Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία: Στο 16% το βασικό επιτόκιο - Αύξηση για 5η διαδοχική φορά από την κεντρική τράπεζα

Ρωσία: Στο 16% το βασικό επιτόκιο - Αύξηση για 5η διαδοχική φορά από την κεντρική τράπεζα
Οι αναλυτές ανέμεναν την αύξηση, καθώς η κεντρική τράπεζα δήλωσε επανειλημμένα την προτεραιότητά της να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό
Στο 16% αύξησε το βασικό επιτόκιο η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, ανακοινώνοντας την πέμπτη αύξηση από το καλοκαίρι, σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει τον επιταχυνόμενο πληθωρισμό.
Η κεντρική τράπεζα παλεύει με τις οικονομικές επιπτώσεις της επίθεσης στην Ουκρανία, η οποία περιλαμβάνει δυτικές κυρώσεις, αύξηση των στρατιωτικών δαπανών της κυβέρνησης και την επιστράτευση εκατοντάδων χιλιάδων ανδρών.

Πληθωριστικές πιέσεις

"Οι τρέχουσες πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν υψηλές. Ο ετήσιος πληθωρισμός για το 2023 αναμένεται να είναι κοντά στο ανώτερο όριο του εύρους προβλέψεων 7,0-7,5%", ανέφερε η Τράπεζα της Ρωσίας σε ανακοίνωσή της με την οποία εξηγεί την απόφασή της.
Τα υψηλότερα επιτόκια έχουν σχεδιαστεί για να αποδυναμώσουν τη ζήτηση, καθιστώντας ακριβότερο τον δανεισμό και ενθαρρύνοντας τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις να αποταμιεύουν και όχι να ξοδεύουν.
Οι αναλυτές ανέμεναν την αύξηση, καθώς η κεντρική τράπεζα δήλωσε επανειλημμένα την προτεραιότητά της να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, ο οποίος επιταχύνθηκε στο 7,5% τον Νοέμβριο.
Η Τράπεζα δήλωσε ότι αναμένει "ότι οι σφιχτές νομισματικές συνθήκες θα διατηρηθούν στην οικονομία για μεγάλο χρονικό διάστημα".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης