Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποκάλυψη - βόμβα Hersh: Η CIA τοποθέτησε τα εκρηκτικά στον Nord Stream 2, μήνες πριν την ρωσική επιχείρηση στην Ουκρανία

Αποκάλυψη - βόμβα Hersh: Η CIA τοποθέτησε τα εκρηκτικά στον Nord Stream 2, μήνες πριν την ρωσική επιχείρηση στην Ουκρανία
O Biden είχε αποφασίσει την καταστροφή του Nord Stream 2 καιρό πριν την επιχείρηση στην Ουκρανία
Ο Λευκός Οίκος Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden είχε ήδη λάβει την απόφαση να καταστρέψει τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 μέχρι τις αρχές του 2022, αρκετές εβδομάδες πριν από την έναρξη της ρωσικής ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία, αποκαλύπτει ο ερευνητής δημοσιογράφος Seymour Hersh στην τελευταία του έκθεση.
Σύμφωνα με την έκθεσή του, με βάση τα σχόλια ενός Αμερικανού αξιωματούχου «που γνωρίζει την πολιτική χρήση της ενέργειας», τη στιγμή που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden φιλοξενούσε τον Γερμανό καγκελάριο Olaf Scholz στον Λευκό Οίκο στις 7 Φεβρουαρίου 2022, είχε ήδη δώσει η εντολή σε μια ομάδα υπό την ηγεσία της CIA στη Νορβηγία να βρει έναν τρόπο να καταστρέψει τον αγωγό Nord Stream 2, μια γραμμή μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία που επρόκειτο να ανοίξει σύντομα.

Αυτό ήταν, σημείωσε, «λίγες εβδομάδες πριν» η Ουκρανία εντείνει τις επιθέσεις της στις λαϊκές δημοκρατίες του Donbass, αναγκάζοντας τη Μόσχα να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των αποσχισμένων κρατών από το Κίεβο και να στείλει τις δυνάμεις της στο Donbass για να τα υπερασπιστεί - γεγονότα που ξεκίνησαν την έναρξη της ειδικής επιχείρησης της Ρωσίας για την εξουδετέρωση και τον αποναζισμό της χώρας αρκετές ημέρες αργότερα.
Αφού ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Putin αναγνώρισε τις Λαϊκή Δημοκρατία του Lugansk και του Donetsk στις 22 Φεβρουαρίου 2022, ο Scholz ανακοίνωσε τον τερματισμό του έργου Nord Stream 2 - γεγονός για το οποίο δεχόταν πίεση από την Ουάσιγκτον καθώς και από ορισμένους άλλους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ο Πρωθυπουργός της Πολωνίας Donald Tusk, να κάνει για χρόνια.
Έναν μήνα πριν από τα γεγονότα αυτά, οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο των ΗΠΑ προσπάθησαν να περάσουν ένα νομοσχέδιο που θα επέβαλε κυρώσεις στη ρωσική πλευρά του έργου του αγωγού ανεξάρτητα από το αν η Ρωσία έστελνε στρατεύματα στην Ουκρανία και ο Biden και ο προκάτοχός του, Donald Trump, είχαν επανειλημμένα αναβάλει την εφαρμογή άλλων κυρώσεων κατά του αγωγού προκειμένου να κρατήσουν το Βερολίνο με το μέρος τους.

Για μήνες πριν την έναρξη της ρωσικής επιχείρησης στην Ουκρανία ήταν τοποθετημένα τα εκρηκτικά στον αγωγό από την CIA

Σύμφωνα με την έκθεση του Hersh, η ομάδα υπό την ηγεσία της CIA είχε τοποθετήσει τα εκρηκτικά σε τρεις από τους τέσσερις σωλήνες Nord Stream 2 κατά μήκος του πυθμένα της Βόρειας Θάλασσας έως τον Μάιο του 2022, αλλά ο Μπάιντεν καθυστέρησε την έκρηξή τους για μήνες χωρίς εξηγήσεις μέχρι να δώσει τελικά την εντολή στα τέλη Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους.
Οι βόμβες πυροδοτήθηκαν χρησιμοποιώντας μια «συσκευή σόναρ χαμηλής συχνότητας», ανέφερε.
Σύμφωνα με τον Hersch η χρονική στιγμή επιλέχθηκε, στις αρχές του φθινοπώρου, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το Βερολίνο δεν θα... «κρυώσει» για την επιχείρηση.
Οι διαδοχικές γερμανικές κυβερνήσεις είχαν υποστηρίξει με ενθουσιασμό τον αγωγό, ο οποίος θα έφερνε άφθονο και φθηνό φυσικό αέριο στη Δυτική Ευρώπη, και υποβάθμιζαν την πρόταση της Ουάσιγκτον ότι θα έδινε στη Μόσχα «πάτημα» να ανακατεύεται στις ευρωπαϊκές υποθέσεις.

Συμφωνία Sefe και Equinor

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η γερμανική Sefe και η νορβηγική Equinor, οι κρατικές εταιρείες φυσικού αερίου τους, έκλεισαν μια τεράστια συμφωνία 55 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την οποία η Νορβηγία τροφοδοτεί το ένα τρίτο των γερμανικών αναγκών σε φυσικό αέριο για τα επόμενα 10 χρόνια - ουσιαστικά τον ίδιο όγκο που θα έφερνε ο Νord Stream 2.
Ο αμερικανός αξιωματούχος με τον οποίο μίλησε ο Hersch ειρωνεύτηκε ότι η συμφωνία ήταν «ένα καταπληκτικό «χτύπημα καλής τύχης» για τον Scholz, ακριβώς όταν η βάση του αντιμετώπιζε έναν ακόμη χειμώνα χωρίς αέριο».
«Μαγικά», πρόσθεσε η πηγή, «η συμφωνία συμπίπτει με το προηγούμενο κλείσιμο των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου από τη Ρωσία που - εκτός από την καταστροφή των αγωγών Nord Stream - θα ήταν η πηγή φυσικού αερίου για τους δύο αγωγούς».
Δεν είναι σαφές σε τι ακριβώς αναφερόταν ο αξιωματούχος.
Πιθανώς το κλείσιμο του Μαΐου 2022 της κυκλοφορίας στον δυτικό αγωγό Yamal-Europe, ο οποίος εκτείνεται από τη βορειοδυτική χερσόνησο Yamal της Σιβηρίας δυτικά προς την Ευρώπη μέσω Πολωνίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης