Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ασία: Ράλι για τον Nikkei 225 σε υψηλά 33 ετών - Στήριξη από τα χαμηλά επιτόκια της BoJ

Ασία: Ράλι για τον Nikkei 225 σε υψηλά 33 ετών - Στήριξη από τα χαμηλά επιτόκια της BoJ
Η ήπια στάση της BoJ αποτέλεσε βασικό σημείο στήριξης για τον Nikkei φέτος
Σημαντική άνοδο σημειώνουν οι περισσότερες ασιατικές μετοχές την Τετάρτη, καθώς οι προσδοκίες για χαμηλότερα επιτόκια στις ΗΠΑ και τα ήπια μηνύματα από την Τράπεζα της Ιαπωνίας διατήρησαν τους επενδυτές αισιόδοξους.
Ο ιαπωνικός Nikkei 225 παρέμεινε ο κορυφαίος μεταξύ των ομολόγων του, σύμφωνα με το Investing.com, σημειώνοντας άνοδο 1,8% σε υψηλό 33 ετών, αφού η Τράπεζα της Ιαπωνίας διατήρησε την εξαιρετικά ήπια πολιτική της και προσέφερε ελάχιστα στοιχεία για μια πιθανή στροφή το 2024.
Η ήπια στάση της BoJ αποτέλεσε βασικό σημείο στήριξης για τον Nikkei φέτος, δεδομένου ότι η τράπεζα σε μεγάλο βαθμό ήρθε σε αντίθεση με τους παγκόσμιους ομολόγους της διατηρώντας τα επιτόκια σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.
Με την BoJ να δείχνει τώρα μικρή πρόθεση να αυστηροποιήσει τις νομισματικές συνθήκες το 2024, οι ιαπωνικές μετοχές θα απολαμβάνουν διευκολυντικές συνθήκες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Η αισιοδοξία σχετικά με την BOJ βοήθησε επίσης τις ιαπωνικές μετοχές να σταθεροποιηθούν πέρα από τα ασθενέστερα του αναμενόμενου στοιχεία για τις εισαγωγές και τις εξαγωγές του Νοεμβρίου, τα οποία προανήγγειλαν αυξανόμενες πιέσεις στην οικονομία από τις αδύναμες συνθήκες στους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της, δηλαδή την Κίνα.

Υστερούν οι κινεζικές μετοχές

Οι κινεζικές μετοχές υστερούσαν σε σχέση με τις αντίστοιχες μετοχές της ημέρας, αφού η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας διατήρησε αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο δανεισμού της, στην τελική της απόφαση για τα επιτόκια του έτους.
Αν και η κίνηση αυτή ήταν σε μεγάλο βαθμό τηλεγραφημένη, ανέδειξε πόσο μικρό περιθώριο έχει η κυβέρνηση της Κίνας για τη χορήγηση περισσότερων νομισματικών κινήτρων.
Οι δείκτες Shanghai Shenzhen CSI 300 και Shanghai Composite της Κίνας υποχώρησαν κατά 0,4% και 0,3%, αντίστοιχα, και διαπραγματεύονταν κοντά στα χαμηλότερα επίπεδά τους για το έτος. Οι ανησυχίες για την επιβράδυνση της οικονομικής ανάκαμψης στην Κίνα έπληξαν τις τοπικές μετοχές φέτος και είχαν επίσης επηρεάσει το κλίμα προς τις ευρύτερες ασιατικές αγορές.
Ωστόσο, οι ευρύτερες ασιατικές μετοχές ενθαρρύνθηκαν από το ισχυρότερο κλείσιμο της Wall Street κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς οι δείκτες αναφοράς των αμερικανικών μετοχών έφτασαν σε απόσταση αναπνοής από νέα υψηλά.
Οι αμερικανικές μετοχές βρίσκονται σε ανοδική πορεία αφότου η Fed σηματοδότησε το τέλος των περισσότερων αυξήσεων των επιτοκίων και δήλωσε ότι οι μειώσεις των επιτοκίων είναι πιθανές το 2024.
Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε άνοδο 1,1% χάρη στην ενίσχυση των ενεργειακών και τεχνολογικών μετοχών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης