Διεθνή

Muller (ΕΚΤ): Πρώιμες οι εκτιμήσεις για το πότε θα μειωθούν τα επιτόκια στην Ευρωζώνη

Muller (ΕΚΤ): Πρώιμες οι εκτιμήσεις για το πότε θα μειωθούν τα επιτόκια στην Ευρωζώνη
Είναι απαραίτητο να περιμένουμε υπομονετικά πριν από τις επόμενες αποφάσεις για σαφέστερες ενδείξεις ότι ο ρυθμός πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ θα πέσει πράγματι οριστικά στο 2% μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα
Οι αγορές προχωρούν γρήγορα στο να στοιχηματίσουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Madis Muller.
«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να εξετάσουμε ούτε μια πρόσθετη αύξηση των επιτοκίων ούτε μια μείωση των επιτοκίων στο εγγύς μέλλον», δήλωσε ο Εσθονός κεντρικός τραπεζίτης.
«Τώρα, πάνω απ' όλα, είναι απαραίτητο να περιμένουμε υπομονετικά πριν από τις επόμενες αποφάσεις για σαφέστερες ενδείξεις ότι ο ρυθμός πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ θα πέσει πράγματι οριστικά στο 2% μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα», είπε.
«Ταυτόχρονα, είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να επιτύχει μια τέτοια αίσθηση εμπιστοσύνης τόσο γρήγορα όσο περιμένουν επί του παρόντος οι επενδυτές στις χρηματοπιστωτικές αγορές».
Η ΕΚΤ κράτησε την Πέμπτη το επιτόκιο για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, με την Πρόεδρο Christine Lagarde να λέει ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν πρέπει να εφησυχάζουν μετά την πρόσφατη πτώση του πληθωρισμού στο 2% και να σηματοδοτεί ότι τα στοιχήματα των επενδυτών για επικείμενες μειώσεις των επιτοκίων μπορεί να είναι πρόωρα.
Μιλώντας στο τοπικό ραδιόφωνο Aripaev, ο Muller ενίσχυσε αυτή την άποψη, λέγοντας ότι είναι «λίγο νωρίς για να γιορτάσουμε μια νίκη επί του πληθωρισμού» και ότι οι προσδοκίες των επενδυτών για μείωση των επιτοκίων στο πρώτο εξάμηνο είναι «λίγο αισιόδοξες» και «λίγο πρόωρες».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης