Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Ξηλώνει» το κράτος των περονιστών ο Javier Milei της Αργεντινής – Διάταγμα – σοκ για την απορρύθμιση της οικονομίας

«Ξηλώνει» το κράτος των περονιστών ο Javier Milei της Αργεντινής – Διάταγμα – σοκ για την απορρύθμιση της οικονομίας
Περισσότερα από 300 μέτρα για την απορρύθμιση της οικονομίας της χώρας
Ένα σαρωτικό διάταγμα έκτακτης ανάγκης παρουσίασε ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής, Javier Milei, το οποίο καθορίζει περισσότερα από 300 μέτρα για την απορρύθμιση της οικονομίας της χώρας.
Το διάταγμα καταργεί σημαντικούς κανονισμούς που καλύπτουν την αγορά ενοικίασης κατοικιών της Αργεντινής, τις εξαγωγικές τελωνειακές ρυθμίσεις, την ιδιοκτησία γης, τους λιανοπωλητές τροφίμων και άλλα.
Τροποποιεί επίσης κανόνες για τους τομείς των αεροπορικών εταιρειών, της υγειονομικής περίθαλψης, των φαρμακευτικών προϊόντων και του τουρισμού για να ενθαρρύνει τον ανταγωνισμό.
Τα πακέτα απολύσεων των εργαζομένων θα περικοπούν και θα παραταθεί η δοκιμαστική περίοδος για τους νέους υπαλλήλους.
Οι νέοι κανόνες αλλάζουν επίσης το νομικό καθεστώς των κρατικών εταιρειών της χώρας, οι οποίες περιλαμβάνουν αεροπορική εταιρεία, εταιρείες μέσων ενημέρωσης και τον ενεργειακό όμιλο YPF, επιτρέποντάς τους να ιδιωτικοποιηθούν.

Τέλος το μοντέλο παρακμής

«Σήμερα κάνουμε το πρώτο μας βήμα για να τερματίσουμε το μοντέλο παρακμής της Αργεντινής», είπε ο Milei σε μια προηχογραφημένη εκπομπή.
«Έχω υπογράψει ένα έκτακτο διάταγμα για να αρχίσω να ξεδιαλέγω το καταπιεστικό θεσμικό και νομικό πλαίσιο που κατέστρεψε τη χώρα μας».
Το διάταγμα σηματοδοτεί την υλοποίηση της προεκλογικής υπόσχεσης του Milei για μια απότομη ρήξη με τους εκτεταμένους κανονισμούς, τους υψηλούς φόρους και τον εκτεταμένο δημόσιο τομέα που εισήγαγε το αριστερό κίνημα των περονιστών τις τελευταίες δύο δεκαετίες.
Η εφαρμογή του, ωστόσο, μπορεί να θέσει τον ελευθεριακό δρόμο για συγκρούσεις με τους Περονιστές και τους συμμάχους τους στα ισχυρά εργατικά συνδικάτα της Αργεντινής.

Αντιδράσεις

Μετά τη μετάδοση, ορισμένοι κάτοικοι του Μπουένος Άιρες χτύπησαν κατσαρόλες και τηγάνια στα μπαλκόνια τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Εκατοντάδες διαδηλωτές παρακολούθησαν μια αυτοσχέδια συγκέντρωση έξω από το κτίριο του Κογκρέσου της Αργεντινής, φωνάζοντας: «Η χώρα μας δεν είναι προς πώληση!».
Νωρίτερα την ίδια μέρα, η πρώτη μεγάλη διαμαρτυρία της προεδρίας του Milei έλαβε χώρα στο κέντρο του Μπουένος Άιρες, όπου αριστερές ομάδες συγκέντρωσαν χιλιάδες διαδηλωτές και ζήτησαν «να σταματήσει η προεδρία του Milei».
Ο υπουργός Οικονομίας του Milei, Luis Caputo, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα περικοπές στις ενεργειακές επιδοτήσεις, απόλυση πρόσφατα προσληφθέντων υπαλλήλων του δημόσιου τομέα και μείωση σε πραγματικούς όρους του προϋπολογισμού ενός σημαντικού κοινωνικού προγράμματος.
Περονιστές πολιτικοί κατηγόρησαν τον πρόεδρο ότι εξέδωσε τις νέες εντολές μέσω διατάγματος για να παρακάμψει τις ψηφοφορίες στο Κογκρέσο, όπου ο συνασπισμός του La Libertad Avanza κατέχει μόλις το 15% των εδρών στην Κάτω Βουλή και λιγότερο από το 10% της Γερουσίας.
Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Αργεντινής, οι πρόεδροι μπορούν να εκδίδουν «διατάγματα κατεπείγοντος και αναγκαιότητας» για τους περισσότερους τομείς πολιτικής - εκτός από φορολογικά, ποινικά και εκλογικά θέματα και κανόνες για τα πολιτικά κόμματα - όταν «εξαιρετικές περιστάσεις καθιστούν αδύνατη την τήρηση των συνήθων διαδικασιών».
Τα διατάγματα παραμένουν σε ισχύ έως ότου και τα δύο σώματα του Κογκρέσου ψηφίσουν για την κατάρριψή τους.
«Δεν υπάρχει ούτε ανάγκη ούτε επείγουσα ανάγκη», είπε ο Germán Martínez, ηγέτης του μπλοκ Peronist Unión por la Patria στην κάτω βουλή, που κατέχει το 40% των εδρών, υποστηρίζοντας ότι ο Milei πρέπει να συγκαλέσει κοινοβουλευτικές συνεδριάσεις για συζήτηση.
Protesters march against new economic shock measures in Buenos Aires, Argentina, Wednesday, Dec. 20, 2023. Days after taking office, Argentine President Javier Milei's government announced drastic economic measures that angered some social and labor groups, and warned it would crack down on any protests blocking streets. (AP Photo/Gustavo Garello)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης