Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σφοδρές επικρίσεις στη Βρετανία για την διπλωματική απομόνωση του Sunak – Η μόνη «φίλη» στην Ευρώπη είναι η Meloni

Σφοδρές επικρίσεις στη Βρετανία για την διπλωματική απομόνωση του Sunak – Η μόνη «φίλη» στην Ευρώπη είναι η Meloni
Οι δεσμοί μεταξύ των δύο πρωθυπουργών είναι πολύ βαθύτεροι, με κοινή πνευματική έμπνευση, κοινούς στόχους πολιτικής
Όταν ο Rishi Sunak κάλεσε εθνικούς ηγέτες να παρευρεθούν στη σύνοδο κορυφής Bletchley Park AI τον περασμένο μήνα, εμφανίστηκε μόνο ένας: η Giorgia Meloni.
Ο Sunak αυτό το Σαββατοκύριακο ανταποδίδει τη χάρη, παρακολουθώντας ένα πολιτικό φεστιβάλ που διοργανώνει η ακροδεξιά Ιταλίδα πρωθυπουργός – η οποία γίνεται όλο και περισσότερο η πολιτική αδελφή ψυχή του Βρετανού Συντηρητικού πρωθυπουργού.
Ο εκπρόσωπος του Sunak είπε στους δημοσιογράφους αυτή την εβδομάδα ότι οι δύο πολιτικοί —που συχνά απεικονίζονται να γελούν και να αστειεύονται μαζί σε συναντήσεις— «προφανώς τα πάνε πολύ καλά».
Απέδωσε τη στενή τους σχέση στο γεγονός ότι εξελέγησαν «παρόμοια εποχή».
Αλλά οι δεσμοί μεταξύ των δύο πρωθυπουργών είναι πολύ βαθύτεροι, με κοινή πνευματική έμπνευση, κοινούς στόχους πολιτικής και συγκεκριμένους πολιτικούς και διπλωματικούς λόγους για να παραμείνουν στενοί.
Και οι δύο ηγέτες χρειάζονται ο ένας τον άλλον, αν και για διαφορετικούς λόγους.

Η συμμαχία

«Ο Sunak χρειάζεται έναν βασικό πολιτικό σύμμαχο μεταξύ των μεγαλύτερων κρατών μελών της Ευρώπης», είπε ένας διπλωμάτης της ΕΕ στο Politico.
«Προσπάθησε με τη Γαλλία, αλλά η σύγκρουση με τον Macron δεν λειτούργησε πραγματικά».
Η Γαλλία κατάφερε ακόμα να είναι ένα αγκάθι στο πλευρό του Ηνωμένου Βασιλείου σε ζητήματα όπως οι δασμοί των ηλεκτρικών οχημάτων.
Ούτε ο Βρετανός Πρωθυπουργός κατάφερε να τα καταφέρει πραγματικά με τον κεντροαριστερό Olaf Scholz της Γερμανίας, που προέρχεται από μια πολύ διαφορετική πολιτική παράδοση από τον Sunak.
Μια στενή σχέση με τον Ισπανό Pedro Sánchez δυσχεραίνει επίσης τη διαμάχη για το Γιβραλτάρ.
Αλλά η ηγέτις της Ιταλίας ήταν πολύ χαρούμενη που επέστρεφε τις διπλωματικές προσεγγίσεις του Sunak, παρέχοντάς του έναν κρίσιμο σύμμαχο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Και έχει τους δικούς της λόγους για να το κάνει.
«Η Meloni πρέπει να δείξει ότι είναι αποδεκτή από τα μεγάλα όπλα σε όλο τον κόσμο», είπε ο ίδιος διπλωμάτης.
Η ευλογία του Sunak έχει μια νομιμοποιητική επίδραση σε έναν ηγέτη που διαφορετικά θα μπορούσε να βρίσκεται πολύ έξω από το ευρωπαϊκό κυρίαρχο ρεύμα.
Η Meloni μπήκε στην πολιτική μέσω νεοφασιστικών κινημάτων νεολαίας και έχει εγκωμιάσει τον δικτάτορα Benito Mussolini ως «καλό πολιτικό», υποστηρίζοντας ότι «ό,τι έκανε, το έκανε για την Ιταλία».
Έκτοτε αποδέχτηκε ότι έκανε «λάθη», συμπεριλαμβανομένης της επιβολής φυλετικών νόμων.

«Και οι δύο έχουν τον ίδιο στόχο»

Ως ηγέτις του Brothers of Italy, του κόμματος που ίδρυσε το 2012, η Meloni έχει θέσει μια σταθερά εθνικιστική ατζέντα, εστιάζοντας αμείλικτα στη μετανάστευση και προειδοποιώντας ότι η Ιταλία μπορεί να γίνει «το προσφυγικό στρατόπεδο της Ευρώπης».
Και είναι στη μετανάστευση όπου βρίσκει τα πιο κοινά σημεία με τον Sunak.
Τον Οκτώβριο, η Meloni επιτέθηκε σε Ιταλούς δικαστές επειδή εμπόδισαν την κυβέρνησή της να απελαύνει ανθρώπους σε μη ασφαλείς χώρες, αντικατοπτρίζοντας τις μάχες του ίδιου του Sunak με το δικαστικό σώμα του Ηνωμένου Βασιλείου για το σχέδιο της Ρουάντα.
«Η ύπαρξη θαλάσσιων συνόρων φέρνει την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο στην ίδια κατάσταση της ανάγκης να μεταφέρουν τους ελέγχους μετανάστευσης στα εξωτερικά σύνορα, καθώς όταν γίνονται εσωτερικοί έλεγχοι καθίσταται αδύνατο να τα διαχειριστεί», δήλωσε ο Nicola Procaccini, ανώτερος πολιτικός στο κόμμα Meloni's Brothers of Italy.
«Και οι δύο έχουν τον ίδιο στόχο: να μετακινήσουμε τη διαχείριση της μετανάστευσης εκτός των συνόρων μας».
Και στις δύο περιπτώσεις, ο Sunak προχώρησε αναμφισβήτητα περισσότερο από την Meloni: αφού έχασε τη δικαστική του μάχη, ανακοίνωσε ότι θα νομοθετούσε για να δώσει εντολή στα δικαστήρια να θεωρούν τη Ρουάντα ασφαλή, ανεξάρτητα από τα στοιχεία.
Το πρόγραμμα απομάκρυνσης του Ηνωμένου Βασιλείου σκοπεύει επίσης να επανεγκαταστήσει μόνιμα άτομα στη Ρουάντα, αντί να διεκπεραιώσει μόνο τις υποθέσεις τους.

Πολιτικές καταβολές

Οι ομοιότητες μεταξύ των προγραμμάτων των δύο ηγετών δεν αποτελούν απαραιτήτως έκπληξη.
Η Meloni είναι πρόεδρος των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR), που ιδρύθηκε από τους Τόρις ως μια πιο δεξιά εναλλακτική στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.
Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «οι βουλευτές των Τόρις κάπως φλέρταραν τη Meloni», θυμάται ένας μακροχρόνιος βοηθός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2022, η Meloni ανέφερε την ηγεσία της στο ECR σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τις ανησυχίες ότι ήταν πολύ ακραία, υπογραμμίζοντας ρητά το γεγονός ότι «μοιράζεται αξίες και εμπειρίες με τους Βρετανούς Τόρις».
Αυτή και ο Sunak τρέφουν επίσης κοινό θαυμασμό για τον αείμνηστο Βρετανό συντηρητικό φιλόσοφο Roger Scruton, τον οποίο η Meloni αναφέρει συχνά και τον έχει περιγράψει ως έναν από τους «μεγάλους δασκάλους της ευρωπαϊκής συντηρητικής σκέψης».

Το λάθος άλογο;

Υπάρχει αναμφίβολα ένα προσωπικό στοιχείο στη συνεργασία πέρα από την πολιτική: το δίδυμο ανέλαβε καθήκοντα μέσα σε λίγες μέρες ο ένας από τον άλλον, έχουν παρόμοιες ηλικίες και οι δύο έχουν μικρές κόρες.
Είναι επίσης και οι δύο «πρώτοι» - η Meloni είναι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιταλίας και ο Sunak είναι ο πρώτος Ασιάτης ηγέτης του Ηνωμένου Βασιλείου.
Οι δημοσκοπήσεις υποδηλώνουν, ωστόσο, ότι ο Sunak και η κυβέρνησή του βρίσκονται σε δύσκολη δημοσκοπικά θέση.
Θα μπορούσε λοιπόν η Meloni να υποστηρίζει το λάθος άλογο;
Ο ηγέτης των Εργατικών Keir Starmer, ο κεντροαριστερός διάδοχος του Sunak, εάν οι δημοσκοπήσεις είναι σωστές, σίγουρα δεν θα ταίριαζε στο πολιτικό φεστιβάλ της Meloni, της οποίας οι υποστηρικτές περιλαμβάνουν τον πρώην σύμβουλο του Donald Trump, Steve Bannon και τον Ούγγρο Viktor Orbán.
Ωστόσο, η σχέση μεταξύ Ιταλίας και Ηνωμένου Βασιλείου θα παραμείνει πιθανότατα στρατηγικής σημασίας όποιος είναι επικεφαλής σε οποιαδήποτε πρωτεύουσα.
Διπλωμάτες επισημαίνουν τον διορισμό από το Λονδίνο του Ed Llewellyn - ενός πρώην επιτελάρχη της Downing Street που θεωρείται από τους πρεσβευτικούς κύκλους ως βαρέων βαρών - ως πρεσβευτή του Ηνωμένου Βασιλείου στη Ρώμη ως ένδειξη ότι η χώρα παίρνει την Ιταλία στα σοβαρά.
Η Meloni και ο Llewellyn έχουν μια ισχυρή σχέση, στέλνοντας μηνύματα ο ένας στον άλλον απευθείας με τρόπο που δεν είναι πάντα τυπικός για διπλωμάτες και πρωθυπουργούς.
Στρατηγικά, η Ιταλία θα παραμείνει επίσης χώρα διέλευσης για παράτυπους μετανάστες που έρχονται στην Ευρώπη, ακόμη κι αν μια μελλοντική βρετανική κυβέρνηση παραβεί τη σκληρή προσέγγιση του Sunak για τη μετανάστευση.
Η απομόνωση του Ηνωμένου Βασιλείου από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ είναι, φυσικά, σε μεγάλο βαθμό πρόβλημα του ίδιου του Συντηρητικού κόμματος από το 2016.
Ο διάδοχος του Sunak, εάν έχει άλλη πολιτική πεποίθηση, μπορεί απλώς να έχει περισσότερους φίλους για να διαλέξει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης