Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο απόλυτος αιφνιδιασμός στην αγορά ομολόγων - Διαψεύστηκαν όλοι οι αναλυτές παγκοσμίως, τι αναμένουν για το 2024

Ο απόλυτος αιφνιδιασμός στην αγορά ομολόγων - Διαψεύστηκαν όλοι οι αναλυτές παγκοσμίως, τι αναμένουν για το 2024
Φαίνεται ότι αυτό το ράλι έχει κάνει τους πάντες να χαλαρώσουν και αυτό δεν είναι ποτέ καλό σημάδι
Ένα παγκόσμιο ράλι του δημόσιου χρέους έχει ήδη οδηγήσει τις αποδόσεις πέρα από πολλούς στόχους της Wall Street για το τέλος του 2024, υπογραμμίζοντας πώς οι πρόσφατες κινήσεις της αγοράς έχουν αιφνιδιάσει τους αναλυτές.
Όταν οι τράπεζες άρχισαν να στέλνουν τις ετήσιες προβλέψεις τους σε πελάτες πριν από έναν μήνα, ήταν σε γενικές γραμμές σύμφωνοι στην άποψη ότι τα κρατικά ομόλογα θα αυξηθούν το επόμενο έτος καθώς τα επιτόκια αρχίζουν να πέφτουν.
Ωστόσο, πολλές προβλέψεις έχουν ήδη εκπληρωθεί περισσότερο από ένα χρόνο νωρίτερα, καθώς οι μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες πτώσεις του πληθωρισμού και η αλλαγή των προοπτικών από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έπεισαν τους επενδυτές να ενισχύσουν τα στοιχήματά τους για μειώσεις επιτοκίων.
Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων αναφοράς των ΗΠΑ μειώθηκαν σχεδόν κατά μια ποσοστιαία μονάδα από τα τέλη Οκτωβρίου λόγω των αυξανόμενων προσδοκιών ότι η Fed θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια από τον Μάρτιο.

Όλα έγιναν γρήγορα

«Ήταν μια πολύ γρήγορη κίνηση στα επιτόκια, επειδή η Fed έκανε μια πολύ γρήγορη περιστροφή», δήλωσε η Meghan Swiber, της Bank of America.
"Απλώς βλέπουμε για το πόσο ασταθής ήταν η αγορά - και πόσο πολύ εξαρτάται από την κατανόησή μας για το πώς θα κινηθεί η Fed".
Οι αγορές swaps τιμολογούν τώρα έξι μειώσεις επιτοκίων από τη Fed το επόμενο έτος, έχοντας προβλέψει μόλις τρεις στα τέλη Οκτωβρίου.
Οι αποδόσεις του δεκαετούς ομολόγου των ΗΠΑ υποχώρησαν στο 3,89% περίπου την Τετάρτη - κάτω από το 4% ή περισσότερο που η Bank of America, η Barclays, η Deutsche Bank και η Standard Chartered, μεταξύ άλλων, προέβλεψαν ότι θα φτάσουν τον επόμενο Δεκέμβριο.
Line chart of 10-year US Treasury yield (%) showing Government bonds rally as investors bet on interest rate cuts
Τι εκτιμούσαν 50 αναλυτές του Bloomberg

Η διάμεση πρόβλεψη σε έρευνα του Νοεμβρίου σε περισσότερους από 50 αναλυτές για το Bloomberg προέβλεψε ότι οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων θα πέσουν στο 4% μέχρι το τέλος του 2024.
Ωστόσο, οι αποδόσεις υποχώρησαν κάτω από αυτό το επίπεδο αυτόν τον μήνα, καθώς οι παγκόσμιες τιμές των μετοχών και των ομολόγων αυξήθηκαν μετά τη συνεδρίαση της Fed στα μέσα Δεκεμβρίου, όταν ο πρόεδρος Jerome Powell έδωσε το πιο σαφές μήνυμα μέχρι τώρα ότι τα επιτόκια θα μειωθούν και οι αξιωματούχοι προέβλεψαν περικοπές 0,75 ποσοστιαίες μονάδες το επόμενο έτος.
Ο Luca Paolini, επικεφαλής στρατηγικής στην Pictet Asset Management, είχε στόχο 4% για την απόδοση του 10ετούς ομολόγου για το τέλος του 2024.
Αυτό «ήταν αρκετά επιθετικό» όταν τέθηκε για πρώτη φορά, είπε, προσθέτοντας ότι «πολλά τα κέρδη που περιμέναμε έχουν ήδη συμβεί».
Ωστόσο, είπε ότι εξακολουθούσε να είναι σίγουρος για την πρόβλεψή του επειδή είδε περιορισμένο περιθώριο για συνεχείς μειώσεις στις αποδόσεις χωρίς στοιχεία για σημαντική επιβράδυνση στην αγορά εργασίας.
«Φαίνεται ότι αυτό το ράλι έχει κάνει τους πάντες να χαλαρώσουν και αυτό δεν είναι ποτέ καλό σημάδι», είπε ο Paolini.
«Το ερώτημα είναι: μπορεί ο πληθωρισμός να πέσει πολύ χαμηλότερα;
Η συναίνεση φαίνεται να είναι πολύ αισιόδοξη, αλλά νομίζω ότι η επιτροπή είναι ακόμα εκτός».

Επιθετικό το ράλι

Ο Francis Yared, επικεφαλής της παγκόσμιας έρευνας επιτοκίων της Deutsche Bank, είπε ότι το ράλι «ίσως αρχίζει να είναι λίγο πολύ επιθετικό» μετά τα σχόλια του Powell.
«Πιθανότατα κάναμε όσα περισσότερα μπορούσαμε χωρίς στοιχεία αδυναμίας στην οικονομία», πρόσθεσε.
Η Yared είπε ότι η Deutsche Bank δεν είχε αλλάξει την πρόβλεψή της για το 4,05% για την απόδοση του 10ετούς ομολόγου.
Σημείωσε, ωστόσο, ότι η τράπεζα είχε αρχίσει να μειώνει την έκθεσή της σε βραχυπρόθεσμα κρατικά ομόλογα με την υπόθεση ότι το ράλι τους είχε κορυφωθεί.
Η Bank of America, η οποία δημοσίευσε την πρόβλεψή της για το επόμενο έτος τον Νοέμβριο, προέβλεψε ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου θα μειωνόταν στο 4,25% μέχρι το τέλος του 2024.
Μέχρι στιγμής δεν έχει αλλάξει την άποψή της.
Πιο ανοδικοί αναλυτές, εν τω μεταξύ, είπαν ότι το πρόσφατο ράλι είχε δικαιώσει τις φιλόδοξες προβλέψεις τους.
«Η πρόβλεψή μας για το 3% για το τέλος του 2024 δεν φαίνεται τόσο ανόητη σήμερα όσο πριν από τέσσερις εβδομάδες – γιατί πριν από τέσσερις εβδομάδες είχαμε άλλα δεδομένα», δήλωσε ο Steven Major, παγκόσμιος επικεφαλής της έρευνας σταθερού εισοδήματος στο HSBC.
Ο Major είπε ότι οι κεντρικές τράπεζες πέτυχαν σε μεγάλο βαθμό στην καταπολέμηση του πληθωρισμού και δεν χρειάζεται να διατηρήσουν υψηλότερα επιτόκια το 2024.
«Αυτοί οι άνθρωποι που μιλούσαν για μια σπείρα πληθωρισμού, μια σπείρα των τιμών των μισθών, έχουν πάει πολύ ήσυχα», είπε.
Η Goldman Sachs, η οποία είχε μια σημαντική ακραία τιμή στην πρόβλεψη ότι οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων θα αυξάνονταν σημαντικά το 2024, αναθεώρησε την προοπτική της μετά τα σχόλια του Powell.
Είχε αρχικά προβλέψει ότι οι αποδόσεις θα αυξάνονταν στο 4,55% μέχρι το τέλος του 2024, αλλά μείωσε αυτό το ποσοστό στο 4% «για να αντικατοπτρίζει τον άξονα της Fed», σύμφωνα με σημείωμα στις 15 Δεκεμβρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης