Τελευταία Νέα
Διεθνή

Φρένο 40% στο εμπόριο μέσω Ερυθράς Θάλασσας - Κίνδυνος εκτόξευσης πληθωρισμού και ενεργειακού σοκ λόγω ναύλων

Φρένο 40% στο εμπόριο μέσω Ερυθράς Θάλασσας -  Κίνδυνος εκτόξευσης πληθωρισμού και ενεργειακού σοκ λόγω ναύλων
Από φόβο για τα drones των Houthi τρεις μεγάλες ναυτιλιακές ανέστειλαν τις διελεύσεις τους από τα στενά του Σουέζ και την Ερυθρά Θάλασσα
Σχετικά Άρθρα
(Διαρκές Upd) To αμερικανικό Πεντάγωνο εξετάζει το ενδεχόμενο να χτυπήσει απευθείας  στρατιωτικούς στόχους των ανταρτών Houthi της Υεμένης, ως απάντηση στις κλιμακούμενες επιθέσεις τους σε στρατιωτικά και εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, αναφέρει η αμερικανική ιστοσελίδα Semafor επικαλούμενη πηγές του στρατού.
Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Biden δήλωσαν ότι ανησυχούν όλο και περισσότερο για το γεγονός ότι οι Houthi προσπαθούν να υπονομεύσουν το παγκόσμιο θαλάσσιο εμπόριο, τόσο για να υπονομεύσουν το εμπόριο προς το Ισραήλ όσο και για να αυξήσουν το κόστος για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους που υποστηρίζουν το Ισραήλ.
Για το σκοπό αυτό Αμερικανοί αξιωματούχοι σταθμίζουν το ενδεχόμενο μιας επίθεσης ενάντια στους Houthi, αν και φοβούνται ότι αν το κάνουν, κινδυνεύουν να τροφοδοτήσουν ένα νέο μέτωπο στην περιοχή, με εμπλοκή του Ιράν.
Εξαιτίας της εν εξελίξει κατάστασης έχει σημανει συναγερμός στη Δύση τόσο εξαιτίας των σαρωτικών οικονομικών συνεπειών που θα επιφέρει η αναδρομολόγηση των θαλασσιων μεταφορών στις παγκόσμες εφοδιαστικές αλθσίδες - κατακόρυφη αυξηση των ναύλων η οποια θα μετακυλισθεί στην τιμή των προϊόντων και θα εκτινάξει τον πληθωρισμό - αλλά και στον κίνδυνο με την εμπλοκή του Ιράν η κρίση στη Μέση Ανατολή με τον πόλεμο Hamas και Ισραήλ να μετατραπεί σε περιφερειακή σύγκρουση.
Τα τελευταία 24ωρα οι αντάρτες Houthi έχουν εκτοξεύσει πλήθος drones κατά του ισραηλινού θερέτρου Eilat αλλά και κατά εμπορικών πλοίων.
Ο επικεφαλής της Αρχής της Διώρυγας του Σουέζ ανέφερε την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2023 πως η υπηρεσία του παρακολουθεί προσεκτικά τις τρέχουσες εντάσεις στην Ερυθρά Θάλασσα.
Η αρχή «παρακολουθεί προσεκτικά τις συνέπειες των τρεχουσών εντάσεων στην Ερυθρά Θάλασσα στην κυκλοφορία στη διώρυγα»,
ανέφερε σε ανακοίνωση ο πρόεδρος της αρχής Osama Rabea, προσθέτοντας πως η κυκλοφορία στη διώρυγα διεξάγεται κανονικά.
Από τις 19 Νοεμβρίου, 55 πλοία άλλαξαν δρομολόγιο διερχόμενα μέσω του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας, ενώ 2.128 διέπλευσαν τη διώρυγα την ίδια περίοδο, α
ναφέρεται στη δήλωση.
 
H Hamas κάλεσε τους Houthi να συνεχίσουν τις επιθέσεις σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα

Ανώτερος αξιωματούχος της Hamas κάλεσε το κίνημα της Υεμένης Ansar Allah (τους Houthi) να συνεχίσει να επιτίθεται σε εμπορικά πλοία που πλέουν προς το Ισραήλ μέσω της Ερυθράς Θάλασσας.
«Χαιρετίζω τα αδέρφια μας από τον Ansar Allah στην Υεμένη που έχουν ανατρέψει την ισορροπία.
Τους ευχαριστούμε», δήλωσε ο Khalil Al-Hayya σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι Al Jazeera.
Ευχαρίστησε επίσης τις ομάδες στο Ιράκ για την υποστήριξη στην παλαιστινιακή αντίσταση και το λιβανέζικο σιιτικό κίνημα της Hezbollah «για την απόσπαση της προσοχής του εχθρού στο βόρειο μέτωπο».

Η Maersk απέσυρε τα πλοία της από την περιοχή, ζήτησε τη συνδρομή της διεθνούς κοινότητας


Τα drones των Houthi έχουν πλήξει μέχρι στιγμής πλοία των δύο μεγάλων ναυτιλιακών εταιρειών παγκοσμίως, συγκεκριμένα της Maersk και της MSC.
Η Maersk ανακοίνωσε ότι δύο πλοία της μεταφοράς εμπορευκατοκιβωτίων δέχτηκαν επίθεση από τους αντάρτες Houthi στην περιοχή, προσθέτοντας ότι κόντεψε να χάσει μάλιστα το  Maersk Gibraltar, οπότε έδωσε εντολή σε όλα τα πλοία της την περιοχή που πρόκειται να περάσουν από το στενό Bab al-Mandab να σταματήσουν το ταξίδι τους μέχρι νεωτέρας».
Η δανική εταιρεία ανέφερε στην ανακοίνωσή της ότι ανησυχεί βαθιά για την άκρως κλιμακούμενη κατάσταση ασφαλείας στη νότια Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν, τονίζοντας ότι «οι επιθέσεις σε εμπορικά πλοία στην περιοχή είναι ανησυχητικές και αποτελούν σημαντική απειλή για την ασφάλεια και την ασφάλεια των ναυτικών».
Το ζήτημα αυτό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο από την παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία και καλούμε τη διεθνή κοινότητα να ενωθεί για να βρεθεί μια γρήγορη λύση ώστε να τεθεί η κατάσταση υπό έλεγχο».
Η Maersk είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο, διακινεί το 14,8% του παγκόσμιου εμπορίου
The USS Mason, an Arleigh Burke-class destroyer, passes a dock in Norfolk, Va., April 8, 2021. Officials said the USS Mason shot down a suspected Houthi drone flying in its direction during an incident in which two missiles fired from territory held by Yemen's Houthi rebels missed a commercial tanker loaded with jet fuel near the key Bab el-Mandeb Strait on Wednesday. (AP Photo/Steve Helber)
Ακολούθησαν Hapag Lloyd και MCS

Ακολούθησε η Hapag-Lloyd, η οποία ελέγχει περίπου το 7% του παγκόσμιου στόλου πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, που ανακοίνωσε ότι «θα διακόψει όλη την κίνηση πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων μέσω της Ερυθράς Θάλασσας μέχρι τη Δευτέρα 18/12. Τότε θα αποφασίσουμε για την περίοδο που θα ακολουθήσει».
Ενώ τρίτη ανακοίνωσε ότι σταματά την είσοδο των πλοιών της στην Ερυθρά Θάλασσα η MSC, η πρώτη σε μέγεθος ναυτιλιακή εταιρεία στον κόσμο, διότι το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων της, MSC PALATIUM III, δέχτηκε επίθεση στις 15/12 ενώ διέσχιζε την Ερυθρά Θάλασσα με υποναύλωση προς τη Messina Line.
«Λόγω αυτού του περιστατικού και για να προστατεύσουμε τις ζωές και την ασφάλεια των ναυτικών μας, μέχρι να είναι ασφαλές το πέρασμα της Ερυθράς Θάλασσας, τα πλοία της MSC δεν θα διέρχονται από τη Διώρυγα του Σουέζ με κατεύθυνση προς Ανατολάς και Δυτικά. Ήδη τώρα, ορισμένες υπηρεσίες θα επαναδρομολογηθούν για να περάσουν μέσω του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας».
Η MSC εξήγησε ότι το νέο δρομολόγιο θα επηρεάσει τα δρομολόγια απόπλου κατά αρκετές ημέρες για τα πλοία που έχουν κάνει κράτηση για διέλευση στο Σουέζ.
«Ζητούμε την κατανόησή σας κάτω από αυτές τις σοβαρές συνθήκες», τόνισε η ναυτιλιακή.

Επηρεάζεται το 40% του παγκόσμιου εμπορίου - Δραματική αύξηση του κόστους καυσίμων

Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι τρεις αυτές εταιρείες μαζί - MSC, Hapag Lloyd και Maersk - ελέγχουν το 40% του παγκόσμιου εμπορίου.
Η ναυτιλιακή ZIM, με έδρα το Ισραήλ από την άλλη μεριά, έχει ήδη αλλάξει τις διαδρομές των πλοίων της ώστε να αποφεύγουν την Ερυθρά Θάλασσα και τα στέλνει γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας στη Νότια Αφρική.
Αυτή η εναλλακτική διαδρομή προς τον Ινδικό Ωκεανό προσθέτει 10 έως 14 ημέρες ταξιδιού στο ταξίδι ενός σκάφους και αυξάνει πολύ το κόστος του καυσίμου.
Κατόπιν αυτών, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ναυτιλίας δήλωσε ότι είναι βαθιά ανήσυχο και ανήσυχο για την κλιμάκωση της κρίσης και ότι ζητά αποφασιστική δράση για την προστασία των ναυτικών.
«Το δικαίωμα της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και πρέπει να διαφυλαχθεί», ανέφερε το συμβούλιο.
«Η ώρα για αποφασιστική διεθνή δέσμευση είναι τώρα».
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ βρίσκεται σε συζητήσεις με χώρες των 39-μελών Συνδυασμένων Ναυτικών Δυνάμεων για τη συγκρότηση μιας θαλάσσιας ειδικής ομάδας για να «διασφαλίσει την ασφαλή διέλευση» των πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.
Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Jake Sullivan δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «δημιουργούν έναν συνασπισμό» και θα κάνουν «κάθε βήμα» για να αποτρέψουν τους αντάρτες Houthi από το να πραγματοποιούν επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα, που αν συνεχιστούν, αποκόπτουν τη σύνδεση της Μεσογείου με τον Ινδικό Ωκεανό.
Τις προηγούμενες μέρες, τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Βρετανία είχαν στείλει πολεμικα πλοία σην περιοχή για να καταρρίπτουν τα drones που απειλούσαν τα εμπορικά πλοία.
Η διοίκηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι το αντιτορπιλικό Carney κατέρριψε 14 drones των Houthi στην Ερυθρά Θάλασσα μόνον το Σάββατο 16/12.
Η Βρετανία πρόσθεσε ότι ένα από τα πολεμικά της πλοία κατέρριψε ένα ύποπτο επιθετικό drone που είχε στόχο εμπορική ναυτιλία.

Η σημασία των στενών που ελέγχουν οι αντάρτες Houthi


Το στενά Bab el-Mandeb βρίσκεται ανάμεσα στο Κέρας της Αφρικής και τη Μέση Ανατολή.
Συνδέει την Ερυθρά Θάλασσα με τον Κόλπο του Άντεν και την Αραβική Θάλασσα, που τρέφονται στον Ινδικό Ωκεανό.
Αυτή η πλωτή οδός χρησιμοποιείται από πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου από τον Περσικό Κόλπο.
Περίπου το 12% του παγκόσμιου εμπορίου, που περιλαμβάνει το 30% όλων των παγκόσμιων εμπορευματοκιβωτίων, διακινείται μέσω της Διώρυγας του Σουέζ.
Στη συνέχεια διαπλέει την Ερυθρά Θάλασσα και βγαίνει στον Κόλπο του Άντεν και στον Ινδικό Ωκεανό μέσω των Στενών Bab el-Mandeb.

χαρτησ_1_1.JPG
Σύμφωνα με τον Economist, η κρίση έχει δύο μεγάλες επιπτώσεις: η μία αφορά την παγκόσμια οικονομία και η άλλη τους κινδύνους στρατιωτικής κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή καθώς οι δυτικές χώρες προσπαθούν να αποκαταστήσουν την τάξη.
Αρχής γενομένης από τη οικονομία…
Τα έσοδα από τη Διώρυγα του Σουέζ αποτελούν σημαντική πηγή εσόδων για την Αίγυπτο, η οποία βρίσκεται ήδη εν μέσω οικονομικής κρίσης.
Για την παγκόσμια οικονομία, ένα παρατεταμένο κλείσιμο της διαδρομής του Σουέζ θα αύξανε το κόστος του εμπορίου καθώς η ναυτιλία επαναδρομολογείται γύρω από την Αφρική, πράγμα που απαιτεί περισσότερο χρόνο και τα ασφάλιστρα εκτινάσσονται στα ύψη.
Βραχυπρόθεσμα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα θα μπορούσαν επίσης να προκύψουν από μία ευρεία αλλαγή δρομολόγησης του εμπορίου: το 2021 το Ever Given, ένα πλοίο που από την Ταϊβάν, προσάραξε και έκλεισε το κανάλι για έξι ημέρες, εντείνοντας μια παγκόσμια κρίση στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Εάν η κρίση ασφάλειας της Ερυθράς Θάλασσας γίνει αντιληπτό ότι απειλεί τη ναυτιλία στην κοντινή Αραβική Θάλασσα, μέσω της οποίας διέρχεται ίσως το ένα τρίτο της παγκόσμιας θαλάσσιας προσφοράς πετρελαίου, το οικονομικό κόστος θα ήταν δραματικά υψηλότερο.
Αυτοί οι κίνδυνοι είναι ο λόγος για τον οποίο η Αμερική και οι σύμμαχοί της θα αναλάβουν δράση. 

To κόστος ασφάλισης και οι ναύλοι


Ο μόνος μεγαλύτερος άμεσος αντίκτυπος της κλιμάκωσης των Houthi ήταν το αυξημένο κόστος ασφάλισης
Οι πρόσφατες επιθέσεις δείχνουν την αυξημένη απειλή για τα πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και αντιπροσωπεύουν ένα «σημαντικό εμπόδιο» στην εμπορική ναυτιλία στην περιοχή, δήλωσε ο Munro Anderson, επικεφαλής  της Vessel Protect, η οποία αξιολογεί τους κινδύνους πολέμου στη θάλασσα και παρέχει ασφάλιση με υποστήριξη από την Lloyd's. , τα μέλη της οποίας αποτελούν τη μεγαλύτερη ασφαλιστική αγορά στον κόσμο.
Υπάρχει «ένας περαιτέρω βαθμός αστάθειας που αντιμετωπίζουν οι εμπορικοί φορείς εντός της Ερυθράς Θάλασσας, οι οποίοι είναι πιθανό να συνεχίσουν να έχουν αυξημένα ποσοστά ασφαλίστρων.
Το κόστος ασφάλισης έχει διπλασιαστεί για τα πλοία που διασχίζουν την Ερυθρά Θάλασσα, γεγονός που μπορεί να προσθέσει εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια σε ένα ταξίδι για τα πιο ακριβά πλοία, δήλωσε ο David Osler, συντάκτης ασφαλίσεων για το Lloyd's List Intelligence, το οποίο παρέχει αναλύσεις για την παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία.
Για τους Ισραηλινούς πλοιοκτήτες, έχουν αυξηθεί ακόμη περισσότερο - κατά 250% - και ορισμένες ασφαλιστικές εταιρείες δεν θα τους καλύψουν καθόλου, είπε.
Ενώ οι έμποροι εφαρμόζουν τη λεγόμενη χρέωση κινδύνου πολέμου από 50 έως 100 δολάρια ανά εμπορευματοκιβώτιο σε πελάτες που φέρνουν τα πάντα, από σιτηρά μέχρι λάδι και πράγματα που αγοράζετε από την Amazon, αυτό είναι ένα αρκετά χαμηλό τέλος που δεν πρέπει να ανεβάζει τις τιμές για τους καταναλωτές, είπε. .
Ο Osler αναμένει ότι το κόστος ασφάλισης θα συνεχίσει να αυξάνεται, αλλά είπε ότι η κατάσταση θα πρέπει να επιδεινωθεί πολύ - όπως η απώλεια πολλών πλοίων - για να αυξηθούν σημαντικά οι τιμές και να αναγκαστούν ορισμένοι πλοιοκτήτες να ξανασκεφτούν τη μετακίνηση στην περιοχή.
«Προς το παρόν, είναι απλώς μια ταλαιπωρία που μπορεί να χειριστεί το σύστημα», είπε.
«Σε κανέναν δεν αρέσει να πληρώνει εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια περισσότερα, αλλά μπορείς να ζήσεις με αυτό αν χρειαστεί...».
Map showing alternate shipping routes caused by the Gaza war.
Θα μπορούσαν οι Houthi να μπλοκάρουν την Ερυθρά Θάλασσα;

Απίθανο, λένε οι ειδικοί... οι Houthi δεν έχουν πολεμικά πλοία με τα οποία να αποκλείσουν ένα πλοίο, βασιζόμενοι στα πυρά παρενόχλησης και μόνο σε μία επίθεση με ελικόπτερο μέχρι στιγμής.
Εν τω μεταξύ, αμερικανικά, γαλλικά και άλλα πολεμικά πλοία του συνασπισμού περιπολούν στην περιοχή, κρατώντας ανοιχτό τον πλωτό δρόμο.
Ωστόσο, οι επιθέσεις προκαλούν νευρικότητα στη ναυτιλιακή βιομηχανία και «δεν λαμβάνεται σοβαρά υπόψη», δήλωσε ο Stawpert του ναυτιλιακού επιμελητηρίου.
Αλλά «θα δείτε ακόμα ότι υπάρχει απαίσιο μεγάλο εμπόριο μέσω της Ερυθράς Θάλασσας, επειδή είναι μια τόσο κρίσιμη γραμμή ανεφοδιασμού για την Ευρώπη και την Ασία».
Σημείωσε ότι η περιοχή επιρροής των Ηouthi στην πλωτή οδό παραμένει επίσης περιορισμένη.
«Απλώς δεν βλέπω να υπάρχει πιθανότητα οι Ηouthi να κλείσουν τις μεταφορές μέσω της Ερυθράς Θάλασσας», είπε. «Απλώς δεν λειτουργεί η ναυτιλιακή βιομηχανία. Δεν απαντάμε έτσι σε απειλές όπως αυτή. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να περιορίσουμε οποιεσδήποτε τέτοιες απειλές και να διατηρήσουμε τη ροή του εμπορίου».Αυτό έχει εμφανιστεί σε άλλες συγκρούσεις, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, με το κλείσιμο ορισμένων τμημάτων της Μαύρης Θάλασσας, είπε ο Stawpert.
Δεν βλέπει απειλή για τη ναυτιλία γενικά ή το κλείσιμο των διαδρομών της Ερυθράς Θάλασσας, αλλά «αν αυτό προέκυπτε ως ενδεχόμενο, νομίζω ότι θα βλέπαμε μια πολύ πιο σθεναρή αντίδραση στην περιοχή».

Ενεργειακή ασφάλεια

Εάν οι επιθέσεις των Houthi κλιμακωθούν και η θαλάσσια κυκλοφορία της Ερυθράς Θάλασσας αντιμετωπίσει μεγάλη διακοπή, τόσο η παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια όσο και το εμπόριο ξηρού φορτίου θα υποστούν άλλο ένα πλήγμα—ιδιαίτερα στην Ευρώπη, η οποία εξακολουθεί να ανακάμπτει από τον τεράστιο αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τη Διοίκηση Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ (EIA), οι μεταφορές αργού πετρελαίου προς βορρά μέσω δύο βασικών οδών προς τη Μεσόγειο —τη Διώρυγα του Σουέζ και το πέρασμα Sumed στην Αίγυπτο— αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 60% κατά το πρώτο εξάμηνο αυτού του έτους σε σύγκριση με το 2020. καθώς η ζήτηση ανέκαμψε στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την πανδημία COVID-19.
Η EIA σημείωσε επίσης ότι οι δυτικές κυρώσεις στην ενεργειακή βιομηχανία της Ρωσίας είχαν οδηγήσει την Ευρώπη να εισάγει περισσότερο πετρέλαιο από ορισμένους παραγωγούς της Μέσης Ανατολής. Για παράδειγμα, τα στοιχεία της Kpler δείχνουν ότι το Ιράκ εξήγαγε κατά μέσο όρο 743.000 βαρέλια την ημέρα στην Ευρώπη μέσω της Διώρυγας του Σουέζ φέτος, σε σύγκριση με 629.000 την ίδια περίοδο πέρυσι.
Έτσι, ενώ ο αντίκτυπος των επιθέσεων στην Ερυθρά Θάλασσα φαίνεται να είναι περιορισμένος μέχρι στιγμής, δεν μπορεί κανείς να απορρίψει τον κίνδυνο κλιμάκωσης ή εσφαλμένου υπολογισμού που δημιουργεί βαθύτερα εμπορικά ωστικά κύματα.
Συνεπώς, η διασφάλιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας σε αυτήν την πλωτή οδό είναι ζωτικής σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια και τη συνολική παγκόσμια οικονομία

Το μυστήριο του ρόλου του Ιράν

Οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες δεν είναι ακόμη πεπεισμένες ότι τα τελευταία χτυπήματα εγκρίθηκαν από το Corps 6000, μια μονάδα της ιρανικής εκστρατευτικής δύναμης Quds που συνεργάζεται με τους Houthi σε ένα κοινό κέντρο διοίκησης, σημειώνει ο Economist.
Ωστόσο, η ομάδα πιστεύεται ότι λαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τη ναυτιλία από τα πλοία επιτήρησης του Ιράν στην Ερυθρά Θάλασσα. Και η ευρεία εκστρατεία κατά της εμπορικής ναυτιλίας ταιριάζει με τη στρατηγική του Ιράν για άσκηση πίεσης, αποφεύγοντας μια ολοκληρωτική επίθεση στο Ισραήλ, ενώ αντλεί από τους περιφερειακούς πληρεξούσιους του για να το παρενοχλήσουν βίαια από όλες τις πλευρές.
Αλλά το Ιράν δεν έχει τον απόλυτο έλεγχο των επιθέσεων των Houthi - και τα χτυπήματα σέρνονται σε όλο και περισσότερες χώρες.
Η διπλωματία μπορεί να βοηθήσει στην αποκλιμάκωση της κρίσης. Το 2015 η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα παρενέβησαν στον εμφύλιο πόλεμο της Υεμένης υπέρ της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης. Τον Μάρτιο του 2022 οι Σαουδάραβες συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός, αφήνοντας τους Houthi στον έλεγχο της πρωτεύουσας, Σαναά, και της στρατηγικής δυτικής ακτής.
Μπορεί σύντομα να ανακοινώσουν έναν οδικό χάρτη για να γίνει μόνιμη η κατάπαυση του πυρός και να τερματιστεί ο πόλεμος. Οι δεσμεύσεις για παύση των θαλάσσιων επιθέσεων θα μπορούσαν να γίνουν μέρος οποιασδήποτε συνομιλίας.
Ωστόσο, μια μεγαλύτερη στρατιωτική απάντηση στην απειλή των Houthi είναι πιθανή.
Μια πολυεθνική ομάδα δράσης υπό την ηγεσία του αμερικανικού ναυτικού επιχειρεί ήδη στα ανοιχτά της Υεμένης προκειμένου να προσπαθήσει να αποτρέψει τους Χούτι από το να επιβιβαστούν βίαια σε πλοία -μια επιδρομή διακόπηκε τον Νοέμβριο- και να εκτοξεύσουν πυραύλους. Περιλαμβάνει τόσο την Αίγυπτο όσο και τη Σαουδική Αραβία. Τις τελευταίες εβδομάδες αμερικανικά, βρετανικά και γαλλικά πολεμικά πλοία έχουν αναχαιτίσει drones και πυραύλους των Houthi  και η Αμερική ζήτησε από την Αυστραλία να στείλει επίσης ένα πολεμικό πλοίο..
Στιγμιότυπο_οθόνης_2023-12-17_173829.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης