Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γολιάθ των… Γολιάθ η JP Morgan – Πως ο Dimon δημιούργησε τη μεγαλύτερη τράπεζα του κόσμου, οι φόβοι και οι κίνδυνοι

Γολιάθ των… Γολιάθ η JP Morgan – Πως ο Dimon δημιούργησε τη μεγαλύτερη τράπεζα του κόσμου, οι φόβοι και οι κίνδυνοι
Η τράπεζα που επενέβη για να αποτρέψει μια κυοφορούμενη τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ, έφερε και τα περισσότερα κέρδη στον κλάδο
Σχεδόν το ένα πέμπτο όλων των κερδών των αμερικανικών τραπεζών τους πρώτους εννέα μήνες του 2023 το έφερε η JPMorgan Chase.
Η τράπεζα που επενέβη για να αποτρέψει μια κυοφορούμενη τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ, έφερε και τα περισσότερα κέρδη στον κλάδο.
Η τραπεζική της θυγατρική στις ΗΠΑ έφερε κέρδη 38,9 δισ. δολαρίων - περίπου το 18% του συνόλου του κλάδου - σύμφωνα με τους υπολογισμούς των FT που βασίζονται σε στοιχεία από τον κλάδο παρακολούθησης BankRegData.
Εάν αυτό συνεχιστεί για ολόκληρο το έτος, η τράπεζα θα έχει επιτύχει το υψηλότερο μερίδιο στα κέρδη του κλάδου από το 2009, όταν πολλές τράπεζες εξακολουθούν να ανακάμπτουν από την οικονομική κρίση.
Μάλιστα, τα κέρδη της για την περίοδο ξεπέρασαν αυτά των Big Four αντιπάλων της, με τις Bank of America και Citigroup μαζί.
«Η JPMorgan είναι ο Γολιάθ των Γολιάθων», δήλωσε ο αναλυτής της Wells Fargo, Mike Mayo.
Τα δεδομένα δεν είναι ολοκληρωμένα, καθώς καλύπτουν κέρδη από θυγατρικές με καταθέσεις ασφαλισμένες από την Federal Deposit Insurance Corporation και περιλαμβάνουν τα κέρδη της JPMorgan από την εμπορική και λιανική τραπεζική, καθώς και τμήματα του τμήματος επενδυτικής τραπεζικής και συναλλαγών της, κάτι που δεν κάνουν όλοι οι αντίπαλοι της τράπεζας.

Οι χειρισμοί Dimon

Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν πώς ο διευθύνων σύμβουλος Jamie Dimon εκμεταλλεύτηκε τις ευκαιρίες εξαγοράς - κυρίως με τη διάσωση της First Republic τον Μάιο - και τα λάθη των ανταγωνιστών προκειμένου να καθιερωθεί η JPMorgan ως η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ σχεδόν σε κάθε μέτρο.
Οι περισσότερες μεγάλες τράπεζες επωφελήθηκαν από την αύξηση των επιτοκίων, τα οποία τους επιτρέπουν να ενισχύσουν τα περιθώρια κέρδους επιβάλλοντας υψηλότερα επιτόκια στους δανειολήπτες πιο γρήγορα από ό,τι τα μεταβιβάζουν στους καταθέτες.
Αλλά η JPMorgan προηγήθηκε με την αγορά της First Republic μετά την κατάρρευση της, όπως έκανε και την περίοδο που εξαγόρασε εταιρείες όπως η Bear Stearns και η Washington Mutual κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008.
«Η JPMorgan Chase ήταν πολύ αποτελεσματική στο να βρίσκεται στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή όταν ήταν διαθέσιμες οι γρήγορες πωλήσεις», δήλωσε ο Eric Rosengren, πρώην πρόεδρος της Fed της Βοστώνης.
Τα κέρδη από τη συμφωνία της First Republic ήταν άμεσα.
Το δεύτερο τρίμηνο του 2023, όταν έκλεισε η συμφωνία, η JPMorgan κέρδισε σχεδόν 20 σεντς από κάθε 1 δολάριο σε κέρδος που αναφέρουν οι τράπεζες των ΗΠΑ, σύμφωνα με το BankRegData, από 12 σεντς ένα χρόνο νωρίτερα.

Λάθη ανταγωνιστών

Εν τω μεταξύ, οι ανταγωνιστές της JPMorgan έκαναν λάθος βήματα.
Η BofA αντιμετωπίζει ζημίες άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων από ομόλογα που αγοράστηκαν ενόψει της αύξησης των επιτοκίων της Federal Reserve.
Η Wells Fargo έχει ανώτατο όριο περιουσιακών στοιχείων από το 2018 ως τιμωρία για το άνοιγμα εκατομμυρίων ψευδών λογαριασμών, γεγονός που περιόρισε την κερδοφορία.
Η Citi υφίσταται μια οδυνηρή αναδιοργάνωση μετά από χρόνια υποαπόδοσης και έχει λάβει εντολή συγκατάθεσης από τη Fed, η οποία της απαιτεί να δαπανήσει σε διαδικασίες και τεχνολογία.
«Το πιο εντυπωσιακό μέρος της JPMorgan είναι πώς, δεδομένου του μεγέθους τους, κατάφεραν ταυτόχρονα να αποφέρουν την υψηλότερη απόδοση ιδίων κεφαλαίων μεταξύ της ομάδας ομοτίμων», δήλωσε ο Ken Usdin, επικεφαλής τραπεζικής έρευνας στην Jefferies.

Μεθοδική δουλειά

Όταν ο Dimon έγινε Διευθύνων Σύμβουλος, η JPMorgan κατείχε περίπου το 8% των τραπεζικών καταθέσεων στις ΗΠΑ, υστερώντας της BofA και της Citi.
Τώρα έχει καταθέσεις 2,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων: περισσότερο από το 13% του συνόλου του κλάδου και μπροστά από την BofA, της οποίας το μερίδιο των καταθέσεων αυξήθηκε οριακά μόνο σε αυτό το διάστημα.
Η Marianne Lake, συν-επικεφαλής του τμήματος καταναλωτικής τραπεζικής της JPMorgan, δήλωσε σε συνέδριο του κλάδου τον Δεκέμβριο ότι η τράπεζα ήταν σταθερή στην αύξηση του μεριδίου της στις καταθέσεις, συνεχίζοντας να ανοίγει νέα υποκαταστήματα, επενδύοντας στην τεχνολογία και προσλαμβάνοντας περισσότερους τραπεζίτες.
«Είναι το αποτέλεσμα των επενδύσεων που έχουμε κάνει και οι επέμενες που πρόκειται να κάνουμε, θα συνεχίσουν να βλέπουμε αυτό το είδος ανάπτυξης στο μέλλον», δήλωσε η Lake.
Η JPMorgan δαπάνησε φέτος σχεδόν 16 δισεκατομμύρια δολάρια σε νέες πρωτοβουλίες και τεχνολογία σε αυτό που περιέγραψε ως «απαράμιλλη» προσπάθεια δαπανών.
Η JPMorgan μπόρεσε να δανείσει ή να επενδύσει αυτές τις καταθέσεις αποκομίζοντας τεράστια κέρδη καθώς η Fed αύξησε τα επιτόκια.
Το τεράστιο μέγεθός της την καθιστά μία από τις ελάχιστες τράπεζες των ΗΠΑ που οι αποταμιευτές θεωρούν ότι έχουν σιωπηρή κρατική εγγύηση για τις καταθέσεις τους, πιστεύοντας ότι οι ρυθμιστικές αρχές δεν θα επέτρεπαν στην τράπεζα να πτωχεύσει σε μια κρίση λόγω της συστημικής σημασίας της για την παγκόσμια οικονομία.
Αυτό έχει κάνει τις καταθέσεις της πιο σταθερές από ό,τι σε ορισμένα άλλα ιδρύματα.

Αναδιοργάνωση

Οι μικρότερες τράπεζες έχουν δεχθεί πιέσεις από καταθέτες, είτε από αποταμιευτές που ανησυχούν ότι τα κεφάλαια άνω του ορίου των 250.000 δολαρίων καλύπτονται από κρατική ασφάλιση είτε από καταθέτες που αναζητούν καλύτερα επιτόκια.
Στις τράπεζες των ΗΠΑ συνολικά, το ποσοστό των καταθέσεων στις οποίες οι τράπεζες πληρώνουν κάποιου είδους τόκους έχει αυξηθεί σε περίπου 70% από 65% ένα χρόνο νωρίτερα.
Η JPMorgan πληρώνει τόκους μόνο για περίπου το 55% των καταθέσεων της, αμετάβλητο σε σχέση με ένα χρόνο πριν.
Όταν ο Dimon έγινε διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan το 2006, οι ΗΠΑ είχαν περισσότερες από 7.600 τράπεζες.
Μόνο περίπου 4.300 απομένουν, σύμφωνα με την BankRegData.
Η συντριπτική πλειονότητα είναι τοπικά δίκτυα με λιγότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία.
Το 2021, η JPMorgan ξεπέρασε την Wells Fargo ως τράπεζα με περισσότερα υποκαταστήματα από οποιαδήποτε άλλη στις ΗΠΑ.
Ήταν την ίδια χρονιά που πέτυχε τον στόχο της να έχει υποκατάστημα Chase και στις 48 ηπειρωτικές πολιτείες των ΗΠΑ.
Ενώ ο συνολικός αριθμός των τραπεζικών υποκαταστημάτων μειώνεται σταθερά στις ΗΠΑ, η JPMorgan εξακολουθεί να βλέπει τα υποκαταστήματα ως το βασικό δρόμο ανάπτυξης.
Η τράπεζα είπε ότι τα υποκαταστήματα Chase που άνοιξαν από το 2017 είχαν μέχρι στιγμής συνεισφέρει περίπου 85 δισεκατομμύρια δολάρια σε καταθέσεις.

Προοπτικές

Ο Dimon φαίνεται να μην πάει πουθενά.
Έχει επισημάνει ότι σκοπεύει να παραμείνει στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου για αρκετά ακόμη χρόνια.
Ο ενδεχόμενος διάδοχός του θα πρέπει ενδεχομένως να αντιμετωπίσει υψηλότερες απαιτήσεις που ο Dimon έθεσε.
Η Lake και η Jennifer Piepszak, συνεπικεφαλής της καταναλωτικής επιχείρησης, έχουν έχουν προβάδισμα για να τον αντικαταστήσουν τελικά.
«Αυτό το μέρος είναι πολύ μεγάλο», είπε ένα πρώην στέλεχος της JPMorgan.
«Ο Dimon είναι μια τέτοια δύναμη της φύσης που φαίνεται πάνω από τις ρωγμές σήμερα, αλλά τι θα συμβεί όταν δεν είναι εκεί;», αναρωτήθηκε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης