Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ένας δισεκατομμυριούχος στην COP28 - Το νέο στοίχημα του Αυστραλού μεγιστάνα, Andrew Forrest

Ένας δισεκατομμυριούχος στην COP28 - Το νέο στοίχημα του Αυστραλού μεγιστάνα, Andrew Forrest
Ένας από τους στόχους του Αυστραλού μεγιστάνα είναι να πρωτοπορήσει στη ναυτιλία χωρίς ορυκτά καύσιμα, με τη χρήση ενός πειραματικού καθαρού καυσίμου, της πράσινης αμμωνίας
Το νέο στοίχημα του Αυστραλού μεγιστάνα, Andrew Forrest, ο οποίος συνομιλεί με όλους τους διεθνείς ηγέτες, αναλύει το Politico σε δημοσίευμα με αφορμή την παρουσία του στην COP28.
«Ο Αυστραλός μεγιστάνας, Andrew Forrest, έχει βάλει ένα μεγάλο στοίχημα: μετά την οικοδόμηση μιας αυτοκρατορίας ορυχείων, η επόμενη περιουσία του θα προέλθει από την πράσινη μετάβαση» επισημαίνεται στο δημοσίευμα.
Politico_8.JPG
Είναι η πρώτη Κυριακή της διάσκεψης COP28 για το κλίμα. Η θερμοκρασία είναι 30C. Κάτω από τον ήλιο του Ντουμπάι, ένας δισεκατομμυριούχος βιάζεται.
«Ας τρέξουμε παιδιά», λέει ο Andrew Forrest στη συνοδεία του. Λίγο λαχανιασμένος, ανεβαίνει σε ένα εξαθέσιο αμαξίδιο του γκολφ, συνηθισμένο θέαμα γύρω από την Expo City, που φιλοξενεί τη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ.
Χτισμένη για την παγκόσμια έκθεση του 2021, είναι τεράστια, καλύπτοντας σχεδόν δύο τετραγωνικά μίλια. Τα buggies μεταφέρουν διεθνείς ηγέτες, διευθύνοντες συμβούλους και άλλους πλούσιους ή ισχυρούς σε όλη την περιοχή.
«Μπορείς να στριμωχτείς μέσα;» ρωτάει ο Forrest, καθώς γίνεται σαφές ότι δεν θα χωρέσουν όλοι. «Όχι; Εντάξει. Πάμε. Ο Zach λατρεύει το περπάτημα». Ο Zachary August, ένας από τους βοηθούς του Forrest, αποδέχεται με χάρη τη μοίρα του. Τότε το αφεντικό εξαφανίζεται μέσα σε έναν ηλεκτρικό στροβιλισμό των τροχών.

Συνομιλεί με τους πιο ισχυρούς ανθρώπους

Δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που θα μπορούσαν να κάνουν τον Forrest να τρέξει. Ο μεγιστάνας των ορυχείων είναι ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος της Αυστραλίας. Έχει συνηθίσει να συνομιλεί με τους πιο ισχυρούς ανθρώπους του κόσμου. Ο Joe Biden, ο Narendra Modi, ο Li Qiang - όλοι έχουν καθίσει μαζί του τον τελευταίο περίπου χρόνο. Ο John Kerry, ο απεσταλμένος του Biden για το κλίμα, θα τον επισκεφθεί πριν από το τέλος της συνόδου κορυφής.
Αλλά η συνάντηση που μόλις έχει κλειδώσει στο πρόγραμμά του στην COP28 θα μπορούσε να έχει μεγάλες επιπτώσεις για το πώς θα κάνει την επόμενη περιουσία του. Ο Forrest ελπίζει ότι θα μπορούσε να έχει σημασία και για το μέλλον του πλανήτη.
Έχτισε την εταιρεία του, Fortescue, σκάβοντας σιδηρομετάλλευμα από το κόκκινο χώμα της περιοχής Pilbara στη Δυτική Αυστραλία -όπου γεννήθηκε- και στέλνοντάς το σε τεράστια φορτηγά πλοία 270.000 τόνων για να τροφοδοτήσει τη βιομηχανία χάλυβα της Κίνας.
Αλλά τα τελευταία δύο χρόνια, ο "Twiggy" -όπως είναι γνωστός στην Αυστραλία- έχει αναδειχθεί σε έναν απίθανο ευαγγελιστή της μετάβασης στην πράσινη ενέργεια που η σύνοδος κορυφής για το κλίμα προσπαθεί (θεωρητικά τουλάχιστον) να επιταχύνει.
Για έναν μεγιστάνα των ορυχείων που έγινε οικολογικός πολεμιστής, η αλλαγή δεν μπορεί να έρθει αρκετά σύντομα. Ο πλανήτης πρέπει να σωθεί - και υπάρχουν χρήματα που μπορούν να κερδηθούν. Και αυτή τη συγκεκριμένη Κυριακή, δεν υπάρχει καλύτερο μέρος στον κόσμο για να συνδυαστούν αυτοί οι δύο στόχοι από την COP28.
Η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα -η COP ή διάσκεψη των μερών- έχει διανύσει πολύ δρόμο από τις απαρχές της πριν από 28 χρόνια.
Η COP1 πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο το 1995 και είχε λιγότερους από 4.000 συμμετέχοντες. Φέτος, εκτιμάται ότι θα παρευρεθούν περισσότεροι από 100.000 - και οι μεγάλες επιχειρήσεις εκπροσωπούνται όσο ποτέ άλλοτε. Δεν πρόκειται πλέον για μια απλή διαπραγμάτευση του ΟΗΕ. Είναι μια εμπορική έκθεση, ένα κλιματικό Νταβός.
«Όλοι οι ένοχοι (που ευθύνονται για την κλιματική αλλαγή) βρίσκονται σε ένα σημείο. Αυτό είναι το καλύτερο μέρος της COP», δήλωσε ο Forrest, καθώς το POLITICO τον παρακολούθησε κατά τη διάρκεια του πρώτου Σαββατοκύριακου στο Ντουμπάι.

Γεμάτη ατζέντα

Ένας από τους στόχους του είναι να πρωτοπορήσει στη ναυτιλία χωρίς ορυκτά καύσιμα, με τη χρήση ενός πειραματικού καθαρού καυσίμου, της πράσινης αμμωνίας. Και αυτό είναι το αντικείμενο αυτής της συνάντησης.
Έγινε σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ο Forrest καθόταν σε μια δεσμευμένη θέση, στην πρώτη σειρά ενός αμφιθεάτρου στην ελεγχόμενη από τα μέτρα ασφαλείας "μπλε ζώνη" της COP28, και άκουγε μια ομιλία του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ Al Gore.
Ο Forrest αποκαλεί τον Gore "μεγάλο άνθρωπο". Χειροκροτεί στο τέλος του πρώτου μέρους της παρουσίασης, στο οποίο ο Gore δηλώνει ότι η COP28 πρέπει να συμφωνήσει σε μια "σταδιακή κατάργηση" των ορυκτών καυσίμων, αλλιώς θα θεωρηθεί αποτυχία.
Αλλά τότε ανάβει το τηλέφωνο του Forrest.
«Πρέπει να φύγω. Κάτι σημαντικό», ψιθυρίζει. Καθώς ο Gore ολοκληρώνει και το κοινό χειροκροτεί, ο Forrest τρέχει προς την έξοδο.
Βγαίνοντας στο φως του ήλιου του Ντουμπάι, βάζει τα γυαλιά ηλίου του Cartier. Είναι ντυμένος με ναυτικό κοστούμι και λευκό πουκάμισο, με χρυσή γραβάτα και μαύρες μπότες Chelsea του οίκου R.M. Williams (μια αυστραλιανή μάρκα που ανήκει στην επενδυτική εταιρεία Tattarang του Forrest).
Σε 10 λεπτά, είναι μέσα στο αμαξάκι και κάνει ζουμ στις ηλιόλουστες λεωφόρους της Expo City.
«Ο στόχος» της επικείμενης συνάντησης, λέει, καθώς οι τακτοποιημένοι φοίνικες και τα αστραφτερά εκθεσιακά κέντρα περνούν με ταχύτητα, «είναι να αντιμετωπίσουμε κάτι για το οποίο έχω κατακεραυνώσει τις λιμενικές αρχές του κόσμου. Να μην επιτρέπουν την είσοδο πλοίων χωρίς ρύπανση».

Το νέο στοίχημα

Μέσα σε αυτή τη δεκαετία, επιμένει ο Forrest, θέλει τα φορτηγά πλοία μεταφοράς σιδηρομεταλλεύματος να λειτουργούν με αμμωνία, χωρίς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Για να καταδείξει την άποψή του, έδεσε ένα από τα πλοία του -το Green Pioneer, ένα πλοίο βιομηχανικού εφοδιασμού 3.000 τόνων- στη μαρίνα του Ντουμπάι, 20 λεπτά οδήγησης από τον τόπο διεξαγωγής της COP.
Το πλοίο είναι μόνο ένα πρωτότυπο, που τροφοδοτείται με ντίζελ στο ταξίδι του από τη βάση του στη Σιγκαπούρη στο Ντουμπάι, αλλά με τη δυνατότητα να τροφοδοτείται σύντομα εν μέρει με πράσινη αμμωνία. Απέχει πολύ από το τελικό προϊόν, όπως παραδέχεται ελεύθερα ο Forrest, αλλά με το μεγάλο πράσινο λογότυπο της Fortescue, δεσπόζει πάνω ακόμη και από τα πολυτελή γιοτ της παγκόσμιας ελίτ.
Ο Forrest δεν είναι διακριτικός.
«Αυτή είναι η αιχμή του δόρατος», λέει στο COP, καθώς το αμαξάκι σταματάει έξω από ένα κτίριο που μοιάζει με υπόστεγο και στο πλάι του γράφει με γιγαντιαία γράμματα "Energy Transition Hub". «Σε αυτή τη συνάντηση».
Τον οδηγούν μέσα. Πρόκειται για έναν εκθεσιακό χώρο όπου μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες του Ντουμπάι έχουν στήσει κομψά εμπορικά περίπτερα. Ένα από τα μεγαλύτερα ανήκει στην DP World, τον εμιρατινό γίγαντα λιμένων και logistics που διαχειρίζεται περίπου το 10% της παγκόσμιας διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων.
Ο Forrest και η ομάδα του κατευθύνονται στον επάνω όροφο σε μια αίθουσα συσκέψεων.
Λίγα λεπτά αργότερα, εμφανίζεται ένα άλλο ισχυρό πρόσωπο με άλλη συνοδεία. Ντυμένος με παραδοσιακές λευκές ρόμπες και κεφαλόδεσμο, ο επιχειρηματίας από τα Εμιράτα ολοκληρώνει ένα τηλεφώνημα και στη συνέχεια σαρώνει για να συναντήσει τον Forrest.
Πρόκειται για τον Sultan Ahmed bin Sulayem, υψηλόβαθμο μέλος μιας από τις ελίτ οικογένειες του Ντουμπάι και πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της DP World.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης