Τελευταία Νέα
Διεθνή

Veto Orban, η Ουγγαρία μπλοκάρει τα 50 δισ. ευρώ βοήθεια στην Ουκρανία

Veto Orban, η Ουγγαρία μπλοκάρει τα 50 δισ. ευρώ βοήθεια στην Ουκρανία
Το θέμα της οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο έως το 2027 θα επανεξεταστούν τον Ιανουάριο του 2024
Την αποδέσμευση των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό ως οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία μπλόκαρε η Ουγγαρία με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Victor Orban να παραμένει αμετάπειστος και να ασκεί veto.
«Veto στα επιπλέον κεφάλαια στην Ουκρανία, veto στην αναθεώρηση του ευρωπαϊκού πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου.
Θα επιστρέψουμε στο ζήτημα την επόμενη χρονιά έπειτα από προσήκουσες προετοιμασίες», ανέφερε με ανάρτηση του στο Χ ο Orban, ο οποίος λίγο νωρίτερα δεν είχε ασκήσει veto, καθώς αποχώρησε από την ψηφοφορία των 27 για την έγκριση της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ουκρανίας με την ΕΕ.
Πλέον, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως το θέμα της οικονομικής βοήθειας και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο έως το 2027 θα επανεξεταστούν τον Ιανουάριο του 2024.

Rutte (Ολλανδία): Συμφωνία στα τέλη Ιανουαρίου του 2024

Κατόπιν αυτών των εξελίξεων ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Mark Rutte υποστήριξε πως με εξαίρεση την Ουγγαρία, οι υπόλοιπες 26 χώρες της ΕΕ ήταν σύμφωνες με τη διάθεση των 50 δις ευρώ στην Ουκρανία.
«Έχουμε ακόμη λίγο χρόνο, η Ουκρανία δεν θα ξεμείνει από χρήματα τις επόμενες λίγες εβδομάδες»
Οι 26 συμφωνήσαμε.
Ο Victor Orban, η Ουγγαρία, δεν μπόρεσε να συμφωνήσει.
Είμαι αρκετά σίγουρος πως μπορούμε να κλείσουμε τη συμφωνία στις αρχές της επόμενης χρονιάς, εκτιμάμε στα τέλη Ιανουαρίου» τόνισε ο Rutte αναφέροντας πως η συμφωνία θα πρέπει να οριστικοποιηθεί σε επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel υπογράμμισε πως η ΕΕ θα επανέλθει στο συγκεκριμένο θέμα τον Ιανουάριο, επισημαίνοντας πως οι 26 Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν με την πρόταση σε όλα τα στοιχεία.
Υπενθυμίζεται πως η ΕΕ σκόπευε να διαθέσει στην Ουκρανία βοήθεια 50 δισεκατομμυρίων ευρώ - 33 δις υπό μορφή δανείων και 17 δις ως δωρεές – σε διάστημα 4 ετών, αρχής γενομένης από το 2024.

Ισχυρό μήνυμα

Επιπλέον, ο Michel αναφέρθηκε και στην απόφαση της ΕΕ να εγκρίνει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία κάνοντας λόγο για ισχυρό μήνυμα.
«Εστάλη ένα πολύ ισχυρό μήνυμα στους Ευρωπαίους πολίτες, ένα πολύ ισχυρό μήνυμα στους Ουκρανούς πολίτες, επειδή αποφασίσαμε να χορηγήσουμε το καθεστώς υποψήφιας χώρας στη Γεωργία, να ξεκινήσουμε ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία και με την Μολδαβία, να κάνουμε ένα πολύ σημαντικό βήμα με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη» υπογράμμισε ο Michel.
Την απόφαση της ΕΕ για την Ουκρανία χαιρέτισαν ο Λευκός Οίκος και το State Department.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης