Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωβαρόμετρο: Οι Ευρωπαίοι συνεχίζουν να στηρίζουν σθεναρά την Ουκρανία

Ευρωβαρόμετρο: Οι Ευρωπαίοι συνεχίζουν να στηρίζουν σθεναρά την Ουκρανία
Οι περισσότεροι συμμετέχοντες στην έρευνα είναι ικανοποιημένοι με την αντίδραση της ΕΕ στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Η υποστήριξη σε μια σειρά μέτρων που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία παραμένει πολύ υψηλή, σύμφωνα με τα στοιχεία από το Ευρωβαρόμετρο που ανακοίνωσε η Κομισιόν.
Σχεδόν εννέα στους δέκα (89 %) συμφωνούν με την παροχή ανθρωπιστικής στήριξης στους πληγέντες από τον πόλεμο, ενώ περισσότεροι από οκτώ στους δέκα (84 %) συμφωνούν με την υποδοχή στην ΕΕ των ανθρώπων που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο. Το 72 % συμφωνεί με την παροχή χρηματοδοτικής στήριξης στην Ουκρανία. Το ίδιο ποσοστό (72 %) υποστηρίζει οικονομικές κυρώσεις κατά της ρωσικής κυβέρνησης, ρωσικών εταιρειών και προσώπων. Περίπου έξι στους δέκα εγκρίνουν τη χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία (61 %) και τη χρηματοδότηση από την ΕΕ της αγοράς και προμήθειας στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία (60 %).
Οι περισσότεροι συμμετέχοντες στην έρευνα είναι ικανοποιημένοι με την αντίδραση της ΕΕ στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία (57 %). Το 54 % των Ευρωπαίων δηλώνουν το ίδιο για την αντίδραση της εθνικής τους κυβέρνησης.

Ισχυρότερη και πιο ανεξάρτητη ΕΕ

Σημειώνεται πως ενόψει του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, πάνω από οκτώ στους δέκα συμμετέχοντες συμφωνούν ότι η ΕΕ θα πρέπει να επενδύσει μαζικά σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (83 %) και να μειώσει την εξάρτησή της από τις ρωσικές πηγές ενέργειας το συντομότερο δυνατόν (81 %).
Πάνω από τα δύο τρίτα των πολιτών της ΕΕ (69 %) είναι υπέρ μιας κοινής εξωτερικής πολιτικής των κρατών μελών και συμφωνούν ότι η ΕΕ διαθέτει επαρκείς εξουσίες και εργαλεία για την υπεράσπιση των οικονομικών συμφερόντων της Ευρώπης στην παγκόσμια οικονομία.
Πάνω από τα τρία τέταρτα των Ευρωπαίων (77 %) τάσσονται υπέρ μιας κοινής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας για τα κράτη μέλη της ΕΕ. Την άποψη αυτή συμμερίζονται περισσότεροι από έξι στους δέκα συμμετέχοντες στην έρευνα σε κάθε κράτος μέλος.
Σχεδόν επτά στους δέκα (69 %) τάσσονται υπέρ μιας κοινής ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής, ενώ το 68 % υποστηρίζει ένα κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου. Ταυτόχρονα, τα τρία τέταρτα όσων απάντησαν στην έρευνα (75 %) τάσσονται υπέρ της ενίσχυσης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ με περισσότερους Ευρωπαίους συνοριοφύλακες και ακτοφύλακες.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η μετανάστευση: οι κυριότερες ανησυχίες για την ΕΕ

Το 28 % των Ευρωπαίων πιστεύει ότι, από τη μια μεριά η μετανάστευση και, από την άλλη, ο πόλεμος στην Ουκρανία συγκαταλέγονται στα δύο σημαντικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζει η ΕΕ. Έπεται η διεθνής κατάσταση (24 %), ακολουθούμενη από την «αύξηση των τιμών / του πληθωρισμού / του κόστους ζωής» (20 %, στην τέταρτη θέση, ενώ ήταν η πρώτη ανησυχία την περασμένη άνοιξη).

Οι Ευρωπαίοι θεωρούν την ΕΕ τόπο σταθερότητας σ’ έναν ταραγμένο κόσμο

Θετική αντίληψη για την ΕΕ

Η έρευνα του 100ού τακτικού Ευρωβαρόμετρου που δημοσιεύτηκε σήμερα δείχνει ότι επτά πολίτες της ΕΕ στους 10 (το 70 %) πιστεύουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί τόπο σταθερότητας σ’ έναν ταραγμένο κόσμο. Αυτή είναι η περίπτωση της πλειονότητας όσων πήραν μέρος στην έρευνα σε όλα τα κράτη μέλη. Επιπλέον, πάνω από έξι στους δέκα πολίτες (το 61 %) είναι αισιόδοξοι για το μέλλον της ΕΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης