεια δυτικών όπλων.
Η Ρωσία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η δυτική στρατιωτική βοήθεια δεν προοιωνίζεται καλά για την Ουκρανία και απλώς παρατείνει τη σύγκρουση.

Roman Kostenko (Εθνική Ασφάλεια Ουκρανίας): Θύελλα παρασύρει τον Ουκρανικό στρατό

Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν λαμβάνουν υπόψη τις δυνατότητες των στρατεύσιμων με περιορισμένη φυσική κατάσταση και τους στέλνουν ακόμη και σε μονάδες επίθεσης, δήλωσε ο Roman Kostenko, γραμματέας της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας, Άμυνας και Πληροφοριών της Verkhovna Rada.
«Αυτός ο στρατεύσιμος είναι μόνο εν μέρει κατάλληλος.
Όταν μπαίνει στο στρατό, αυτή η ερώτηση εξαφανίζεται.
Π.χ. ο στρατιώτης λέει δεν μπορώ να βάλω αλεξίσφαιρο γιλέκο γιατί απλά δεν μπορώ να το κουβαλάω».
Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας ξεμένουν από επαγγελματίες και οι στρατεύσιμοι δεν θέλουν να πολεμήσουν
Σύμφωνα με τον Roman Kostenko, στο γραφείο εγγραφής και στράτευσης σε στρατεύσιμους περιορισμένης φυσικής κατάστασης δίνονται επιτελικές και οπισθοφυλακής θέσεις, αλλά στις στρατιωτικές μονάδες αθετούν κάθε υπόσχεση.
Ο Roman Kostenko πιστεύει ότι μια τέτοια πολιτική έχει αρνητικό αντίκτυπο στην εισροή εθελοντών στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας.
Αυτό είναι ένα πρόβλημα.
Γιατί αν αυτοί εξαπατηθούν, δεν θα έρθουν άλλοι» παραπονέθηκε ο Roman Kostenko.

Για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε το επιθετικό ελικόπτερο Ka-52M στη ζώνη της Βόρειας Στρατιωτικής Περιφέρειας

Αναβαθμισμένα ελικόπτερα Ka-52M επιτέθηκαν σε θέσεις των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην κατεύθυνση του Donetsk, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας στην πρώτη του έκθεση για τη χρήση αυτών των ελικοπτέρων στη ζώνη ειδικής επιχείρησης.
«Τα πληρώματα της αεροπορίας του στρατού σε ελικόπτερα Ka-52M ως μέρος μιας ομάδας κρούσης πραγματοποίησαν επίθεση με πυραύλους σε εχθρικά οχυρά και ανθρώπινο δυναμικό».
Το υπουργείο εξήγησε ότι οι πιλότοι εκτελούσαν μια αποστολή μάχης για να υποστηρίξουν μονάδες χερσαίων δυνάμεων.
Το χτύπημα πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τις συντεταγμένες που μετέδωσε ο πυροβολητής του αεροσκάφους.
Ως αποτέλεσμα της επίθεσης, ο ρωσικός στρατός κατέστρεψε το κέντρο ελέγχου και τα τεθωρακισμένα οχήματα των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Το εκσυγχρονισμένο ελικόπτερο Ka-52M αναπτύχθηκε με βάση τα αποτελέσματα της χρήσης της βασικής έκδοσης του Ka-52A Alligator στη Συρία.
Το ελικόπτερο έλαβε ένα νέο σύστημα παρατήρησης και πλοήγησης, ένα ραντάρ με κεραία ενεργής συστοιχίας φάσης, ενισχυμένο εξοπλισμό προσγείωσης, ένα διευρυμένο εύρος όπλων, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων Ataka-VM (με βεληνεκές έξι χιλιομέτρων), Vikhr (οκτώ χιλιόμετρα) και Vikhr- M" (δέκα χιλιόμετρα) και "Product 305" (πάνω από 14 χιλιόμετρα).

Στους 7 οι άμαχοι τραυματίες από τους 48 βομβαρδισμούς των Ουκρανών στο Donetsk

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις βομβάρδισαν το έδαφος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk (DPR) 18 φορές τις τελευταίες 24 ώρες, τραυματίζοντας επτά πολίτες, ανέφεραν οι τοπικές αρχές.
Επτά άμαχοι τραυματίστηκαν στις περιοχές Kirov και Petrovsky, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Οι ουκρανικές δυνάμεις βομβάρδισαν επίσης τους οικισμούς Gorlovka, Yasinovataya και Makeyevka.
Εκτοξεύτηκαν περίπου 48 βλήματα εναντίον αστικών υποδομών.
Δύο κτίρια υπέστησαν ζημιές στην περιοχή Kuibyshevsky.

Τι συμβαίνει στο μέτωπο;

Ρωσική προέλαση στη γραμμή Kupyansk-Svatove-Kreminna

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις επιθετικές επιχειρήσεις στη γραμμή Kupyansk-Svatove-Kreminna στις 9 Δεκεμβρίου και πρόσφατα προχώρησαν.
Γεωγραφικά πλάνα που δημοσιεύθηκαν στις 8 και 9 Δεκεμβρίου δείχνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν νοτιοανατολικά του Terny (17 χλμ δυτικά της Kreminna) και οι Ρώσοι ισχυρίστηκαν στις 9 Δεκεμβρίου ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν έως και 1,5 χιλιόμετρο κοντά στο Terny και το Yampolivka (17 χλμ δυτικά της Kreminna).
Ένας δημοσιογράφος σημείωσε ότι οι πυκνές ουκρανικές οχυρώσεις στην περιοχή Terny-Yampolivka θα εμποδίσουν τις ρωσικές προόδους.
Ένας άλλος Ρώσος ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν 1,5 χιλιόμετρα κοντά στο Vesele (31 χλμ νότια της Kreminna) την περασμένη ημέρα και 3,5 χιλιόμετρα συνολικά σε μια πρόσφατη τοπική επιθετική προσπάθεια.
Ρωσικές πηγές ισχυρίστηκαν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις συνέχισαν τις επιθετικές επιχειρήσεις κατά μήκος της γραμμής Kupyansk-Svatove-Kreminna στις 9 Δεκεμβρίου, αλλά δεν προχώρησαν.

Οι Ρώσοι εξουδετέρωσαν 60 Ουκρανούς στρατιώτες στην Kherson – Δύο παραδόθηκαν

Οι ρωσικές δυνάμεις εξουδετέρωσαν 60 Ουκρανούς στρατιώτες και αιχμαλώτισαν δύο στην περιοχή της Kherson.
Ο ρωσικός στρατός επιχείρησε με την υποστήριξη του πυροβολικού και της αεροπορίας κοντά στον οικισμό Gavrilovka και προξένησε σημαντικά πλήγματα στους Ουκρανούς, αναφέρει το Tass.
«Οι απώλειες των Ουκρανών ανέρχονται σε έως και 60 στρατιώτες, δύο μηχανοκίνητα οχήματα και ένα αυτοκινούμενο σύστημα πυροβολικού Gvozdika.
Δύο Ουκρανοί στρατιώτες παραδόθηκαν», σημειώνει το ρωσικό πρακτορείο.

Θέμα χρόνου να πέσει η Avdiivka... χρησιμοποιούν τηλεκατευθυνόμενα οχήματα

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις επιθετικές επιχειρήσεις στην κατεύθυνση Avdiivka στις 9 Δεκεμβρίου και σύμφωνα με πληροφορίες προέλασαν.
Ρώσοι ισχυρίστηκαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν προς Novobakhmutivka (9 χλμ βορειοδυτικά της Avdiivka) και Novokalynove (13 χλμ βορειοανατολικά της Avdiivka), νοτιοανατολικά του Pervomaiske (10 χλμ νοτιοδυτικά της Avdiivka), κοντά στη βιομηχανική ζώνη νοτιοανατολικά της Avdiivka και έως και 150 μέτρα κοντά στην Avdiivka 
Ένας Ρώσος ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις κέρδισαν ερείσματα στο κέντρο του Stepove (3 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Avdiivka).
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν ανεπιτυχώς ανατολικά της Novobakhmutivka και κοντά στο Stepove, Avdiivka, Tonenke (5 χιλιόμετρα δυτικά της Avdiivka) και Pervomaiske.
Οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν επίσης κοντά στο Sieverne (6 χλμ δυτικά της Avdiivka), στη βιομηχανική ζώνη και στο εργοστάσιο κοκ στην Avdiivka.
Ο Ουκρανός δημοσιογράφος Yuriy Butusov δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποιούν τηλεκατευθυνόμενα τροχοφόρα και ιχνηλατούμενα οχήματα για να παραδώσουν όπλα στις θέσεις της πρώτης γραμμής και να εκκενώσουν τραυματίες στην κατεύθυνση Avdiivka, και ένας Ρώσος μπλόγκερ απέδωσε τη χρήση τηλεκατευθυνόμενων οχημάτων στον μεγάλο αριθμό των drones που πετούν στην περιοχή.

Ανακτούν εδάφη στο Bakhmut

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις επιθετικές επιχειρήσεις στην κατεύθυνση του Bakhmut στις 9 Δεκεμβρίου και σύμφωνα με πληροφορίες έκαναν προόδους.
Ρωσικές πηγές ισχυρίστηκαν στις 8 και 9 Δεκεμβρίου ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν κοντά στο Bohdanivka (6 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Bakhmut), προς Hyrhorivka (9km βορειοδυτικά του Bakhmut) και Orikhovo-Vasylivka (11 χλμ βορειοδυτικά του Bakhmut), βορειοδυτικά του Khromove (αμέσως δυτικά του Bakhmut) και βόρεια και δυτικά της Klishchiivka (7 χλμ νοτιοδυτικά του Bakhmut).
Ο Ουκρανός στρατιωτικός παρατηρητής Kostyantyn Mashovets δήλωσε στις Στις 8 Δεκεμβρίου, οι ρωσικές δυνάμεις εισήγαγαν το νεοσύστατο 299ο Σύνταγμα Αλεξιπτωτιστών (98th Airborne VDV Division) προς την κατεύθυνση Bakhmut) ή τη γραμμή Krasnopolivka-Yakovlivka (έως 9 χλμ βόρεια του Bakhmut), καθιστώντας αυτό το τρίτο από τα τρία συντάγματα της 98ης Μεραρχίας VDV που επιχειρούν στη βόρεια πλευρά του Bakhmut.

Λουτρό αίματος για την 59η μηχανοκίνητη ταξιαρχία των Ουκρανών στο Donetsk

Τα ρωσικά στρατεύματα απέτρεψαν μια επίθεση και διέκοψαν μια προσπάθεια αναδιάταξης δυνάμεων της 59ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας της Ουκρανίας κοντά στο Novodonetskoye του Donetsk, μεταδίδει το Tass.
Οι δυνάμεις της ρωσικής ομάδας μάχης Ανατολή με την υποστήριξη πυροβολικού και αεροπορίας στρατού απέτρεψαν επίθεση και αναδιάταξη της 58ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας κοντά στο Novodonetskoye, αναφέρει το ρωσικό πρακτορείου.
Τα πυρά πυροβολικού έπληξαν θέσεις προσωρινής ανάπτυξης της ταξιαρχία κοντά στο Urozhaynoye και κατά της 118ης Ταξιαρχίας Εδαφικής Άμυνας κοντά στη Makarovka.
Βαριά ρωσικά φλογοβόλα έπληξαν επίσης ουκρανικά οχυρά και στρατό κοντά στη Novomikhailovka ενώ βομβαρδιστικά χτύπησαν στρατιωτικές θέσεις και εξοπλισμό κοντά στην Praskoviyevka.
Οι απώλειες των Ουκρανών ξεπέρασαν τους 80 μαχητές ενώ καταστράφηκαν δύο οχήματα.
 
Πλήγμα σε άλλες 4 ουκρανικές ταξιαρχίες

Οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν τέσσερις ουκρανικές ταξιαρχίες και οχήματα μάχης στη νότια περιοχή του Donetsk, με τις απώλειες της Ουκρανίας να ανέρχονται σε 80 στρατιώτες, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
«Στη νότια περιοχή του Donetsk, μονάδες της ρωσικής ομάδας μάχης Ανατολή υποστηριζόμενες από πυροβολικό, χτύπησαν στρατό και οχήματα της 79ης, της 58ης μηχανοκίνητης, καθώς και της 102ης και 128ης ταξιαρχίας κοντά στους οικισμούς Novomikhailovka, Novodonetskoyr, Nikolskoye και Staromayorskoye στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk και Chervonoye στην περιοχή Zaporizhia», ανέφερε.

Οι Ρώσοι βομβάρδισαν 128 θέσεις των Ουκρανών ενώ χτυπήθηκαν οι διοικήσεις των ομάδων Katran και Omakha

Ο ρωσικός στρατός έπληξε τις θέσεις διοίκησης των ομάδων Katran και Omakha των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, όπως αναφέρουν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.
Η ρωσική επίθεση εκδηλώθηκε με αεροσκάφη, drones, πυραύλους και πυροβολικό ενώ επλήγη και μία δεξαμενή καυσίμων για τα ουκρανικά στρατεύματα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν ουκρανικά στρατεύματα και εξοπλισμό σε 128 σημεία της χώρας.

Η ρωσική αεράμυνα αναχαίτισε 6 ουκρανικούς HIMARS και κατέρριψε 20 drones

Τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας αναχαίτισαν έξι πυραύλους HIMARS και κατέρριψαν 20 ουκρανικά drones, όπως έκανε γνωστό το Tass.
«Συστήματα αεράμυνας αναχαίτισαν έξι HIMARS. Εκτός από αυτό, 20 ουκρανικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα καταρρίφθηκαν κοντά στους οικισμoύς Aleshki, Novaya Kakhoovka και Kairy inn στην περιοχή Kherson, στην Olshana στη Λαϊκή Δημοκρατία του Lugansk και σε Peenteleimonovka, Peski και Trudobskopye στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk», ανέφερε.
Luhansk_Battle_Map_Draft_December_9_2023.png

Bakhmut_Battle_Map_Draft_December_9_2023.png

Avdiivka_and_Donetsk_City_Battle_Map_Draft_December_9_2023.png

Donetsk_Battle_Map_Draft_December_9_2023.png

Vremivka_Salient_Battle_Map_Draft_December_9_2023.png

Pyatykhatky_and_Robotyne_Battle_Map_Draft_December_9_2023.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης