Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σάλος στις Βρυξέλλες: Στέλεχος της βελγικής ακροδεξιάς κατηγορείται για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας - Διαγράφηκε από το κόμμα του

Σάλος στις Βρυξέλλες: Στέλεχος της βελγικής ακροδεξιάς κατηγορείται για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας - Διαγράφηκε από το κόμμα του
Πρόκειται για τον γερουσιαστή Frank Creyelman του κόμματος Vlaams
Το βελγικό ακροδεξιό κόμμα των Φλαμανδών Vlaams Belang διέγραψε την Παρασκευή (15/12) τον πρώην γερουσιαστή Frank Creyelman εν μέσω κατηγοριών ότι είχε στρατολογηθεί από την Κίνα για να κατασκοπεύσει την Ευρώπη, όπως μεταδίδει το Politico.
Ο Tom Van Grieken, πρόεδρος του κόμματος, ανακοίνωσε την άμεση αποπομπή του Creyelman στο X λέγοντας: «Οι ενέργειές του έρχονται σε αντίθεση με τον σκοπό και την ουσία, ακόμη και το όνομα, του κόμματός μας».
Και πρόσθεσε πως «η μόνη πίστη για τους εθνικιστές μπορεί να είναι μόνο στο δικό τους έθνος».
Η κίνηση αυτή ακολουθεί μια πολύκροτη έρευνα που δημοσιεύτηκε από τους Financial Times, Der Spiegel και Le Monde και περιγράφει λεπτομερώς πώς η κινεζική υπηρεσία κατασκοπείας φέρεται να χρησιμοποίησε τον Creyelman κατά τη διάρκεια τριών ετών για να επηρεάσει τις συζητήσεις στην Ευρώπη για θέματα που κυμαίνονται από την καταστολή της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ από την Κίνα έως τη δίωξή της των Ουιγούρων στη Σιντζιάνγκ.
Aπό την πλευρά του, ο Βέλγος πρωθυπουργός Alexander De Croo διαβεβαίωσε πως «λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψιν του το θέμα» ερωτηθείς για το δημοσίευμα - καθώς έφτανε στη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.
«Αυτό θα σήμαινε στην πραγματικότητα ότι κάποιοι άνθρωποι σαμποτάρουν την ευημερία μας, την ασφάλειά μας, τη δημοκρατία μας εκ των έσω, από ένα κόμμα που βρίσκεται στο κοινοβούλιο της χώρας μας, στη γερουσία… Ένας γερουσιαστής από το Vlaams Belang βρίσκεται στην πρώτη σελίδα των Financial Times — όλος ο κόσμος το έχει δει αυτό» τόνισε με νόημα ο πρωθυπουργός του Βελγίου.
Ενώ ο De Croo πρόσθεσε πως «δείχνει ότι η ακροδεξιά είναι αρκετά επικίνδυνη για την κοινωνία μας».

Οι βαριές καταγγελίες κατά του Creyelman

Σημειώνεται πως οι κατηγορίες εναντίον του Creyelman περιλαμβάνουν τεκμηριωμένα μηνύματα που αντάλλαξε με έναν αξιωματικό της κινεζικής υπηρεσίας κατασκοπείας, τον Daniel Woo, μεταξύ του 2019 και του 2022.
Σε ένα από αυτά τα μηνύματα, που χρονολογείται από τα τέλη του 2022, ο Woo ζήτησε από τον Creyelman να πείσει δύο δεξιούς βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να προωθήσουν την ιδέα ότι οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο υπονομεύουν την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια, καθώς ο γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz επρόκειτο να επισκεφθεί την Κίνα.
Ο Woo φέρεται να μετέφερε στον Creyelman σε μήνυμα κειμένου: «Σκοπός μας είναι να διχάσουμε τη σχέση ΗΠΑ-Ευρώπης».
Το πρώην -πια- μέλος του κόμματος Vlaams υπηρέτησε στο φλαμανδικό κοινοβούλιο μέχρι το 2014.
Πριν από αυτό ήταν μέλος της βελγικής γερουσίας.
Ο Creyelman δεν σχολίασε τα δημοσιεύματα ή τις κατηγορίες εναντίον του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης