Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απεβίωσε ο Schaeuble σε ηλικία 81 ετών - H διαδρομή του ανθρώπου που στιγμάτισε την Ελλάδα - Το ατύχημα που του άλλαξε τη ζωή

Απεβίωσε ο Schaeuble σε ηλικία 81 ετών - H διαδρομή του ανθρώπου που στιγμάτισε την Ελλάδα - Το ατύχημα που του άλλαξε τη ζωή
Ο Schaeuble έχει διαμορφώσει τη Γερμανία όπως κανένας άλλος πολιτικός
(upd) Την τελευταία του πνοή άφησε ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schaeuble.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Bild, ο θρύλος του CDU απεβίωσε σε ηλικία 81 ετών, στον ύπνο του, το βράδυ της Τρίτης (26/12/2023).
Ο Schaeuble διετέλεσε πρόεδρος της Bundestag από το 2017 έως το 2021, οπότε και αποσύρθηκε, αφού η σύζυγός του υπέστη σοβαρή πτώση το καλοκαίρι και επιθυμούσε να περάσει περισσότερο χρόνο με την οικογένειά του.
Το 2018, ο Σόιμπλε ορκίστηκε καγκελάριος Μέρκελ μετά την επανεκλογή της
Ο πολιτικός του CDU, ο οποίος θήτευσε στη Bundestag για περισσότερα από 50 χρόνια, αφήνει πίσω τη σύζυγό του Ingeborg (80), τέσσερα παιδιά και τέσσερα εγγόνια.
Ο Schaeuble έχει διαμορφώσει τη Γερμανία όπως κανένας άλλος πολιτικός. Το 1972 μπήκε για πρώτη φορά στην Bundestag για το CDU (εκλογική περιφέρεια Offenburg). Γιόρτασε τη μεγαλύτερη επιτυχία του το 1990. Ως υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση του Helmut Kohl (CDU, πέθανε το 2017), διαπραγματεύτηκε τη συνθήκη ενοποίησης με την Ανατολική Γερμανία.

Το ατύχημα που του άλλαξε τη ζωή

Ο Schaeuble υπέστη το χειρότερο χτύπημα της μοίρας στις 12 Οκτωβρίου 1990. Ένας ψυχικά άρρωστος πυροβόλησε τον πολιτικό του CDU κατά τη διάρκεια μιας προεκλογικής εκστρατείας στο Oppenau (Βάδη-Βυρτεμβέργη).
Ο Schaeuble, ο οποίος είχε σωριαστεί στο έδαφος, μπροστά στα μάτια της μεγαλύτερης κόρης του, πρόλαβε να πει λίγο πριν χάσει τις αισθήσεις του ότι δεν αισθάνεται τα πόδια του. Οδηγήθηκε αρχικά στο κοντινότερο νοσοκομείο, στην περιοχή Oberkirch και από εκεί με ελικόπτερο στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Φράινμπουργκ όπου οι γιατροί έδωσαν μάχη για τουλάχιστον πέντε ώρες για να τον κρατήσουν στην ζωή. Έκτοτε, ο Schaeuble έμεινε ανάπηρος και κινούταν σε αναπηρικό αμαξίδιο.
Ωστόσο, ο ίδιος δήλωνε τυχερός για το «ατύχημα» καθώς αν η σφαίρα τον έβρισκε ελάχιστα χιλιοστά πιο ψηλά θα είχαν παραλύσει και χέρια του. Τι έμαθε ο ίδιος από την αναπηρία του; Τρία χρόνια πριν, όταν έκλεινε τα 70 του θα ανέφερε σε μία συνέντευξη: «Έμαθα ότι ο άνθρωπος μπορεί να ζήσει και να τα βγάλει πέρα με δεδομένα, τα οποία δεν φανταζόταν παλιότερα. Έχουμε την ικανότητα να προσαρμοζόμαστε».
shoible6.jpg

Τα ελληνικά μνημόνια

Ο Schaeuble ήταν ιδιαίτερα... γνωστός στον ελληνικό λαό για την ιδιαίτερη αυστηρότητα που επέδειξε την περίοδο των μνημονίων.
Ο ίδιος ωστόσο σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει πριν από περίπου ενάμιση χρόνο είχε τονίσει πως έχει ήσυχη τη συνείδησή του για τις επιλογές του αφού το κίνητρό το ήταν να βοηθήσει κι όχι να βλάψει τους Έλληνες. Μάλιστα, σημείωσε ότι «η Ελλάδα πέτυχε πολλά».
«Η κρίση δεν ξεπεράστηκε τελεσίδικα – κυρίως υπό το φως και των επίκαιρων συνθηκών. Αλλά εκείνο που ισχύει είναι: Η Ελλάδα πέτυχε πολλά! Και αυτό δείχνει ότι η δουλειά που έγινε δεν πήγε χαμένη. Χρειάστηκε να απαιτήσουμε πολλά από την Ελλάδα, αλλά πρωτίστως η Ελλάδα χρειάστηκε να απαιτήσει πολλά από τον εαυτό της. Το αντίτιμο για την εσωτερική υποτίμηση, την οποία έπρεπε να υποστεί η Ελλάδα, είναι πολύ βαρύ για τους Ελληνες πολίτες. Αλλά αυτή ήταν μία απόφαση των Ελλήνων και όχι άλλων Ευρωπαίων», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά τον Ιούλιο του 2022.

Τσακαλώτος: Θα μπορούσε να έχει καταστρέψει την Ευρώπη – Αυλή του το Eurogroup

Τη θέση ότι ο Wolfgang Schaeuble θα μπορούσε να είχε καταστρέψει την Ευρώπη διατύπωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με αφορμή τον θάνατο του Γερμανού πολιτικού.
Ερωτηθείς για τον πρώην Γερμανό ΥΠΟΙΚ με τον οποίο είχε βρεθεί πολλές φορές αντιμέτωπος κατά την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ.Τσακαλώτος σημείωσε ότι παρά την περίσταση, θα πρέπει να είμαστε δίκαιοι και αυστηροί, τονίζοντας ότι η Ιστορία δεν θα τον κρίνει καλά.
«Σε στιγμές που πεθαίνει ένας αντίπαλος, γιατί ήταν αντίπαλος, είναι καιρός για αναστοχασμό. Ήταν ηγέτης που κυριάρχησε στο Eurogroup για πάρα πολλά χρόνια. Το Eurogroup ήταν η αυλή του, είχε χώρες-δορυφόρους.
Είχε μια μεγάλη επιβολή, αλλά πρέπει να είμαστε και δίκαιοι και αυστηροί, παρά την περίσταση. Δεν θα τον κρίνει καλά η ιστορία» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Τσακαλώτος.
«Ο Schaeuble ήθελε ενωμένη την Ευρώπη, ήθελε μια πολιτική ένωση, αλλά μόνο για μερικές χώρες.
Εμάς μας ήθελε εκτός, και άλλες χώρες ήθελε εκτός, γιατί το όνειρό του ήταν μια πολιτική ένωση για τους λίγους.
Ήταν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα πολιτικού που σε μια κρίση δεν καταλαβαίνει ότι έχει αλλάξει το παράδειγμα.
Ότι οι παλιές πολιτικές, οι παλιές ιδεολογίες δεν δουλεύουν.
Θα μπορούσε να καταστρέψει την Ευρώπη» είπε ο κ.Τσακαλώτος.

Βαρουφάκης: Η Ιστορία θα τον κρίνει σκληρά

Aπό τους πολιτικούς που είχε συχνές συγκρούσεις με τον Schaeuble, ήταν ο πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν επικεφαλής του ΜέΡΑ 25, Γιάνης Βαρουφάκης.
«Η Ιστορία θα τον κρίνει σκληρά, όχι όμως σκληρότερα από εκείνους που υπέκυψαν στις καταστροφικές του πολιτικές» σχολίασε με ανάρτηση του στο X.
Yanis.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης