Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εν μέσω στασιμότητας, η Ευρώπη επιστρέφει στη λιτότητα - Πάλι η ΕΚΤ θα σηκώσει το βάρος, σύμφωνα με τους αναλυτές

Εν μέσω στασιμότητας, η Ευρώπη επιστρέφει στη λιτότητα - Πάλι η ΕΚΤ θα σηκώσει το βάρος, σύμφωνα με τους αναλυτές
Τα μέτρα θα θέσουν σταδιακά αυστηρότερους περιορισμούς δαπανών
Οι χαμηλότερες δημόσιες δαπάνες αναμένεται να περιορίσουν την οικονομική ανάπτυξη της ευρωζώνης το επόμενο έτος, καθώς το μπλοκ περνά σε μια εποχή περιορισμού του προϋπολογισμού, ασκώντας πίεση στους ρυθμιστές επιτοκίων να χαλαρώσουν τη νομισματική πολιτική, σύμφωνα με οικονομολόγους.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ συμφώνησαν αυτή την εβδομάδα σε νέους δημοσιονομικούς κανόνες που αντικαθιστούν αυστηρούς, αλλά δύσκολο να επιβληθούν, δημοσιονομικούς περιορισμούς που έχουν ανασταλεί από το χτύπημα της πανδημίας το 2020.
Τα μέτρα θα θέσουν σταδιακά αυστηρότερους περιορισμούς δαπανών, αναγκάζοντας τις χώρες υψηλού χρέους να εκπονήσουν σχέδια για τη μείωση του χρέους, του ελλείμματος και να ορίσουν ανώτατο όριο στις ετήσιες δαπάνες, όπως συμφωνήθηκε με τις Βρυξέλλες.
Οι νέοι κανόνες «θα εξακολουθήσουν να είναι περιοριστικοί και για χώρες με υψηλό χρέος όπως η Ιταλία είναι κακά νέα», δήλωσε η Lucrezia Reichlin, καθηγήτρια στο London Business School και πρώην γενική διευθύντρια έρευνας στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Εν τω μεταξύ, η γερμανική κυβέρνηση συμφώνησε μόνο έναν προϋπολογισμό για το επόμενο έτος περικόπτοντας τις δαπάνες, καταργώντας ορισμένες φορολογικές ελαφρύνσεις και πουλώντας περιουσιακά στοιχεία αφού το συνταγματικό δικαστήριο της χώρας άφησε μια τρύπα 60 δισ. ευρώ στα σχέδια δαπανών του.

Έρχεται λιτότητα

Οι οικονομολόγοι αναμένουν ένα τρομακτικό τέλος σε σχεδόν τρία χρόνια υποστηρικτικής δημοσιονομικής πολιτικής στο μπλοκ, καθώς η επιστροφή σε πιο περιορισμένες κρατικές δαπάνες συμπιέζει περαιτέρω την αδύναμη ζήτηση και δραστηριότητα.
Η οικονομία της ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο, αφού παρέμεινε στάσιμη για το μεγαλύτερο μέρος του έτους.
Ο Jack Allen-Reynolds, οικονομολόγος στην Capital Economics, δήλωσε ότι οι νέοι κανόνες της ΕΕ θα είναι «πιο αυστηροί» απαιτώντας από χώρες υψηλού χρέους όπως η Ιταλία να μειώσουν τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα πιο γρήγορα, αλλά και «πιο επιεικής» επιτρέποντας στις χώρες να μειώσουν το χρέος πιο αργά.
Κάποιοι φοβούνται ότι η στροφή θα μπορούσε ακόμη και να σηματοδοτήσει μια επιστροφή στην προ-πανδημική κατάσταση στην οποία η ΕΚΤ έπρεπε να επωμιστεί το μεγαλύτερο μέρος του βάρους για την οικονομική τόνωση, αναγκάζοντάς την να καταφύγει σε αρνητικά επιτόκια και μαζικές αγορές ομολόγων για να αποτρέψει τον αποπληθωρισμό.

Το βάρος στην ΕΚΤ

Η ΕΚΤ αυτό το μήνα παρουσίασε το χρονοδιάγραμμα για το πότε περίμενε οι χώρες να καταργήσουν τα μέτρα στήριξης που εισήχθησαν για να αντιμετωπίσουν το πρόσφατο άλμα στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, προβλέποντας απότομη σύσφιξη της δημοσιονομικής θέσης του μπλοκ ενιαίου νομίσματος το 2024.
Η κεντρική τράπεζα προέβλεψε ότι το συνολικό δημοσιονομικό έλλειμμα των χωρών της ευρωζώνης θα συρρικνωθεί από 3,1% φέτος σε 2,8% το επόμενο έτος.
Αυτό έρχεται σε αντίθεση με μια πολύ πιο επεκτατική στάση στις ΗΠΑ, όπου το ΔΝΤ αναμένει να έχει δημοσιονομικό έλλειμμα 8,2% φέτος και 7,4% το επόμενο έτος.
Ο Konstantin Veit, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην επενδυτική Pimco, δήλωσε ότι η ΕΚΤ μπορεί να δυσκολευτεί να τονώσει την οικονομική δραστηριότητα: «Μπορεί να καταλήξουμε ξανά σε μια κατάσταση όπου οι κυβερνήσεις δεν επενδύουν αρκετά και η ΕΚΤ πρέπει να κάνει περισσότερα."
Οι οικονομολόγοι μείωσαν τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη για το 2024 για τη ζώνη του ευρώ από 1,2% στην αρχή του τρέχοντος έτους σε λίγο κάτω από το 0,5%, σύμφωνα με την Consensus Economics.
Η ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα μείωσε την πρόβλεψή της για ανάπτυξη για το 2024 στο 0,8%, από 1% που ήταν προηγουμένως.
Η μέση πρόβλεψη για τη γερμανική ανάπτυξη το επόμενο έτος μειώθηκε από σχεδόν 1,4% στην αρχή του έτους σε κάτω από 0,4%.
Πολλοί οικονομολόγοι μείωσαν τις προβλέψεις τους μετά τη δικαστική απόφαση του περασμένου μήνα, για την οποία ο Tomasz Wieladek στην T Rowe Price είπε ότι θα δημιουργήσει «δημοσιονομική οπισθοδρόμηση» 20-30 δις ευρώ τον επόμενο χρόνο για τη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ.
Ο Martin Wolburg, οικονομολόγος της Generali Investments, μείωσε πρόσφατα την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της Γερμανίας το επόμενο έτος σε μόλις 0,1%, προειδοποιώντας ότι «η δημοσιονομική κρίση της χώρας θα έχει αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις κυρίως μέσω του πλήγματος στην εμπιστοσύνη».
Πρόσθεσε ότι περιορίζοντας την ανάπτυξη της ζώνης του ευρώ, «θα αυξήσει στο περιθώριο την προθυμία της ΕΚΤ να προχωρήσει σε μειώσεις επιτοκίων».
Ο Paschal Donohoe, πρόεδρος της ευρωομάδας των υπουργών Οικονομικών, είπε σε δημοσιογράφους αυτόν τον μήνα ότι οι νέοι κανόνες της ΕΕ «αναμφίβολα θα έχουν αντίκτυπο στη δημοσιονομική στάση της ευρωζώνης», την οποία περιέγραψε ως «περιοριστική» το 2024.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης