Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σάλος στο Κίεβο -Έξι χώρες της ΕΕ θεωρούν την Ουκρανία απόλυτα τελειωμένη και αρνούνται να δώσουν εγγυήσεις ασφαλείας

Σάλος στο Κίεβο -Έξι χώρες της ΕΕ θεωρούν την Ουκρανία απόλυτα τελειωμένη  και αρνούνται να δώσουν εγγυήσεις ασφαλείας
Αιφνιαδιασμένη με τις εξελίξεις σε επίπεδο ΕΕ η ουκρανική ηγεσία
Σχετικά Άρθρα
Σάλος έχει προκληθεί στην Ουκρανία με την απόφαση έξι χωρών της ΕΕ να μην παράσχουν εγγυήσεις ασφαλείας στην εμπόλεμη χώρα.
Ο αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky, Andrii Sybiha, κατονόμασε έξι χώρες της ΕΕ που δεν προσχώρησαν στη συμφωνία για τις εγγυήσεις ασφαλείας στο Κίεβο, ανέφεραν τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης.
Την Παρασκευή (22/12/2023), ο επικεφαλής του γραφείου του Zelensky, Andriy Yermak, δήλωσε ότι περισσότερες από 30 χώρες έχουν προσχωρήσει στη δήλωση για τις εγγυήσεις ασφαλείας ενώ 15 εξέφρασαν την ετοιμότητά τους να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις για διμερείς συμφωνίες.
Ο προεδρικός σύμβουλος της Ουκρανίας Mykhailo Podolyak είχε δηλώσει στις αρχές Σεπτεμβρίου ότι το Κίεβο αναμένει πως 51 χώρες θα γίνουν βασικοί εγγυητές της ασφάλειας της Ουκρανίας.
Στα δημοσιεύματα αναφέρεται πως η Αυστρία, η Κροατία, η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Μάλτα δεν προσχώρησαν στη δήλωση για τις εγγυήσεις ασφαλείας.
Τον Ιούνιο, οι Financial Times είχαν επισημάνει ότι οι εγγυήσεις ασφαλείας της Ουκρανίας θα μπορούσαν να έρθουν με τη μορφή διμερών συμφωνιών με τη Γαλλία, τη Γερμανία, τις ΗΠΑ και μια σειρά από άλλες χώρες για μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση, στρατιωτικές προμήθειες και εκπαίδευση στρατιωτών.

Χωρίς συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα

Οι χώρες των G7 ενέκριναν δήλωση υποστήριξης προς την Ουκρανία κατά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία τον Ιούλιο 2023.
Η δήλωση περιλάμβανε βοήθεια για την ασφάλεια, αποστολές όπλων, ανάπτυξη βιομηχανικών βάσεων, στρατιωτική εκπαίδευση, ανταλλαγή πληροφοριών, υποστήριξη για δραστηριότητες στον κυβερνοχώρο, τεχνική και οικονομική βοήθεια.
Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι, οι δεσμεύσεις ασφαλείας, που αναφέρονται στη δήλωση, δεν περιλαμβάνουν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή τους.
Το Κίεβο ελπίζει πως οι εγγυήσεις ασφαλείας θα τεθούν σε ισχύ πριν από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον τον Ιούλιο του 2024.

«Η ΕΕ δεν είναι οργανισμός ασφαλείας»

Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι προ μερικών εβδομάδων ο εκπρόσωπος της Commission Peter Stano είχε ξεκαθαρίσει ότι η ΕΕ δεν είναι οργανισμός ασφαλείας και επομένως δεν μπορεί να παράσχει εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία.
«Η ΕΕ υποστηρίζει την Ουκρανία σε πολλούς τομείς, αλλά το ζήτημα των εγγυήσεων ασφαλείας δεν είναι θέμα για την Ευρωπαϊκή Ένωση», είχε πει ο Stano.
«Δεν είμαστε οργανισμός ασφάλειας, γι' αυτό οι συζητήσεις για τις εγγυήσεις ασφαλείας είναι συζητήσεις για το ΝΑΤΟ και για μεμονωμένες χώρες, αλλά όχι για την ΕΕ ως οργανισμό», είχε ξεκαθαρίσει.
Στις 12 Ιουλίου, τα κράτη μέλη των G7 παρουσίασαν την Κοινή Δήλωση Υποστήριξης για την Ουκρανία, η οποία προέβλεπε την κατανομή πρόσθετου στρατιωτικού εξοπλισμού, διευρυμένη ανταλλαγή πληροφοριών και νέα προγράμματα εκπαίδευσης για τον ουκρανικό στρατό.

Χώρες της ΕΕ αντιλαμβάνονται πως παγιδεύτηκαν

Η Ουκρανία δεν θα μπορέσει να νικήσει τη Ρωσία στο πεδίο της μάχης, ούτε οι δυτικές χώρες θα μπορέσουν και όποιος πιστεύει το αντίθετο αυταπατάται έχει δηλώσει ο Ούγγρος πρωθυπουργός Viktor Orban.
Όταν ρωτήθηκε πότε είναι πιθανό να τελειώσει η ουκρανική σύγκρουση, ο Orban δήλωσε ότι «ολοένα και περισσότεροι λένε ότι η Ουκρανία δεν θα κερδίσει στο πεδίο της μάχης».
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός τόνισε ότι συμφωνεί με αυτή την άποψη και ο ίδιος «το έχει πει από την αρχή».
«Ας μην αυταπατώμεθα ότι οι Ουκρανοί μπορούν να κερδίσουν αυτόν τον πόλεμο με την υποστήριξή μας», είπε ο Orban.
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός πιστεύει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «βρέθηκε παγιδευμένη» καθώς άρχισε να στέλνει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, βασιζόμενη στις επιτυχίες της στην πρώτη γραμμή, αλλά δεν είχε κανένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που αυτό αποτύγχανε.
«Δεν υπάρχει Plan B, αφού υπήρχε απλώς αυτό το σχέδιο νίκης, το οποίο απέτυχε», εξήγησε.
Ο Orban υπογράμμισε ότι οι ηγέτες της ΕΕ εξακολουθούν να είναι απρόθυμοι να παραδεχτούν αυτό το λάθος, συνεχίζοντας να παρέχουν στην Ουκρανία όπλα, χωρίς να φαίνεται το τέλος της σύγκρουσης.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης