Τελευταία Νέα
Διεθνή

Golden Visa τέλος στην Πορτογαλία: Ώθησε τις τιμές ακινήτων στην... στρατόσφαιρα, δημιουργώντας οξύ στεγαστικό πρόβλημα

Golden Visa τέλος στην Πορτογαλία: Ώθησε τις τιμές ακινήτων στην... στρατόσφαιρα, δημιουργώντας οξύ στεγαστικό πρόβλημα
Αλλοίωσε την αγορά ακινήτων η golden visa και η Πορτογαλία βάζει τέλος - Αυξάνεται ο αριθμός των Πορτογάλων που μένουν σε... σκηνές!
Αφού η Πορτογαλία παρέσυρε πλούσιους ξένους με επενδυτικά κίνητρα, η κυβέρνηση δυσκολεύεται να σταματήσει τη φρενίτιδα της αγοράς ακινήτων, που ωθεί τις τιμές των κατοικιών σε διαστημικά επίπεδα.
Το κόστος των κατοικιών στη Λισαβόνα αυξήθηκε 5,8% τον Νοέμβριο στα 5.426 €  ανά τετραγωνικό μέτρο, σύμφωνα με στοιχεία της Idealista.
Αυτή είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση στην Ευρώπη μετά την Αθήνα, την πιο καυτή αγορά ακινήτων μεταξύ των μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων που παρακολουθεί το Bloomberg.
Μετά από σχεδόν 30% αύξηση τα τελευταία πέντε χρόνια, τα οικιστικά ακίνητα στην πρωτεύουσα της Πορτογαλίας είναι ακριβότερα από το Μιλάνο, τη Μαδρίτη και το Βερολίνο.
Αυτό καθιστά ένα νέο σπίτι απρόσιτο για τους περισσότερους Πορτογάλους στη Λισαβόνα και δείχνει πώς η προσφορά συχνά υπερτερεί των επιτοκίων στον καθορισμό των τιμών, δημιουργώντας οξύ στεγαστικό πρόβλημα στη χώρα.

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας αλλάζει εσχάτως πορεία, τερματίζοντας το πρόγραμμα "χρυσή βίζα" και εγκρίνοντας ένα σχέδιο άρσης των φορολογικών κινήτρων για τους νέους κατοίκους.
"Παρά τις αλλαγές, η ζήτηση από ξένους πελάτες παραμένει στα ύψη.
Απλώς δεν υπάρχουν αρκετά σπίτια για να την καλύψουν, παρόλο που οι πωλήσεις έχουν επιβραδυνθεί", λέει ο Paulo Silva, επικεφαλής της εταιρείας ακινήτων Savills.
00_31.JPG
Οι τιμές σε άνοδο, επενδύσεις σε άνοδο

Σε έξι από τις δέκα αγορές που παρακολουθεί το Bloomberg City Tracker, οι τιμές ολοένα και ανεβαίνουν.
Η Αθήνα καταγράφει ετήσια αύξηση κοντά στο 12%, η Στοκχόλμη πάνω από 5%, με έξι συνεχείς μήνες ανόδου, ενώ οι τιμές στη Μαδρίτη και στο Μιλάνο εξακολουθούν να αυξάνονται σταθερά με ρυθμό άνω του 3%.
Μόνο το Παρίσι είχε την πιο αδύναμη επίδοση, σημειώνοντας πτώση άνω του 6%.
Η Λισαβόνα έγινε επενδυτικό "hot spot" μετά την ολοκλήρωση της διεθνούς διάσωσης το 2014.
Εκείνη την εποχή, η κυβέρνηση είχε καταργήσει τους ελέγχους ενοικίων και είχε εισαγάγει τη "χρυσή βίζα", προσφέροντας άδεια διαμονής σε μη Ευρωπαίους, με αντάλλαγμα 500.000 ευρώ σε επενδύσεις σε ακίνητα, μαζί με φορολογικές ελαφρύνσεις.
Από τότε χιλιάδες ήταν οι αγοραστές από το εξωτερικό που βρέθηκαν στη Λισαβόνα αναζητώντας ευκαιρίες καθώς η χώρα ανέκαμπτε από την οικονομική κρίση.
Μεταξύ αυτών ο Ελβετός δισεκατομμυριούχος Claude Berda, ιδρυτής του γαλλικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα AB Groupe.
Το 2016 συνεργάστηκε με τον τοπικό επενδυτή Jose Cardoso Botelho, ιδρύοντας τη Vanguard Properties και οικοδομώντας σχεδόν δώδεκα κτίρια κατοικιών στην πόλη του μισού εκατομμυρίου κατοίκων. Παρέδωσαν 500 διαμερίσματα τους τελευταίους δύο μήνες, σχεδόν τα μισά σε ξένους αγοραστές και δεν έχουν τίποτα να πουλήσουν τον επόμενο χρόνο.
000_14.JPG
Χαμηλοί μισθοί και κοινωνική στέγαση

Το 2022, ο αριθμός των διαθέσιμων κατοικιών στην Πορτογαλία έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών, σύμφωνα με την Confidencial Imobiliario, η οποία συλλέγει δεδομένα για την αγορά ακινήτων.
Η κοινωνική στέγαση αντιπροσωπεύει μόλις το 2% του συνολικού αποθέματος — ένα από τα χαμηλότερα στην ΕΕ.
Εν τω μεταξύ, η μέση τιμή ενός νέου σπιτιού στη Λισαβόνα έχει ξεπεράσει το Δουβλίνο και τις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τον Δείκτη Ακινήτων 2022 της Deloitte.
Για πολλές πορτογαλικές οικογένειες, των οποίων οι μισθοί είναι από τους χαμηλότερους στη Δυτική Ευρώπη, το όνειρο της αγοράς σπιτιού έχει αντικατασταθεί από ακριβά, υποτυπώδη ενοίκια σε μακρινά προάστια.
Οι μισθοί στην Πορτογαλία είναι από τους χαμηλότερους στη Δυτική Ευρώπη και η αυξανόμενη ανισότητα έχει πυροδοτήσει εντάσεις, με χιλιάδες Πορτογάλους να βγαίνουν στους δρόμους νωρίτερα φέτος με σκοπό να διαμαρτυρηθούν για τη στεγαστική κρίση, απηχώντας το κλίμα και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Μένουν σε... σκηνές οι Πορτογάλοι

Εντείνονται οι ανησυχίες ότι οι σημερινές αυξανόμενες τιμές θα μπορούσαν σύντομα να αλλάξουν.

Η κεντρική τράπεζα της Πορτογαλίας τον περασμένο μήνα δήλωσε ότι οι δανειστές θα πρέπει να δημιουργήσουν πρόσθετα κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας για να καλύψουν πιθανές απώλειες που σχετίζονται με τη στέγαση. Η κίνηση πραγματοποιήθηκε αφού οι πωλήσεις κατοικιών στην Πορτογαλία μειώθηκαν κατά 22% τους πρώτους έξι μήνες του έτους, σύμφωνα με τον πάροχο υπηρεσιών ακινήτων Jones Lang LaSalle.
Με την ιδιοκτησία σπιτιού απρόσιτη και τα ενοίκια στα ύψη, περισσότεροι Πορτογάλοι ζουν σε επισφαλείς συνθήκες.
Στο Quinta dos Ingleses —μια μικρή δασική περιοχή στα περίχωρα της Λισαβόνας— έχουν στηθεί περίπου 40 σκηνές.
«Κάθε μέρα εμφανίζονται νέοι άνθρωποι», είπε ο Filippe Silva, ο οποίος συντονίζει ένα πρόγραμμα για άστεγους σε ένα κοινοτικό κέντρο στην ενορία Carcavelos κοντά στη Λισαβόνα.
«Πρόκειται κυρίως για άτομα που εργάζονται, αλλά δεν μπορούν να πληρώσουν για στέγαση».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης