Τελευταία Νέα
Διεθνή

S&P Global, Moody's και Fitch κυριαρχούν στις ευρωπαϊκές αξιολογήσεις - Στο κενό οι προσπάθειες των Βρυξελλών

S&P Global, Moody's και Fitch κυριαρχούν στις ευρωπαϊκές αξιολογήσεις - Στο κενό οι προσπάθειες των Βρυξελλών
Η τριάδα των οίκων αξιολόγησης αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 90% όλων των πληρωμένων αξιολογήσεων
Σχετικά Άρθρα
Η S&P Global, η Moody's και η Fitch, οι λεγόμενοι "τρεις μεγάλοι" αμερικανικοί οίκοι αξιολόγησης, διατηρούν την κυριαρχία τους στην ευρωπαϊκή αγορά πιστοληπτικής αξιολόγησης, παρά τις προσπάθειες της περιοχής να χαλαρώσει την εξάρτηση, σύμφωνα με στοιχεία της ESMA.
Τα στοιχεία που δημοσίευσε την Τετάρτη ο εποπτικός φορέας της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA), έδειξαν ότι η τριάδα αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 90% όλων των πληρωμένων αξιολογήσεων, οι οποίες κυμαίνονται από κρατικά ομόλογα έως εταιρικό χρέος και δομημένη χρηματοδότηση.
Η ανάλυση έδειξε ότι η S&P και η Moody's είδαν και οι δύο αναμενόμενες μειώσεις των μεριδίων τους σε 48,6% και 31,5%, από 50,1 και 32,8% αντίστοιχα, ενώ ο νούμερο τρία οργανισμός Fitch ανέβασε το μερίδιό του σε 10,2% από 10%, σύμφωνα με το Reuters.

Προσπαθεί να απεξαρτηθεί η Ευρώπη

Παρά τις προσπάθειες των Βρυξελλών να ενθαρρύνουν μεγαλύτερο ανταγωνισμό μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κατάρρευση και την κρίση χρέους της ευρωζώνης, τα ποσοστά έχουν ελάχιστα μετακινηθεί την τελευταία δεκαετία.
Ο αριθμός των οίκων αξιολόγησης που είναι εγγεγραμμένοι στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο των 30 χωρών (ΕΟΧ30), τον οποίο καλύπτουν τα στοιχεία της ESMA, έχει αρχίσει να ανεβαίνει και πάλι, αλλά με 21, ο αριθμός εξακολουθεί να είναι χαμηλότερος από τους 25 που υπήρχαν το 2020.
Υπήρξε όμως και άλλη πρόοδος.
Τον περασμένο μήνα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι σύντομα θα προσθέσει τη Scope με έδρα το Βερολίνο, η οποία έχει μερίδιο στην αγορά αξιολογήσεων μικρότερο του 2%, στη χούφτα των εταιρειών που χρησιμοποιεί για να κρίνει τις αξίες των ασφαλειών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης