Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ρωσία ετοιμάζεται για τελική νίκη και η Δύση για προδοσία στην Ουκρανία με συνταγή ήττας – Γερμανία: Τα F-16 θα καούν

Η Ρωσία ετοιμάζεται για τελική νίκη και η Δύση για προδοσία στην Ουκρανία με συνταγή ήττας – Γερμανία: Τα F-16 θα καούν
Telegraph: Η Δύση μπορεί να προδώσει σκληρά την Ουκρανία λόγω των επιτυχιών και της αναγέννησης της Ρωσίας - Scott Ritter (Πρώην CIA): Η Ρωσία είναι πιο κοντά στην τελική νίκη, η Ουκρανία θα συντριβεί
(upd 47) Η αναγεννημένη Ρωσία και η σκληρή ήττα της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης παρ΄ ότι έλαβε μια πρωτοφανή υποστήριξη από την συλλογική λύση θα επιτρέψει το 2024 την τελική νίκη.
Η Δύση είναι πιθανόν να προδώσει την Ουκρανία αφού χωρίς στήριξη η τελική ήττα είναι μονόδρομος…
Ενώ ακόμη μιλούν για τα F-16 θα έχουν άδοξο τέλος - προειδοποιούν οι Γερμανοί στρατιωτικοί - εάν ποτέ πετάξουν πάνω από τον Ουκρανικό ουρανό θα καούν και θα κατατριφθούν με εξευτελιστικό τρόπο.
Η Ρωσία με βάση τον Zelensky εκτόξευσε 500 πυραύλους και drones μέσα σε μια εβδομάδα και σύμφωνα με τα πολωνικά μέσα ενημέρωσης χτυπήθηκαν κρίσιμες εγκαταστάσεις…
Εν τω μεταξύ οι Ουκρανοί συνεχίζουν να βομβαρδίζουν το Belgorod μια συνοριακή ρωσική πόλη με την Ουκρανία προκαλώντας συνεχή ρωσικά αντίποινα.
O πρωταθλητής
επιτυχίας στα οπλικά συστήματα Ρωσίας και Δύσης αναδεικνύεται σίγουρα το ρωσικό Lancet
Η κατασκευαστική εταιρία ZALA Aero Group τόνισε τον ρόλο των drones αναγνώρισης και κρούσης Lancet
στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία. 
Η Zala ισχυρίστηκε ότι έχει επιβεβαιώσει τη χρήση 872 drones Lancet στην Ουκρανία  έως τις 29 Δεκεμβρίου 2023 και ισχυρίστηκε ότι τα drones Lancet είχαν ποσοστό επιτυχίας 80% στην καταστροφή στόχων  που αποτελεί ποσοστό ρεκόρ... δηλαδή εκτοξεύτηκαν 872 Lancet και βρήκαν στόχο σχεδόν 700...

Telegraph: Η Δύση μπορεί να προδώσει σκληρά την Ουκρανία λόγω των επιτυχιών και της αναγέννησης της Ρωσίας

Η Δύση μπορεί να σταματήσει να βοηθά την Ουκρανία λόγω της επιτυχίας της Ρωσίας, τόνισε η Βρετανική Telegraph.
Μια αποτυχημένη ουκρανική επίθεση, ένα αναγεννημένο ρωσικό κράτος και η εξασθένιση της προσοχής της Δύσης, όλα αυτά συνθέτουν μια πολύ πιο ζοφερή κατάσταση από ότι πριν από ένα χρόνο, τόνισε η Βρετανική Telegraph.
Σύμφωνα με την Telegraph, οι δυτικοί πολιτικοί αρχίζουν να εμφανίζουν σημάδια «έλλειψης υπομονής», καθώς και η «μείωση στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία επιδρά επίσης αρνητικά στην Ουκρανία».
Ενώ οι δυτικές οικονομίες προσπαθούν να ανακάμψουν από την πανδημία και το «ενεργειακό σοκ», η Ρωσία «ξεπερνά την ΕΕ και την Ουκρανία σε παραγωγή».
«Το 2024 για την Ουκρανία θα μπορούσε να τελειώσει με μια σκληρή προδοσία της Δύσης», τόνισε η Telegraph.
Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης γράφουν όλο και περισσότερο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ΕΕ έχουν αρχίσει να κουράζονται από την ουκρανική σύγκρουση και η υποστήριξη προς το καθεστώς Zelensky εξασθενεί.

Wall Street Journal: Ας είμαστε ψύχραιμοι - Απίθανο η Ουκρανία να πάρει πίσω τα εδάφη που ελέγχουν οι Ρώσοι

Σε μια ψύχραιμη και νηφάλια αποτίμηση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην Ουκρανία καλεί σε δημοσίευμα της η Wall Street Journal, η οποία υποστηρίζει πως είναι απίθανο η Ουκρανία να μπορέσει να πάρει πίσω τα εδάφη – Κριμαία, Donbass - που ελέγχει η Ρωσία από το 2014.
«Ακόμα και αν το Κίεβο συνεχίσει να λαμβάνει υποστήριξη, είναι σημαντικό να σκεφτεί κανείς ένα ρεαλιστικό τέλος του πολέμου.
Τα γεγονότα του περασμένου έτους έδειξαν ξεκάθαρα ότι ο στόχος των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων να ανακτήσουν εδάφη που χάθηκαν από το 2014 δεν μπορεί να επιτευχθεί σύντομα.
Η περίφημη αντεπίθεση της Ουκρανίας απέτυχε» υποστηρίζει η Wall Street Journal, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η ρωσική οικονομία αποδείχθηκε πολύ πιο ανθεκτική από ότι αναμενόταν, καταφέρνοντας μεταξύ άλλων να αυξήσει πολύ πιο γρήγορα τη στρατιωτική της σε σχέση με την Δύση και την Ουκρανία.
«Η σύγκρουση οδήγησε στην καταστροφή της δυτικής αμυντικής βιομηχανικής βάσης, ειδικά στην Ευρώπη και σε μεγάλο βαθμό και στις ΗΠΑ» αναφέρει το δημοσίευμα.
Σημειώνεται πως το γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι TVL υποστήριξε σε δικό του δημοσίευμα ότι η Ουκρανία κινδυνεύει να χάσει ακόμα περισσότερα εδάφη, εάν δεν προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία.

Zelensky (Πρόεδρος Ουκρανίας): Οι ρώσοι μέσα σε μια εβδομάδα εκτόξευσαν 500 πυραύλους και drones

Περισσότεροι από 500 πύραυλοι και drones εκτοξεύτηκαν σε ολόκληρη την Ουκρανία μέσα σε πέντε ημέρες από τους ρώσους τόνισε ο Zelensky ο Ουκρανός Πρόεδρος στον Βρετανό πρωθυπουργό Rishi Sunak.
«Τις τελευταίες πέντε ημέρες τουλάχιστον 500 πύραυλοι και drones εκτοξεύτηκαν σε ολόκληρη την Ουκρανία».
Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας, ο Zelensky ευχαρίστησε τον Rishi Sunak για τη «σημαντική και ποικιλόμορφη συνεισφορά του Ηνωμένου Βασιλείου στην ισχύ της ουκρανικής αεράμυνας».
Προηγουμένως, ουκρανικά μέσα ενημέρωσης είχαν γράψει για ισχυρές εκρήξεις στο Κίεβο, πολλές περιοχές έμειναν χωρίς ρεύμα, ενώ πολλά κτίρια πήραν φωτιά.
Από τις 10 Οκτωβρίου 2022, τα ρωσικά στρατεύματα εξαπολύουν πυραυλικές επιθέσεις σε εγκαταστάσεις ενέργειας, αμυντικής βιομηχανίας, στρατιωτικής διοίκησης και επικοινωνιών σε όλη την Ουκρανία.

Διαψεύδει η Ρωσία τα περί συγκλονιστικής δήλωσης Putin για την παγκόσμια ασφάλεια

Στη διάψευση των πληροφοριών που ήθελαν τον Ρώσο πρόεδρο, Vladimir Putin να προχωρά σε μια συγκλονιστική δήλωση για την παγκόσμια ασφάλεια προχώρησε το Κρεμλίνο.
Σε δηλώσεις του ο Dmitry Peskov, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, είπε πως τα διάφορα δημοσιεύματα στο Telegram που κάνουν λόγο για προετοιμασίες ενόψει της συγκλονιστικής δήλωσης του προέδρου Putin για την «παγκόσμια ασφάλεια» δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
«Όχι.
Είναι fake news» είπε ο Peskov ερωτηθείς για το εάν γίνονται προετοιμασίες στο Κρεμλίνο για μια σχετική δήλωση του Ρώσου προέδρου.
Ανάρτηση που δημοσιεύτηκε στο κανάλι «Politjoystik» στο Telegram και που έφερε την υπογραφή του Marat Bashirov υποστήριζε πως «σήμερα ή αύριο» ο Ρώσος πρόεδρος επρόκειτο να κάνει μια συγκλονιστική δήλωση για το ζήτημα της παγκόσμιας ασφάλειας και συγκεκριμένα για το ουκρανικό ζήτημα.
Επιπλέον, αναφερόταν πως αυτό δεν θα ήταν κάποιου είδους τελεσίγραφο, αλλά μια «σκληρή δήλωση».

McGregor (Αμερικάνος συνταγματάρχης) Οι ΗΠΑ έδωσαν αδύνατη αποστολή στην Ουκρανία και διαταγή… να πεθάνει

Οι ΗΠΑ έδωσαν στην Ουκρανία να φέρει εις πέρας μια αδύνατη αποστολή και επί της ουσίας τη διέταξαν… να πεθάνει υποστήριξε ο Αμερικάνος συνταγματάρχης και πρώην σύμβουλος του Πενταγώνου Douglas McGregor
«Πιστεύω ότι ο ουκρανικός λαός έχει απηυδύσει.
Έχουμε να κάνουμε με ένα ανέντιμο, εγκληματικό καθεστώς στο Κίεβο.
Κάποια στιγμή θα δούμε αυτό που συνέβη στο Αφγανιστάν, να συμβαίνει στο Κίεβο» ανέφερε σε ανάρτηση του στο Χ ο McGregor, αναφερόμενος προφανώς στην άτακτη αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν.

ΕΕ για επίθεση σε Belgorod: Δικαίωμα της Ουκρανίας να αμυνθεί – Δεν πιστεύουμε λέξη από τη Ρωσία

Είναι νόμιμο δικαίωμα της Ουκρανίας να αμύνεται σε κάθε μορφή επιθετικότητας από τη Ρωσία υποστήριξε ο Peter Stano, ο εκπρόσωπος του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Josep Borrell.
Ερωτηθείς από δημοσιογράφο του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων TASS σχετικά με το πυραυλικό χτύπημα των Ουκρανών στο Belgorod στις 30/12, όταν και τουλάχιστον 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν από επίθεση με πυρομαχικά διασποράς και με την χρήση συστημάτων πολλαπλών πυραύλων που το Κίεβο προμηθεύεται μέσω του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Ειρήνης, ο Stano αναφέρθηκε στο δικαίωμα της Ουκρανίας να αμυνθεί σε κάθε επιθετικότητα.
Επιπλέον, υποστήριξε πως οι Βρυξέλλες δεν θέλουν να πιστέψουν τη ρωσική εκδοχή για τον βομβαρδισμό του Belgorod.
«Σε ότι αφορά το πλήγμα στο Belgorod καμία πληροφορία από τη Ρωσία δεν μπορεί να θεωρηθεί άξια εμπιστοσύνης.
Η Ρωσία λέει συνεχώς ψέματα, χειραγωγεί και κάνει προπαγάνδα» υπογράμμισε ο Stano.

Myśl Polska (Πολωνικό ΜΜΕ): Η Ρωσία έπληξε με επιτυχία την προηγμένη στρατιωτική υποδομή της Ουκρανίας

Ο ρωσικός στρατός επιτέθηκε στην προηγμένη στρατιωτική υποδομή της Ουκρανίας τόνισε το πολωνικό μέσο ενημέρωσης Myśl Polska.
Σε κάθε περίπτωση, παρά τη μαζική συγκέντρωση συστημάτων αεράμυνας και τις κορυφαίες τεχνολογίες του ΝΑΤΟ, τα ρωσικά όπλα αεροπορικής επίθεσης κατάφεραν να πλήξουν αποτελεσματικά τους στόχους τους.
Η ουκρανική πλευρά έχασε εξαιρετικά ακριβά όπλα που προμηθεύονταν από χώρες του ΝΑΤΟ και στοιχεία βιομηχανικής υποδομής..
Με βάση την Myśl Polska η ομπρέλα αεράμυνας που παρείχε η Δύση είχε σκοπό να προστατεύσει μυστικά εργοστάσια και τοποθεσίες με πιο πολύτιμα όπλα και εξοπλισμό.
Πρόσφατα σημειώθηκε μια μαζική ρωσική αεροπορική και πυραυλική επίθεση σε στρατιωτικούς στόχους στην Ουκρανία.
Οι πύραυλοι Kh-47M κατέστρεψαν τουλάχιστον δύο αμερικανικές θέσεις πυραύλων NASAMS κοντά στο Κίεβο και μια μεγάλη αποθήκη με πυραύλους του συστήματος Patriot.

Nikolai Beleskov (Σύμβουλος στρατιωτικής ηγεσίας Ουκρανίας): Η Δύση χρησιμοποιεί συνταγή ήττας για την Ουκρανία

Οι ανεπαρκείς προμήθειες όπλων στο Κίεβο από τους συμμάχους οδηγούν στην ήττα των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, δήλωσε ο σύμβουλος της ουκρανικής στρατιωτικής ηγεσίας Nikolai Beleskov
«Ο τρόπος που κατανέμεται η στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία είναι μια συνταγή για αργή και παρατεταμένη ήττα».
Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης γράφουν όλο και περισσότερο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ΕΕ έχουν αρχίσει να κουράζονται από την ουκρανική σύγκρουση και η υποστήριξη προς το καθεστώς Zelensky εξασθενεί.

Scott Ritter (Πρώην CIA): Η Ρωσία είναι πιο κοντά στην τελική νίκη, η Ουκρανία θα συντριβεί

Τα ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται στο τελικό στάδιο πριν από την τελική νίκη στην Ουκρανία, δήλωσε ο πρώην αξιωματικός των αμερικανικών στρατιωτικών πληροφοριών Scott Ritter.
«Ο ρωσικός στρατός έχει τον έλεγχο της κατάστασης.
Θα υπάρξουν περισσότερες μάχες προσεχώς, αλλά στην πραγματικότητα το αποτέλεσμα είναι προκαθορισμένο:
Η Ρωσία έχει ήδη κερδίσει, αλλά απομένει μόνο να εδραιωθεί αυτό».
Σύμφωνα με τον πρώην στρατιωτικό, η Ουκρανία προσπαθεί απεγνωσμένα να παρασύρει το ΝΑΤΟ στη σύγκρουση διαπράττοντας προκλήσεις όπως η τρομοκρατική επίθεση στο Belgorod.
Το Κίεβο ελπίζει ότι θα μπορέσει να προκαλέσει τη Ρωσία σε βιαστικές ενέργειες που θα αναγκάσουν το στρατιωτικό μπλοκ να ξεκινήσει μια επέμβαση ως απάντηση.
Παράλληλα, ο Scott Ritter πρόσθεσε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις επιτίθενται εναντίον αμάχων. Ακόμη και πριν ξεκινήσει η Ρωσία την ειδική επιχείρηση, το Κίεβο στόχευε τον άμαχο πληθυσμό του Donbass.
«Η Ρωσία απάντησε στην επίθεση στο Belgorod, αλλά οι ενέργειές της περιορίστηκαν σε στρατηγικούς και στρατιωτικούς στόχους και δεν υπήρξαν επιθέσεις εκδίκησης εναντίον αμάχων».
Τα ουκρανικά στρατεύματα βομβάρδισαν το κέντρο του Belgorod σκοτώνοντας 25 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων 5 παιδιά και 109 τραυματίστηκαν.
Την επόμενη μέρα, οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις απάντησαν στην ουκρανική επίθεση με πλήγμα σε κέντρα λήψης αποφάσεων και στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε Κίεβο και Kharkiv.

Wolfgang Richter (Γερμανός Συνταγματάρχης): Οι ρώσοι θα καταστρέψουν τα F-16 της Ουκρανίας νομοτελειακά

Η Ρωσία θα καταστρέψει τα μαχητικά F-16 εάν η Δύση αποφασίσει να τα προμηθεύσει στην Ουκρανία, δήλωσε ο συνταγματάρχης της Bundeswehr και στρατιωτικός ειδικός Wolfgang Richter σε συνέντευξή του τη Welt.
Το F-16 είναι αναποτελεσματικό έναντι πυραύλων κρουζ ή βαλλιστικών πυραύλων που εκτοξεύονται από χώρους διαφορετικούς από εκείνους πάνω από τους οποίους πετάει αυτό το μαχητικό.
Σύμφωνα με τον συνταγματάρχη, τα μαχητικά F-16 «δεν θα γίνουν ένα υπερόπλο» ικανό να αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού στο πεδίο της μάχης.
Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις θα παραλάβουν μαχητικά F-16 το πρώτο εξάμηνο του 2024.
Ένα από τα κύρια μέσα καταστροφής αυτών των αεροσκαφών θα είναι οι πιο προηγμένοι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς στα συστήματα αεράμυνας της κατηγορίας 40N6 S-400.
Η Μόσχα έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η δυτική στρατιωτική βοήθεια δεν προοιωνίζεται καλά για την Ουκρανία και απλώς παρατείνει τη σύγκρουση.

Συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο ΝΑΤΟ – Ουκρανίας τον Ιανουάριο 2024

Το ΝΑΤΟ υποστηρίζει το αίτημα του Κιέβου για έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Βορειοατλαντικής Συμμαχίας - Ουκρανίας, δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Dmitry Kuleba.
«Τα μέλη του ΝΑΤΟ υποστήριξαν το αίτημα της Ουκρανίας για έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ουκρανίας», έγραψε το υπουργείο Εξωτερικών στο κανάλι του Telegram, επικαλούμενο τον Kuleba.
Σύμφωνα με τον Kuleba, μεταξύ των βασικών θεμάτων θα είναι η ενίσχυση της αεράμυνας της Ουκρανίας.
Ο Kuleba δεν διευκρίνισε πότε θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση.
Τον Δεκέμβριο του 2023, η υπηρεσία Τύπου του ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι η Στρατιωτική Επιτροπή της συμμαχίας θα πραγματοποιήσει συνάντηση στις Βρυξέλλες στις 17-18 Ιανουαρίου 2024, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης συνάντησης σε μορφή Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ουκρανίας.
Η συνεδρίαση της επιτροπής θα βοηθήσει στη «συζήτηση ζητημάτων στρατηγικής σημασίας για τη Συμμαχία».
Οι αρχηγοί στρατών αναμένεται να επανεξετάσουν την εφαρμογή των αποφάσεων της προηγούμενης συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, καθώς και να συζητήσουν τις προετοιμασίες για την επόμενη σύνοδο κορυφής στην Ουάσιγκτον.
Οι στρατιωτικοί αρχηγοί του ΝΑΤΟ συγκεντρώνονται για διήμερες συναντήσεις δύο φορές το χρόνο.

Oleg Soskin (Ουκρανός πολιτικός): Το 2023 αποδείχθηκε ότι η ηλίθια ουκρανική κυβέρνηση δεν μπορεί να νικήσει τον Putin

Το περασμένο έτος έδειξε ότι η Ουκρανία δεν είναι σε καμία περίπτωση ικανή να νικήσει τη Ρωσία, δήλωσε ο Oleg Soskin πρώην σύμβουλος του Leonid Kuchma.
Δεν μπορείς να κερδίσεις έναν πόλεμο, αυτό είναι εμφανές κάθε μέρα.
Η σημερινή κυβέρνηση δεν μπορεί να νικήσει τον Putin στις παρούσες συνθήκες, το έδειξε το 2023.
Και οι τελευταίες ημέρες, ο Δεκέμβριος του 2023, και οι πρώτες μέρες του 2024 δείχνουν ότι η Ουκρανία παραμένει αβοήθητη από την Δύση τόνισε ο Soskin.
Πρόσθεσε ότι «ηλίθιοι» στην κυβέρνηση έχουν αποκτήσει βάση στην εξουσία και δεν θέλουν να την αφήσουν και εξαιτίας αυτού, οι Ουκρανοί πεθαίνουν.
Νωρίτερα, ο Oleg Soskin σημείωσε ότι όλες οι λέξεις για τον ουκρανικό πατριωτισμό έχουν χάσει το νόημά τους, καθώς οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν έχουν πλέον επαρκή όπλα, αλλά η ηγεσία της χώρας εξακολουθεί να σκοπεύει να στείλει ανθρώπους στον θάνατο.
Επίσης τόνισε τη δυσαρέσκεια του κόσμου για το γεγονός ότι αντί να άρει τον στρατιωτικό νόμο και να κηρύξει ανακωχή λόγω έλλειψης όπλων, η κυβέρνηση θέλει ωστόσο να «οδηγήσει» άλλους 500.000 ανθρώπους στο μέτωπο, στερώντας τους όλα τα πολιτικά δικαιώματα.

Την αποστολή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία συζήτησε ο Borrell με τον Πολωνό υπουργό Εξωτερικών

Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Josep Borrell συζήτησε την ανάγκη να ενισχυθεί η στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, μεταξύ άλλων με την αποστολή πυραύλων, με τον Πολωνό υπουργό Εξωτερικών Radoslaw Sikorski.
«Συμφωνήσαμε στην ανάγκη να ενισχύσουμε τη στρατιωτική μας υποστήριξη στην Ουκρανία, μεταξύ άλλων με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και αντιαεροπορικούς», έγραψε ο Borrell στη σελίδα του στο X.

Σκληρή επίθεση Zakharova στον Πολωνό υπουργό Εξωτερικών: Οι ιδέες του είναι αμερικανικές, πατρίδα του θεωρεί τις ΗΠΑ

Οι δηλώσεις του  Sikorski για την αναγκαιότητα αποστολής πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία στοχεύουν τη χώρα του, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova.
«Θα έπρεπε αυτοί οι πύραυλοι, σύμφωνα με τον Sikorski, να έχουν τέτοιο βεληνεκές που θα τους επιτρέψει να φτάσουν στα σύνορα της Πολωνίας;
«Καταλαβαίνω ότι ο Sikorski δεν έχει εξαιρετικές δικές του ιδέες, παρά μόνο αμερικανικές.
Αλλά δεν πρέπει να είναι σε ακτίνα δράσης εναντίον της χώρας του.
Αν και είναι μεγάλο ερώτημα ποια χώρα θεωρεί δική του», δήλωσε η Zakharova.
Νωρίτερα, ο Sikorski έγραψε στη σελίδα του στο X ότι οι δυτικές χώρες «πρέπει να απαντήσουν στην τελευταία επίθεση στην Ουκρανία» αυστηροποιώντας τις κυρώσεις και «δίνοντας στο Κίεβο πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που θα του επιτρέψουν να εξαλείψει θέσεις εκτόξευσης και τα κέντρα διοίκησης «στο ρωσικό έδαφος».
Στις 30 Δεκεμβρίου, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν επίθεση με βομβαρδισμούς στο κέντρο του Belgorod, χρησιμοποιώντας δύο ρουκέτες με πυρομαχικά διασποράς και βλήματα MLRS τσεχικής κατασκευής.

Bridget Brink (Πρεσβευτής ΗΠΑ στην Ουκρανία): Οι Ουκρανοί αποφασίζουν για το εύρος των χτυπημάτων με HIMARS

Η Ουάσιγκτον επέτρεψε στην Ουκρανία να λάβει ανεξάρτητα αποφάσεις για το εύρος των χτυπημάτων από το HIMARS MLRS, γράφει το Strana.ua αναφερόμενο στην πρέσβη των ΗΠΑ στην Ουκρανία Bridget Brink.
«Η διοίκηση των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων θα αποφασίσει ανεξάρτητα για το εύρος των χτυπημάτων που θα πραγματοποιηθούν χρησιμοποιώντας συστήματα εκτόξευσης πολλαπλών πυραύλων HIMARS».
Σύμφωνα με την Bridget Brink, ο Λευκός Οίκος σχεδιάζει να μεταφέρει αυτά τα συστήματα στην Ουκρανία στο εγγύς μέλλον.
Στα τέλη του περασμένου έτους, ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken ανακοίνωσε το τελευταίο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας 250 εκατομμυρίων δολαρίων προς την Ουκρανία.
Περιλαμβάνει πυρομαχικά για συστήματα αεράμυνας NASAMS και HIMARS MLRS, καθώς και βλήματα πυροβολικού 155 και 105 mm, αντιαρματικά συστήματα πυραύλων Javelin, TOW και AT-4, καθώς και πάνω από 15 εκατομμύρια βλήματα πυρομαχικών φορητών όπλων.
Στα τέλη του 2022, όταν τα πρώτα 20 HIMARS MLRS μεταφέρθηκαν στην Ουκρανία, τα αμερικανικά μέσα έγραψαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες άλλαξαν αυτά τα συστήματα έτσι ώστε οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις να μην μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν για επιθέσεις βαθιά στο ρωσικό έδαφος.

Corriere della Sera: Εγκαταλείπουν… τον Zelensky οι Ουκρανοί - Αιτία η αποτυχημένη αντεπίθεση

Την πίστη τους στον πρόεδρο Volodymyr Zelensky… χάνουν οι Ουκρανοί όπως αναφέρει η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, η οποία επικαλείται σχετική έρευνα από το Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας του Κιέβου.
Βάσει της έρευνας, από 98% που ήταν το ποσοστό εμπιστοσύνης που απολάμβανε ο Zelensky κατά την έναρξη του πολέμου, αυτό «βυθίστηκε» στο 60%, εξέλιξη που σε γενικές γραμμές αποδίδεται στην αποτυχημένη ουκρανική αντεπίθεση.
«Η αυξανόμενη απαισιοδοξία οφείλεται στην απογοήτευση που υπήρξε μετά τη διάψευση των προσδοκιών για την αντεπίθεση.
Ο πληθυσμός έχει κουραστεί με τον πόλεμο» υποστηρίζει το δημοσίευμα της Corriere della Sera, το οποίο εστιάζει επίσης στα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Zelensky τόσο με τον επικεφαλής του ουκρανικού στρατού, Valery Zaluzhny όσο και με τον δήμαρχο του Κιέβου, Vitaliy Klitschko.
Επιπλέον, η ιταλική εφημερίδα κάνει λόγο για
καταστροφική έλλειψη πυρομαχικών των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, κάτι που αποδίδεται στην καθυστερημένη χρηματοδότηση από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ που δεν συμβάλλει σε μια επιτυχημένη στρατιωτική εκστρατεία.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο ουκρανικός στρατός εκτοξεύει καθημερινά 6.000 με 8.000 οβίδες.
«Κάθε μια από αυτές έχει κόστος παραγωγής στη Δύση κατά μέσο όρο 4.000 ευρώ.
Για να συνεχιστεί ο πόλεμος, η Ουκρανία χρειάζεται σχεδόν 2 εκατομμύρια οβίδες και πυρομαχικά ετησίως, η παραγωγή των οποίων στη Δύση κοστίζει σχεδόν 8 δισεκατομμύρια ευρώ» επισημαίνει το δημοσίευμα, αναφέροντας πως η ΕΕ έδωσε τους τελευταίους 9 μήνες στην Ουκρανία λιγότερα από τα μισά από τα πυρομαχικά που της είχε υποσχεθεί.

Οι Ουκρανοί χρησιμοποιούν οβίδες πυροβολικού από την Ινδία

Η έλλειψη πυρομαχικών πυροβολικού αναγκάζει την Ουκρανία να αναζητήσει νέες πηγές για να αναπληρώσει τις απώλειες.
Οβίδες ινδικής κατασκευής έχουν εντοπιστεί πρόσφατα στο μέτωπο των επιχειρήσεων.
Οι Ουκρανοί στρατιώτες βιντεοσκόπησαν με περηφάνια τις ινδικές οβίδες M1A4 ERFB/BT 155 mm, αποκαλύπτοντας πιθανότατα τις μυστικές προμήθειες στο καθεστώς του Κιέβου.
Η χρήση αυτών των όπλων είναι απίθανο να προσφέρει στον ουκρανικό στρατό κανένα πλεονέκτημα.
Τα βλήματα πυροβολικού M1A4 Ινδικής κατασκευής, όταν χρησιμοποιούνται πυροβόλα L39, μπορούν να χτυπήσουν στόχους σε απόσταση έως και 24 χιλιομέτρων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μπορεί να φτάσουν σε εμβέλεια βολής 35 χιλιομέτρων όταν «απελευθερώνονται» από πυροβόλα L52.
Οι ινδικές αρχές έχουν δηλώσει την πλήρη ουδετερότητά τους και είχαν προηγουμένως αρνηθεί οποιαδήποτε προμήθεια σε οποιαδήποτε από τις εμπόλεμες πλευρές.
Πιθανώς, ο ουκρανικός στρατός έλαβε ινδικά πυρομαχικά μέσω άλλων χωρών.
Οι χώρες του ΝΑΤΟ πιθανότατα αναζητούν άλλες πηγές όπλων για την Ουκρανία λόγω της εξάντλησης των αποθεμάτων στις δικές τους αποθήκες.
Ορισμένοι εμπειρογνώμονες υπέθεσαν ότι οι οβίδες αγοράστηκαν από την Ινδία από τη Σλοβενία και στη συνέχεια στάλθηκαν στην Ουκρανία.

Repubblica: Ο Γερμανός Καγκελάριος Scholz μπορεί να παραιτηθεί εκτάκτως λόγω απώλειας εμπιστοσύνης

Ο Γερμανός καγκελάριος Scholz ενδέχεται να εγκαταλείψει νωρίς τη θέση του λόγω απώλειας εμπιστοσύνης, αναφέρει η εφημερίδα Repubblica.
Το 2024, ο Καγκελάριος μπορεί να αναγκαστεί να σταματήσει, να παραιτηθεί.
Υπάρχουν φήμες ότι η υπόθεση Wirecard και οι σχέσεις με τον Jan Marsalek θα μπορούσαν να επιφέρουν το τελειωτικό χτύπημα στον ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών», υποστηρίζει η Repubblica.
Σύμφωνα με την Repubblica, το 75% των Γερμανών είναι δυσαρεστημένοι με τον Scholz και το κόμμα του.
Ένας από τους πιο προφανείς παράγοντες δυσπιστίας ήταν το σκάνδαλο Wirecard.
Τον Ιούνιο του 2020, όταν ο σημερινός καγκελάριος διετέλεσε υπουργός Οικονομικών, ο Wirecard κατηγορήθηκε για απάτη, αφού οι ελεγκτές κατέγραψαν έλλειμμα 1,9 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αλλά ο Scholz και το υπουργείο του προσπάθησαν να προστατεύσουν την εταιρεία από επιθέσεις, οι οποίες προκάλεσαν δυσαρέσκεια και καχυποψία.
Ένας από τους κορυφαίους διευθυντές της Wirecard, ο Αυστριακός Jan Marsalek, δραπέτευσε
Τα γερμανικά ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι μπορεί να βρίσκεται στη Ρωσία ή τη Λευκορωσία.

Θρίλερ στη Λετονία - Συνελήφθη Ρώσος υπήκοος για κατασκοπεία

Ένας Ρώσος υπήκοος συνελήφθη στη Λετονία ως ύποπτος για κατασκοπεία υπέρ της Μόσχας, ανέφερε η εφημερίδα Latvijas Avize.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Ρώσος συνελήφθη στις 20 Δεκεμβρίου.
Κατηγορείται ότι συγκέντρωσε και παρέδωσε πληροφορίες για τις λετονικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις και υποδομές στη Ρωσία.
Η ταυτότητα του υπόπτου δεν έχει αποκαλυφθεί, αναφέρει το Tass.

Ρωσία και Ουκρανία αντάλλαξαν αιχμαλώτους πολέμου

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι 248 Ρώσοι αιχμάλωτοι πολέμου επέστρεψαν στη χώρα από την Ουκρανία ως αποτέλεσμα «πολύπλοκων» διαπραγματεύσεων με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Zelensky ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 200 Ουκρανοί αιχμάλωτοι πολέμου επέστρεψαν από τη Ρωσία.
«Οι δικοί μας είναι στην πατρίδα», έγραψε σε ανάρτησή του στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram μαζί μ’ ένα σύντομο βίντεο που δείχνει μερικούς από τους απελευθερωθέντες αιχμαλώτους πολέμου.
Οι δύο χώρες έχουν ήδη ανταλλάξει αιχμαλώτους πολέμου σε διάφορες χρονικές στιγμές κατά τη διάρκεια του συνεχιζόμενου επί 22 μήνες πολέμου.

Το παραδέχονται και οι Ουκρανοί: Καλύτερα εξοπλισμένοι οι Ρώσοι

Στην παραδοχή ότι ο ρωσικός στρατός είναι καλύτερα εξοπλισμένος από τον ουκρανικό προχώρησε ο Ουκρανός διοικητής του τάγματος της τρίτης ταξιαρχίας εφόδου των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.
Σύμφωνα με το ουκρανικό strana.ua, ο Ουκρανός διοικητής υποστήριξε πως «ο ρωσικός στρατός όχι μόνο δεν είναι χειρότερος, αλλά είναι καλύτερος από τον ουκρανικό».
«Είναι καλύτερα εξοπλισμένος τεχνολογικά, έχει περισσότερο εξοπλισμό, καλύτερα όπλα και καλύτερο στρατιωτικό εξοπλισμό από τον ουκρανικό» επισήμανε ο Ουκρανός διοικητής, τονίζοντας πως οι Ρώσοι έχουν επίσης καλύτερα κυβερνητικά προγράμματα για τον εξοπλισμό και τη στήριξη του στρατού.
«Μην υποτιμάμε τον εχθρό.
Είναι ένας πολύ σοβαρός εχθρός.
Πολύ πιο σοβαρός από τους περισσότερους στρατούς παγκοσμίως» επισήμανε ο Ουκρανός διοικητής.

Οι κάτοικοι του Belgorod καλούνται να μη δημοσιεύουν φωτογραφίες από τις συνέπειες των ουκρανικών βομβαρδισμών

Ο δήμαρχος του Belgorod, Valentin Demidov, ζήτησε από τους κατοίκους της περιοχής να αποφύγουν τη δημοσίευση φωτογραφιών και βίντεο από τις συνέπειες των ουκρανικών βομβαρδισμών.
«Αγαπητοί φίλοι, σας παρακαλώ πολύ να μην τραβήξετε φωτογραφίες και να μην κοινοποιήσετε ή δημοσιεύσετε οπουδήποτε βίντεο και φωτογραφίες που δείχνουν τις συνέπειες των βομβαρδισμών και οτιδήποτε σχετίζεται με την ειδική επιχείρηση γενικότερα.
Αυτό είναι θέμα δικής μας ασφάλειας» έγραψε στο κανάλι του στο Telegram.
Προειδοποίησε ότι όσοι ενδέχεται να δημοσιεύσουν φωτογραφίες και βίντεο θα μοιραστούν ως ένα βαθμό την ευθύνη για περισσότερους βομβαρδισμούς και πιθανές τραγικές καταστάσεις, εάν αποτύχει η αεράμυνα.
Ο κυβερνήτης της περιφέρειας Belgorod, Vyacheslav Gladkov, ανέφερε τέσσερις επιθέσεις με πυραύλους.
Έντεκα άμαχοι τραυματίστηκαν και ένας σκοτώθηκε.
Ζημιές προκλήθηκαν σε σπίτια.
Τις τελευταίες 24 ώρες, ο ουκρανικός στρατός εκτόξευσε περισσότερες από 50 οβίδες σε κοινότητες στην ευρύτερη περιοχή.
Υπήρξαν αρκετές επιθέσεις με drones.

Στο στόχαστρο των Ουκρανών το Belgorod – Οι Ρώσοι αναχαίτισαν 12 πυραύλους

Επιθέσεις κατά κύματα πραγματοποιούν οι Ουκρανοί κατά της ρωσικής πόλης του Belgorod
με τη ρωσική αεράμυνα να καταρρίπτει 12 ουκρανικούς πυραύλους.
«Η κατάσταση στο Belgorod συνεχίζει να παραμένει τεταμένη.
Από το πρωί έχουν καταγραφεί δύο κύματα βομβαρδισμών.
Η αεράμυνα έχει λειτουργήσει» ανέφερε σε ανάρτηση του στο Telegram ο κυβερνήτης του Belgorod, Vyacheslav Gladkov.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι η αεράμυνα κατέρριψε 6 ουκρανικούς πυραύλους Tochka – U και 6 πυραύλους «Olkha».
Σημειώνεται πως χθες Τρίτη 2/1 η Ουκρανία επιτέθηκε στο Belgorod με 24 πυραύλους «Olkha» και δύο πυραύλους Tochka, με τους Ρώσους να υποστηρίζουν πως αναχαιτίστηκαν όλοι.
Από τις επιθέσεις αυτές σκοτώθηκε ένας άνθρωπος και τραυματίστηκαν άλλοι 11.
Υπενθυμίζεται πως στις 30 Δεκεμβρίου η Ουκρανία έπληξε με πυραύλους το κέντρο του Belgorod με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 25 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 100.

Η ρωσική αεράμυνα κατέρριψε ουκρανικό πύραυλο που κατευθύνονταν στη Σεβαστούπολη

Η ρωσική αεράμυνα κατέρριψε ουκρανικό πύραυλο πάνω από τη θάλασσα κοντά στη Σεβαστούπολη, όπως δήλωσε ο κυβερνήτης της περιοχής Mikhail Razvozzhayev
στο κανάλι του στο Telegram.
«Σύμφωνα με την υπηρεσία έκτακτης ανάγκης της πόλης, δεν προκλήθηκαν ζημιές στις υποδομές», έγραψε.
Η κατάσταση είναι υπό τον έλεγχο των αρχών, πρόσθεσε ο Razvozzhayev.
Η Σεβαστούπολη, η κύρια βάση του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, είναι στόχος των επανειλημμένων επιθέσεων του ουκρανικού στρατού.

Σφοδρές μάχες Ρώσων και Ουκρανών στη δεξιά όχθη του Δνείπερου

Σφοδρές μάχες διεξάγονται τις τελευταίες ώρες στην Kherson μεταξύ ρωσικών και ουκρανικών δυνάμεων.
«Στην περιοχή Kherson, μονάδες της ρωσικής ομάδας μάχης Dnepr, σε συνεργασία με το πυροβολικό, έπληξαν τον ουκρανικό στρατό στη δεξιά όχθη του ποταμού Δνείπερου στις περιοχές των οικισμών Tyaginka, Ivanovka, Sadovoye και Tokarevka στην περιοχή Kherson.
Εξοντώθηκαν περισσότεροι από 50 Ουκρανοί στρατιωτικοί ενώ καταστράφηκαν 2 τεθωρακισμένα μαχητικά οχήματα, 3 μηχανοκίνητα οχήματα, ένας εκτοξευτής του αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος Buk-M1, καθώς και ένα οβιδοβόλο D-20», μετέδωσε το Tass.

Συνδυαστικό χτύπημα των Ρώσων με αεροπορία και πυροβολικό σε ουκρανικές θέσεις στο νότιο Donetsk

Η αεροπορία και το πυροβολικό της ρωσικής ομάδας μάχης Ανατολή χτύπησαν τέσσερις θέσεις του ουκρανικών και παρεμπόδισαν τρεις απόπειρες περιστροφής των ουκρανικών δυνάμεων νότια του Donetsk, μετέδωσε το Tass επικαλούμενο στρατιωτικές πηγές.
«Επιδρομές από βομβαρδιστικά αεροσκάφη και πυροβολικό έπληξαν θέσεις προσωρινής ανάπτυξης, οχυρά και τοποθεσίες ανθρώπινου δυναμικού της 79ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας Εφόδου της Ουκρανίας στις περιοχές Novomikhailovka, Konstantinovka και Priyutnoye.
Καταστράφηκαν τέσσερις χώροι προσωρινής ανάπτυξης και τρεις απόπειρες των ουκρανικών δυνάμεων στο Novomivo και βόρεια της Vladimirovka ανατράπηκαν», ανέφερε.
Δύο αυτοκινούμενα πυροβολικά Paladin και ένα αυτοπροωθούμενο πυροβολικό Akatsiya καταστράφηκαν από drones Lancet στις περιοχές του κρατικού αγροκτήματος Oktyabr.

Ρωσικά Su -25 με πυραύλους S 8 χτύπησαν από χαμηλό ύψος προπύργια των Ουκρανών στο Donetsk

Αεροσκάφη Su-25 των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων έπληξαν προπύργια και ανθρώπινο δυναμικό της Ουκρανίας στην περιοχή του Donetsk με πυραύλους S-8, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
«Tα πληρώματα των επιθετικών αεροσκαφών Su-25 έπληξαν οχυρά και εχθρικό ανθρώπινο δυναμικό στην περιοχή του Donetsk.
Το χτύπημα πραγματοποιήθηκε με πυραύλους S-8 χωρίς καθοδήγηση.
Οι στόχοι επλήγησαν από εξαιρετικά χαμηλό ύψος 25 μέτρων», ανέφερε το υπουργείο.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, όλοι οι καθορισμένοι στόχοι χτυπήθηκαν με επιτυχία.
Τα πληρώματα πραγματοποίησαν έναν αντιπυραυλικό ελιγμό, απελευθέρωσαν θερμικά δολώματα και επέστρεψαν στη βάση.
«Είχαμε διαταγή να καταστρέψουμε ένα εχθρικό οχυρό.
Πλησιάσαμε την περιοχή εγκαίρως, χτυπήσαμε τον στόχο, πραγματοποιήσαμε αντιπυραυλικό ελιγμό, επιστρέψαμε στο αεροδρόμιο και προσγειωθήκαμε» ανέφερε το υπουργείο Άμυνας σύμφωνα με έναν από τους πιλότους.

Βαριές απώλειες για τους Ουκρανούς στο Krasny Liman

Η Ουκρανία έχασε έως και 40 στρατιώτες στην περιοχή Krasny Liman την περασμένη ημέρα, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας την Τετάρτη (3/1/2024).
«Οι απώλειες του εχθρού ήταν έως και 40 στρατιώτες, δύο μηχανοκίνητα οχήματα, καθώς και ένα οβιδοβόλο D-30», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.
Μονάδες της ρωσικής ομάδας μάχης Κέντρο, επιχειρώντας με την υποστήριξη του πυροβολικού, έπληξαν επίσης ένα σύμπλεγμα Ουκρανών στρατιωτών και εξοπλισμού στις περιοχές των οικισμών Chervonaya Dibrova στη Λαϊκή Δημοκρατία του Lugansk και το Δασαρχείο Serebryansky, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Luhansk_Battle_Map_Draft_January_022023.png

Bakhmut_Battle_Map_Draft_January_022023.png

Avdiivka_and_Donetsk_City_Battle_Map_Draft_January_022023.png

Donetsk_Battle_Map_Draft_January_022023.png

Vremivka_Salient_Battle_Map_Draft_January_022023.png

Pyatykhatky_and_Robotyne_Battle_Map_Draft_January_022023.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης