Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μακελειό στην Πράγα: Η χειρότερη μαζική δολοφονία στην Τσεχία - 15 νεκροί - Τεράστιο οπλοστάσιο, πυρομαχικά στο πανεπιστήμιο

Μακελειό στην Πράγα: Η χειρότερη μαζική δολοφονία στην Τσεχία - 15 νεκροί - Τεράστιο οπλοστάσιο, πυρομαχικά στο πανεπιστήμιο
Οι Αρχές εξετάζουν και αν ο δράστης των πυροβολισμών στην Πράγα ευθύνεται και για τον θάνατο δύο ακόμα ανθρώπων την περασμένη εβδομάδα
Με αναπάντητα ερωτήματα συνεχίζεται το θρίλερ που «πάγωσε» την Τσεχία, μετά την ένοπλη επίθεση φοιτητή στο Πανεπιστήμιο της Πράγας σε μια σε μια από τις χειρότερες μαζικές δολοφονίες στην πρόσφατη ευρωπαϊκή Ιστορία.
Η αστυνομία είχε αρχίσει τις έρευνες για το παρελθόν του 24χρονου ένοπλου που σκόρπισε τον θάνατο στο πανεπιστήμιο, τρεις ώρες πριν από τους πυροβολισμούς στην Πράγα.
Τότε που ο πατέρας του βρέθηκε νεκρός σε χωριό δυτικά της Πράγας.
Οι νεκροί έφτασαν τους 15 με τον ίδιο να αυτοκτονεί λίγο πριν συλληφθεί και 25 τραυματίστηκαν, εκ των οποίων 10 σοβαρά.
Οι αρχές άφησαν να εννοηθεί ότι ο 24χρονος σκότωσε τον πατέρα του. Ωστόσο, εξετάζουν και αν ο δράστης των πυροβολισμών στην Πράγα ευθύνεται και για τον θάνατο δύο ακόμα ανθρώπων την περασμένη εβδομάδα.
Ο επικεφαλής της τσεχικής αστυνομίας είπε στους δημοσιογράφους ότι ο φοιτητής που πυροβολούσε σήμερα στην Πράγα «ήθελε να αυτοκτονήσει».
Η αστυνομία άρχισε να εκκενώνει ένα κτίριο στο Πανεπιστήμιο Charles, καθώς γνώριζαν ότι θα παρακολουθούσε εκεί μια διάλεξη.
Ο 24χρονος όμως ήταν σε άλλο κτίριο της Σχολής Τεχνών.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Τσεχίας μαζί με την αστυνομία ανέφεραν στη συνέντευξη Τύπου, πως οι έρευνες των αρχών εστιάζουν στο ενδεχόμενο ο που έχει ταυτοποιηθεί ως David Kozack χωρίς ακόμα να έχει ανακοινωθεί επίσημα από τις αρχές αυτό- να ευθύνεται για τον θάνατο δύο ανθρώπων την περασμένη εβδομάδα, ενός άνδρα και της κόρης του, στο δάσος Κλανοβίτσκι κοντά στην Πράγα.
Πιστεύουν ότι ο δράστης - ο οποίος δεν έχει ποινικό μητρώο - επέλεξε τα θύματά του στην «τύχη».
Στις 15:00 τοπική ώρα η αστυνομία έλαβε τις πρώτες αναφορές για πυροβολισμούς στην Πράγα.
Όλα τα θύματα πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν μέσα στο κτίριο. Άλλα 25 άτομα τραυματίστηκαν, 10 από αυτά νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Η αστυνομία είπε ότι ο ένοπλος διέθετε «τεράστιο οπλοστάσιο και πυρομαχικά».
Σε αποψινή συνέντευξη Τύπου, ο Τσέχος υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι στο κτίριο του πανεπιστημίου βρέθηκε μεγάλος αριθμός όπλων, όπως αναφέρει το BBC. «Θα μπορούσαμε να είχαμε δεκάδες θύματα αν δεν υπήρχε μια γρήγορη αντίδραση της αστυνομίας», πρόσθεσε. Είκοσι λεπτά μετά την έναρξη των πυροβολισμών, η αστυνομία είπε ότι βρήκε το πτώμα του 24χρονου.
«Τίποτα δεν υποδηλώνει ότι το έγκλημα συνδέεται με διεθνή τρομοκρατία», είπε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εσωτερικών.

Ημέρα πένθους στην Πράγα

Σε δήλωσή του, ο πρωθυπουργός της Τσεχίας  ανέφερε πως «οι πυροβολισμοί δεν αφορούν μόνο την Τσεχία. Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι από αυτή τη φρικτή πράξη».
«Είναι δύσκολο να βρούμε τις λέξεις για να εκφράσουμε την καταδίκη από τη μία πλευρά και, από την άλλη, τον πόνο και τη θλίψη που αισθάνεται ολόκληρη η κοινωνία μας αυτές τις ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα» σημείωσε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το Σάββατο θα είναι ημέρα πένθους, προσθέτοντας ότι οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες σε όλα τα δημόσια κτίρια, ενώ το μεσημέρι θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή. Το βράδυ της Πέμπτης, δε, ο κόσμος άναψε κεριά και άφησε λουλούδια κοντά στον τόπο των πυροβολισμών.

Η αστυνομία γνωρίζει την ταυτότητα 13 θυμάτων

Σύμφωνα με τον υπουργό υπουργό Εσωτερικών της χώρας, Vít Rakušan, 13 από τα 14 θύματα της επίθεσης έχουν ήδη ταυτοποιηθεί.
Σημειώνεται πως, τουλάχιστον 25 άνθρωποι τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων τρεις ξένοι υπήκοοι.
Παράλληλα, οι Αρχές έχουν ανακοινώσει προληπτικά μέτρα για τις επόμενες ημέρες. «Δεν έχουμε πληροφορίες για κάποια συγκεκριμένη απειλή και πρόκειται καθαρά για προληπτικά μέτρα – δείγμα του ότι είμαστε εδώ και είμαστε έτοιμοι».

Το χρονικό των πυροβολισμών στην Πράγα

«Στις 13.59 λάβαμε τις πρώτες πληροφορίες για τους πυροβολισμούς» είπε ο Βόντρασεκ, προσθέτοντας ότι η μονάδα ταχείας επέμβασης έφτασε στον χώρο μέσα σε 12 λεπτά. «Στις 14.20, οι αστυνομικοί που συμμετείχαν στην επιχείρηση μας είπαν ότι είδαν το ασάλευτο σώμα του δράστη», συνέχισε, προσθέτοντας ότι, με βάση μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες, ο 24χρονος αυτοκτόνησε.
Επικαλούμενος μια έρευνα σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, ο Βόντρασεκ είπε ότι ο δράστης επηρεάστηκε από μια «παρόμοια περίπτωση που σημειώθηκε στη Ρωσία το φθινόπωρο», χωρίς όμως να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.
«Προς το παρόν, δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι υπάρχει κάποιος άμεσος κίνδυνος», υπογράμμισε. Κανείς από τους αστυνομικούς που συμμετείχαν στην επιχείρηση δεν τραυματίστηκε. Οι αρχές δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη την ταυτοποίηση των θυμάτων επειδή οι πυροτεχνουργοί δεν έχουν ολοκληρώσει την έρευνά τους στους χώρους του πανεπιστημίου.
Η αστυνομία εκκένωσε το πανεπιστήμιο, χρησιμοποιώντας ως προσωρινό καταφύγιο μια αίθουσα συναυλιών, στην απέναντι πλευρά του δρόμου. Πρόκειται για τη χειρότερη μαζική δολοφονία στην Τσεχία από το 1993, όταν η χώρα έγινε ανεξάρτητο κράτος.
Οι πολύνεκρες επιθέσεις με πυροβόλα όπλα δεν είναι κάτι συνηθισμένο στην Τσεχία, όμως έχουν σημειωθεί κάποιες την τελευταία δεκαετία. Το 2015 ένας 63χρονος σκότωσε επτά άνδρες και μία γυναίκα, προτού να βάλει τέλος στη ζωή του, μέσα σε ένα εστιατόριο στην πόλη Ουχέρσκι Μπροντ. Το 2019 ένας άνδρας σκότωσε επτά ανθρώπους στην αίθουσα αναμονής ενός νοσοκομείου, στην Οστράβα. Ο δράστης αυτοκτόνησε περίπου τρεις ώρες μετά την επίθεση.

www.bankignews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης