Τελευταία Νέα
Διεθνή

Και μια θετική είδηση: Η Γουιάνα και η Βενεζουέλα συμφώνησαν να μην εμπλακούν σε πόλεμο για τη διαμάχη του Essequibo

Και μια θετική είδηση: Η Γουιάνα και η Βενεζουέλα συμφώνησαν να μην εμπλακούν σε πόλεμο για τη διαμάχη του Essequibo
Η κατάσταση κλιμακώθηκε αφότου η Γουιάνα άρχισε να μεταβιβάζει περιοχές, πλούσιες σε ορυκτά, για ανάπτυξη σε εταιρείες πετρελαίου

Οι πρόεδροι της Βενεζουέλας και της Γουιάνας, Nicolas Maduro και Irfaan Ali, συμφώνησαν να μην χρησιμοποιήσουν βία και να επιλύσουν ειρηνικά την εδαφική διαμάχη για την περιοχή Essequibo, σύμφωνα με τη Συμφωνία της Γενεύης του 1966.
Η ανακοίνωση ήρθε μετά την πρώτη τους συνάντηση στο νησί του Αγίου Βικεντίου στην Καραϊβική.
Σύμφωνα με την κοινή δήλωση, και οι δύο χώρες δεσμεύτηκαν να μην απειλήσουν ή να χρησιμοποιήσουν βία η μία εναντίον της άλλης σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προκύπτουν από διαφωνίες μεταξύ κρατών. Τονίστηκε επίσης ότι κάθε διαφορά πρέπει να επιλύεται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και στη βάση της Συμφωνίας της Γενεύης.
Ο Maduro και ο Ali συμφώνησαν να δημιουργήσουν μια επιτροπή σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών για να αλληλεπιδράσουν για το ζήτημα του Essequibo και σχεδίασαν την επόμενη συνάντηση εντός των επόμενων τριών μηνών.
Η εδαφική διαμάχη μεταξύ της Βενεζουέλας και της Γουιάνας, μιας πρώην βρετανικής αποικίας, έχει μακρά ιστορία.
Η κατάσταση κλιμακώθηκε αφότου η Γουιάνα άρχισε να μεταβιβάζει περιοχές, πλούσιες σε ορυκτά, για ανάπτυξη σε εταιρείες πετρελαίου.
Αυτή η συμφωνία μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών είναι ένα σημαντικό βήμα προς μια ειρηνική επίλυση μιας μακροπρόθεσμης σύγκρουσης που επηρεάζει την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης