Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έκρυθμη η κατάσταση στο Βελιγράδι – Βίαιες διαδηλώσεις από την αντιπολίτευση της Σερβίας - Vucic: Δεχόμαστε επίθεση

Έκρυθμη η κατάσταση στο Βελιγράδι – Βίαιες διαδηλώσεις από την αντιπολίτευση της Σερβίας - Vucic: Δεχόμαστε επίθεση

Οι διαδηλωτές της αντιπολίτευσης προσπάθησαν να εισβάλουν σε κυβερνητικά κτίρια - Για επιχείρηση... πορτοκαλί επανάστασης από ξενους παράγοντες κάνει λόγο ο Σέρβος πρόεδρος

 

Διαδηλωτές του συνασπισμού της αντιπολίτευσης προχώρησαν σε βίαιη κινητοποίηση κοντά στο κτίριο της Εκλογικής Επιτροπής στο κέντρο του Βελιγραδίου.
Μάλιστα, προσπάθησαν να εισβάλουν σε κυβερνητικά κτίρια και το δημαρχείο.
Οι διαδηλωτές χρησιμοποίησαν κοντάρια σημαίας για να γκρεμίσουν την πόρτα και έσπασαν επίσης το παράθυρο στο δημαρχείο, όπου άρχισαν να πετούν πέτρες και κουτιά μπύρας, καταστρέφοντας κάμερες κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης και χρησιμοποιώντας φωτοβολίδες.
Οι διαδηλωτές έφεραν σημαίες της Σερβίας και της ΕΕ, φώναζαν αντικυβερνητικά συνθήματα και χρησιμοποίησαν μεγάφωνα, σφυρίχτρες και σωλήνες.
Ο πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vucic υποστήριξε ότι οι διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης στο Βελιγράδι και οι επιθετικές ομιλίες είναι μάταιες επειδή η εξουσία στη χώρα αλλάζει μόνο στις εκλογές και δεν θα υπάρξει κάποια βίαιη ανατροπή, ενώ την ίδια ώρα επισήμανε ότι προκλήθηκαν από εξωτερικούς παράγοντες για γεωπολιτικούς λόγους ενώ υπήρξαν σχετικές προειδοποιήσεις από ξένες μυστικές υπηρεσίες.
Οι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης διαμαρτύρονται για τη νίκη του συνασπισμού υπό την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος στις πρόσφατες εκλογές.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν αποδέχονται το αποτέλεσμα των βουλευτικών, δημοτικών και περιφερειακών εκλογών της περασμένης Κυριακής (17/12/2023) καταγγέλλοντας νοθεία.
Η απόπειρα κατάληψης του κτιρίου της δημοτικής κυβέρνησης του Βελιγραδίου δεν είναι επανάσταση - οι σερβικές αρχές επιβολής του νόμου ελέγχουν πλήρως την κατάσταση, δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vucic κατά τη διάρκεια εκτάκτου διαγγέλματος την Κυριακή 24/12.
«Θέλω να σας διαβεβαιώσω, Σέρβοι πολίτες, ότι παρά τις δραματικές σκηνές, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.
Δεν υπάρχει επανάσταση, δεν θα ξεφύγει η κατάσταση, τίποτα από όλα αυτά, και προσπαθούμε να μην βλάψουμε κάποιους τυχαίους διαδηλωτές με ήρεμη, ειρηνική προσέγγιση», είπε ενώ επισήμανε ότι πρέπει να υπερασπιστούμε τη χώρα, και ότι δέχεται επίθεση η ιδιότητά της ως κυρίαρχου έθνους..
Elections en Serbie : à Belgrade, la police tente de contenir une  manifestation de l'opposition contre la fraude électorale présumée
Ξένη επιρροή

Η απόπειρα κατάληψης του κτιρίου της δημοτικής διοίκησης του Βελιγραδίου από υποστηρικτές της φιλοδυτικής αντιπολίτευσης προκλήθηκε από εξωτερική επιρροή και είχε στόχο να υπονομεύσει την κυριαρχία της χώρας, δήλωσε ο πρόεδρος Vucic .
ίναι προφανές ότι είναι προϊόν πολλών σημαντικών γεωπολιτικών συνθηκών, με τη βοήθεια των οποίων επιχειρούν να καταστρέψουν την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της Σερβίας.
Θα υπερασπιστούμε τη σερβική ελευθερία αφού είναι η πιο σημαντική αξία.
Θα υπερασπιστούμε την ανεξαρτησία, την αυτονομία και την κυριαρχία της χώρας μας», είπε.
Serbia Protests Today: Serbia Protests: Election Demonstrators Attempt  Storming Belgrade City Assembly, Police Fire Tear Gas | VIDEO | World News,  Times Now
Le Temps - Le Temps
Προειδοποιήσεις και παρέμβαση

Οι ξένες υπηρεσίες πληροφοριών προειδοποίησαν εκ των προτέρων τις σερβικές δυνάμεις ασφαλείας για την επικείμενη αναταραχή και τις προθέσεις των υποστηρικτών της αντιπολίτευσης να καταλάβουν το κτίριο της κυβέρνησης της πόλης του Βελιγραδίου, επισήμανε ο Vucic.
«Εδώ και αρκετές μέρες προειδοποιούσαμε για τον εξωτερικό παράγοντα, για το τι συμβαίνει
. Πολλοί προσποιήθηκαν τους αφελείς και αρνήθηκαν να ακούσουν ή να δουν τι συμβαίνει.
Ευχαριστούμε τις ξένες υπηρεσίες που κατέστησαν σαφές ότι ήξεραν ακριβώς τι σχεδιαζόταν και παρείχαν πληροφορίες στις ειδικές μας υπηρεσίες, οι οποίες ανταποκρίθηκαν γρήγορα και γνώριζαν ακριβώς τι σχεδίαζαν οι δράστες», είπε.
Thousands protest in Belgrade to demand elections annulled | The Mighty 790  KFGO | KFGO
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης