Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αυτήν τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά: Η αποδολαριοποίηση είναι… ασταμάτητη - Πώς θα επιτευχθεί

Αυτήν τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά: Η αποδολαριοποίηση είναι… ασταμάτητη - Πώς θα επιτευχθεί
Η δυσαρέσκεια για την υπεροχή του δολαρίου είναι διάχυτη παγκοσμίως, καλύπτοντας γεωγραφικά τη Νοτιοανατολική Ασία, τη Μέση Ανατολή και τη Λατινική Αμερική
Aπό τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και εξής, το δολάριο παραμένει κυρίαρχο στα διεθνή νομισματικά και οικονομικά συστήματα
Είναι αποθεματικό νόμισμα, μέσο συναλλαγής και λογιστική μονάδα.
Ορισμένες χώρες και περιοχές έχουν προσπαθήσει κατά καιρούς να μειώσουν την εξάρτησή τους από το δολάριο, γεγονός που ονομάζεται αποδολαριοποίηση.
Καμία όμως από αυτές τις προσπάθειες δεν έτυχε ευρείας βάσης και επιτυχίας.
Η διάχυτη δυσαρέσκεια για την κυριαρχία του δολαρίου και τη δύναμη που παρέχει στην Ουάσιγκτον ήταν προφανής, αλλά καμία από τις μέχρι σήμερα προσπάθειες αποδολαριοποίησης δεν έχει επιτύχει ουσιαστικά αποτελέσματα.
Επομένως, η κυριαρχία και η υπεροχή του δολαρίου ΗΠΑ εξακολουθούν να αποτελούν το τρέχον παγκόσμιο αφήγημα.
Ωστόσο, αυτήν τη φορά είναι διαφορετικά.
Η δυσαρέσκεια για την υπεροχή του δολαρίου είναι διάχυτη παγκοσμίως, καλύπτοντας γεωγραφικά τη Νοτιοανατολική Ασία, τη Μέση Ανατολή και τη Λατινική Αμερική.
Οι πρόσφατες διεργασίες αποδολαριοποίησης είναι πολύπλευρες, καθώς εκδηλώνονται σε διαφορετικούς τομείς και κανάλια.
Πάνω από όλα, η αποδολαριοποίηση έχει γίνει κομμάτι των πολιτικών και των στρατηγικών συγκεκριμένω χωρών.
Αλλά οι προσπάθειες αποδολαριοποίησης δεν σημαίνουν ότι η κατάρρευση του δολαρίου είναι επικείμενη ή η επιρροή του νομίσματος έχει λήξει.
Επί του παρόντος, δεν υπάρχει καλή εναλλακτική λύση στο δολάριο.
Κανένα στοιχείο δεν δείχνει ότι η θέση του δολαρίου απειλείται.
Ωστόσο, τα μειονεκτήματα της υπερβολικής εξάρτησης από το δολάριο έχουν γίνει αισθητά, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Πολλές χώρες έχουν αρχίσει να αναζητούν εναλλακτικές αντί του δολαρίου στις εμπορικές τιμολογήσεις, σε συναλλαγματικά αποθέματα (forex), τρόπους χρηματοοικονομικής εκκαθάρισης, εκδόσεις χρέους κ.λπ.
Η αποδολαριοποίηση φαίνεται επίσης να αντανακλά τα συναισθήματα και τις προσπάθειες μετάβασης από έναν μονοπολικό κόσμο προς έναν πολυπολικό κόσμο ενόψει του βαθύτερου κατακερματισμού, των αλλαγών στα αφηγήματα και τις προσδοκίες για μια νέα και πιο δημοκρατική διεθνή οικονομική τάξη.

Η οικονομική λογική πίσω από την αποδολαριοποίηση

Επί του παρόντος, όχι μόνο τα κράτη αλλά και οι επενδυτές έχουν επαναξιολογήσει τον ρόλο του δολαρίου στην παγκόσμια οικονομία και τις επιπτώσεις του στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Η αποδολαριοποίηση δεν είναι αλλαγή διάθεσης, υπάρχουν σοβαροί οικονομικοί λόγοι πίσω από αυτή την τάση.

Πρώτον, η ασυμμετρία μεταξύ του συρρικνούμενου οικονομικού βάρους των ΗΠΑ στον κόσμο από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και του συνεχώς αυξανόμενου κυρίαρχου ρόλου του δολαρίου έχει προκαλέσει ανησυχίες σχετικά με την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Τα μερίδια του δολαρίου ΗΠΑ στα διεθνή συναλλαγματικά αποθέματα, την τιμολόγηση του παγκόσμιου εμπορίου, τους διεθνείς χρεωστικούς τίτλους και τα διασυνοριακά δάνεια είναι πολλές φορές μεγαλύτερα από τη συνεισφορά των Ηνωμένων Πολιτειών στο παγκόσμιο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) και στο διεθνές εμπόριο.
Όπως αναφέρει ο μελετητής Akinci επισήμανε, «Διαπιστώνεται θεμελιώδης ασυμμετρία μεταξύ της συρρικνούμενης έκθεσης της «πραγματικής» οικονομίας των ΗΠΑ στις παγκόσμιες εξελίξεις έναντι του αυξανόμενου παγκόσμιου ρόλου του δολαρίου ΗΠΑ…
Η ασυμμετρία βασίζεται στον κυρίαρχο ρόλο του δολαρίου ενώ η οικονομία των ΗΠΑ χάνει σταδιακά τη σημασία της τόσο ως προς τη συνεισφορά της στο παγκόσμιο ΑΕΠ όσο και στο παγκόσμιο εμπόριο».
Πράγματι, το να σκεφτόμαστε τους πιθανούς κινδύνους μιας χώρας, με το μερίδιό της στο παγκόσμιο ΑΕΠ να έχει μειωθεί από περίπου 45% σε περίπου 25% από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, συνεχίζοντας να επωμίζεται μεγάλο βάρος ή ευθύνη για την απόδοση της παγκόσμιας οικονομίας, είναι κάτι το συγκλονιστικό
Μια τέτοια συγκέντρωση εξουσίας σε μια χώρα φαίνεται τρομακτική στον υπόλοιπο κόσμο.
Πολλοί μελετητές πιστεύουν επίσης ότι το τρέχον διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα που κυριαρχείται από το δολάριο είναι λοξό προς όφελος των Ηνωμένων Πολιτειών και δεν είναι βιώσιμο.
Ο γνωστός οικονομολόγος Nouriel Roubini έχει δηλώσει ότι «αργά ή γρήγορα, θα πρέπει να εμφανιστεί μια εναλλακτική λύση για να διορθωθεί αυτή η ανισορροπία που συνεχίζεται από το σοκ του Νίξον το 1971!».

Ενέργειες που έχουν γίνει για να οπλιστεί το δολάριο για την προώθηση της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ ή για να τεθούν τα οικονομικά συμφέροντα των ΗΠΑ πάνω από τον υπόλοιπο κόσμο έγιναν έντονα αισθητές από άλλες χώρες, ιδιαίτερα τις αναπτυσσόμενες χώρες, καθώς η ανθεκτικότητά τους σε εξωτερικούς κραδασμούς είναι ασθενής.
Όπως είπε ο John B. Connally, ο υπουργός Οικονομικών του Προέδρου Richard Nixon, «Το δολάριο είναι το νόμισμά μας, αλλά είναι δικό σας πρόβλημα».
Το δολάριο είναι εθνικό νόμισμα και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πλήρη κυριαρχία να λαμβάνουν νομισματικές και δημοσιονομικές αποφάσεις, οι οποίες όμως έχουν παγκόσμιες επιπτώσεις.
Ωστόσο, δεν υπάρχει μηχανισμός που να υποχρεώνει μια εθνική κυβέρνηση να διαβουλεύεται με χώρες που είναι στο άκρο της λήψης των δευτερογενών επιπτώσεων των αποφάσεών της.
Ούτε το διεθνές νομισματικό σύστημα έχει τη δύναμη να πειθαρχήσει τις χώρες έκδοσης αποθεματικών νομισμάτων.
Αυτό είναι πράγματι το πρόβλημα του κόσμου.

Δεύτερον, υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με τη μεταφορά πόρων μέσω του δολαρίου από την περιφέρεια στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η υπεροχή του δολαρίου προκαλεί παγκόσμια ζήτηση για αυτό ως ασφαλές περιουσιακό στοιχείο.
Αυτό το υπερβολικό πλεονέκτημα επιτρέπει στις ΗΠΑ να εισάγουν ξένα αγαθά και υπηρεσίες συχνότερα, με χαμηλά ποσοστά απόδοσης.
Ορισμένοι μελετητές έχουν αποδείξει ότι οι ΗΠΑ έχουν σημαντική πλεονάζουσα απόδοση στην καθαρή θέση τους στο εξωτερικό.
Ο Gourinchas και ο Rey τόνισαν ότι οι υποχρεώσεις στο εξωτερικό των ΗΠΑ είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου σε δολάρια, ενώ περίπου το 70% των ξένων περιουσιακών στοιχείων των ΗΠΑ είναι σε ξένα νομίσματα. Επομένως, μια υποτίμηση 10% του δολαρίου αντιπροσωπεύει, ceteris paribus, μια μεταφορά περίπου 5,9% του ΑΕΠ των ΗΠΑ από τον υπόλοιπο κόσμο στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στη συνέχεια έδειξαν ότι για την περίοδο 1952-2004, η έμμεση μεταφορά κεφαλαίων από τον κόσμο στις ΗΠΑ λόγω του ειδικού καθεστώτος δολαρίου ήταν «0,3 το 1952 σε 0,73 το 1973, έφτασε στο 1,09 το 1991 και, τελικά, 1,34 το 2004.
Ο Mayer, από την άλλη πλευρά, επεσήμανε ότι «οι αναπτυσσόμενες οικονομίες ως ομάδα κατέγραψαν αρνητικές διαφορές απόδοσης και απώλειες αποτίμησης κατά την περίοδο 2010–2019, υποδηλώνοντας μια συνολική διαφορά απόδοσης περίπου μείον τρεις ποσοστιαίες μονάδες μεταξύ των αναπτυσσόμενων και των ανεπτυγμένων οικονομιών και μια ετήσια μέση μεταφορά πόρων από αναπτυσσόμενες οικονομίες περίπου 800 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ή 3,3% του ΑΕΠ τους».
Επωφελούμενοι από αυτά τα πλεονεκτήματα, οι επιπτώσεις του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ και των δημοσιονομικών ελλειμμάτων τείνουν να μειώνονται σε διάφορους βαθμούς για τη χώρα.
Με άλλα λόγια, οι ΗΠΑ μπορούν να αντέξουν οικονομικά να ζήσουν πέρα από αυτό που επιτρέπει το εθνικό τους ΑΕΠ λόγω της υπεροχής του δολαρίου.
Ωστόσο, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε παγκόσμιες οικονομικές ανισορροπίες και ευπάθειες για χώρες που διατηρούν επίμονα εμπορικά πλεονάσματα.
Τεράστια και επίμονα εμπορικά πλεονάσματα σημαίνουν υπερβολική εγχώρια αποταμίευση ή καταστολή της κατανάλωσης, με αποτέλεσμα λιγότερο παραγωγικές εγχώριες επενδύσεις και αύξηση των συναλλαγματικών αποθεμάτων σε ασφαλή περιουσιακά στοιχεία που είναι σε μεγάλο βαθμό σε δολάρια.
Το να δανείζεσαι χρήματα φτηνά στις παγκόσμιες αγορές και να τα δημιουργείς φθηνά στο εσωτερικό, στη συνέχεια να ανακυκλώνεις δολάρια με υψηλότερες αποδόσεις, είναι ένα προνόμιο που παρέχεται στις ΗΠΑ από το δολάριό τους.
Ωστόσο, τα προνόμια του δολαρίου υπερβαίνουν το προαναφερθέν.
Η επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία έχει πυροδοτήσει τον φόβο ότι η Ουάσιγκτον χρησιμοποιεί την παγκόσμια κυριαρχία του δολαρίου ως όχημα για τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής της.
Επί του παρόντος, οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις σε περίπου 40 χώρες.
Ορισμένες ενέργειες αποδολαριοποίησης ανταποκρίνονται στις ανησυχίες σχετικά με το ποια χώρα ή επιχείρηση θα είναι ο επόμενος στόχος κυρώσεων.

Πώς θα γίνει η αποδολαριοποίηση

Το παγκόσμιο εμπόριο βασίζεται στο δολάριο από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Τα περισσότερα εμπορεύματα τιμολογούνται και διαπραγματεύονται σε δολάρια ΗΠΑ, παρόλο που το πραγματικό εμπόριο μπορεί να μην έχει καμία σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Όπως ήταν αναμενόμενο, μια σημαντική τάση στην αποδολαριοποίηση ήταν η χρήση εναλλακτικών νομισμάτων για την τιμολόγηση των συναλλαγών.
Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, οι κεντρικές τράπεζες πολλών χωρών προσπάθησαν να διαφοροποιήσουν τα χαρτοφυλάκιά τους για να απομακρυνθούν από το δολάριο.
Από την αλλαγή της χιλιετίας, το μερίδιο του δολαρίου ΗΠΑ στα παγκόσμια συναλλαγματικά αποθέματα έχει μειωθεί κατά περισσότερο από 10 ποσοστιαίες μονάδες.
Σε σύγκριση με το ανώτατο όριο του 85% το 1977, η διολίσθηση του δολαρίου ΗΠΑ στα παγκόσμια συναλλαγματικά αποθέματα ήταν σημαντική.
Αναζητώντας μια ασφαλή εναλλακτική λύση στο δολάριο, οι κεντρικές τράπεζες στρέφονται στον χρυσό και σε άλλα νομίσματα.
Η αγορά χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες έφτασε στο ανώτατο όριο του 33% της μηνιαίας παγκόσμιας ζήτησης, συμβάλλοντας στην απότομη αύξηση της τιμής του κίτρινου μετάλλου.
Το 2022 οι κεντρικές τράπεζες αγόρασαν ποσότητα ρεκόρ χρυσού (1.089 τόνους), τη μεγαλύτερη από τότε που ξεκίνησαν τα αρχεία το 1950.
Η παγκόσμια υποδομή διασυνοριακών πληρωμών, που κυριαρχείται από την Εταιρεία Παγκόσμιων Διατραπεζικών Χρηματοοικονομικών Τηλεπικοινωνιών (SWIFT) και το Σύστημα Διατραπεζικών Πληρωμών του Οίκου Εκκαθάρισης των Ηνωμένων Πολιτειών (CHIPS), είναι απαραίτητα για τις διεθνείς χρηματοοικονομικές δραστηριότητες και την πραγματοποίηση των δεσπόζων θέσεων των αποθεματικών νομισμάτων.
Αποτελεί επίσης σημαντικό όχημα για την επιβολή οικονομικών κυρώσεων.
Μερικά εναλλακτικά συστήματα έχουν αναπτυχθεί από την Κίνα, τη Ρωσία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά δεν χρησιμοποιούνται ακόμη ευρέως.
Η Κίνα, η Ινδία και η Νότια Αφρική είναι μεταξύ των χωρών που έχουν αρχίσει να διεθνοποιούν τα νομίσματά τους.
Τα ψηφιακά νομίσματα της κεντρικής τράπεζας (CBDC) έχουν επίσης αναπτυχθεί για να βοηθήσουν στην επιτάχυνση των διακανονισμών των διασυνοριακών συναλλαγών.
Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), από τον Ιούλιο του 2022, υπήρχαν σχεδόν 100 CBDC σε στάδια έρευνας ή ανάπτυξης και δύο έχουν τεθεί σε λειτουργία πλήρως.
Πολλές χώρες δοκιμάζουν αυτά τα ψηφιακά νομίσματα με στόχο, μεταξύ άλλων, να τα χρησιμοποιήσουν σε εμπορικές συναλλαγές στα δικά τους νομίσματα.
Τα CBDC μπορούν ενδεχομένως να μειώσουν την εξάρτηση των χωρών τους από το δολάριο εκτός από την ψηφιοποίηση της χρηματοδότησης.

Συμπεράσματα

Παρόλο που το μερίδιο του δολαρίου στα συναλλαγματικά αποθέματα των κεντρικών τραπεζών του κόσμου έχει μειωθεί, εξακολουθεί να είναι κυρίαρχο.
Για τις εμπορικές τιμολογήσεις και τις διεθνείς συναλλαγές συναλλάγματος, η θέση του δολαρίου έχει παραμείνει σταθερή, στο επίπεδο σχεδόν του 90% των παγκόσμιων συναλλαγών forex, αντιπροσωπεύοντας περίπου 6,6 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2022, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS).
Περίπου το 50 τοις εκατό του παγκόσμιου εμπορίου τιμολογείται σε δολάρια, παρόλο που το πραγματικό μερίδιο των Ηνωμένων Πολιτειών στο παγκόσμιο εμπόριο είναι πολύ μικρότερο.
Όσον αφορά τα χρεόγραφα, η συμβολή του δολαρίου έχει αυξηθεί σημαντικά στη διεθνή έκδοση ομολόγων.
Σύμφωνα με το BIS, το χρέος σε δολάρια ΗΠΑ παρέμεινε περίπου στο 60% από το 2010, υποδηλώνοντας ένα σχεδόν απόλυτο μονοπωλιακό καθεστώς.
Συνολικά, οι πρόσφατες εξελίξεις στην αποδολαριοποίηση, αν και ευρείας βάσης, δεν υποδηλώνουν επικείμενη απώλεια της κυριαρχίας του δολαρίου ΗΠΑ.
Η μεγαλύτερη πρόκληση για την αποδολαριοποίηση είναι ότι κανένα ενιαίο εναλλακτικό νόμισμα δεν πληροί τα κριτήρια για να είναι το κορυφαίο αποθεματικό νόμισμα στον κόσμο, ένα αποθεματικό αξίας και ένα μέσο και μέσο πληρωμής.
Ωστόσο, λόγω της αυξανόμενης συνειδητοποίησης των οικονομικών και γεωπολιτικών συλλογισμών για την αποδολαριοποίηση και του γεγονότος ότι οι μεγάλες αναπτυσσόμενες χώρες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του κινήματος, η τάση προς περαιτέρω αποδολαριοποίηση φαίνεται ασταμάτητη.

www.bankingnews.ghr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης