Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ευρωζώνη δεν θα γλιτώσει από την πρώτη ύφεση μετά την πανδημία - Βαρίδι η Γερμανία

Η Ευρωζώνη δεν θα γλιτώσει από την πρώτη ύφεση μετά την πανδημία - Βαρίδι η Γερμανία
Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης του Bloomberg, έρχονται σε αντίθεση με την πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Η Ευρωζώνη δεν θα γλιτώσει από την πρώτη ύφεση μετά την πανδημία, με την οικονομία της να συρρικνώνεται για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο τους τελευταίους τρεις μήνες του 2024, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση αναλυτών του Bloomberg. 
Την ίδια ώρα, ήπια ανάκαμψη παρατηρείται στις αρχές του 2024.

«Αμφιβάλλουμε ότι βρισκόμαστε στην αρχή μιας ανοδικής πορείας», δήλωσε ο Joerg Angele, οικονομολόγος στην Bantleon Bank.
«Οι αντίθετοι άνεμοι παραμένουν ισχυροί, ειδικά αυτοί που προέρχονται από τη μαζική αύξηση των επιτοκίων».

Βαρίδι η Γερμανία

Βαρίδι στην ευρωπαϊκή ανάπτυξη αναδεικνύεται η Γερμανία,  η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.
Βυθισμένη σε μια δημοσιονομική κρίση, και στην αδύναμη παγκόσμια ζήτηση, η χώρα αναμένεται να βιώσει ύφεση 0,2% το τέταρτο τρίμηνο — περισσότερο από την αρχικά προβλεπόμενη πτώση 0,1%.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα η Eurostat, σε επίπεδο ευρωζώνης, το εποχικά διορθωμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,6% το τρίτο τρίμηνο του 2023 έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2022, και κατά 0,5% στην ΕΕ. Σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο, το ΑΕΠ υποχώρησε οριακά κατά 0,1% στην ευρωζώνη, ενώ παρέμεινε σταθερό στην ΕΕ.

Κόντρα στις προβλέψεις της Κομισιόν

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης του Bloomberg, έρχονται σε αντίθεση με την πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τον περασμένο Νοέμβριο, η οποία προβλέπει ότι η ζώνη του ευρώ  θα επιστρέψει σε ανάπτυξη αυτό το τρίμηνο, βοηθούμενη από την απότομη υποχώρηση του πληθωρισμού και την ισχυρή αγορά εργασίας.
Ενώ ένα σημαντικό εμπόδιο προήλθε από την αυστηρότερη νομισματική πολιτική, η πρόσφατη επιβράδυνση της αύξησης των τιμών καταναλωτή εξέπληξε τις αγορές, ενισχύοντας τις προσδοκίες της αγοράς ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να προχωρήσει στην πρώτη μείωση των επιτοκίων της μόλις την άνοιξη του 2024.
Οι οικονομολόγοι υποβάθμισαν τις προβλέψεις τους για τον πληθωρισμό έως τον Σεπτέμβριο του 2024.
Ωστόσο, οι τριμηνιαίες προβλέψεις αυξήθηκαν και δεν προβλέπουν μείωση των κερδών των τιμών στον στόχο του 2% της ΕΚΤ κατά την περίοδο που καλύπτει η δημοσκόπηση.

bloomberg_1.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης