Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οργανωμένο… σχέδιο κατά Trump - Μετά το Colorado, και το Maine τον αποκλείει από τις εκλογές για ανταρσία

Οργανωμένο… σχέδιο κατά Trump  - Μετά το Colorado, και το Maine τον αποκλείει από τις εκλογές για ανταρσία
Η προεκλογική εκστρατεία του Trump ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει άμεσα στη Δικαιοσύνη κατά της απόφασης
Ένα οργανωμένο σχέδιο για τον αποκλεισμό του Donald Trump από τις προεδρικές εκλογές του 2024 φαίνεται πως είναι σε εξέλιξη στις ΗΠΑ καθώς μετά το Κολοράντο, η Πολιτεία του Maine ανακοίνωσε ότι το όνομα του Trump δεν θα συμπεριληφθεί στα ψηφοδέλτια της εσωκομματικής διαδικασίας των Ρεπουμπλικάνων για την ανάδειξη του υποψηφίου της παράταξης στις προεδρικές εκλογές του 2024.
Πρόκειται για τη δεύτερη Πολιτεία των ΗΠΑ που λαμβάνει σχετική απόφαση, η οποία έρχεται περίπου μια εβδομάδα μετά από αντίστοιχη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Colorado.
«Δεν είναι κατάλληλος για να ασκήσει το αξίωμα του προέδρου με δεδομένη την 14η τροπολογία του Συντάγματος, η οποία αποκλείει την ανάδειξη σε οποιοδήποτε αξίωμα προσώπων που επιδόθηκαν σε ανταρσία», αναφέρει η Δημοκρατική υπουργός Εσωτερικών του Maine και αρμόδια για την οργάνωση των εκλογών Shenna Bellows.

Στη Δικαιοσύνη ο Trump

Η απόφαση αυτή του Maine θα αμφισβητηθεί στη Δικαιοσύνη από τον Donald Trump, όπως ανακοίνωσε σχεδόν άμεσα η εκστρατεία του.
Η προεκλογική εκστρατεία του Trump είπε ότι θα υποβάλει ένσταση για την «αποτρόπαια» αυτή απόφαση, την οποία καταδίκασε και ο ίδιος ο Trump, ο οποίος χαρακτήρισε την Shenna Bellows «αξιωματούχο της ριζοσπαστικής αριστεράς» και «θερμή υποστηρίκτρια του Biden».

Απόπειρα κλοπής

«Παρακολουθούμε απευθείας απόπειρα κλοπής των εκλογών και στέρησης του δικαιώματος ψήφου κάθε Αμερικανού ψηφοφόρου» υποστήριξε η εκστρατεία του Trump, με τους δικηγόρους του να αμφισβητούν το επιχείρημα ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ συμμετείχε σε εξέγερση και ότι η ομιλία του προς τους οπαδούς την ημέρα της εισβολής στο Καπιτώλιο (στις 6 Ιανουαρίου του 2021) προστατεύεται από το δικαίωμα του στην ελευθερία του λόγου.
Σημειώνεται ότι ο Trump είναι το απόλυτο και αδιαφιλονίκητο φαβορί για να λάβει το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές του 2024, όπου και αναμένεται να βρεθεί εκ νέου αντιμέτωπος με τον Joe Biden για την προεδρία των ΗΠΑ.

Η απόφαση

Η απόφαση της Bellows ήρθε αφότου μια ομάδα πρώην βουλευτών του Maine είπε ότι ο Trump πρέπει να αποκλειστεί από τις επικείμενες εκλογές βάσει διάταξης του Συντάγματος των ΗΠΑ που απαγορεύει στους ανθρώπους να κατέχουν αξιώματα εάν συμμετείχαν σε «εξέγερση ή εξέγερση» αφού προηγουμένως ορκίστηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι πρώην βουλευτές - Kimberley Rosen, Thomas Saviello και Ethan Strimling – ανέφεραν σε δήλωση τους ότι η Bellows «στάθηκε στο πλευρό της Δημοκρατίας και του Συντάγματός μας με την απόφασή της να απαγορεύσει τον πρώην πρόεδρο Donald Trump από το ψηφοδέλτιο του Maine».
Σημειώνεται πως οι Rosen και Saviello είναι πρώην Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές ενώ ο Strimling Δημοκρατικός.
Η απόφαση ισχύει μόνο για τις προκριματικές εκλογές στο Maine του Μαρτίου, αλλά θα μπορούσε να επηρεάσει το καθεστώς του Trump για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Το Ανώτατο Δικαστήριο

Η απόφαση αυτή πιθανότατα θα εντείνει την πίεση στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ να επιλύσει ζητήματα σχετικά με την επιλεξιμότητα του Trump σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με τη συνταγματική διάταξη που είναι γνωστή ως Ενότητα 3 της 14ης Τροποποίησης.
Σημειώνεται ότι ο Trump έχει κατηγορηθεί τόσο ομοσπονδιακά όσο και στην Πολιτεία της Georgia για τον ρόλο του στην προσπάθεια ανατροπής των εκλογών του 2020, αλλά δεν του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για εξέγερση που σχετίζεται με την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου.

Η απόφαση του Κολοράντο

Πριν από περίπου μια εβδομάδα, το Ανώτατο Δικαστήριο του Colorado αποφάσισε ότι ο Trump αποκλείεται από την προκριματική ψηφοφορία των Ρεπουμπλικάνων του 2024 λόγω του ρόλου του στα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, επικαλούμενο την 14η Τροπολογία του Συντάγματος των ΗΠΑ.
Η τροπολογία περιορίζει τα άτομα που συμμετέχουν σε εξέγερση από το να κατέχουν δημόσια αξιώματα.
Με την απόφαση αυτή ο Trump έγινε ο πρώτος υποψήφιος στην ιστορία των ΗΠΑ που κρίθηκε μη επιλέξιμος για την προεδρία.
O Trump έχει κάνει ήδη γνωστό πως θα ασκήσει έφεση στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Colorado.

Το εξετάζει και η California - Απέρριψαν Michigan, Minessota

Εν τω μεταξύ, η αντικυβερνήτης της California Eleni Kounalakis απευθύνθηκε την Τετάρτη (20/12/2023) στην υπουργό Εσωτερικών, Shirley Weber, ζητώντας της να διερευνήσει «κάθε νόμιμη επιλογή» για να αποκλείσει τον πρώην πρόεδρο Donald Trump από τις προκριματικές εκλογές του 2024 στην πολιτεία στο δρόμο προς τον Λευκό Οίκο.
«Με βάση την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Κολοράντο στην υπόθεση Anderson v. Griswold (2023 CO 63), σας προτρέπω (Weber) να διερευνήσετε κάθε νομική επιλογή για να αποκλείσετε τον πρώην Πρόεδρο Donald Trump από το προεδρικό ψηφοδέλτιο της Καλιφόρνια το 2024», έγραψε στην επιστολή της η Kounalakis.
Η Kounalakis είπε ότι κατέληξε στην απόφαση αυτή λόγω της υποτιθέμενης συμμετοχής του Trump στη λεγόμενη εξέγερση του Καπιτωλίου στις 6 Ιανουαρίου 2021, αναφέροντας ότι η απόφαση του Colorado θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως βάση για μια παρόμοια απόφαση στην California.
Σημειώνεται πάντως πως οι Πολιτείες του Michigan και της Minessota απέρριψαν να εξετάσουν αντίστοιχες προσφυγές που κατέθεσαν ψηφοφόροι των Πολιτειών τους, με βασικό αίτημα τον αποκλεισμό του Trump από τις προκριματικές εκλογές.

Αντιδράσεις

Πάντως η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Colorado να αποκλειστεί ο Donald Trump από τις εκλογές του 2024 στην πολιτεία λόγω παραβίασης της ρήτρας εξέγερσης της 14ης τροπολογίας έχει προκαλέσει την οργή Αμερικάνων νομικών.
Ρεπουμπλικανοί και κορυφαίοι νομικοί αναλυτές εξέφρασαν την οργή τους για την απόφαση, κάνοντας λόγο ακόμη και για δικαστικό «πραξικόπημα».
Από τη στιγμή που ξεκίνησε η εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου το 2021, οι Δημοκρατικοί και οι αντίπαλοι του Trump προέτρεψαν να χρησιμοποιηθεί ο όρος «εξέγερση» για να περιγράψει τις εξελίξεις.
Ο Trump δεν έχει ακόμη καταδικαστεί επίσημα για εξέγερση ή για οποιοδήποτε καταστατικό της εποχής της Συνομοσπονδίας, στο οποίο αναφέρεται η 14η Τροποποίηση.
Όπως σημειώνουν νομικοί κύκλοι των ΗΠΑ, το Ανώτατο Δικαστήριο του Colorado, ενώ ήταν εξ ολοκλήρου Δημοκρατικό, διχάστηκε στην απόφαση με ψήφους 4-3, πράγμα που σημαίνει ότι ορισμένοι Δημοκρατικοί φοβούνταν να υποστηρίξουν μια τέτοια απόφαση ορόσημο.
Το δικαστήριο εξέδωσε αναστολή μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, προκειμένου να δοθεί χρόνος στην ομάδα του Trump να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ πριν οριστικοποιηθεί το ψηφοδέλτιο του Centennial State.
Η εκστρατεία του Trump είπε αμέσως ότι σχεδιάζει να προσφύγει στο Εφετείο.

Παράνοια…

Ο εκπρόσωπος του Trump, Steven Cheung, υποστήριξε ότι οι Δημοκρατικοί βρίσκονται σε «κατάσταση παράνοιας» για το προβάδισμα του Trump και ότι «έχασαν την πίστη τους στην αποτυχημένη προεδρία Biden» και έτσι έπρεπε να καταφύγουν στο να πετάξουν το όνομα του Ρεπουμπλικανού πρωτοπόρου από το ψηφοδέλτιο.
Στην «Ειδική Έκθεση», ο παρουσιαστής Bret Baier σημείωσε ότι η βαρύτητα της απόφασης του Colorado μπορεί να μην είναι ακόμη πλήρως γνωστή, καθώς υπάρχουν παρόμοιες νομικές ενέργειες σε μια σειρά από Πολιτείες, όπου η τύχη του Trump στο ψηφοδέλτιο δεν έχει ακόμη κριθεί.
Αρκετές βασικές πολιτείες, συμπεριλαμβανομένης της Pensylvania έχουν επίσης ανώτατα δικαστήρια που επικρατούν οι Δημοκρατικοί.

Εχθροί της Δημοκρατίας

Ο Chris Landau, πρώην νομικός υπάλληλος των δικαστών του Ανωτάτου Δικαστή Clarence Thomas και του αείμνηστου Antonin Scalia, κήρυξε την απόφαση του Colorado αναμενόμενη από την αριστερά που προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποτρέψει μια δεύτερη προεδρία Trump.
«Ελπίζω ότι οι αντιδράσεις να ληφθούν σοβαρά υπόψιν γιατί αυτή είναι μια από τις πιο αντιδημοκρατικές αποφάσεις που έχουμε δει στην αμερικανική ιστορία – ότι τέσσερις μη εκλεγμένοι δικαστές σε ένα πολιτειακό Ανώτατο Δικαστήριο ανέλαβαν να αποκλείσουν κάποιον που διαφορετικά πληροί όλα τα προσόντα του Συντάγματος», δήλωσε ο Landau στο Fox News.
Ο Landau δήλωσε, ωστόσο, ότι είναι βέβαιος ότι το Ανώτατο Δικαστήριο θα «ρίξει μια ματιά» στην υπόθεση του Κολοράντο και θα την ανατρέψει.
«Είναι τρομακτικό για εμένα ως Αμερικανό το γεγονός ότι εφαρμόζεται τέτοιου είδους νόμος, ότι τα δικαστήρια είναι τόσο αλαζονικά που νομίζουν ότι είναι στο χέρι τους να αποφασίσουν ποιος μπορεί να είναι στο ψηφοδέλτιο εμποδίζοντας τη δημοκρατία να λειτουργήσει», είπε.
Πρόσθεσε ότι οποιοσδήποτε νομικός είναι ελεύθερος να αντιπαθεί τον Trump, αλλά ότι οι απόψεις του δεν πρέπει να καταλήγουν σε αποφάσεις ορόσημα αυτού του μεγέθους.
"Γιατί αυτοί οι άνθρωποι είναι τόσο τρομοκρατημένοι που παραβιάζουν όλους τους κανόνες για να βγάλουν τον Trump από το ψηφοδέλτιο;
Αφήστε τον κόσμο να ψηφίσει", είπε.
Ο καθηγητής Νομικής του Πανεπιστημίου George Washington, Jonathan Turley κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος, αποκαλώντας την απόφαση "εκπληκτικά αντιδημοκρατική", προσθέτοντας ότι το δικαστήριο έλαβε την ευρύτερη δυνατή, νομικά μιλώντας, ερμηνεία του νόμου και του Συντάγματος για να λάβει την απόφαση.
Ο Ingraham συμφώνησε, προτείνοντας ότι οι αριστεροί νομικοί αντιμετωπίζουν τακτικά το Σύνταγμα όχι ως στατικό έγγραφο αλλά ως πολιτικό «ανόητο κείμενο».
Ο Turley είπε ότι η 6η Ιανουαρίου ήταν μια αποτρόπαια μέρα και ότι όσοι διέπραξαν εγκλήματα πρέπει να διωχθούν.
Ωστόσο, υποστήριξε ο Turley, η 6η Ιανουαρίου δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως ένα γεγονός με τη χρησιμότητα του αποκλεισμού ενός προεδρικού υποψηφίου και της δημιουργίας μιας νομικής «ολισθηρής κατωφέρειας» για κάθε άλλη πολιτεία όπου εκκρεμούν υποθέσεις ή θα κινηθούν.
"Αυτή είναι μια στιγμή που χρειαζόμαστε πραγματικά τη δημοκρατία: Πρέπει να επιτρέψουμε στους ψηφοφόρους να ψηφίσουν.
Πρέπει να ακούσουμε την απόφασή τους. Και το δικαστήριο εδώ απλά είπε, "Δεν πρόκειται να το πάρετε αυτό στο Κολοράντο"...", είπε.

Τι ήταν η 14η τροποποίηση

Η 14η Τροποποίηση παρείχε κυρίως ίσα δικαιώματα και ιθαγένεια στους απελευθερωμένους σκλάβους και στους έγχρωμους μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο.
Η ρήτρα εξέγερσης, ή η ρήτρα αποκλεισμού, στην 14η τροποποίηση απαγορεύει σε όποιον ορκίστηκε να υποστηρίξει το Σύνταγμα και «εμπλέχτηκε σε εξέγερση ή εξέγερση εναντίον του ή [έχει] βοηθήσει ή ενισχύσει τους εχθρούς του» να έχει ομοσπονδιακή ή κρατική θέση.
Αρχικά προοριζόταν να στοχεύσει πρώην αξιωματικούς του Συνομοσπονδιακού Στρατού, αξιωματούχους της Συνομοσπονδίας και όσους υποστήριζαν την αποσχιστική κυβέρνηση του Richmond.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης