Τελευταία Νέα
Διεθνή

Λεπτές ισορροπίες για τη Fed - Το «σήμα» για δύο μειώσεις επιτοκίων το 2024

Λεπτές ισορροπίες για τη Fed - Το «σήμα» για δύο μειώσεις επιτοκίων το 2024
Ο Powell θα πρέπει να ακροβατήσει σε μια λεπτή γραμμή
Αμετάβλητα για τρίτη συνεχόμενη φορά αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκια η Fed, σύμφωνα με το Reuters, αλλά και να σηματοδοτήσει ότι η στροφή προς τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής δεν θα έρθει σύντομα,ούτε θα είναι απότομη, δεδομένης της ανώμαλης πορείας του πληθωρισμού.
Στις τριμηνιαίες οικονομικές προβλέψεις που πρόκειται να δημοσιευθούν στο τέλος της διήμερης συνεδρίασης, οι κεντρικοί τραπεζίτες των ΗΠΑ είναι ακόμη πιθανό να προβλέψουν τουλάχιστον δύο μειώσεις επιτοκίων μέχρι το τέλος του 2024, καθώς προσπαθούν να βρουν τη σωστή ισορροπία μεταξύ μιας πολιτικής που είναι αρκετά περιοριστική ώστε να επιβραδύνει τις δαπάνες και τις προσλήψεις, αλλά όχι τόσο αυστηρή ώστε να τις οδηγήσει σε κατρακύλα.
Ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell ωστόσο, αναμένεται σε συνέντευξη Τύπου να τονίσει ότι οι όποιες μειώσεις στο κόστος δανεισμού εξαρτώνται από την περαιτέρω βελτίωση του πληθωρισμού, ο οποίος παρά τη ραγδαία υποχώρησή του φέτος εξακολουθεί να βρίσκεται πάνω από τον στόχο της Fed για 2%.

Ακροβασίες

"Ο Powell θα πρέπει να ακροβατήσει σε μια λεπτή γραμμή αναγνωρίζοντας το έδαφος που έχει κερδηθεί προς την ομαλοποίηση της οικονομίας, ενώ θα πρέπει να αποκρούσει την ιδέα των πρόωρων μειώσεων των επιτοκίων" και μάλιστα να προειδοποιήσει ότι η Fed θα μπορούσε ακόμη να αυξήσει τα επιτόκια ξανά, αν χρειαστεί, αναφέρουν οι αναλυτές της TD Securities καθώς η συνεδρίαση της Fed ξεκίνησε την Τρίτη.
Και, πράγματι, η οικονομία έχει εξομαλυνθεί σημαντικά.
Ο πληθωρισμός με βάση τον προτιμώμενο δείκτη της Fed, προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, υποχώρησε στο 3% στην τελευταία μέτρηση, από πάνω από 7% στα υψηλά του το καλοκαίρι του 2022.
Υο ποσοστό ανεργίας τον Νοέμβριο μειώθηκε στο 3,7%, μόλις και μετά βίας πάνω από το επίπεδο στο οποίο βρισκόταν όταν η Fed άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια από το σχεδόν μηδενικό επίπεδο τον Μάρτιο του 2022.

Τι βλέπουν οι αγορές

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές συνεχίζουν να τιμολογούν μειώσεις κατά μία ποσοστιαία μονάδα στο επιτόκιο αναφοράς της Fed για την περίοδο μίας ημέρας το 12024 αρχής γενομένης από τον Μάιο. Το επιτόκιο πολιτικής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ βρίσκεται σήμερα στο εύρος 5,25%-5,50%.
Τα στοιχήματα αυτά και η μείωση της απόδοσης του 10ετούς κρατικού ομολόγου από τη συνεδρίαση της Fed στις 31 Οκτωβρίου-1 Νοεμβρίου αντικατοπτρίζουν την πρόσφατη ευρεία χαλάρωση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών, η οποία, εάν συνεχιστεί, θα μπορούσε να περιπλέξει τις προσπάθειες της Fed να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό.
Ο αξιωματούχοι της Fed δήλωσαν στην τελευταία συνεδρίαση πολιτικής τους ότι πιστεύουν ότι η άνοδος των μακροπρόθεσμων επιτοκίων της αγοράς ομολόγων κάνει μέρος της δουλειάς της επιβράδυνσης της οικονομίας για λογαριασμό τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης