Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέα ένταση στα στενά της Ταϊβάν - Μαζικές υπερπτήσεις των πολεμικών κινέζικων αεροσκαφών, διαμαρτύρεται η Ταϊπέι

Νέα ένταση στα στενά της Ταϊβάν - Μαζικές υπερπτήσεις των πολεμικών κινέζικων αεροσκαφών, διαμαρτύρεται η Ταϊπέι
Η Ταϊβάν ανέφερε επίσης την κίνηση ενός κινέζικου αερόστατου πάνω από τα στενά
Σχετικά Άρθρα
Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες εντόπισε οκτώ κινεζικά μαχητικά αεροσκάφη να περνούν τη μέση γραμμή των Στενών της Ταϊβάν, καθώς και ένα κινεζικό αερόστατο.
Η Ταϊβάν, για την οποία η Κίνα ισχυρίζεται ότι αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της εθνικής της επικράτειας, έχει επανειλημμένα διαμαρτυρηθεί για κινεζική στρατιωτική δραστηριότητα γύρω από το νησί τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Η Κίνα εντείνει τις υπερπτήσεις στην Ταϊβάν καθώς πλησιάζουν οι προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές της 13ης Ιανουαρίου στο νησί.
Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν είπε ότι τα κινεζικά μαχητικά αεροσκάφη J-10, J-11 και J-16 διέσχισαν τη μέση γραμμή σε σημεία στα βόρεια και στο κέντρο του στενού.
Η μέση γραμμή χρησίμευε κάποτε ως ανεπίσημο σύνορο  μεταξύ των δύο πλευρών, αλλά πλέον κινεζικά αεροπλάνα πετούν τακτικά από πάνω της.
Η Ταϊβάν έστειλε τις δικές της δυνάμεις για παρακολούθηση, ανέφερε το υπουργείο.
Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν ανέφερε επίσης παρατήρησε ένα άλλο κινεζικό αερόστατο να υπερίπταται των στενών, που πιθανότατα ανήκει στη μετεωρολική υπηρεσία και έχει σκοπό την παρακολούθηση του καιρού, λόγω των ανέμων που επικρατούν αυτή την εποχή του χρόνου.
Πρόσθεσε ότι το μπαλόνι εντοπίστηκε αφού διέσχισε τη μέση γραμμή των στενών 97 ναυτικά μίλια (180 χλμ.) βορειοδυτικά του λιμανιού της πόλης Keelung της βόρειας Ταϊβάν σε υψόμετρο περίπου 20.000 ποδιών (6.100 μέτρων).
Το μπαλόνι κατευθύνθηκε ανατολικά και εξαφανίστηκε περίπου μία ώρα αργότερα, πρόσθεσε το υπουργείο.
Η δυνατότητα της Κίνας να χρησιμοποιήσει μπαλόνια για κατασκοπεία έγινε παγκόσμιο ζήτημα τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέρριψαν, όπως είπαν, ένα κινεζικό αερόστατο επιτήρησης.
Η Κίνα πάντως είχε υποστηρίξει ότι το μπαλόνι εκείνο δεν είναι καμία σχέση με στρατιωτικούς σκοπούς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης