Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δημοσκόπηση: Η υποστήριξη στη Hamas έχει αυξηθεί - το 88% θέλει να παραιτηθεί ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Abbas

Δημοσκόπηση: Η υποστήριξη στη Hamas έχει αυξηθεί - το 88% θέλει να παραιτηθεί ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Abbas
Η Παλαιστινιακή Αρχή κυβερνά τμήματα της Δυτικής Όχθης και κυβερνούσε τη Λωρίδα της Γάζας μέχρι την άνοδο στην εξουσία στον παλαιστινιακό αυτό θύλακα της Hamas το 2007
Μια δημοσκόπηση μεταξύ Παλαιστινίων, που διεξήχθη εν μέσω του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, καταγράφει αύξηση της υποστήριξης προς το παλαιστινιακό κίνημα της Hamas, ακόμη και στη Λωρίδα της Γάζας, και μια συντριπτική απόρριψη του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Mahmoud Abbas, με σχεδόν το 90% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση να δηλώνει ότι πρέπει να παραιτηθεί, σύμφωνα το Associated Press.
Η Παλαιστινιακή Αρχή κυβερνά τμήματα της Δυτικής Όχθης και κυβερνούσε τη Λωρίδα της Γάζας μέχρι την άνοδο στην εξουσία στον παλαιστινιακό αυτό θύλακα της Hamas το 2007.
Οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν διεξαγάγει εκλογές από το 2006, όταν η Hamas κέρδισε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 57% των ερωτηθέντων στη Λωρίδα της Γάζας και το 82% στη Δυτική Όχθη πιστεύουν ότι η Hamas είχε δίκιο όταν ξεκίνησε την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, κατά την οποία περίπου 1.200 άνθρωποι στο Ισραήλ, κυρίως άμαχοι, δολοφονήθηκαν και περισσότεροι από 240 πιάστηκαν όμηροι.
Η επίθεση αυτή οδήγησε στον πόλεμο που κήρυξε το Ισραήλ στην Hamas στη Λωρίδα της Γάζας που έχει σκοτώσει εκεί πάνω από 18.608 ανθρώπους, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης της Hamas.
Σχεδόν το 70% των θυμάτων είναι γυναίκες και παιδιά.
Η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων πιστεύει τους ισχυρισμούς της Hamas ότι ενήργησε για να υπερασπιστεί το τέμενος αλ Άκσα στην Ιερουσαλήμ ενάντια στους Εβραίους εξτρεμιστές και να κερδίσει την απελευθέρωση Παλαιστινίων κρατουμένων.
Μόνο το 10% λέει ότι πίστευε ότι η Hamas έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου, με τη μεγάλη πλειονότητα να λέει ότι δεν έχει δει βίντεο που δείχνουν μαχητές της Hamas να διαπράττουν θηριωδίες.
Με τα αποτελέσματα της έρευνας να υποδεικνύουν περαιτέρω διάβρωση της νομιμότητας της Παλαιστινιακής Αρχής, σε μια περίοδο που δεν υπάρχει προφανής οδός για επανέναρξη αξιόπιστων διαπραγματεύσεων για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους, η απουσία εναλλακτικής επιλογής (από τη μεριά της ισραηλινής κυβέρνησης) για τη μεταπολεμική Λωρίδα της Γάζας είναι μια ισραηλινή κατοχή χωρίς τέλος, δήλωσε ο δημοσκόπος Χαλίλ Σικάκι στο Associated Press πριν από τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της έρευνας από το Παλαιστινιακό Κέντρο Πολιτικών Ερευνών (PSR).
«Το Ισραήλ έχει κολλήσει στη Γάζα», τόνισε.
Ο Σικάκι σημείωσε ότι οι κάτοικοι της Λωρίδας Γάζας είναι πιο επικριτικοί κατά της Χαμάς από όσο εκείνοι στη Δυτική Όχθη, τονίζοντας ότι η υποστήριξη προς τη Χαμάς συνήθως αυξάνεται κατά τη διάρκεια περιόδων ένοπλης σύγκρουσης πριν εξομαλυνθεί, και ότι ακόμη και τώρα, η πλειονότητα των Παλαιστινίων δεν υποστηρίζει τη Hamas.
Συνολικά, το 88% επιθυμεί την παραίτηση του Abbas, ποσοστό αυξημένο κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με πριν από τρεις μήνες. Στη Δυτική Όχθη, το ποσοστό αυτό φτάνει στο 92%.
Την ίδια στιγμή, το 44% των ερωτηθέντων που ζουν στη Δυτική Όχθη δηλώνει ότι υποστηρίζει τη Χαμάς, από μόλις 12% τον Σεπτέμβριο. Στη Λωρίδα της Γάζας, το παλαιστινιακό κίνημα που την κυβερνά, απολαμβάνει υποστήριξη 42%, από 38% πριν από τρεις μήνες.
Η υποστήριξη για την Παλαιστινιακή Αρχή μειώθηκε περαιτέρω, με σχεδόν το 60% να λέει τώρα ότι πρέπει να διαλυθεί.
Σύμφωνα με τον Σικάκι, πιο δημοφιλής Παλαιστίνιος πολιτικός παραμένει ο Μαρουάν Μπαργκούτι, μια εξέχουσα φυσιογνωμία στο κίνημα της Φατάχ του Abbas που εκτίει πολλαπλές ισόβιες ποινές σε ισραηλινή φυλακή για τον φερόμενο ρόλο του σε θανατηφόρες επιθέσεις κατά τη δεύτερη παλαιστινιακή εξέγερση πριν από δύο δεκαετίες.
Σε μια προεδρική αναμέτρηση ανάμεσα στον Ismail Haniye και τον Abbas, ο εξόριστος πολιτικός ηγέτης της Hamas θα κέρδιζε με μεγάλη διαφορά τον ηγέτη της Παλαιστινιακής Αρχής, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.
Παράλληλα η σφυγμομέτρηση καταγράφει επίσης εκτεταμένη απογοήτευση για τη διεθνή κοινότητα, ιδιαίτερα τις ΗΠΑ, ευρωπαϊκές χώρες, ακόμη και τα Ηνωμένα Έθνη, που πιέζουν για άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός, χωρίς όμως να τα έχουν καταφέρει.
Η έρευνα διεξήχθη σε 1.231 άτομα στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα από τις 22 Νοεμβρίου έως τις 2 Δεκεμβρίου, με περιθώριο σφάλματος +/- 4 ποσοστιαίες μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης