Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αργεντινή: Πέσο και σιτηρά σε... lockdown, εν αναμονή των μέτρων - σοκ

Αργεντινή: Πέσο και σιτηρά σε... lockdown, εν αναμονή των μέτρων - σοκ
Αναμένεται να περιλαμβάνουν ραγδαίες περικοπές στις κρατικές δαπάνες, μείωση του μεγέθους του δημόσιου τομέα και πιθανή υποτίμηση του πέσο
Σχετικά Άρθρα
Οι αγορές συναλλάγματος και σιτηρών της Αργεντινής ήταν σε... lockdown την Τρίτη, καθώς οι traders περίμεναν το οικονομικό σχέδιο "σοκ" της νέας κυβέρνησης που αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της χειρότερης κρίσης των τελευταίων δεκαετιών με τριψήφιο πληθωρισμό και εξαντλημένα αποθέματα.
Ο υπουργός Οικονομίας Luis Caputo θα ανακοινώσει τα μέτρα μετά το κλείσιμο των αγορών,  δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος του φιλελεύθερου προέδρου Javier Milei, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα την Κυριακή.

Μέτρα - σοκ

Αναμένεται να περιλαμβάνουν ραγδαίες περικοπές στις κρατικές δαπάνες, μείωση του μεγέθους του δημόσιου τομέα και πιθανή υποτίμηση του τοπικού πέσο.
Το νόμισμα διατηρείται επί του παρόντος τεχνητά ισχυρό από τους αυστηρούς ελέγχους κεφαλαίων.
Τα μέτρα θα είναι σε "ευθυγράμμιση" με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Javier Milei, όπου συχνά εμφανιζόταν με ένα... αλυσοπρίονο για να αντιπροσωπεύσει τις σχεδιαζόμενες περικοπές του, δήλωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου Manuel Adorni, προσθέτοντας ότι είναι απαραίτητο για να αποφευχθεί "βαθύτερη καταστροφή".
Η Αργεντινή, κορυφαίος εξαγωγέας επεξεργασμένου σογιέλαιου και αλεύρου σόγιας και η υπ' αριθμ. 3 για το καλαμπόκι, ανέστειλε επίσης προσωρινά το μητρώο εξαγωγών σιτηρών μέχρι να ανακοινωθούν τα νέα μέτρα.
Ο Milei έχει προηγουμένως δεσμευτεί να μειώσει τελικά τους φόρους στον τομέα.
Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters αναμένουν ότι η επίσημη συναλλαγματική ισοτιμία θα υποχωρήσει απότομα στο εγγύς μέλλον σε περίπου 650 ανά δολάριο, από περίπου 365 σήμερα.
Στις παράλληλες αγορές τα δολάρια διαπραγματεύονται κοντά στα 1.000 πέσος.

Νέος κεντρικός τραπεζίτης

Η νέα ηγεσία της κεντρικής τράπεζας επιβεβαιώθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας στην επίσημη εφημερίδα της κυβερνήσεως, επισημοποιώντας τον διορισμό του Santiago Bausili, στενού συμμάχου του Caputo, στη θέση του απερχόμενου προέδρου της τράπεζας Miguel Pesce.
Ο προεδρικός εκπρόσωπος δήλωσε επίσης την Τρίτη ότι ο Μίλεϊ είχε ήδη αρχίσει να μειώνει το μέγεθος της κυβέρνησης, με τον αριθμό των υπουργείων να μειώνεται στο μισό, σε εννέα, καθώς και με δραστικές μειώσεις του αριθμού των γραμματειών και των τμημάτων

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης