Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πάνω από 60 χιλ. θέσεις εργασίας χάθηκαν στις τράπεζες το 2023 – Οι περισσότερες από τη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση

Πάνω από 60 χιλ. θέσεις εργασίας χάθηκαν στις τράπεζες το 2023 – Οι περισσότερες από τη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση
Η εξαγορά της Credit Suisse από την UBS έχει ήδη οδηγήσει σε τουλάχιστον 13.000 λιγότερες θέσεις
Οι παγκόσμιες τράπεζες κατάργησαν περισσότερες από 60.000 θέσεις εργασίας το 2023, σηματοδοτώντας μια από τις πιο βαριές περικοπές προσωπικού από την οικονομική κρίση και αντιστρέφοντας μεγάλο μέρος των προσλήψεών τους καθώς εξέρχονται από την πανδημία Covid-19.
Οι επενδυτικές τράπεζες υπέστησαν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά κατακόρυφης πτώσης των προμηθειών, καθώς οι συναλλαγές και οι δημόσιες εισαγωγές εξαντλήθηκαν, αφήνοντας τη Wall Street να προσπαθεί να προστατεύσει τα περιθώρια κέρδους μειώνοντας τον αριθμό εργαζομένων.
Κατά τα άλλα, η εξαγορά της Credit Suisse από την UBS έχει ήδη οδηγήσει σε τουλάχιστον 13.000 λιγότερες θέσεις στη συνδυασμένη τράπεζα, με περαιτέρω μεγάλους γύρους απολύσεων να αναμένονται το επόμενο έτος.
"Δεν υπάρχει σταθερότητα, καμία επένδυση, καμία ανάπτυξη στις περισσότερες τράπεζες - και είναι πιθανό να υπάρξουν περισσότερες περικοπές θέσεων εργασίας", δήλωσε ο Lee Thacker, ιδιοκτήτης της εταιρείας ανθρωπίνου δυναμικού Silvermine Partners, προσθέτοντας: "Υπάρχουν μερικά πολύ ωραία δώρα που στέλνονται στα αφεντικά αυτή τη στιγμή».
Είκοσι από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου έκοψαν τουλάχιστον 61.905 θέσεις εργασίας το 2023, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των Financial Times.
Αυτό συγκρίνεται με περισσότερες από 140.000 θέσεις εργασίας που περικόπηκαν από τους ίδιους δανειστές κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2007-08.
Bar chart of Disclosed or reported reduction in headcount showing Global banks cut more than 60,000 job in 2023
Οι FT χρησιμοποίησε τις ανακοινώσεις των εταιρειών και δεν συμπεριέλαβε μικρότερες τράπεζες ή μικρές περικοπές προσωπικού, επομένως το συνολικό σύνολο των απωλειών θέσεων εργασίας στον κλάδο είναι υψηλότερο.

Η εικόνα στην Ευρώπη

Τα προηγούμενα χρόνια εκτεταμένων απωλειών θέσεων εργασίας από τις τράπεζες, όπως το 2015 και το 2019, επηρεάστηκαν από μεγάλης κλίμακας περικοπές στις ευρωπαϊκές τράπεζες που αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια.
Αλλά τουλάχιστον οι μισές από τις μειώσεις του 2023 προήλθαν από τις τράπεζες της Wall Street, των οποίων οι επενδυτικές τραπεζικές επιχειρήσεις δυσκολεύτηκαν να αντιμετωπίσουν την ταχύτητα των αυξήσεων των επιτοκίων στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
Σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις, οι τράπεζες επαναλαμβάνουν τις προσλήψεις που έκαναν μετά την πανδημία, όταν η κλειστή ζήτηση για συναλλαγές πυροδότησε έναν πόλεμο για ταλέντο μεταξύ των επενδυτικών τραπεζών.
Ωστόσο, οι μεγαλύτερες περικοπές από ένα μόνο ίδρυμα έγιναν στην ελβετική UBS καθώς άρχισε να συγχωνεύει τον πρώην αντίπαλο της.
Μέσα σε λίγες ώρες από τη διάσωση της Credit Suisse τον Μάρτιο, οι παρατηρητές της αγοράς άρχισαν να προβλέπουν ότι η πιο σημαντική τραπεζική συγχώνευση από την οικονομική κρίση θα είχε ως αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες περικοπές θέσεων εργασίας.
Η δεύτερη μεγαλύτερη περικοπή του 2023 ήταν από τη Wells Fargo, η οποία αυτό το μήνα αποκάλυψε ότι είχε μειώσει τον παγκόσμιο αριθμό εργαζομένων της κατά 12.000 σε 230.000.
Η τράπεζα είπε ότι είχε ξοδέψει 186 εκατομμύρια δολάρια για τα έξοδα απόλυσης μόνο το τρίτο τρίμηνο, με 7.000 θέσεις εργασίας να έχουν απορριφθεί.
Ο διευθύνων σύμβουλος Charlie Scharf ανακοίνωσε ότι η τράπεζα είχε δεσμεύσει έως και 1 δισ. δολάρια για περαιτέρω έξοδα απόλυσης, υποδηλώνοντας ότι δεκάδες χιλιάδες περισσότερες θέσεις εργασίας κινδυνεύουν.
Bar chart of Most 2023 cuts affected fewer than 5 per cent of staff showing Fifth of Metro Bank jobs under threat
Τράπεζες ζόμπι της Ευρώπης

Οι άλλες μεγάλες τράπεζες της Wall Street επανέλαβαν τα ετήσια προγράμματα απολύσεων «μείωσης σε ισχύ» το 2023, έχοντας παραλείψει μερικά χρόνια από την έναρξη της πανδημίας.
Η Citigroup έκοψε 5.000 θέσεις εργασίας, η Morgan Stanley 4.800, η Bank of America 4.000, η Goldman Sachs 3.200 και η JPMorgan Chase 1.000.
Συλλογικά, οι μεγάλες τράπεζες της Wall Street έκοψαν τουλάχιστον 30.000 υπαλλήλους το 2023.
Ορισμένες μεγάλες τράπεζες δεν έκοψαν προσωπικό το 2023, ιδίως η HSBC και η Commerzbank, οι οποίες έχουν αναλάβει τεράστιες μειώσεις εργατικού δυναμικού τα τελευταία χρόνια.
Η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας UniCredit, η οποία επίσης μείωσε τον αριθμό των εργαζομένων της τα τελευταία δύο χρόνια ως μέρος μιας προσπάθειας αποδοτικότητας, δεν ανακοίνωσε κανέναν μεγάλο γύρο απολύσεων το 2023.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης