Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι 12 ημέρες που άλλαξαν τη Fed - Τι φοβήθηκε ο Powell και μάζεψε άρον άρον τα περί σταυροφορίας κατά του πληθωρισμού

Οι 12 ημέρες που άλλαξαν τη Fed - Τι φοβήθηκε ο Powell και μάζεψε άρον άρον τα περί σταυροφορίας κατά του πληθωρισμού
Τι διαφορά μπορούν να κάνουν δύο εβδομάδες...
Αυτό που συνέβη στις 13 Δεκεμβρίου 2023, ήταν βασικά ότι η Fed άρχισε να αλλάζει.
Διατήρησε το βασικό της επιτόκιο σταθερό, αλλά ανέφερε ότι εξετάζει ακόμη και μειώσεις του μέσα στο 2024.
Αλλά τι άλλαξε μέσα σε 13 ημέρες;
Ο ίδιος ο Powell άλλωστε είχε αναφέρει την 1η Δεκεμβρίου ότι «θα ήταν πρόωρες οι εικασίες για το πότε θα μπορούσε να χαλαρώσει η πολιτική».
Στις 13 Δεκεμβρίου ανέφερε ότι οι μειώσεις των επιτοκίων είναι κάτι που «αρχίζει να γίνεται αντιληπτό» και «είναι ξεκάθαρα θέμα συζήτησης».
Τι διαφορά μπορούν να κάνουν δύο εβδομάδες.

Τι ανέφερε η Wall Stree Journal

«Οι παρατηρήσεις του Powell, μαζί με νέες προβλέψεις που έδειχναν ότι οι αξιωματούχοι της Fed περίμεναν τρεις μειώσεις επιτοκίων το επόμενο έτος, σηματοδότησε μια αξιοσημείωτη στροφή.
Για περισσότερο από ένα χρόνο, είχε προειδοποιήσει ότι θα αύξαναν τα επιτόκια όσο χρειαζόταν για να μειώσουν τον πληθωρισμό ακόμα κι αν αυτό πυροδοτούσε ύφεση».

Τι άλλαξε;

«Το σχόλιο σχετικά με τις μειώσεις επιτοκίων ήταν εκπληκτικό γιατί μόλις πριν από δύο εβδομάδες κατά τη διάρκεια μιας εμφάνισής του στο Spelman College στην Ατλάντα, ο Powell είπε ότι ήταν πολύ νωρίς για να υποθέσουμε πότε θα μπορούσαν να είναι κατάλληλα χαμηλότερα επιτόκια».
Συνήθως η Fed προσπαθεί να μην ταρακουνήσει το σκάφος σε ένα έτος εκλογών, και αυτή τη φορά το σκάφος ισορροπεί πάνω σε μια λεπτή ισορροπία.
Ο πληθωρισμός έφτασε στο 4% σε ετήσια βάση.
Και εξακολουθεί να είναι πολύ πάνω από τον στόχο – ή ακόμα και από τον τεθέντα, τροποποιημένο, αυξημένο στόχο πληθωρισμού 3% (σύμφωνα με τον Paul Krugman).
Η μείωση των επιτοκίων, ενώ δεν θα επεκτείνει άμεσα την προσφορά χρήματος, θα δημιουργήσει χαλαρότερες πιστωτικές συνθήκες που σχεδόν σίγουρα θα αναζωπυρώσουν τον πληθωρισμό.
Τα περιουσιακά στοιχεία αντιδρούν ήδη με τον χρυσό και το Bitcoin να αντιστρέφονται απότομα υψηλότερα.
Η αγορά διαισθάνεται ότι η Fed φοβάται κάτι.
Τι θα μπορούσε να είναι;

Οι εικασίες αφθονούν

Ό,τι κι αν είναι, είναι κάτι που αυτή τη στιγμή κρατείται κρυφό, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν ισχυρά στοιχεία άρνησης ότι αυτή είναι η αρχή μιας περιστροφής της Fed.
Η γραφική παράσταση (η οποία επί του παρόντος προβλέπει περικοπές αξίας 75 μ.β. το 2024) δεν είναι ποτέ πραγματικά ακριβής (η συσχέτιση είναι περίπου 0,6, προφανώς) και ότι δεν έχει προκύψει προηγούμενο pivot της Fed από αυτές τις αποτιμήσεις μετοχών .

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης