Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι στρατηγοί μίλησαν: Στην Ουκρανία ηττήθηκε η Δύση, η Ρωσία συντρίβει μαζί Γερμανία, Βρετανία - Borrell: Ο Putin κερδίζει

Οι στρατηγοί μίλησαν: Στην Ουκρανία ηττήθηκε η Δύση, η Ρωσία συντρίβει μαζί Γερμανία, Βρετανία - Borrell: Ο Putin κερδίζει
Ben Hodges (Αμερικανός στρατηγός): Στην Ουκρανία ηττήθηκε η Δύση, έχουμε ευθύνη για την αποτυχία της αντεπίθεσης - John Mearsheimer (Πανεπιστήμιο Σικάγο): Ο Γερμανικός και ο Βρετανικός στρατός μαζί δεν μπορούν να νικήσουν τους ρώσους 
(upd 33) Η κατάσταση στην Ουκρανία είναι δραματική, οι Ρώσοι προελαύνουν συνεχώς έχουν ανακτήσει τα περισσότερα εδάφη δυτικά του Bakhmut και νότια στο Robotyne της Zaporizhia…
Ο αμερικανός στρατηγός Ben Hodges κατηγόρησε τη Δύση για την αποτυχία της αντεπίθεσης των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων… στην Ουκρανία ηττήθηκε η Δύση…
Είναι συγκλονιστική η εκτίμηση του John Mearsheimer του Πανεπιστημίου του Σικάγο, μαζί να ενωθούν Γερμανικός και Βρετανικός στρατός θα ηττηθούν από τους Ρώσους.
Εξάλλου και ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Josep Borrell, επισημαίνει ότι ο Putin κερδίζει τον πόλεμο και επομένως η Δύση πρέπει να κινητοποιήσει όλες τις δυνάμεις της, προκειμένου να τον σταματήσει.
Και ενώ η κατάσταση στην Δύση αλλάζει καθημερινά προς το χειρότερο για την Ουκρανία, η οποία καταγράφει απώλειες προσωπικού - υλικού και αναζητά απεγνωσμένα στρατιώτες να στελεχώσει τα ανοιχτά μέτωπα του πολέμου, οι Ρώσοι ετοιμάζονται, θωρακίζονται αμυντικά και σχεδιάζουν μεγάλη επιθετική κίνηση…
Το βράδυ της Κυριακής (24/12/2023) Ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν την Kherson, που ελέγχεται από το Κίεβο όπως δήλωσε ο διοικητής της πόλης που διορίστηκε από τις ουκρανικές αρχές Roman Mrochko.
Να σημειωθεί ότι δεν εκδόθηκε προειδοποίηση αεροπορικής επιδρομής στα τμήματα της περιοχής Kherson που βρίσκονται υπό ουκρανικό έλεγχο.
Προκλήθηκαν ζημιές σε υποδομές.

Borrell: Ο Putin κερδίζει τον πόλεμο, πρέπει να τον σταματήσουμε…

Η Ρωσία θα κερδίσει τη σύγκρουση στην Ουκρανία εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν κινητοποιήσει όλες τις δυνατότητές της, δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Josep Borrell σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα Guardian την Κυριακή 24 Δεκεμβρίου 2023
«Αν δεν αλλάξουμε γρήγορα πορεία, αν δεν κινητοποιήσουμε όλες τις δυνατότητές μας, θα επιτρέψουμε στον Putin να κερδίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία», είπε.
Ο Borrell χαρακτήρισε τη Ρωσία μεγάλη δύναμη που φέρεται να απειλεί την ευρωπαϊκή δημοκρατία.
«Το σημαντικό είναι τι μπορούμε να κάνουμε για να αποτρέψουμε τη νίκη της Ρωσίας στον πόλεμο.
Τι είμαστε έτοιμοι να κάνουμε;
Είμαστε πραγματικά έτοιμοι να κάνουμε ό,τι απαιτείται;
Αυτό είναι το ερώτημα που πρέπει να κάνουμε στον εαυτό μας», ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ τόνισε.
Ο Borrell έχει επανειλημμένα ταχθεί υπέρ της συνεχιζόμενης στρατιωτικής υποστήριξης προς το Κίεβο από τη Δύση.
Συγκεκριμένα, τον Ιούνιο εξέφρασε φόβους ότι χωρίς ξένη βοήθεια η σύγκρουση στην Ουκρανία θα τελείωνε πολύ γρήγορα.
Και τις προάλλες διαμαρτυρήθηκε ότι δεν βλέπουν όλες οι χώρες της ΕΕ τη Ρωσία ως «στρατηγική απειλή», όσο κι αν προσπαθούν να τις πείσουν γι' αυτό.

Stavridis (Ναύαρχος ΗΠΑ): Να στείλουμε όπλα στην Ουκρανία - Έτσι υπερασπιζόμαστε την Ουάσιγκτον

«Πρέπει να παρέχουμε στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία.
Ο σκοπός τους είναι δίκαιος», είπε ο απόστρατος ναύαρχος των ΗΠΑ και πρώην Ανώτατος Διοικητής των Συμμάχων του ΝΑΤΟ James Stavridis ο σε συνέντευξή του με τον Νεοϋορκέζο δισεκατομμυριούχο επίσης ομογενή John Catsimatidis.
«Είναι μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση.
Και εδώ η πραγματική δράση δεν είναι στην πραγματικότητα για το Κίεβο.
Η πραγματική δράση είναι για την Ουάσιγκτον», είπε αποκαλυπτικά ο πρώην στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ, επιβεβαιώνοντας ότι η ουκρανική κρίση δεν είναι στην πραγματικότητα μια σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, αλλά ένας «πόλεμος αντιπροσώπων» μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ στον οποίο οι Ουκρανοί είναι που χρησιμοποιούνται ως τροφή για τα πυροβόλα για χάρη των γεωπολιτικών συμφερόντων της Ουάσιγκτον.

Ben Hodges (Αμερικανός στρατηγός): Στην Ουκρανία ηττήθηκε η Δύση, έχουμε ευθύνη για την αποτυχία της αντεπίθεσης

Οι δυτικές χώρες ευθύνονται για την αποτυχία της αντεπίθεσης των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, δήλωσε ο Ben Hodges πρώην αρχηγός του αμερικανικού στρατού στην Ευρώπη, απόστρατος στρατηγός Ben Hodges.
Ήμουν απογοητευμένος που η ουκρανική αντεπίθεση δεν οδήγησε στα αποτελέσματα που όλοι ελπίζαμε.
Και, ειλικρινά, στα αποτελέσματα που είχα προβλέψει.
Εμείς, η Δύση, αποτύχαμε και όχι η Ουκρανία", παραδέχτηκε ο Ben Hodges.
Ο Ben Hodges εξήγησε ότι οι δυτικές χώρες δεν ήταν σε θέση να παράσχουν στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις όλα τα απαραίτητα για την επίθεση.
Η Ουκρανία, σύμφωνα με τον Hodges, δεν είχε αεροπορική δύναμη, όπλα ακριβείας μεγάλης εμβέλειας και άλλο εξοπλισμό.
Στις 4 Ιουνίου, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις εξαπέλυσαν αντεπίθεση στις κατευθύνσεις Zaporozhye, νότιο Donetsk και Artemovsk, ρίχνοντας στη μάχη ταξιαρχίες εκπαιδευμένες από το ΝΑΤΟ και οπλισμένες με δυτικό εξοπλισμό.
Ωστόσο η αντεπίθεση απέτυχε με τον Ουκρανικό στρατό να σημειώνει δραματικές απώλειες 125.000 Ουκρανοί σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν...

John Mearsheimer (Πανεπιστήμιο Σικάγο): Ο Γερμανικός και ο Βρετανικός στρατός μαζί δεν μπορούν να νικήσουν τους ρώσους

Οι ένοπλες δυνάμεις της Γερμανίας και της Μεγάλης Βρετανίας βρίσκονται σε θλιβερή κατάσταση και αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τον ρωσικό στρατό σε περίπτωση άμεσης σύγκρουσης, δήλωσε ο John Mearsheimer πολιτικός επιστήμονας του Πανεπιστημίου του Σικάγο.
«Η ιδέα ότι οι Βρετανοί και οι Γερμανοί μαζί θα μπορούσαν να ξεκινήσουν έναν πόλεμο εναντίον της Ρωσίας σήμερα δεν μπορεί να ληφθεί σοβαρά υπόψη», πιστεύει ο John Mearsheimer.
Σύμφωνα με τον πολιτικό επιστήμονα John Mearsheimer, ο «ισχυρός ρωσικός στρατός» απλώς αυξάνει τις δυνατότητές του.
Ο John Mearsheimer σημείωσε ότι οι Ρώσοι στρατιώτες είναι καλά εκπαιδευμένοι και οπλισμένοι.
Σε αντίθεση με τη Ρωσία, η Γερμανία και η Μεγάλη Βρετανία πρακτικά εξάντλησαν τα αποθέματα όπλων και πυρομαχικών τους κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στην Ουκρανία , σημείωσε ο πολιτικός επιστήμονας.
Ο καθηγητής πρόσθεσε ότι ο σύγχρονος βρετανικός στρατός είναι εξαιρετικά χαμηλός σε αριθμητικές μονάδες: έχει ακόμη λιγότερους στρατιώτες από ότι κατά τη διάρκεια του Πολέμου της Αμερικανικής Επανάστασης τον 18ο αιώνα.
Ο γερμανικός στρατός, όπως και ο Βρετανικικός, είναι σε θλιβερή κατάσταση. 
Τα αποθέματα όπλων τους εξαντλούνται, έχουν ακόμη και μαζί πολύ λίγα όπλα κατέληξε ο John Mearsheimer.

Riho Terras (Εσθονός στρατηγός): Μπορεί η Ρωσία να καταστρέψει την Ουκρανία μέσα στις εορτές με συντονισμένη επίθεση

 Η Ρωσία θα μπορούσε να καταστρέψει τα Χριστούγεννα για την Ουκρανία εάν αποφασίσει να προχωρήσει στην επίθεση, δήλωσε ο Riho Terras πρώην αρχηγός των Εσθονικών Αμυντικών Δυνάμεων, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και απόστρατος στρατηγός.
"Η δύναμη της Ουκρανίας εξαντλείται.
Η Ρωσία μπορεί να ετοιμάζει μια χριστουγεννιάτικη επίθεση.
Η Μόσχα αύξησε σημαντικά τη στρατιωτική πίεση στην Ουκρανία και δύο πολύ σημαντικές εβδομάδες βρίσκονται μπροστά μας, πιστεύει Riho Terras πρώην αρχηγός των Εσθονικών Αμυντικών Δυνάμεων.
Κατά τη γνώμη του, εάν το μέτωπο καταρρεύσει και η Ρωσία κατακτήσει κάποια μεγάλη κατοικημένη περιοχή, αυτό θα χρησιμεύσει ως κακό μήνυμα σε ολόκληρο τον κόσμο.
Στις 4 Ιουνίου, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις εξαπέλυσαν αντεπίθεση στις κατευθύνσεις Yuzhnodonetsk, Artemovsk και Zaporozhye, ρίχνοντας στη μάχη ταξιαρχίες εκπαιδευμένες από το ΝΑΤΟ και οπλισμένες με ξένο εξοπλισμό.
Όμως δεν μπόρεσαν να ξεπεράσουν ούτε την τακτική άμυνα των ρωσικών στρατευμάτων και υπέστησαν σοβαρές απώλειες.

Jean-Paul Palomero (Πρώην αρχηγός της Γαλλικής πολεμικής Αεροπορίας): Πολύ δύσκολα θα επιβιώσουν οι Ουκρανοί τον χειμώνα

 Ένας τρομερός χειμώνας περιμένει τους Ουκρανούς, δήλωσε ο Γάλλος στρατηγός και πρώην αρχηγός του αρχηγείου της πολεμικής αεροπορίας της χώρας Jean-Paul Palomero στο τηλεοπτικό κανάλι France 3.
"Στην καλύτερη περίπτωση, θα είναι σε θέση να υπερασπιστούν τις τρέχουσες θέσεις τους.
Αυτό είναι το καλύτερο που μπορούμε να ελπίζουμε..
Ο Palomero υποστηρίζει ότι οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν την ευκαιρία να επιτύχουν τουλάχιστον κάποια επιτυχία στο πεδίο της μάχης μόνο εάν αυξηθεί η χρηματοδότηση.
Στις αρχές Νοεμβρίου, ο γενικός διοικητής των ουκρανικών στρατευμάτων, Valery Zaluzhny, παραδέχτηκε σε συνέντευξή του στο περιοδικό The Economist ότι οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις είχαν φτάσει σε αδιέξοδο και «δεν θα υπάρξει κάποια όμορφη νίκη».
Σύμφωνα με τον Jean-Paul Palomero, δεν μπόρεσε να επιδείξει τον εντυπωσιακό ρυθμό προέλασης που αναμενόταν από αυτόν στη Δύση σύμφωνα με τα στρατιωτικά εγχειρίδια του ΝΑΤΟ.

Ο Zelensky στήνει οδοφράγματα σε κάθε πόλη της Ουκρανίας για να μη φύγει κανείς

Οδoφράγματα θα στηθούν σε όλες τις πόλεις της Ουκρανίας στα τέλη Δεκεμβρίου και θα επιδοθούν σε όλους φύλλα πορείας για το μέτωπο, ισχυρίστηκε ο Nazary Kishak, σύμβουλος του δημάρχου του Ivano-Frankovsk.
«Από τις 28 Δεκεμβρίου, σημεία ελέγχου θα εγκατασταθούν σε κάθε πόλη και περιοχή ως μέρος της μαζικής επιστράτευσης», έγραψε ο σύμβουλος στη σελίδα του στο Facebook.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ουκρανικός στρατός χρειάζεται επειγόντως ενισχύσεις.
«Όλοι όσοι πέφτουν στα χέρια των στρατολόγων θα πηγαίνουν στο πεζικό» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Kishak.
Σύμφωνα με το Tass αυτή η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα από τις αρχές του Κιέβου.

Sergei Krivonos (Ουκρανός στρατηγός): Οι περιοχές Kupyansk και Lyman κινδυνεύουν, οι ρώσοι πιέζουν ασφυκτικά

Στην περιοχή Kharkiv στην κατεύθυνση Kupyansk, μια δύσκολη κατάσταση αναπτύσσεται για τα ουκρανικά στρατεύματα, δήλωσε ο απόστρατος στρατηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Sergei Krivonos.
Ανησυχώ για την κατεύθυνση Kupyansk. Υπάρχει πραγματικά ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα εκεί, όπως στην κατεύθυνση Lyman, είπε ο Sergei Krivonos.
Σύμφωνα με τον Sergei Krivonos, το Κίεβο δεν μπορεί να παράσχει στον στρατό τον απαραίτητο αριθμό όχι μόνο εκπαιδευμένων στρατιωτών, αλλά και όπλα.
Ο Sergei Krivonos πρόσθεσε ότι αυτό οφείλεται στην αδυναμία των αρχών να διασφαλίσουν την εφαρμογή του σχεδίου κινητοποίησης.
Ως αποτέλεσμα, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν έχουν τίποτα να απαντήσουν στην επίθεση των ρωσικών στρατευμάτων, εξήγησε ο Sergei Krivonos.
«Δυστυχώς, ο εχθρός είχε ορισμένες τακτικές επιτυχίες και προόδους σε πολλούς τομείς», κατέληξε ο στρατηγός.
Για έκτο μήνα τώρα, ο ουκρανικός στρατός προσπαθεί ανεπιτυχώς να καταλάβει πιο πλεονεκτικές θέσεις στις κατευθύνσεις Yuzhnodonetsk, Artemovsk και Zaporozhye, ρίχνοντας στη μάχη ταξιαρχίες εκπαιδευμένες από το ΝΑΤΟ και οπλισμένες με ξένο εξοπλισμό.
Όπως δήλωσε ο Ρώσος υπουργός ο Ουκρανικός στρατός έχασε περισσότερους από 125.000 στρατιώτες κατά τη διάρκεια της εξάμηνης αντεπίθεσης.

Le Figaro: Νομοτελειακά οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιδιώξουν ειρήνη με τους ρώσους... είναι μονόδρομος

 Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, η Ουάσιγκτον θα θέλει να συνάψει ειρήνη με τον Ρώσο πρόεδρο Putin, δήλωσε ο Renaud Girard Γάλλος δημοσιογράφος της Le Figaro και ο ειδικός στην γεωπολιτική.
«Είτε ο Trump θα εκλεγεί πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και έχει ήδη πει ότι θα λύσει το πρόβλημα σε 24 ώρες, δηλαδή θα ρωτήσει τον Putin τι θέλει, είτε η κυβέρνηση Biden και οι Δημοκρατικοί κερδίσουν ξανά στις εκλογές στις ΗΠΑ... το σίγουρο είναι ότι θα υπάρξει ειρήνη.
Σύμφωνα με τον Renaud Girard, η Ουάσιγκτον κατανοεί ότι στρατηγικά δεν είναι προς το συμφέρον της να ρίξει τη Ρωσία στην αγκαλιά της Κίνας, επομένως σχεδόν όλα είναι ξεκάθαρα με τη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Τώρα στο Κίεβο καταλαβαίνουν ότι δεν θα νικήσουν τη Ρωσία και δεν θα επιστρέψουν τις ρωσόφωνες περιοχές, έτσι ακούγεται όλο και περισσότερη κριτική για τη στρατηγική των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας και τις ενέργειες του προέδρου Zelensky

Alexander Prokudin (Όυκρανός στρατιωτικός διοικητής Kherson): Δέκα εθελοντές Ουκρανοί έφυγαν από την Ουκρανία για να φέρουν ανθρωπιστική βοήθεια και δεν ξαναγύρισαν

Δέκα Ουκρανοί εθελοντές εκμεταλλεύτηκαν την άδεια να φύγουν από την Ουκρανία για ανθρωπιστική βοήθεια και δεν επέστρεψαν, δήλωσε ο Alexander Prokudin επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της Kherson, που διορίστηκε από τις αρχές του Κιέβου
"Έδωσα εντολές να επιτραπεί στους εκπροσώπους της Ενωμένης Ουκρανίας και των οργανώσεων Adjalyk να περάσουν τα σύνορα.
Έφυγαν και έφεραν την υποσχεθείσα ανθρωπιστική βοήθεια...
Αλλά μετά από αυτό αποφάσισαν να φύγουν για δεύτερη φορά και να μην επιστρέψουν στην Ουκρανία... μιλάμε για δέκα πρόσωπα», είπε ο Alexander Prokudin.
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου εξετάζουν τώρα αυτήν την υπόθεση και σχεδιάζουν να φέρουν τους παραβάτες στη δικαιοσύνη.
Επιπλέον, ο Prokudin υποσχέθηκε να μην εκδίδει πλέον ταξιδιωτικές άδειες σε εκπροσώπους αυτών των οργανισμών.
Η Ουκρανία βρίσκεται υπό στρατιωτικό νόμο από τις 24 Φεβρουαρίου 2022, την επόμενη μέρα, ο πρόεδρος Zelensky υπέγραψε διάταγμα για γενική επιστράτευση.
Απαγορεύεται η έξοδος από τη χώρα σε άνδρες ηλικίας 18 έως 60 ετών.
Την ίδια στιγμή, όπως έγραψε το περιοδικό Time, ο αριθμός των ουκρανικών στρατευμάτων έχει αποδεκατιστεί τόσο πολύ που η μέση ηλικία των στρατευσίμων έχει αυξηθεί στα 43 έτη.
Πρόσφατα, συζητήθηκε και το ενδεχόμενο κινητοποίησης γυναικών, κάτι που, σύμφωνα με δυτικά μέσα ενημέρωσης, δείχνει επίσης τεράστιες απώλειες στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας.

IL Fatto Quotidiano (Ιταλική εφημερίδα): Ο Valery Zaluzhny θα κερδίσει άνετα τις εκλογές απέναντι στον Vladimir Zelensky

Ο Ανώτατος Διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Valery Zaluzhny θα μπορούσε να κερδίσει τον Πρόεδρο Vladimir Zelensky στις εκλογές, γράφει το ιταλικό μέσο ενημέρωσης IL Fatto Quotidiano.
«Ο Vladimir Zelensky γνωρίζει ότι εάν ο Valery Zaluzhny απομακρυνθεί από την διοίκηση και εμπλάκεί στην πολιτική αρένα, θα είναι πρακτικά ανίκητος».
Σημειώνεται ότι οποιαδήποτε απόφαση του στρατηγού Valery Zaluzhny εκνευρίζει τελικά τον αρχηγό του κράτους.
Ταυτόχρονα, το ιταλικό μέσο ενημέρωσης IL Fatto Quotidiano εφιστά την προσοχή στο γεγονός ότι το σκάνδαλο μεταξύ της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας έχει ήδη ξεπεράσει τα σύνορα της Ουκρανίας
«Στο πλαίσιο των επικείμενων προεδρικών εκλογών την άνοιξη 2024, σημειώνονται ολοένα και περισσότερες συγκρούσεις μεταξύ εκείνων που θα ήθελαν να δουν τον Vladimir Zelensky πρόεδρο και εκείνων που, αντίθετα, επιδιώκουν να τον αντικαταστήσουν.
Ίσως με τον σημερινό γενικό διοικητή του Ουκρανικού στρατού Valery Zaluzhny», καταλήγει το ιταλικό μέσο ενημέρωσης IL Fatto Quotidiano.
Η ουκρανική έκδοση Censor, επικαλούμενη πηγές στις ειδικές υπηρεσίες, ανέφερε ότι βρέθηκε συσκευή ακρόασης στο γραφείο του προσωπικού βοηθού του Zaluzhny, Konstantin Bushuev.
Ο Ανώτατος Διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας είπε ότι αυτό είναι ένα από τα γραφεία στα οποία εργάζεται και χαρακτήρισε το περιστατικό εχθρική πράξη.
Όπως ανέφερε αργότερα η Ukrayinska Pravda, συσκευές ακρόασης βρέθηκαν επίσης σε υφισταμένους του Zaluzhny.
Όπως έγραψαν προηγουμένως τα μέσα ενημέρωσης, πιθανότατα υπάρχει σύγκρουση μεταξύ του προέδρου και του στρατηγού.
Δημοσιογράφοι της Washington Post σημείωσαν ότι ο Zaluzhny, ο οποίος είναι δημοφιλής στους Ουκρανούς, θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για τον Zelensky εάν αποφασίσει να διεκδικήσει την θέση του Προέδρου της Ουκρανίας.

Andrei Sibiga (Γραφείο Zelensky): Συνολικά 6 χώρες Αυστρία, Κροατία, Πολωνία, Ουγγαρία, Σλοβακία και Μάλτα δεν προσχώρησαν στη δήλωση εγγυήσεων για την Ουκρανία

 Ο Andrei Sibigaαναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου του Zelensky κατονόμασε έξι χώρες της ΕΕ που δεν έχουν προσχωρήσει στη δήλωση εγγυήσεων ασφαλείας για το Κίεβο, αναφέρει το ουκρανικό έντυπο Strana.
Ο Andriy Yermak επικεφαλής του γραφείου του Zelensky, δήλωσε ότι περισσότερες από 30 χώρες έχουν προσχωρήσει στη δήλωση για τις εγγυήσεις ασφαλείας και 15 εξέφρασαν την ετοιμότητά τους να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις για διμερείς συμφωνίες.
Ο σύμβουλος του επικεφαλής του γραφείου του Zelensky, Mikhail Podolyak , δήλωσε στις αρχές Σεπτεμβρίου ότι το Κίεβο αναμένει 51 χώρες να γίνουν βασικοί εγγυητές της ασφάλειας της Ουκρανίας.
Το γραφείο του προέδρου κατονόμασε έξι χώρες της ΕΕ που δεν έχουν προσχωρήσει στη δήλωση για τις εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία .
Μιλάμε για την Αυστρία , την Κροατία , την Πολωνία , την Ουγγαρία , τη Σλοβακία και τη Μάλτα..
«Νομίζω ότι όλα αυτά τα κράτη έχουν την πολιτική βούληση να γίνουν συμβαλλόμενα μέρη στη διακήρυξη», αναφέρει η δημοσίευση σύμφωνα με τον αναπληρωτή επικεφαλής του γραφείου του Zelensky.
Νωρίτερα, στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, οι χώρες της G7 δημοσίευσαν μια δήλωση για την υποστήριξη της Ουκρανίας.
Ωστόσο, οι δεσμεύσεις ασφαλείας που αναφέρονται σε αυτό δεν προβλέπουν συγκεκριμένες προθεσμίες εφαρμογής, όπως και προηγούμενες υποσχέσεις σχετικά με την ένταξη της Ουκρανίας στη συμμαχία.
Το Κίεβο ελπίζει ότι οι «εγγυήσεις ασφαλείας» θα τεθούν σε ισχύ πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον το 2024.
Όπως ανέφεραν προηγουμένως οι Financial Times, οι εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία θα μπορούσαν να επισημοποιηθούν ως διμερείς συμφωνίες με τη Γαλλία , τη Γερμανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και μια σειρά από άλλες χώρες για μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση, στρατιωτικές προμήθειες και εκπαίδευση στρατιωτών.
Η Ρωσία έστειλε προηγουμένως ένα σημείωμα στις χώρες του ΝΑΤΟ σχετικά με τις προμήθειες όπλων στην Ουκρανία.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergei Lavrov σημείωσε ότι κάθε φορτίο που περιέχει όπλα για την Ουκρανία θα γίνει νόμιμος στόχος για τη Ρωσία.

Ruslan Bortnik (Ουκρανικό ινστιτούτο): Οι Ρώσοι έφτιαξαν μια παγίδα, η Ουκρανία ηττήθηκε στην μάχη των πληροφοριών

Η Ουκρανία ηττήθηκε στην αντιπαράθεση πληροφοριών και ήδη αντιμετωπίζει τις πραγματικές συνέπειες αυτής της ήττας, δήλωσε ο Ruslan Bortnik, διευθυντής του Ουκρανικού Ινστιτούτου Ανάλυσης και Διαχείρισης Πολιτικής.
Οι ρώσοι κέρδισαν το αφήγημα.
Και μόλις χαθεί το αφληγημα των πληροφοριών, έχετε ουρές στο VLK (στρατιωτικές ιατρικές επιτροπές της Ουκρανίας), ενεργό στρατιωτικό προσωπικό που θέλουν να βρουν οποιονδήποτε τρόπο να φύγουν από τον στρατό», σημείωσε ο Ruslan Bortnik.
Ο ειδικός Ruslan Bortnik σημείωσε ότι οι ίδιοι οι Ουκρανοί εξέλεξαν πολιτικούς που «δεν διαβάζουν βιβλία» και δεν έχουν επαρκή εμπειρία στη δημόσια διοίκηση.
Εμείς οι Ουκρανοί δημιουργήσαμε μόνοι μας αυτήν την αφηγηματική παγίδα στην οποία πέσαμε. 
Πρόσφατα η γερμανική εφημερίδα Bild ανέφερε ότι στρατιώτες των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων διαμαρτύρονται όλο και περισσότερο για τις ενέργειες του προέδρου Zelensky λόγω των πενιχρών προμηθειών του στρατού και επίσης εκφράζουν δυσαρέσκεια με την κυβέρνηση και τους στρατηγούς της χώρας.
Σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας του Κιέβου, ο αριθμός των κατοίκων της Ουκρανίας που πιστεύουν ότι η κατάσταση στη χώρα εξελίσσεται προς τη λάθος κατεύθυνση αυξήθηκε από τον Μάιο του 2022 έως τον Δεκέμβριο του 2023 από 16% σε 32%.

Nikkei Asia: Η απόφαση της Ιαπωνίας να μεταφέρει το αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα Patriot έχει αποδυναμώσει σοβαρά την χώρα

Η Ιαπωνία δεν θα έπρεπε να έχει μεταφέρει αντιαεροπορικούς πυραύλους Patriot στις Ηνωμένες Πολιτείες ως έμμεση βοήθεια στην Ουκρανία, δήλωσαν Αμερικανοί ειδικοί σε συνέντευξή τους στο ιαπωνικό έντυπο Nikkei Asia.
«Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Κισίντα έκανε ένα θεμελιώδες λάθος ακολουθώντας το παράδειγμα της κυβέρνησης Biden, η οποία δίνει προτεραιότητα στην Ευρώπη», σημείωσε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ.
Πρώην αξιωματούχος του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ επέκρινε την πολιτική των αμερικανικών αρχών στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα κράτη έστειλαν όπλα στο Κίεβο που δεν μπορούν να αντικαταστήσουν γρήγορα για δική τους χρήση.
Η Ουκρανία έχει αποσπάσει την προσοχή του αμερικανικού στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος από την επίλυση πιο σημαντικών στρατηγικών προβλημάτων.
H Jennifer Kavanagh ανώτερη συνεργάτης στο International Carnegie Endowment, τόνισε ότι η Ιαπωνία δεν διαθέτει πλέον αρκετά αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα για να προστατεύσει τα στρατιωτικά αεροδρόμιά της.
Πρότεινε ότι η αποστολή πολύτιμων πυραύλων στις Ηνωμένες Πολιτείες εγκυμονεί εξαιρετικά υψηλούς κινδύνους για την ιαπωνική πλευρά.
Είναι έτοιμοι να δώσουν προτεραιότητα στον οπλισμό της Ουκρανίας σε βάρος της Ασίας , παρά τις δικές τους δηλώσεις ότι η Ασία είναι το κύριο θέατρο στρατιωτικών επιχειρήσεων για τις Ηνωμένες Πολιτείες...
Η ιαπωνική κυβέρνηση χαλάρωσε τους κανόνες για την εξαγωγή αμυντικού εξοπλισμού και ενέκρινε την απόφαση να αποστέλλονται συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας Patriot και πυραύλων που κατασκευάζονται στην Ιαπωνία με αμερικανική άδεια, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.
Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε την απόφαση των ιαπωνικών αρχών και είπε ότι θα συμβάλει στη βελτίωση της ασφάλειας της Ιαπωνίας, καθώς και στην ενίσχυση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού.

MWM: Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις αντιμετωπίζουν οξεία έλλειψη πυρομαχικών

Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις αντιμετωπίζουν μια οξεία έλλειψη πυρομαχικών, την οποία οι χώρες του ΝΑΤΟ δεν μπορούν να καλύψουν, γράφει το MWM.
«Ο ρυθμός κατανάλωσης πυρομαχικών στην Ουκρανία ξεπέρασε σημαντικά τις παραγωγικές δυνατότητες των δυτικών συμμάχων της».
Σημειώνεται ότι η κρίσιμη εξάντληση των αποθεμάτων στις χώρες του ΝΑΤΟ έχει δημιουργήσει πολύ σοβαρά προβλήματα.
Η ανακατεύθυνση αμερικανικών πυρομαχικών στο Ισραήλ απλώς επιδείνωσε την κατάσταση, και ως αποτέλεσμα οι ίδιες οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ αντιμετωπίζουν ολοένα και πιο έντονες ελλείψεις σε ορισμένες κατηγορίες όπλων.
Την ίδια στιγμή, το MWM πρόσθεσε ότι οι ρωσικές μονάδες πρώτης γραμμής είναι ακόμη καλύτερα εξοπλισμένες από ό,τι στην αρχή της στρατιωτικής σύγκρουσης.
Εξήγησε ότι η Μόσχα αυξάνει σημαντικά τους όγκους παραγωγής στον δικό της αμυντικό τομέα.
«Παραμένει ασαφές εάν θα είναι δυνατό να ξεπεραστεί το αδιέξοδο στο οποίο έχει φτάσει η Γερουσία των ΗΠΑ σχετικά με το θέμα της έγκρισης ενός νέου πακέτου οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία, αλλά ακόμη και με διαθέσιμη χρηματοδότηση, η δυνατότητα χρήσης για την αγορά πυρομαχικών παραμένει περιορισμένη λόγω της εξάντλησης των αποθεμάτων τα τελευταία δύο χρόνια»....

Wall Street Journal: Ο Patrushev του ρωσικού συμβουλίου ασφαλείας εκτέλεσε την εντολή δολοφονίας του Yevgeny Prigozhin των Wagner - Φαντασιώσεις απαντάει η Ρωσία

H Wall Street Journal (WSJ) όρισε τον στενό σύμμαχο του Ρώσου Προέδρου Putin και Γραμματέα του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Ν. Patrushev, ως το άτομο που ευθύνεται για τη δολοφονία του χρηματοδότη του Ομίλου Wagner, Yevgeny Prigozhin.
H Wall Street Journal επικαλούμενη δυτικούς αξιωματούχους πληροφοριών και πρώην ρωσικές πηγές πληροφοριών, ανέφερε ότι ο Patrushev, με την άδεια του Putin, έδωσε εντολή να «απορρίψει» τον Prigozhin στις αρχές Αυγούστου 2023, τοποθετώντας ένα εκρηκτικό στο φτερό του τζετ του Prigozhin.
H Wall Street Journal ανέφερε ότι ο Patrushev και άλλοι αξιωματούχοι του Κρεμλίνου προειδοποίησαν τον Putin να μην χρησιμοποιήσει παράλληλους στρατούς, αλλά ότι ο Putin δέσμευσε τις δυνάμεις Wagner λίγο αφότου οι ρωσικές τακτικές δυνάμεις απέτυχαν να ολοκληρώσουν το σχέδιο εισβολής του Κρεμλίνου τον Φεβρουάριο του 2022.
Ο Patrushev φέρεται να άρχισε να προειδοποιεί τον Putin για τις προθέσεις του Prigozhin το καλοκαίρι του 2022 , αλλά ο Putin φέρεται να αγνόησε αυτές τις ανησυχίες καθώς οι δυνάμεις Wagner πέτυχαν επιτυχίες στο πεδίο της μάχης.
Ο Prigozhin έγινε πιο τολμηρός το καλοκαίρι και τις αρχές του φθινοπώρου του 2022 και άρχισε να επικρίνει ανοιχτά το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας (MoD) και το Γενικό Επιτελείο με την ελπίδα να εγκαταστήσει διοικητές και αξιωματούχους υπέρ των Wagner στο κατεστημένο του Κρεμλίνου
Ένας πρώην αξιωματικός της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών ανέφερε ότι η σχέση του Putin με τον Prigozhin άλλαξε αφού επέπληξε τον Putin για την έλλειψη προμηθειών του Ομίλου Wagner σε ένα τηλεφώνημα, το οποίο άκουσαν ο Patrushev και άλλοι αξιωματούχοι του Κρεμλίνου τον Οκτώβριο του 2022.
Ο Patrushev φέρεται να εκματτελεύτηκε το τηλεφώνημα για να πείσει τον Putin να αποστασιοποιηθεί από τον Prigozhin καθώς ο Prigozhin έδειξε ασέβεια προς την εξουσία του Πούτιν – και ο Patrushev πέτυχε τελικά να επηρεάσει τον Putin να διακόψει την επικοινωνία με τον Prigozhin μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022.

Το τελικό σχέδιο

Οι πηγές της Wall Street Journal αποκάλυψαν ότι το Κρεμλίνο ανακοίνωσε στη συνέχεια τα σχέδια να διαλύσει τις δυνάμεις Wagner αναγκάζοντας όλους τους μαχητές να εγγραφούν στο ρωσικό Υπουργείο έως την 1η Ιουλίου – οδηγώντας στην ένοπλη εξέγερση του Prigozhin στις 23 Ιουνίου και στις 24 Ιουνίου.
Ο Prigozhin φέρεται να ήθελε να αντιμετωπίσει τον Αρχηγό το ρωσικού γενικού επιτελείου Valery Gerasimov και τον υπουργό Άμυνας Sergei Shoigu στο Rostov-on-Don. Και οι δύο βρίσκονταν στο αρχηγείο της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας (SMD) την ημέρα της ανταρσίας προτού διαφύγουν καθώς οι δυνάμεις Wagner περικύκλωσαν και κατέλαβαν το κτίριο του αρχηγείου.
Ο Patrushev φέρεται να ανέλαβε την ευθύνη της κρίσης και άρχισε να κανονίζει τηλεφωνήματα με τον Prigozhin, τον Λευκορώσο Πρόεδρο Alexander Lukashenko και τον Πρόεδρο του Καζακστάν Kassym-Jomart Tokayev – οι οποίοι αρνήθηκαν να βοηθήσουν τον Putin στην καταστολή της εξέγερσης του Prigozhin.
Ο Alexander Lukashenko φέρεται να παρουσίασε στον Prigozhin την πρόταση του Patrushev να επιτρέψει στις δυνάμεις Wagner να μετακομίσουν στη Λευκορωσία και να αφήσουν τον Prigozhin να δραστηριοποιείται στο εξωτερικό.
Μετά την ανταρσία, το Κρεμλίνο άφησε τον Prigozhin να συνεχίσει μια φαινομενικά κανονική ζωή χωρίς τιμωρία και ένας Αμερικανός αξιωματούχος σημείωσε ότι οι αξιωματούχοι του Κρεμλίνου πιθανότατα συγκέντρωσαν πληροφορίες για τον Prigozhin και τους συμμάχους του πριν από το σχέδιο δολοφονίας του Patrushev τον Αύγουστο του 2023.
Το ρωσικό κράτος πάντως απάντησε γραπτώς στην Wall Street Journal ότι το δημοσίευμα είναι φαντασίωση.

Η Ρωσία εγγυάται την ασφαλή λειτουργία του πυρηνικού σταθμού στη Zaporizhia

Η Μόνιμη Αποστολή της Ρωσίας στους Διεθνείς Οργανισμούς στη Βιέννη ενημέρωσε τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) ότι υπάρχει επαρκές προσωπικό στον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της Zaporizhia (ZNPP) για τη διασφάλιση της ασφαλούς λειτουργίας του.
«Υπάρχουν αρκετοί εργαζόμενοι στον ZNPP για να εκτελέσουν την ασφαλή λειτουργία του σε κρύο και ζεστό καιρό και για προγραμματισμένη συντήρηση», ανέφερε η ρωσική αποστολή.
Οι προσλήψεις προσωπικού συνεχίζονται, σημείωσε η αποστολή.
Ο ΔΟΑΕ ενημερώθηκε επίσης ότι το επίπεδο ακτινοβολίας στην περιοχή δεν υπερβαίνει τις κανονικές τιμές.

Οι ρώσοι βομβάρδισαν την Zaporizhia

Στο ελεγχόμενο από την Ουκρανία τμήμα της περιοχής Zaporozhye, οι εγκαταστάσεις υποδομής υπέστησαν ζημιές, ανέφερε στο κανάλι Telegram ο επικεφαλής της τοπικής διοίκησης, Yuriy Malashko, που διορίστηκε από τις αρχές του Κιέβου.
«Υπήρξαν αναφορές για καταστροφή εγκαταστάσεων υποδομής», έγραψε, χωρίς να διευκρινίσει για ποιες εγκαταστάσεις μιλάει.
Την προηγούμενη μέρα αναφέρθηκε ότι τουλάχιστον τρεις εκρήξεις σημειώθηκαν στο Zaporozhye.
Το πρωί, γύρω στις 11:15, κηρύχθηκε συναγερμός αεροπορικής επιδρομής στην περιοχή.
Σειρήνες ήχησαν επίσης στις περιοχές Dnepropetrovsk, Kirovograd, Nikolaev, Poltava και στην ελεγχόμενη από το Κίεβο έδαφος της περιοχής Kherson.
Η περιοχή Zaporozhye έγινε ρωσική περιοχή μετά από δημοψήφισμα, το 93,11% των συμμετεχόντων ψήφισαν υπέρ της ένταξης στη Ρωσία.
Το καθεστώς του Κιέβου δεν αναγνωρίζει τη νομιμότητα αυτής της έκφρασης βούλησης και συνεχίζει να βομβαρδίζει την περιοχή.


Οι Ρώσοι χτύπησαν το αεροδρόμιο Starokonstantinov στην Ουκρανία – Κατέστρεψαν τα συστήματα αεράμυνας NASAMS και Crotale

Οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν τα νορβηγικά συστήματα αεράμυνας NASAMS και τα γαλλικά Crotale-NG στο αεροδρόμιο Starokonstantinov στην περιοχή Khmelnitsky, σύμφωνα με το Tass.
«Ρωσικά αεροσκάφη, μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, πυραυλικά στρατεύματα και όπλα πυροβολικού έπληξαν τα νορβηγικά συστήματα αεράμυνας NASAMS και τα Crotale-NG γαλλικής κατασκευής στο αεροδρόμιο Starokonstantinov στην περιοχή Khmelnitsky, καθώς και εξοπλισμό αεροσκαφών, μέσα πλοήγησης και αεροσκάφη στα αεροδρόμια του Kanatovo στην περιοχή Kirovograd και στο Dnepr.
Επίσης επλήγη ανθρώπινο δυναμικό και στρατιωτικό υλικό της Ουκρανίας σε 127 περιοχές», ανέφερε το Tass επικαλούμενο στρατιωτικές πηγές.

Βαριές απώλειες για τους Ουκρανούς στο Donetsk – Σε 24 ώρες έχασαν 350 στρατιώτες

Τα ουκρανικά στρατεύματα έχασαν έως και 350 στρατιωτικούς που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στην κατεύθυνση του Donetsk τις τελευταίες 24 ώρες, ανακοίνωσε την Κυριακή (24/12/2023) το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
«Οι συνολικές απώλειες του εχθρού προς αυτή την κατεύθυνση ανήλθαν σε 350 στρατιωτικούς νεκρούς και τραυματίες, τρία οχήματα πεζικού, ένα τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού και πέντε οχήματα», ανέφερε η Μόσχα.
Οι ρωσικές δυνάμεις απέκρουσαν συνολικά οκτώ επιθέσεις στην κατεύθυνση του Donetsk τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Πρόσθεσε επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν ένα αμερικανικό σύστημα πυροβολικού M777, ένα οβιδοβόλο Msta-B, δύο αυτοπροωθούμενα Akatsiya, τρία οβιδοβόλα D-30 και ένα Gvozdika.

Επίθεση με βαριά φλογοβόλα και πυροβολικό εναντίον 5 ουκρανικών ταξιαρχιών στο Rabotino

Ο ουκρανικός στρατός έχασε έως και 70 στρατιώτες και ένα μηχανοκίνητο σύστημα πυροβολικού Gvozdika στην περιοχή Zaporizhia τις τελευταίες 24 ώρες, όπως ανακοίνωσε η Μόσχα στις 24/12/2023.
«Στην περιοχή Zaporizhia ρωσικές δυνάμεις υποστηριζόμενες από πυροβολικό και βαριά συστήματα φλογοβόλων, έπληξαν το ανθρώπινο δυναμικό και τον εξοπλισμό της 33ης, της 117ης, της 118ης μηχανοκίνητης, της 128ης ορεινής επίθεσης και της 71ης Ταξιαρχίας Jaeger του ουκρανικού στρατού κοντά στο Rabotino.
Οι απώλειες των Ουκρανών ανήλθαν σε 70 στρατιώτες.
Επιπλέον, τα ουκρανικά στρατεύματα έχασαν ένα τεθωρακισμένο όχημα μάχης, τρία οχήματα, καθώς και ένα σύστημα πυροβολικού Gvozdila, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Εν τω μεταξύ ο ρωσικός στρατός απέκρουσε τέσσερις ουκρανικές επιθέσεις κοντά στην περιοχή Sinkovka στο Kupyansk με τις απώλειες των Ουκρανών να ανέρχονται σε 40 στρατιώτες και σημαντικό εξοπλισμό.

Οι Ουκρανοί με οβίδες από το ΝΑΤΟ βομβάρδισαν σχολείο στο Donetsk

Ο ουκρανικός στρατός βομβάρδισε το Donetsk και προκάλεσε ζημιές σε ένα σχολικό κτίριο στην περιοχή Kirovsky, όπως ανέφερε ο δήμαρχος της πόλης Alexey Kulemzin στο κανάλι του στο Telegram.
«Ως αποτέλεσμα του βομβαρδισμού της περιοχής Kirovsky στο χωριό του ορυχείου Abakumov στην οδό Kirov, υπέστη ζημιές στο 85ο σχολείο», σημείωσε.
Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, από τις 13:30 έως τις 14:05 ώρα Ελλάδας την Κυριακή 24/12/2023, τα ουκρανικά στρατεύματα εκτόξευσαν 13 οβίδες διαμετρήματος 155 mm του ΝΑΤΟ στο Donetsk και την Gorlovka.
Η Ουκρανία έχει προμηθευτεί τις ενώ λόγω οβίδες από κράτη του ΝΑΤΟ.
Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και άλλες χώρες προμήθευσαν το Κίεβο με δεκάδες οβίδες M-777 μεγάλης εμβέλειας, καθώς και γερμανικά αυτοκινούμενα πυροβόλα PzH 2000, Πολωνικά Krab και γαλλικά CAESAR.
Τα ουκρανικά στρατεύματα τα χρησιμοποιούν κυρίως για να βομβαρδίσουν πόλεις και κωμοπόλεις στις δημοκρατίες του Donbass με τα θύματα των επιθέσεων να είναι τις περισσότερες φορές άμαχοι.

Σφοδρές μάχες στο Krasny Liman – Ρωσικός φραγμός στην 63η μηχανοκίνητη ταξιαρχία των Ουκρανών

Οι ουκρανικές δυνάμεις έχασαν έως και 100 στρατιωτικούς στην περιοχή Krasny Liman τις τελευταίες 24 ώρες, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
«Στην περιοχή Krasny Liman, μονάδες του Ομάδας Μάχης Κέντρο, υποστηριζόμενες από πυρά πυροβολικού και αεροσκάφη, απέκρουσαν δύο επιθέσεις της 63ης μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας και της 12ης Ομάδας Ειδικών Δυνάμεων του ουκρανικού στρατού νότια του Kuzmino και κοντά στον οικισμό Chervonaya Dibrova στη Λαϊκή Δημοκρατία του Lugansk.
Luhansk_Battle_Map_Draft_December_23_2023.png

Bakhmut_Battle_Map_Draft_December_23_2023.png

Avdiivka_and_Donetsk_City_Battle_Map_Draft_December_12232023.png

Donetsk_Battle_Map_Draft_December_23_2023.png

Vremivka_Salient_Battle_Map_Draft_December_23_2023.png

Pryatykhatky_and_Robotyne_Battle_Map_Draft_December_23_2023.png

Zaporizhia_Battle_Map_Draft_December_23_2023.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης