Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Fed δεν πρόκειται να σώσει την οικονομία του Biden – Τα επιτόκια, οι εκλογές του 2024 και η επικείμενη κατάρρευση των ΗΠΑ

Η Fed δεν πρόκειται να σώσει την οικονομία του Biden – Τα επιτόκια, οι εκλογές του 2024 και η επικείμενη κατάρρευση των ΗΠΑ
Ο εκλογικός κύκλος και το παιχνίδι με τα επιτόκια δεν πρόκειται να αποτρέψουν το αναπόφευκτο
Τα τελευταία χρόνια, ο Jerome Powell παρέμεινε σταθερός στις νομισματικές αρχές τις οποίες επικαλείτο: Η Fed ήταν έτοιμη να κάνει ό,τι χρειαστεί έως ότου ο πληθωρισμός επιστρέψει στο στόχο του 2%.
Την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023, ο Powell έδειξε δείγματα αλλαγής στάσης.
Οι λόγοι είναι προφανείς και βεβαίως βρίσκεται έξω από κάθε οικονομική λογική…
Την ώρα που οι αισιόδοξες προβλέψεις της ίδιας της Federal Reserve τοποθετούν τη συνέχιση των μέτρων για τον πληθωρισμό πάνω από το 2% μέχρι το 2026, ο Powell χρησιμοποίησε τη σύνοδο της νομισματικής επιτροπής του Δεκεμβρίου προκειμένου να διακηρύξει το στόχο του για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, ενδεχομένως με... τα ίδια αποτελέσματα που περίμενε ο George Bush στην εκστρατεία στο Ιράκ.
Ο κύκλος αυξήσεων των επιτοκίων έχει τελειώσει, οι μειώσεις επιτοκίων —σε πληθυντικό αριθμό— ενδεχομένως τα βρεθούν στον ορίζοντα της νομισματικής πολιτικής το 2024.
Σύμφωνα με τa στοιχεία της Fed, τρεις πιθανές μειώσεις ήταν η πιο δημοφιλής πρόβλεψηη των μελών της FOMC (της Επιτροπής Ανοικτών Αγορών της κεντρικής τράπεζας) για στο επόμενο έτος, με άλλα πέντε μέλη να αναμένουν ακόμη πιο επιθετική χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2023-12-16_144826.png
Ενώ οι προβλέψεις της Fed για τις μελλοντικές της ενέργειες ήταν αναξιόπιστες με βάση τα ιστορικά στοιχεία, αντιπροσωπεύει μια σημαντική μεταστροφή στη νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας.
Αν και το μήνυμα του Powell βασίστηκε στην ίδια προπαγάνδα που εξαπέλυσε η κυβέρνηση Biden και μεγάλο μέρος του οικονομικού Τύπου - ότι δηλαδή η οικονομία της Αμερικής έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες και ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πέτυχαν την επιθυμητή ήπια προσγείωση - θα ήταν εξαιρετικά αφελές να αγνοήσουμε την επιρροή του εκλογικού κύκλου σχετικά με τις μελλοντικές ενέργειες της Fed.
Τη ώρα που ο Jerome Powell διατήρησε ευσυνείδητα την εικόνα της ανεξαρτησίας της Federal Reserve, η πραγματικότητα παραμένει ότι η πολιτική έχει υποτάξει τον σημαντικό οικονομικό θεσμό από την αρχή της λειτουργίας τουμ, σύμφωνα με μελέτη του Mises Institute.
Παρότι ο πρόεδρος της Federal Reserve ήταν πρόθυμος να αρνηθεί ορισμένες από τις ανορθολογικές απαιτήσεις των πολιτικών, πιθανότατα δεν ενδιαφέρεται πολύ να εργαστεί ξανά για τον άνθρωπο και μελλοντικό πρόεδρο που τον διόρισε αρχικά στη θέση του: τον Donald Trump.
Σε μια εκδήλωση αφιερωμένη στην οικονομία και τις εκλογές του 2024 ο δρ Patrick Newman, ο οποίος ειδικεύεται στην ιστορία του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, προέβλεψε τη στροφή του Powell - εν μέρει λόγω των πολιτικών πιέσεων εξαιτίας του εκλογικού κύκλου.

Ανορθολογική πολιτική και εκλογικό κόστος 

Εάν η Fed ήταν πραγματικά αφοσιωμένη στη λήψη των απαραίτητων μέτρων για τον τερματισμό των πληθωριστικών κρίσεων που συνεχίζουν να εξαφανίζουν τα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία των Αμερικανών, το αποτέλεσμα θα ήταν να εκδηλωθεί μια βαθιά ύφεση – την οποία καμιά οικονομική προπαγάνδα δεν θα ήταν δυνατόν να καλύψει και οι πολιτικές της συνέπειες θα ήταν σημμαντικές.
H αύξηση των επιτοκίων της Fed θα ήταν ένα δώρο στην εκστρατεία επανεκλογής του Biden, ισάξια με τη βοήθεια που έλαβε από εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης το 2020.
Δυστυχώς για την κυβέρνηση, τα πληθωριστικά δεινά εξακολουθούν να είναι ένα καθημερινό γεγονός το οποίο αντιμετωπίζουν οι ψηφοφόροι που χρειάζεται το 2024 για κερδίσει τη νπλειοψηφία.
Την ώρα που οι συνέπειες που είχαν τα τρέχοντα επιτόκια στην αύξηση του κόστους των στεγαστικών δανείων και των δανείων για την αγορά ΙΧ είχαν σημαντικό αντίκτυπο στους ιδιοκτήτες κατοικιών και στις βιομηχανίες που είναι εξαρτημένες από τις πωλήσεις, ο καταλύτης για αυτές τις οικονομικές πραγματικότητες — ο εκτεταμένος και μόνιμος πληθωρισμός— δεν έχει εξαφανιστεί.
Ακόμα κι αν κάποιος παίξει μαζί με το παιχνίδι της Fed να αγνοεί τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας στον υπολογισμό των ρυθμών πληθωρισμού, ένας μειούμενος ρυθμός πληθωρισμού από έτος σε έτος σημαίνει ότι οι αυξήσεις των τιμών των τελευταίων ετών εξακολουθούν να διαμορφώνουν τις καταναλωτικές συμπεριφορές, ξεπερνώντας τις αυξήσεις των τιμών την ίδια περίοδο.
Ως εκ τούτου, πάνω από το 80 % των Αμερικανών παραμένουν απαισιόδοξοι για την οικονομία των ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, οι τάσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν αναδείξει το πρωτοφανές οικονομικό άγχος των ψηφοφόρων της γενιάς των Millennials και της Generation Z το οποίο πλέον έχει γίνει viral.
Παρότι η κυβέρνηση Biden θα επιδιώξει να δωροδοκήσει αυτούς τους στοχευμένους ψηφοφόρους με συνεχείς προσπάθειες να εξαλείψει το χρέος των φοιτητικών δανείων και παρόμοιες πολιτικές που απευθύνονται στις νεότερες γενιές που έχουν πληγεί περισσότερο από τη νομισματική … τρέλα της Fed μετά το 2008, η προθυμία να αποδεχθεί την πληθωριστική ζημιά των τελευταίων πολλών ετών πιθανότατα θα συνεχίσει να υπονομεύει οποιαδήποτε πολιτική προσπαθεί να υπερασπιστεί το Bidenomics ως μια θετική πορεία προς τα εμπρός.

Η Iστορία προειδοποιεί

Το πραγματικό ερώτημα για το 2024 θα είναι τι θα συμβεί εάν οι προβλέψεις της Fed είναι λανθασμένες και στροφή στη νομισματική πολιτική θα βοηθήσει στην εκ νέου ανάφλεξη των πληθωριστικών πιέσεων για τις οποίες προειδοποίησε - και όχι μόνο μια φορά - ο Powell.
Με τα δικά του λόγια, «η ιστορία προειδοποιεί για την πρόωρη χαλάρωση της πολιτικής».
Ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσε να απαιτήσει από την τρέχουσα κυβέρνηση και τους συμμάχους της να επιχειρήσουν με πιο σκληρό τρόπο να κερδίσουν τις επικείμενες εκλογές – ενώ τη οικονομική πραγματικότητα θα εξακολουθήσει να είναι καταστροφική με τη διαμόρφωση ενός οικονομικού χάους.
Axios on X: "The Fed's interest rate hikes are squeezing company balance  sheets. Defaults are going up as a growing number of companies can't make  their interest payments, or can't afford to
2023 in Review: Rates, Rallies and Reflections | J.P. Morgan
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης