Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Αιθιοπία αποκτά λιμάνι στην Ερυθρά Θάλασσα μέσω... Σομαλιλάνδης

Η Αιθιοπία αποκτά λιμάνι στην Ερυθρά Θάλασσα μέσω... Σομαλιλάνδης
Αντάλλαγμα ένα μερίδιο στην Ethiopian Airlines
Σχετικά Άρθρα
Συμφωνία με τη Σομαλιλάνδη -μια αποσχισθείσα περιοχή της Σομαλίας- για πρόσβαση στην Ερυθρά Θάλασσα με αντάλλαγμα ένα μερίδιο στην Ethiopian Airlines, υπέγραψε η Αιθιοπία.
Οι λεπτομερείς διαπραγματεύσεις για την επίτευξη επίσημης συμφωνίας θα ολοκληρωθούν σε ένα μήνα, δήλωσε ο Ρεντουάν Χουσεΐν, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του πρωθυπουργού Άμπι Άχμεντ.
Το Μνημόνιο Συνεννόησης θα επιτρέψει στην Αιθιοπία να μισθώσει την πρόσβαση στην Ερυθρά Θάλασσα από τη Σομαλιλάνδη για χρήση ως στρατιωτική βάση και για εμπορικούς σκοπούς για 50 χρόνια, είπε ο Χουσεΐν. Η Αιθιοπία μπορεί επίσης να κατασκευάσει υποδομές και έναν διάδρομο, είπε σε ενημέρωση τη Δευτέρα 1/1 στην πρωτεύουσα Αντίς Αμπέμπα, στην οποία παρευρέθηκε ο πρόεδρος της Σομαλιλάνδης, Μούσε Μπιχί Άμπντι.
Τον Οκτώβριο, ο Άμπι Άχμεντ -σε μια τηλεοπτική διάλεξη- προσδιόρισε την πρόσβαση στον ωκεανό ως στρατηγικό στόχο και προειδοποίησε ότι η αποτυχία διασφάλισής του θα μπορούσε να οδηγήσει σε σύγκρουση. Οι παρατηρήσεις του Αμπί προκάλεσαν επικρίσεις από την Ερυθραία, τη Σομαλία και το Τζιμπουτί, οι οποίοι περιέγραψαν την κυριαρχία και την εδαφική τους ακεραιότητα ως ιερή και μη ανοιχτή προς συζήτηση.
Η θέση του για την Ερυθρά Θάλασσα προκάλεσε ανησυχίες στους διπλωμάτες για νέα περιφερειακή αστάθεια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης