Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οξεία πολιτική κρίση στην Αλβανία: Σε πολιτική ανυπακοή κατά της κυβέρνησης καλεί ο Sali Berisha - «Εγκληματίας ο Rama»

Οξεία πολιτική κρίση στην Αλβανία: Σε πολιτική ανυπακοή κατά της κυβέρνησης καλεί ο Sali Berisha - «Εγκληματίας ο Rama»
Μιλώντας σε συγκέντρωση οπαδών του στα Τίρανα, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Edi Rama ότι λειτουργεί υπέρ του οργανωμένου εγκλήματος και των ολιγαρχών
Ο πρώην πρόεδρος της Αλβανίας και ντε φάκτο ηγέτης της αντιπολίτευσης Sali Berisha κάλεσε τους ανά την επικράτεια οπαδούς του σε πολιτική ανυπακοή απέναντι στην κυβέρνηση Rama, με στόχο την ανατροπή της.
Μιλώντας σε συγκέντρωση υποστηρικτών του στα Τίρανα χαρακτήρισε «καθεστώς» τη σημερινή κυβέρνηση, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι ελέγχει όλες τις εξουσίες στη χώρα προς όφελος του οργανωμένου εγκλήματος και μερίδας ολιγαρχών.
Απείλησε ταυτόχρονα τους εισαγγελείς της Ειδικής Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος ότι «έχει ανοιχτούς λογαριασμούς» μαζί τους.
Η συγκέντρωση ανυπακοής των οπαδών του Μπερίσα διεξήχθη μπροστά στο κτίριο της Βουλής την ώρα που στο εσωτερικό του η Επιτροπή «Βουλευτικών Εντολών και Δεοντολογίας» εξέταζε αίτημα της Ειδικής Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος για την άρση της βουλευτικής ασυλίας του, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη σύλληψή του ή να τεθεί, λόγω ηλικίας, σε κατ' οίκον περιορισμό.
ΟSali Berisha είναι 78 ετών.
Βάσει της αλβανικής νομοθεσίας, δεν επιτρέπεται η φυλάκιση ατόμων άνω των 70 ετών εκτός ειδικών περιπτώσεων.
Ο Berisha κατηγορείται από την Ειδική Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος για εκτεταμένη διαφθορά και του έχει ήδη αποδοθεί η ιδιότητα του ατόμου προς ανάκριση και όχι κατηγορουμένου, με την υποχρέωση τακτικής παρουσίας στα αρμόδια όργανα όπως και απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.
ΟBerisha , ωστόσο, αγνόησε τις εισαγγελικές και δικαστικές αποφάσεις υποστηρίζοντας πως λόγω της βουλευτικής του ιδιότητας απαιτείται σχετική απόφαση της Βουλής.
Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Μεγάλη Βρετανία έχουν κηρύξει τον Μπερίσα ανεπιθύμητο πρόσωπο στην επικράτειά τους, επικαλούμενες καταγγελίες και στοιχεία περί εμπλοκής του σε υποθέσεις διαφθοράς όταν ήταν πρωθυπουργός.
Το γεγονός οδήγησε σε διάσπαση το Δημοκρατικό Κόμμα, το ισχυρότερο στην αντιπολίτευση, που ίδρυσε ο ίδιος.
Ωστόσο ο Berisha έχει με το μέρος του το μεγαλύτερο τμήμα του κόμματος, ενώ ο επίσημος πρόεδρος Λουλζλίμ Μπάσα ηγείται της μειοψηφίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης