Τελευταία Νέα
Διεθνή

Με... το ίδιο νόμισμα απαντά η Ρωσία στη Δύση: Έχουμε κατάλογο με περιουσιακά στοιχεία που θα σας κατασχέσουμε - Είναι κλοπή

Με... το ίδιο νόμισμα απαντά η Ρωσία στη Δύση: Έχουμε κατάλογο με περιουσιακά στοιχεία που θα σας κατασχέσουμε - Είναι κλοπή
Για «κλοπή» από τη Δύση μιλά το Κρεμλίνο σχολιάζοντας τα σενάρια περί κατάσχεσης ρωσικών assets
Σχετικά Άρθρα
Αυστηρή προειδοποίηση για κατασχέσεις δυτικών assets απευθύνει η Ρωσία στη Δύση, τονίζοντας ότι υπάρχει κατάλογος αμερικανικών, ευρωπαϊκών και άλλων περιουσιακών στοιχείων που θα κατασχεθούν, εάν οι ηγέτες της G7 αποφασίσουν να προχωρήσουν στην κατάσχεση 300 δισ. δολαρίων σε δεσμευμένα αποθεματικά της ρωσικής κεντρικής τράπεζας.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο σχετικά με πληροφορίες, οι ηγέτες του G7 θα συζητήσουν μια νέα νομική θεωρία που θα επιτρέψει την κατάσχεση των παγωμένων ρωσικών assets όταν συναντηθούν τον Φεβρουάριο.

Για «κλοπή» μιλά το Κρεμλίνο

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov δήλωσε ότι οποιαδήποτε τέτοια κίνηση από τη Δύση θα ισοδυναμούσε με «κλοπή», θα παραβίαζε το διεθνές δίκαιο και θα υπονόμευε τα αποθεματικά νομίσματα, το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και την παγκόσμια οικονομία. «Θα είναι ένα σημαντικό πλήγμα στις κύριες παραμέτρους της διεθνούς οικονομίας, θα υπονομεύσει τη διεθνή οικονομία», δήλωσε ο Peskov στους δημοσιογράφους.
«Θα υπονομεύσει την εμπιστοσύνη άλλων χωρών στις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς και στην ΕΕ ως οικονομικούς εγγυητές. Ως εκ τούτου, τέτοιες ενέργειες είναι γεμάτες με πολύ, πολύ σοβαρές συνέπειες».
Όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει συγκεκριμένος κατάλογος δυτικών περιουσιακών στοιχείων που η Ρωσία θα μπορούσε να κατασχέσει σε αντίποινα, ο Peskov είπε: «Ναι, υπάρχει». Ωστόσο, ο ίδιος αρνήθηκε να πει ποια συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία περιλαμβάνονται στον κατάλογο.
Αφού ο πρόεδρος, Vladimir Putin, έστειλε στρατεύματα στην Ουκρανία το 2022, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους απαγόρευσαν τις συναλλαγές με την κεντρική τράπεζα και το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας, μπλοκάροντας περίπου 300 δισ. δολάρια σε κυρίαρχα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στη Δύση.
Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου εργάστηκαν τους τελευταίους μήνες για να επιταχύνουν τις προσπάθειες κατάσχεσης των ρωσικών assets που έχουν «παγώσει» στο Βέλγιο και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις και ελπίζουν ότι οι ηγέτες του G7 θα συμφωνήσουν να εκδώσουν μια ισχυρότερη δήλωση όταν συναντηθούν στα τέλη Φεβρουαρίου, περίπου στη δεύτερη επέτειο της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία, δήλωσαν τρεις πηγές στο Reuters.

Τα σενάρια περί κατάσχεσης ρωσικών assets

Η νομιμότητα της κατάσχεσης ρωσικών κρατικών περιουσιακών στοιχείων δεν είναι ξεκάθαρη - και η Ρωσία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θα αμφισβητήσει οποιαδήποτε κατάσχεση στα δικαστήρια.
Οι υποστηρικτές της κατάσχεσης των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων λένε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι παράνομος πόλεμος και ότι τα δεσμευμένα ρωσικά χρήματα θα πρέπει να δοθούν στην Ουκρανία είτε για την ανοικοδόμηση είτε ακόμη και για την καταπολέμηση των ρωσικών δυνάμεων.
Ρώσοι αξιωματούχοι, ωστόσο, λένε ότι η Δύση έχει διεξάγει αρκετούς πολέμους αμφίβολης νομιμότητας, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου στο Ιράκ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ την περίοδο 2003-2011 - και ορισμένοι δικηγόροι έχουν αμφισβητήσει αν η κατάσχεση είναι καν νόμιμη σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Δεν είχαν ληφθεί αποφάσεις και αρκετές χώρες -συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας- θα απαιτούσαν νομοθετικές αλλαγές για να καθιερωθούν οι απαραίτητες αρχές για τη διενέργεια τέτοιων κατασχέσεων, ανέφεραν πηγές στο Reuters.
Η Ρωσία έχει μειώσει τις συμμετοχές της σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα από το 2014 και ορισμένοι στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προειδοποιήσει ότι η κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων θα μπορούσε να ωθήσει άλλες μεγάλες δυνάμεις -συμπεριλαμβανομένης της Κίνας- να αποφύγουν τα αμερικανικά και ευρωπαϊκά νομίσματα και κρατικά ομόλογα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης