Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ευρώπη ανακάλυψε τη διαφθορά στο ποδόσφαιρο - Αδιέξοδο στους απίθανους κανόνες που προωθεί

Η Ευρώπη ανακάλυψε τη διαφθορά στο ποδόσφαιρο - Αδιέξοδο στους απίθανους κανόνες που προωθεί
Το 2015, οι αρχές των ΗΠΑ απήγγειλαν κατηγορίες σε εννέα αξιωματούχους της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (FIFA), για εκβιασμό, συνωμοσία και διαφθορά
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πιστεύει ότι το ποδόσφαιρο βρωμάει.
Ανησυχώντας ότι οι μεταγραφές και οι συμφωνίες χορηγιών μπορεί να είναι τόσο στεγανές όσο η αμυντική γραμμή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, οι νομοθέτες πιέζουν τις κυβερνήσεις να υποχωρήσουν στην αντίθεσή τους να συμπεριληφθούν οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι σε έναν νόμο της ΕΕ που καταπολεμά το ξέπλυμα χρήματος, αναφέρει το Politico.
«Τα κράτη μέλη αρνούνται να υποβάλουν τους ποδοσφαιρικούς συλλόγους, τα πρωταθλήματα και τους ατζέντηδες στους βασικούς κανόνες δέουσας επιμέλειας», δήλωσε ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Damien Carême, συνεπικεφαλής των διαπραγματεύσεων του Κοινοβουλίου και οπαδός του Racing Club de Lens στη Γαλλία.
«Αυτό είναι θεϊκό δώρο για τραμπούκους και ολιγάρχες, οι οποίοι θα μπορούν να συνεχίσουν τη μικρή τους επιχείρηση με στημένους αγώνες και αμφίβολες μεταγραφές με πλήρη ατιμωρησία».
Τα αιτήματα του Κοινοβουλίου είναι το τελευταίο βήμα στη διαμάχη σχετικά με ένα σχέδιο της ΕΕ που προτάθηκε πριν από δύο χρόνια για τον εξορθολογισμό των διασφαλίσεων της Ευρώπης κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, οι οποίες επί του παρόντος διαφέρουν από χώρα σε χώρα.
Οι συνομιλίες, μεταξύ της Επιτροπής, του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, που εκπροσωπούν τις εθνικές κυβερνήσεις, βρίσκονται σε αδιέξοδο, εν μέρει επειδή οι χώρες αντιστέκονται στη συμπερίληψη του ποδοσφαίρου στη νομοθεσία.

Διαφθορά

Αν και θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι το παγκόσμιο ποδόσφαιρο και η διαφθορά πάνε χέρι-χέρι - το 2015, οι αρχές των ΗΠΑ απήγγειλαν κατηγορίες σε εννέα αξιωματούχους της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (FIFA), για εκβιασμό, συνωμοσία και διαφθορά.
Οι κατηγοροι υποστηρίζουν ότι το ξέπλυμα χρήματος, αν και λιγότερο προφανές, μπορεί να είναι διαδεδομένο.
Η Europol και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν επισημάνει τους κινδύνους του κλάδου σε εκθέσεις τα τελευταία χρόνια.
Όπως το έθεσε ο Carême, «το ποδόσφαιρο είναι βασικός τομέας για το ξέπλυμα χρήματος».

Λειτουργία Μηδέν

Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί συχνά είναι ο εξής: Εφόσον οι εγκληματίες αγωνίζονται να ξοδέψουν χρήματα που βγάζουν από παράνομες επιχειρήσεις χωρίς να τραβούν την προσοχή των αρχών, τα διοχετεύουν μέσω νόμιμων εταιρειών για να φανεί ότι τα μετρητά είναι καθαρά.
Όσον αφορά το ποδόσφαιρο, μια κοινή τεχνική είναι να διογκώσει κανείς την τιμή μιας μεταγραφής παικτών και στη συνέχεια να μεταφέρει τα πρόσθετα έσοδα πίσω στον υπόκοσμο.
Μία από τις χώρες που φαίνεται ότι είχαν ιδιαίτερο πρόβλημα είναι το Βέλγιο.
Μια έρευνα που ονομάζεται «Επιχείρηση Μηδέν» αποκάλυψε συμμορίες νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες που δρούσαν σε βελγικούς ποδοσφαιρικούς συλλόγους το 2018.
Η έρευνα οδήγησε σε καταστολή του πρωταθλήματος, αναγκάζοντας τους συλλόγους να εισαγάγουν νέες διασφαλίσεις.
Αλλά είναι η εμπειρία του Βελγίου ιδιαίτερα που δίνει στις κυβερνήσεις μια τροφή για σκέψη.
Οι διασφαλίσεις της χώρας μετατράπηκαν σε επαχθή άσκηση αντί για αποτελεσματικό τρόπο καταπολέμησης του ξεπλύματος χρήματος, σύμφωνα με τον Niels Appermont, καθηγητή οικονομικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο Hasselt, ο οποίος ερεύνησε τους κανόνες με τη βοήθεια επιχορήγησης από την UEFA. (Σε κανένα σημείο δεν παρενέβη η UEFA
«Βλέπω και αναγνωρίζω μεγάλα προβλήματα σε αυτόν τον τομέα», είπε ο Appermont.
«Το θέμα μας στην περίπτωση του Βελγίου είναι ότι αν θέλετε να αντιμετωπίσετε αυτά τα προβλήματα καλά», τότε θα πρέπει «να μην χρησιμοποιήσετε μια λύση που ταιριάζει σε όλους και να προσπαθήσετε να κατανοήσετε την αγορά που προσπαθείτε να ρυθμίσετε».
Όσοι βρίσκονται κοντά στην κατάσταση ισχυρίζονται ότι ο όγκος των κρίκων που χρειάζεται τώρα και η γραφειοκρατία που πρέπει να αντιμετωπιστεί καθιστά πιο δύσκολο για τους βελγικούς συλλόγους, στους οποίους περιλαμβάνονται η Άντερλεχτ και η Σταντάρ Λιέγης, να ανταγωνιστούν στις μεταγραφές παικτών.
Οι ευρωβουλευτές πρότειναν τη θέσπιση ορίων για την προστασία μικρότερων συλλόγων από το διοικητικό φόρτο των ελέγχων δέουσας επιμέλειας.
Αλλά οι κυβερνήσεις απορρίπτουν αυτόν τον συμβιβασμό.

Ποικιλόμορφο ποδοσφαιρικό τοπίο

Η UEFA, το κυβερνών σώμα του ποδοσφαίρου στην Ευρώπη, και το Football Supporters Europe (FSE), που εκπροσωπεί τους φιλάθλους, ασκούν πίεση στις Βρυξέλλες για να ακουστεί η φωνή τους στις διαπραγματεύσεις.
Κάλεσαν τους νομοθέτες να διαβουλεύονται πρώτα και στη συνέχεια να δημιουργήσουν ένα προσαρμοσμένο σύνολο κανόνων για το άθλημα, συμπεριλαμβανομένων των διασφαλίσεων κατά του ξεπλύματος χρήματος.
Λένε ότι η εφαρμογή μιας προσέγγισης που ταιριάζει σε όλους χωρίς να εκτιμηθούν οι συνέπειες θα μπορούσε να φέρει σε μειονεκτική θέση τις μικρότερες ομάδες που δεν είναι εξοπλισμένες για να χειριστούν τη γραφειοκρατία.
«Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΕ θα πρέπει να συνεργάζονται κατάλληλα με τους ενδιαφερόμενους φορείς του ποδοσφαίρου στην αξιολόγηση των επιπτώσεων και στην ανάπτυξη επιλογών πολιτικής που ανταποκρίνονται στους κοινούς μας στόχους χωρίς να διακινδυνεύσουν ακούσιες συνέπειες σε ολόκληρο το ποικίλο ποδοσφαιρικό τοπίο της Ευρώπης», δήλωσε εκπρόσωπος της UEFA.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης