Τελευταία Νέα
Διεθνή

Mega deal: Aγορά χαλκού αξίας 2 δισ. δολ. από την Κίνα για πρώτη φορά με γιουάν

Mega deal: Aγορά χαλκού αξίας 2 δισ. δολ. από την Κίνα για πρώτη φορά με γιουάν
Η Κίνα οδηγεί την Αφρική εκτός συναλλαγών με δολάριο
Η Κίνα, μέλος των BRICS, οδηγεί τα αφρικανικά έθνη να εγκαταλείψουν το δολάριο και να χρησιμοποιούν το κινεζικό γιουάν για διασυνοριακές συναλλαγές.
Το γραφείο της Τράπεζας της Κίνας στη Ζάμπια πιέζει για αύξηση του εμπορίου σε κινεζικό γουάν στη Νότια Αφρική.
Η Ζάμπια είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός χαλκού στην Αφρική και η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής χαλκού στον κόσμο.
Ως εκ τούτου, η Κίνα, μέλος των BRICS, επιδιώκει να κεφαλαιοποιήσει το διεθνές εμπόριο χαλκού κάνοντας τη Ζάμπια να αποδεχθεί το κινεζικό γουάν και να εγκαταλείψει το δολάριο ΗΠΑ.
Η Ζάμπια εξάγει τόσο ακατέργαστο όσο και εξευγενισμένο χαλκό στην Κίνα και το διασυνοριακό εμπόριο στο εν λόγω εμπόρευμα ανέρχεται σε 2 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο.
Η αφρικανική χώρα εξάγει ακατέργαστο χαλκό αξίας 1,64 δισεκατομμυρίων δολαρίων και επίσης στέλνει εξευγενισμένο χαλκό αξίας 340 εκατομμυρίων δολαρίων στην Κίνα.
Στο σύνολό του, ο χαλκός αποτελεί το 70% των εσόδων από τις ξένες εξαγωγές της Ζάμπιας και παίζει σημαντικό ρόλο στην αύξηση του ΑΕΠ.
Η Κίνα ως ηγέτιδα δύναμη στις ομάδα των BRICS έχει το πάνω χέρι να πείσει τη Ζάμπια καθώς ελέγχει τα συμφέροντα της εφοδιαστικής αλυσίδας στην Αφρική.
Εάν η Ζάμπια αποδεχθεί τη συμφωνία της Κίνας, τότε για πρώτη φορά, το εμπόριο χαλκού αξίας 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα διακανονιστεί στο κινεζικό γιουάν και όχι στο δολάριο ΗΠΑ.
Uncertain global economic recovery looms over copper | Hellenic Shipping  News Worldwide

Copper miners snub new builds due to low prices, capex blowouts | S&P  Global Market Intelligence


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης