Τελευταία Νέα
Διεθνή

To μεγαλύτερο δίμηνο ράλι εδώ και δεκαετίες, έσωσε τα ομόλογα

To μεγαλύτερο δίμηνο ράλι εδώ και δεκαετίες, έσωσε τα ομόλογα
H απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ, υποχώρησε κατά 50 μονάδες βάσης (bps) τον Δεκέμβριο
Το δίμηνο ράλι στις τιμές των ομολόγων, το οποίο τροφοδοτήθηκε από τις προσδοκίες ότι οι κεντρικές τράπεζες θα μειώσουν σύντομα τα επιτόκια, έσωσε τις αγορές σταθερού εισοδήματος από ένα σχεδόν ανήκουστο τρίτο συνεχόμενο έτος πτώσης.
Σύμφφωνα με το Reuters, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ, το σημείο αναφοράς για το κόστος δανεισμού σε παγκόσμιο επίπεδο, υποχώρησε κατά 50 μονάδες βάσης (bps) τον Δεκέμβριο, μετά από πτώση 53 bps τον Νοέμβριο.
Η δίμηνη πτώση της είναι η μεγαλύτερη από το 2008, όταν η Fed μείωνε τα επιτόκια κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Ο παγκόσμιος δείκτης της ICE BofA για την αγορά ομολόγων, ο οποίος περιλαμβάνει κρατικό και εταιρικό χρέος, σημείωσε άνοδο περίπου 7% τους τελευταίους δύο μήνες - την ισχυρότερη περίοδο οκτώ εβδομάδων που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG.
Η απότομη πτώση των αποδόσεων, οι οποίες κινούνται αντιστρόφως ανάλογα με τις τιμές, έχει αμβλύνει την πίεση στις εταιρείες και τα νοικοκυριά, καθώς και στις αγορές κατοικίας και στις κυβερνήσεις που τον Οκτώβριο αντιμετώπισαν το πιο αυξημένο κόστος δανεισμού εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία.
Ήταν επίσης βάλσαμο για τις υπερχρεωμένες χώρες όπως η Ιταλία, όπου οι αποδόσεις των ομολόγων οδεύουν προς τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση τους από το 2013.

Άλλαξαν τόνο οι κεντρικές τράπεζες

Οι κεντρικοί τραπεζίτες άλλαξαν απότομα τον τόνο τους σχετικά με τον πληθωρισμό τον Δεκέμβριο, τροφοδοτώντας τα στοιχήματα των επενδυτών για μείωση των επιτοκίων.
Αυτό ακολούθησε έναν εκπληκτικό Νοέμβριο, όταν τα στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ και την Ευρώπη μειώθηκε πολύ ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν.
"Μας εξέπληξε η ισχύς αυτού του ράλι", δήλωσε ο Oliver Eichmann, επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος σταθερού εισοδήματος της εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων DWS.
Ο Christopher Waller της Fed και η Isabel Schnabel της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, και οι δύο  φημισμένα γεράκια της νομισματικής πολιτικής, χαλάρωσαν τη διατύπωσή τους τον Δεκέμβριο και αναγνώρισαν - κατά τα λόγια της Schnabel - μια "αξιοσημείωτη" πτώση του πληθωρισμού.
Η Fed προκάλεσε νέα ευφορία στις αγορές όταν χρησιμοποίησε τη συνεδρίασή της τον Δεκέμβριο για να πει ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων είχαν τελειώσει.
Ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell αρνήθηκε κυρίως να αντιταχθεί στα στοιχήματα της αγοράς για μεγάλες μειώσεις το επόμενο έτος, αν και το "dot plot" της Fed προέβλεπε τρεις μειώσεις 25 μ.β. το 2024, σε σύγκριση με τις περισσότερες από 150 μ.β. που είχαν τιμολογηθεί από τις αγορές.
"Αυτό ήταν μια έκπληξη", δήλωσε ο Jamie Niven, διαχειριστής χαρτοφυλακίου ομολόγων στη διαχειρίστρια περιουσιακών στοιχείων Candriam.
"Και σας αφήνει με το ερώτημα, τι βλέπουν αυτοί που ίσως δεν βλέπει η αγορά".
Τα πιο ριψοκίνδυνα τμήματα της αγοράς ομολόγων, που γίνονται όλο και πιο ελκυστικά καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν σε μειώσεις των επιτοκίων το επόμενο έτος, σημείωσαν το μεγαλύτερο ράλι.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς της Ιταλίας βρίσκεται σε τροχιά πτώσης άνω των 75 μονάδων βάσης τον Δεκέμβριο, η μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από την κρίση χρέους της ευρωζώνης το 2013.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης