Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Βόμβα» στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο - Ήττα - σοκ UEFA και FIFA στο δικαστήριο της ΕΕ για τη European Super League

«Βόμβα» στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο - Ήττα - σοκ UEFA και FIFA στο δικαστήριο της ΕΕ για τη European Super League
Το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ ανέφερε ότι η FIFA και η UEFA καταχράστηκαν τη δεσπόζουσα θέση τους
Η UEFA και η FIFA παραβίασαν τη νομοθεσία της ΕΕ εμποδίζοντας τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής Super League, δήλωσε την Πέμπτη το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, σε μια απόφαση-ορόσημο που θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο διεξαγωγής των ποδοσφαιρικών αγώνων.
Οι ευρωπαϊκοί ποδοσφαιρικοί σύλλογοι που είχαν απειλήσει να σχηματίσουν το αποσχιστικό πρωτάθλημα, το οποίο προκάλεσε εκτεταμένες διαμαρτυρίες μεταξύ των οπαδών, είχαν απειληθεί με κυρώσεις από την UEFA αν προχωρούσαν με το σχέδιο, με αποτέλεσμα εννέα σύλλογοι να αποχωρήσουν.

Κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης

Σύμφωνα με το Reuters, στην απόφασή του, το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ ανέφερε ότι η FIFA και η UEFA καταχράστηκαν τη δεσπόζουσα θέση τους απαγορεύοντας στους συλλόγους να αγωνιστούν σε ένα ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Super League (ESL), αν και το σχέδιο αυτό ενδέχεται να μην εγκριθεί ακόμη, καθώς το δικαστήριο δεν αποφάνθηκε ειδικά για αυτό.
Η UEFA διοργανώνει πανευρωπαϊκές διοργανώσεις εδώ και σχεδόν 70 χρόνια και θεωρεί το σχέδιο ESL ως σημαντική απειλή για το προσοδοφόρο Champions League, για το οποίο οι ομάδες προκρίνονται με βάση την αξία τους.
Η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μπαρτσελόνα, η Γιουβέντους και εννέα ακόμη ευρωπαϊκές ομάδες ανακοίνωσαν την απόσχιση της κλειστής ESL τον Απρίλιο του 2021.
Όμως η κίνηση κατέρρευσε μέσα σε 48 ώρες, αφού η κατακραυγή των οπαδών, των κυβερνήσεων και των παικτών ανάγκασε τις Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Σίτι, Τσέλσι, Τότεναμ Χότσπορ, Άρσεναλ, Μίλαν, Ιντερ Μίλαν και Ατλέτικο Μαδρίτης να αποχωρήσουν.

Δωρεάν μετάδοση

Η εταιρεία αθλητικής ανάπτυξης A22, η οποία είχε συσταθεί για να βοηθήσει στη δημιουργία του ESL, είχε υποστηρίξει ότι η UEFA και η παγκόσμια ποδοσφαιρική οργάνωση FIFA κατείχαν μονοπωλιακή θέση, η οποία παραβίαζε το νόμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης περί ανταγωνισμού και ελεύθερης κυκλοφορίας.
Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, ο CEO της εταιρείας "A22", Bernd Reichart γνωστοποίησε πως οι αγώνες της Λίγκας θα μεταδίδονται δωρεάν.
"Για τους φιλάθλους: Προτείνουμε τη δωρεάν παρακολούθηση όλων των αγώνων της Europena Super League, ενώ αναφορικά για τις ομάδες: Τα έσοδα κι οι δαπάνες αλληλοϋποστήριξης θα είναι εγγυημένα".

Χρήστος Σωτηρακόπουλος για τη European Super League: «Τι σημαίνει για το ποδόσφαιρο η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου» (video)

Το παγκόσμιο ποδόσφαιρο παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις, μετά την απόφαση-βόμβα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που «ανοίγει» τον δρόμο για νέες διοργανώσεις, όπως η European Super League.
Ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος σχολίασε τα όσα συμβαίνουν στον «αέρα» του bwinΣΠΟΡ FM 94,6, δίνοντας τη δική του εκτίμηση, για τα όσα θα ακολουθήσουν από εδώ και πέρα.

Ακούστε το ηχητικό απόσπασμα:



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης